Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ασφάλεια σε αυτοκίνητα Ι.Χ. Safety in cars

Ασφάλεια σε αυτοκίνητα Ι.Χ. Safety in cars


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Ι.Χ. (ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ)
Safety in cars
ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ = Σταθερότητα, σιγουριά, έλλειψη κινδύνου
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ = Αμάξι που κινείται με κινητήρα που υπάρχει στην μηχανή του.
THE SAFEST TYPE OF CAR
Όταν με ρώτησαν ποιο είναι το ασφαλέστερο είδος αυτοκινήτου, η απάντηση που έδωσα είναι, ένα μεγάλο, πεντάπορτο αυτοκίνητο γιατί συνήθως τα μεγάλα οχήματα έχουν μεγαλύτερο καπό και επομένως, μεγαλύτερο περιθώριο σύνθλιψης, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξάπλωση της ζημιάς μέχρι την καμπίνα των επιβατών. Σύμφωνα με μελέτες που έκανα, τα στατιστικά πορίσματα έβγαλαν ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλα αυτοκίνητα, η αυτοκίνητα που ζυγίζουν πάνω από 1.300 κιλά, έχουν μεταξόνιο μεγαλύτερο από 290 εκατοστά και μήκος πάνω από 530 εκατοστά, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους σε αυτοκινητικά δυστυχήματα.
Τα βαριά SUV (αυτοκίνητα μεικτής χρήσης δημοφιλέστατα και στην Ελλάδα) και τα κλειστά ημιφορτηγά είναι επίσης ασφαλή σε τυχόν σύγκρουση τους με άλλα οχήματα, αλλά το πλεονέκτημα του βάρους τους επισκιάζεται από την τάση τους να αναποδογυρίζουν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών  (IIHS), σχεδόν το 80% των ατυχημάτων με SUV οφείλεται σε ανατροπή, σε αντίθεση με το 62% των ανοιχτών ημιφορτηγών και το 48% των κοινών αυτοκινήτων. Επικίνδυνα είναι και τα μικρά αυτοκίνητα, αφού έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θανατηφόρων δυστυχημάτων από κάθε άλλο τύπο αυτοκινήτου, περίπου 16 θάνατοι ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα, σε σύγκριση με μονάχα 7 θανάτους ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα για τα μεγάλα αυτοκίνητα, 9 θανάτους ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα για τα μεσαία αυτοκίνητα, και τέλος, 10 θανάτους ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα για τα μεγάλα SUV.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
(GENERAL PROTECTION MEASURES)
1)      Κλειδώνουμε τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου όταν οδηγούμε. Οι κλέφτες αυτοκινήτων και οι ληστές των κόκκινων φαναριών προτιμούν τα ξεκλείδωτα αυτοκίνητα, με τα ανοιχτά παράθυρα, η γνωστή τακτική τους είναι, ο ένας απασχολεί τον οδηγό και ένας άλλος αρπάζει την τσάντα και τα αντικείμενα από την άλλη πλευρά.
2)       Ποτέ δεν αφήνουμε αναμμένη την μηχανή και το κλειδί στην υποδοχή του, ακόμα και αν βγαίνουμε για μερικά δευτερόλεπτα από το αυτοκίνητο. Πάντοτε παίρνουμε το κλειδί μαζί μας.
3)     Σε περίπτωση κίνησης, κρατάμε, όταν σταματάμε, αρκετή απόσταση από το μπροστινό μας αυτοκίνητο, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούμε να διαφύγουμε. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε την μεσαία ή την εσωτερική λωρίδα στα σταυροδρόμια.
4)     Αν έχουμε την εντύπωση πως μας παρακολουθούν αλλά δεν είμαστε σίγουροι γι’αυτό, στρίβουμε τέσσερις φορές δεξιά η αριστερά. Εάν πάλι εξακολουθούν να είναι πίσω μας, κατευθυνόμαστε προς ένα πλησιέστερο Αστυνομικό τμήμα η ένα πολυσύχναστο μέρος. Ποτέ δεν κατευθυνόμαστε προς το σπίτι μας σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τους επίδοξους ληστές. Οι κλέφτες αυτοκινήτων ενεργούν συχνά κατά ζεύγη. Ακολουθούν την λεία τους, περιμένοντας την ευκαιρία όπου ο ένας από τους δυο θα πηδήξει έξω και θα κλέψει το αυτοκίνητο του θύματος, αν σταματήσει κάπου.
