Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμιος Πόλεμος, Οικονομία και Κύματα Κόντρατιεφ

Παγκόσμιος Πόλεμος, Οικονομία και Κύματα Κόντρατιεφ


Φωτεινή Μαστρογιάννη
Ο Νικολάι Κοντρατιέφ ήταν ρώσος οικονομολόγος που εκτελέστηκε από τον Στάλιν το 1938 επειδή ήταν αντίθετος στην κολεκτιβοποίηση της γης και επειδή υποστήριζε ότι ο καπιταλισμός θα επέστρεφε πάντα και δεν θα πεθάνει ποτέ.
Ο Κοντράτιεφ έγινε γνωστός για τα περίφημα κύματα του που διαρκούν 50-60 χρόνια και τα οποία συνίστανται στην επέκταση, την κρίση και τη συστολή στην οποία ανανεώνεται ο καπιταλισμός.
Σύμφωνα με τους αναλυτές γύρω στο 2020, στην ανάκτηση του πέμπτου κύματος Kondratiev, εκτιμάται η αρχή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Οι λόγοι για αυτόν τον πόλεμο θα είναι ο έντονος ανταγωνισμός κυρίως για τις πρώτες ύλες και τις αγορές, καθώς και για την πολυπολική κατανομή της στρατιωτικής δύναμης μεταξύ των μεγάλων χωρών. Οι νέες δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια νέα ηγεμονία.
Ορισμένοι ερευνητές (Chase-Dunn και Podobnik, 1999) υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής τη Γερμανία, με πιθανότητα 50/50, θα συμμετάσχει σε μια παγκόσμια στρατιωτική διαμάχη με τις ΗΠΑ το 2020, ή η άλλη πιθανότητα είναι η αμερικανική ιαπωνική πόλεμος. Ενώ ο Wallerstein (2000) υποστήριξε ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στον 21ο αιώνα ήταν πολύ πιθανός. Ο Goldstein (2005) εκτιμά την ύπαρξη πολέμου το 2025, ενώ ο Boswell (1999) το εκτιμά για τα έτη 2010-2020.
Είναι όμως γεγονός ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν και εξακολουθούν να διαμορφώνονται φέρνουν τον δυτικό κόσμο και κυρίως την Ευρώπη υπό συνεχή πίεση σε όλα τα επίπεδα.
Η Κίνα και η Ινδία είναι πλέον αναδυόμενες γίγαντες δημογραφικά αλλά και οικονομικά, ενδεχομένως και στρατιωτικές, ενώ ο πληθυσμός στη Δύση συρρικνώνεται. Η μετανάστευση θεωρήθηκε ότι επιλύει το δημογραφικό πρόβλημα της Δύσης και τα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα ενισχύσει την οικονομία μέσω της αγοράς και της ανάπτυξης ακινήτων.
Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι στη φάση πτώσης του κύκλου Kondratiev όπως αυτή που βιώνουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση θέσεων εργασίας, θα υπάρξουν τεράστιες ομάδες ανέργων (τόσο ντόπιοι όσο και μετανάστες). Ο δημόσιος προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί, δεδομένου ότι τα χορηγούμενα οφέλη είναι πολύ υψηλότερα από τους καταβληθέντες φόρους. Επιπλέον, η συνεχής αυτοματοποίηση προκαλεί συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και συνεπώς περιττών "χεριών εργασίας", ενώ μέσω των τηλεπικοινωνιών η μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσεων είναι τώρα πολύ εύκολη και γρήγορη, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για "τοπικά εργαζόμενα χέρια".
Όσον αφορά το ποσοστό γεννήσεων, οι νεοεισερχόμενοι σε μια χώρα και τα παιδιά τους έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ποσοστά γεννήσεων χαμηλότερα από αυτά των ντόπιων (παρατηρούνται στον Καναδά και στην Ελλάδα με την είσοδο Αλβανών μεταναστών). Το δημογραφικό πρόβλημα στη Δύση οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα και έχει να κάνει τόσο με την οικονομική ανασφάλεια όσο και με την μη προστασία της μητρότητας από το κράτος (βρεφονηπιακούς σταθμούς, άδεια μητρότητας κλπ.) Και την αστάθεια των σύγχρονων σχέσεων αυξάνουν). Από την άλλη πλευρά, το εργασιακό περιβάλλον είναι αρνητικό για τη μητρότητα. Ένας πληθυσμός που είναι ανανεωμένος και η ηλικιακή κατανομή είναι ομαλός μπορεί να φέρει κάποια ομαλότητα στο στάδιο της πτώσης (χειμώνα) των κύκλων του Kondratiev και αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών και των νέων γενικότερα.
Μια άλλη λύση για την αποφυγή της σημαντικής επίδρασης του χειμερινού κύκλου του Kondratiev είναι το πλεόνασμα κεφαλαίου των πλούσιων χωρών που πρόκειται να επενδυθούν στις φτωχές χώρες, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξή τους και στην οικονομική τους ανάπτυξη.
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Ίσως με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατό να αποφευχθεί ο παγκόσμιος πόλεμος που προβλέπεται από τους αναλυτές, ο οποίος θα είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα.
Συνιστώμενες αναγνώσεις
Chase-Dunn C., Podobnik Β. 1995. Ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος: Κύκλοι και τάσεις του παγκόσμιου συστήματος. Journal of World-Systems Research 1/6: 1-47.Goldstein J. 1988. Long Cycles: Ευημερία και πόλεμος στη σύγχρονη εποχή. New Haven, CT: Yale University Press. Wallerstein Ι. 1984. Οικονομικοί Κύκλοι και Σοσιαλιστικές Πολιτικές. Futures 16/6: 579-585.
Πηγές Διαδικτύου
https://mastroianniweb.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βολεύεσαι ή φοβάσαι;

  Βολεύεσαι ή φοβάσαι; Όπως μας το διηγήθηκες … GynaikaEimai 21 Ιανουαρίου 2025 Τελικά είμαστε στην εποχή του βολέματος; Πόσο άχαρο και πόσο...