5)     Ελέγχουμε πάντα τριγύρω, κάτω και μέσα στο αυτοκίνητο πριν ανοίξουμε την πόρτα του. Όταν επιστρέφουμε στον χώρο στάθμευσης,  προσπαθούμε να έχουμε μαζί μας μια φιλική συντροφιά, αν αυτό είναι δυνατόν. Προσέχουμε το περιβάλλον όπου σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας. Ένας χώρος στάθμευσης που φαίνεται καλός και ασφαλής την ημέρα μπορεί να μην είναι ασφαλής όταν νυχτώσει.
6)     Φυλάμε τα κλειδιά του σπιτιού μας, τα χαρτιά και τα εφεδρικά κλειδιά του αυτοκινήτου, καθώς και όποια άλλα προσωπικά έγγραφα έξω από το αυτοκίνητο. Εάν το αυτοκίνητο κλαπεί, το σπίτι σας θα είναι ο επόμενος στόχος.
7)     Οι γυναίκες που οδηγούν συνήθως μόνες θα πρέπει να σκεφτούν μήπως χρειάζεται να βάλουν στο αυτοκίνητό τους τζάμια φιμέ που θα εμποδίζουν τους κακοποιούς να βλέπουν μέσα στο αυτοκίνητο. Καλό είναι επίσης να φροντίσουν να υπάρχει ορατό, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κάποιο αντρικό ρούχο η αντικείμενο, όπως για παράδειγμα μια γραβάτα.
8)     Ο σκύλος είναι ένα πολύ καλό αποτρεπτικό μέσον, και όποτε είναι δυνατόν, καλό είναι να παίρνουμε μαζί μας τον σκύλο, όποιοι έχουν, όταν ταξιδεύουμε.
9)     Όταν επιστρέφουμε σε έναν χώρο στάθμευσης η γκαράζ, έχουμε πάντα τα κλειδιά μας έτοιμα πριν φτάσουμε στο αυτοκίνητο, ελέγχουμε το χώρο γύρω από το αυτοκίνητο μας, μπαίνουμε γρήγορα μέσα, κλειδώνουμε τις πόρτες και ξεκινάμε αμέσως. Δένουμε την ζώνη μας και τακτοποιούμε τα πράγματά μας, μετά, όταν θα έχουμε απομακρυνθεί.
10)    Πάντα ελέγχουμε το πίσω κάθισμα, πριν μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
(SPECIAL PROTECTIVE MEASURES)
1)   Ποτέ δεν αφήνουμε αντικείμενα προκλητικά ορατά στα καθίσματα. Τα αυτοκίνητα με πακέτα, χρήματα, τσάντες, πορτοφόλια, ακριβά ρούχα η άλλα πράγματα, εκτεθειμένα φανερά στο μπροστινό η στο πίσω κάθισμα, βάζουν σε πειρασμό τους ληστές που τα περιμένουν στις διασταυρώσεις και στα φανάρια να σταματήσουν. Φυλάμε αυτά τα αντικείμενα κρυμμένα στο πάτωμα η στο πορτμπαγκάζ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα πανεπιστήμια στην Θεσσαλονίκη επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου συμμορία έσπαγε το τζάμι του οδηγού σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και έκλεβαν προσωπικά αντικείμενα. Είχαν διαρρήξει δεκάδες αυτοκίνητα.
2)    Εάν μας τρακάρουν από πίσω σε ερημική τοποθεσία, δεν σταματάμε αλλά κατευθυνόμαστε σε ένα πλησιέστερο πολυσύχναστο σημείο. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο κόλπο που χρησιμοποιούν οι κλέφτες αυτοκινήτων. Οι κλέφτες τρακάρουν τα θύματά τους και,  όταν ο οδηγός σταματήσει και βγει από το αυτοκίνητο, αναλαμβάνουν δράση.Άλλες τεχνικές, παγίδες που χρησιμοποιούν οι δράστες, μπορεί να είναι ένας κορμός η εμπόδιο στην μέση του δρόμου, κάποιος αναίσθητος στον δρόμο, δήθεν τροχαίο, το πέταγμα αντικειμένων όπως πέτρες στα τζάμια η στο αμάξι ώστε να αναγκάσουν τον οδηγό να σταματήσει επί τόπου και να δει τι έγινε στο αμάξι…..
3)    Ποτέ δεν διαπληκτιζόμαστε με τους κλέφτες, ούτε αφήνουμε να μας κυριεύσει ο εγωισμός, όπως ¨δεν θα του περάσει, το αυτοκίνητο είναι δικό μου, χρεώθηκα να το αγοράσω, και δεν θα του το χαρίσω¨, Εάν έχετε παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, να τους το πείτε με ψύχραιμη και καθαρή φωνή. Οι περισσότεροι κλέφτες θέλουν μόνο το αυτοκίνητο, δεν θέλουν να εμπλακούν σε φασαρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με δυο αδέλφια που εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα, και πρόσφατα αγόρασαν μια ακριβή BMW, ένα βράδυ στις 03:00 τα ξημερώματα, πήγαν στην πυλωτή να τους κλέψουν τρεις Αλβανοί το αμάξι, άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός, και με απερισκεψία τα δυο αδέλφια κατέβηκαν κρατώντας μαχαίρια να σώσουν το αμάξι τους και να ¨τιμωρήσουν¨ τους διαρρήκτες, οι Αλβανοί οπλοφορούσαν με ΑΚ-47, τον έναν τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ, και τον αδελφό του τον τραυμάτισαν σοβαρά, από τους πυροβολισμούς σήκωσαν την γειτονιά στο πόδι που κάλεσαν την αστυνομία, οι δράστες παράτησαν το αμάξι και τράπηκαν σε φυγή… Κι εδώ θα θέσω το εξής ερώτημα, αξίζει να χάσεις την ζωή σου για ένα αναλώσιμο αντικείμενο όπως το αμάξι; Αμάξι μπορείς να αγοράσεις ξανά, την ανθρώπινη ζωή όμως δεν μπορείς να την φέρεις πίσω ποτέ ξανά, γιατί δεν είναι αναλώσιμη…..
4)    Πάντα τοποθετούμε έναν καλό συναγερμό στο αυτοκίνητό μας όπου με την κατάλληλη κρυπτογράφηση θα είναι αδύνατη η υποκλοπή δεδομένων, και αν υπάρχει η δυνατότητα, σταθμεύουμε το αυτοκίνητο μας  σε κλειστό χώρο, εδώ  επιβάλλεται και η χρήση κουκούλας για να σκεπάζουμε το αυτοκίνητο.
5)   Αν άλλοι οδηγοί σας κάνουν σήματα, πως κάτι συμβαίνει στο αυτοκίνητό σας, κατευθυνθείτε προς ένα συνεργείο η βενζινάδικο, αν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά μην σταματήσετε επί τόπου, εκτός εάν το επιβάλλει η ανάγκη. Μην παίρνετε ποτέ ξένους στο αυτοκίνητό σας και μην δέχεστε ποτέ να σας μεταφέρει κάποιος ξένος.
6)   Μια γυναίκα που κάνει οτοστόπ σε ερημική τοποθεσία η ένα όχημα σταματημένο στην άκρη του δρόμου μπορεί να είναι παγίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμμορίας που λήστευε οδηγούς, και τα αμάξια προοριζόταν για ανταλλακτικά στο εξωτερικό, για δόλωμα χρησιμοποιούσε ιερόδουλες από την Ρωσία όπου σταματούσαν τους υποψήφιους αφελείς οδηγούς σε ερημικές τοποθεσίες, το θύμα έβγαινε από το αμάξι να βοηθήσει, και οι συνεργοί της τον ακινητοποιούσαν με τα όπλα, κατόπιν τον λήστευαν τον παρατούσαν δεμένο σε ερημική τοποθεσία και το αμάξι πήγαινε σε κοντινά συνεργεία για αποσυναρμολόγηση. Αν θέλετε να βοηθήσετε είναι προτιμότερο να καλέσετε την αστυνομία και να δώσετε την ακριβή θέση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια.
7)   Σε περίπτωση που το αμάξι ακινητοποιηθεί στην άκρη του δρόμου, σε απομακρυσμένη περιοχή και κινδυνεύετε άμεσα, σηκώστε το καπό, κλειδώστε τις πόρτες, τηλεφωνήστε στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να έρθει βοήθεια. Εάν το αυτοκίνητο σας είναι σε κίνδυνο, η σας έχουν τρακάρει, τότε βρείτε ένα ασφαλές σημείο και περιμένετε για βοήθεια.
8)   Διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή μηχανική κατάσταση και με το ρεζερβουάρ γεμάτο το λιγότερο μέχρι την μέση. Είναι προτιμότερο να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση παρά να περάσετε μέσα από κακόφημες περιοχές. Μπορεί να χρειαστείτε μερικά λεπτά της ώρας περισσότερο, αλλά αποφεύγετε έτσι τον κίνδυνο να ακινητοποιηθείτε μέσα σε μια επικίνδυνη η έρημη περιοχή.
9)    Προσέχουμε τις συναναστροφές μας με το προσωπικό των συνεργείων ή οδικής βοήθειας, γιατί χωρίς να το θέλουμε μερικές φορές δίνουμε προσωπικές πληροφορίες…….
10)   Αποφεύγετε πάντα να σταθμεύετε σε ερημικά η κακόφημα μέρη. Αν έχετε ερωτικό ραντεβού σε κάποιον υπαίθριο χώρο, πάρτε ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Πολλοί δέχονται συχνά επιθέσεις σε τέτοια μέρη. Αφήστε το κλειδί πάνω στην μηχανή, για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη για γρήγορη απόδραση. Παρκάρετε το αυτοκίνητο με το μπροστινό μέρος προς την κατεύθυνση μιας καθαρής εξόδου. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και όλες τις πόρτες κλειδωμένες. Αν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία, να ανοίγετε ελάχιστα τα παράθυρα, αν πρόκειται να συνομιλήσετε με κάποιον απ’έξω.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΡΡΉΞΕΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΑ
(METHODS OF BURGLARY IN CARS)
Είναι γνωστό πως όσες δυσκολίες συναντούν οι διαρρήκτες στις προσπάθειες να διαρρήξουν, τόσο καλύτερα είναι για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Παρακάτω παραθέτω μερικές από τις χιλιάδες τεχνικές που χρησιμοποιούν στην χώρα μας για να κλέψουν αυτοκίνητα.
1)    Χρησιμοποιούν αντικλείδι του αυτοκινήτου, που το πήραν σε ανύποπτο χρόνο, για παράδειγμα σε συνεργείο, σε εταιρία οδικής βοήθειας κτλ.  Επίσης σε πολλά μοντέλα της περασμένης 20ετίας ένα κλειδί ταίριαζε σε πολλά αυτοκίνητα.
2)     Σπάνε τα τζάμια, συνήθως το πίσω μικρό τζάμι της πόρτας (Θυρίδα) για να μην κάνει θόρυβο και μετά ανοίγουν τις πόρτες. Επίσης σπάζουν και το μεγάλο εμπρός παράθυρο με το οικοδομικό εργαλείο του χτίστη (Ζύγι) για τον ίδιο λόγο. Εκκινούν το αυτοκίνητο, ενώνοντας τα καλώδια κάτω από το τιμόνι.
3)     Τις επιπλέον κλειδαριές και μπάρες η μαγκούρια, που κλειδώνουν τα τιμόνια η τους λεβιέδες ταχυτήτων, τα σπάνε με τανάλιες οικοδομικές η με σπρέι, που παγώνει απότομα το μέταλλο και το σπάζει.
4)     Τον Συναγερμό τον ανοίγουν με ειδικό μηχάνημα εκπομπής (jammer), που έχει τη συχνότητα του και τον αδρανοποιεί. Για να βρουν τη συχνότητα, στην οποία λαμβάνει ο συναγερμός, κρύβονται κοντά στο όχημα που τους ενδιαφέρει, ανοίγουν τον ανιχνευτή συχνοτήτων (scanner) και όταν ο ιδιοκτήτης επιχειρήσει άνοιγμα η κλείσιμο του συναγερμού εντοπίζουν την συχνότητα. Επιπλέον, σε αραιοκατοικημένες περιοχές και να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός προλαβαίνουν και φιμώνουν την σειρήνα του. Επίσης κρύβονται κοντά στο αυτοκίνητο και με τρόπο προκαλούν τον συναγερμό του πολλές φορές, μέχρι να αγανακτήσει ο ιδιοκτήτης και τον αφαιρέσει, πιστεύοντας ότι είναι ελαττωματικός τότε επεμβαίνουν και κλέβουν το αυτοκίνητο.
5)     Με στενή παρακολούθηση του αυτοκινήτου η της μοτοσυκλέτας, που τους ενδιαφέρει. Για μέρες είναι κοντά στο υποψήφιο θύμα, βέβαιοι ότι κάποια στιγμή το όχημα θα μείνει αφύλακτο, χωρίς συναγερμό η με τα κλειδιά επάνω. Αυτό τους επιτρέπει να το κλέψουν ταχύτατα.
6)     Ο πομπός ( low jack) είναι ένα σύστημα εκπομπής συχνότητας που αποκρύπτεται σε κάποια κρυφά μέρη του αυτοκινήτου και εκπέμπει διαρκώς. Αυτή η εκπομπή συνεχίζει να γίνεται ακόμα και όταν το αυτοκίνητο κλαπεί, με αποτέλεσμα να είναι εύκολος ο εντοπισμός του από την εταιρία που παρακολουθεί τα συστήματα αυτά, και εν συνεχεία απόδοση του στον κάτοχό του. Με αυτό το σύστημα ανευρίσκεται το αυτοκίνητο, αλλά όχι πάντα και ο κλέφτης, αφού συνήθως αφήνει το κλεμμένο αυτοκίνητο ανέπαφο σε κάποια γειτονιά για αρκετές μέρες.
7)  Το immobilizer (Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και βγαίνει από το immobile που σημαίνει ακινητοποιώ. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ακινητοποιητής αυτοκινήτου)  είναι ένα σύστημα δεδομένων, που είναι ενσωματωμένο αόρατα στο κλειδί του αυτοκινήτου. Όταν τοποθετείται το κλειδί στην κλειδαριά, τα δεδομένα μεταφέρονται στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, που κάνει αναγνώριση και έτσι το αυτοκίνητο ξεκινά. Αν το κλειδί αντιγραφεί, χωρίς τα ηλεκτρονικά δεδομένα, θα θέσει σε λειτουργία το αυτοκίνητο μόνο για μικρό χρονικό διάστημα αφού δεν θα έχει καύσιμα, επειδή ο εγκέφαλος δεν πήρε την κατάλληλη εντολή.  Παρά το γεγονός ότι το immobilizer είναι ένα αξιόπιστο αντικλεπτικό σύστημα, έχει παραβιαστεί από κλέφτες που αντέγραψαν κλειδιά μαζί με τα δεδομένα τους η άλλαξαν σε συνεργείο τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου με άλλον, που αναγνώριζε τα δικά τους κλειδιά.
8)     Ηλεκτρονικά κλειδιά. Κάποια αυτοκίνητα διαθέτουν ήδη κλειδιά που έχουν ενσωματωμένα στο μεταλλικό κλειδί, το immobilizer που αναγνωρίζει ο εγκέφαλος και τον συναγερμό, τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν με κυλιόμενο κωδικό (10 διαφορετικοί κωδικοί ανά 20 δευτερόλεπτα), για να μην εντοπίζονται από τους ανιχνευτές συχνοτήτων (scanner) . Στην εποχή μας θεωρείται το ανώτερο αντικλεπτικό σύστημα, όμως κάθε μέτρο ασφαλείας έχει φτιαχτεί για να παραβιάζεται. Έχουν καταγραφεί κλοπές ακόμα και τέτοιων αυτοκινήτων, τα οποία έκαναν φτερά κυριολεκτικά, αφού τα σήκωσαν με ιμάντες και τα πήραν με γερανό.
9)    Αλλοίωση κλεμμένων αυτοκινήτων. Τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά  από τα οποία ένα αυτοκίνητο είναι αναγνωρίσιμο ως μοναδικό, είναι ο αριθμός πλαισίου, ο αριθμός κινητήρα, ο αριθμός κυκλοφορίας, το χρώμα, ο κυβισμός, ο αριθμός θέσεων, οι διαστάσεις, το βάρος. Σκοπός των δραστών είναι να αλλάξουν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά και να εμφανίσουν ένα όχημα ως άλλο. Γι’αυτό παραποιούν τις πινακίδες κυκλοφορίας η τις αντικαθιστούν με καινούργιες που δεν απασχολούν, αλλάζουν το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου και τέλος αλλάζουν τον αριθμό πλαισίου, που είναι το σοβαρότερο στοιχείο αναγνωρισιμότητας. Αυτό γίνεται είτε με απόξεση του παλιού και χτύπημα νέου στην θέση του, είτε με αποκοπή ολόκληρου του μετάλλου του αριθμού και συγκόλληση νέου στην θέση του.
Τελειώνοντας το άρθρο αξίζει να αναφέρω και ορισμένες ενδιαφέρον ερωτήσεις που δέχτηκα κατά καιρούς από οδηγούς.
QUESTIONS  FROM DRIVERS
Α)    Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση μέσα στο αυτοκίνητο;
(the safest place in the car)
Η Απάντηση που έδωσα είναι φυσικά το πίσω κάθισμα γιατί μετά από μελέτες που έκανα, σύμφωνα με πληροφορίες του Οργανισμού Συγκοινωνιών των ΗΠΑ, οι συγκρούσεις από πίσω αναλογούν μονάχα στο 5% των μοιραίων ατυχημάτων. Οι στατιστικές δείχνουν πως τα περισσότερα τροχαία οφείλονται σε μετωπικές συγκρούσεις, όπου η δεξιά και η αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου εμπλέκονται με την ίδια πιθανότητα. Εάν κάθεστε, λοιπόν στο πίσω κάθισμα, έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε, αφού θα βρίσκεστε μακριά από το σημείο σύγκρουσης, γι’αυτό σκεφτείτε το διπλά πριν αποφασίσετε να καθίσετε στην θέση του συνοδηγού. Περίπου το 50% των θανατηφόρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων οφείλονται σε μετωπικές συγκρούσεις. Επιπλέον, μη βάζετε ποτέ μικρά παιδιά να καθίσουν σε θέση με αερόσακο, ο αερόσακος μπορεί να πεταχτεί και να τα τραυματίσει η και να τα πνίξει. Όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να κάθονται στα πίσω καθίσματα, ενώ σε μερικές χώρες υπάρχουν νόμοι που επιβάλλουν την τοποθέτηση των παιδιών σε ειδικά προστατευτικά καθίσματα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, τα βρέφη και τα μωρά που μόλις έχουν αρχίσει να περπατάνε πρέπει πάντα να κάθονται σε ειδικά καθίσματα σχεδιασμένα ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους.
Β)   Ποια είναι η Ασφαλέστερη Λωρίδα στον δρόμο;
(the safer lane on the road)
        Η Απάντηση που έδωσα είναι η μεσαία λωρίδα γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς της American Automobile Association, η μεσαία λωρίδα είναι η ασφαλέστερη, επειδή σας γλιτώνει από ατυχήματα με αυτοκίνητα που είτε θέλουν να βγουν από τον αυτοκινητόδρομο είτε αντίθετα θέλουν να μπουν. Επιπλέον, αφήνει την αριστερή λωρίδα για προσπεράσεις δικέ σας ή των άλλων αυτοκινήτων. Καλό είναι να αποφεύγετε τη δεξιά λωρίδα, γιατί θα έχετε να αντιμετωπίσετε αναρίθμητους κινδύνους, όπως οχήματα που προσπαθούν να μπουν στο δρόμο, ανοιχτές πόρτες αυτοκινήτων, ακινητοποιημένα οχήματα, ποδηλάτες, πεζούς και ζώα. Στην αριστερή λωρίδα να προσέχετε για αυτοκίνητα που πιθανόν έρχονται πάνω σας έχοντας βγει λίγο από την λωρίδα τους.
Γ)   Ποια είναι η Ασφαλέστερη μέρα της εβδομάδας για οδήγηση;
(the safest day of the week to ride)
Εδώ η απάντηση που έδωσα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη γιατί σύμφωνα με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών των ΗΠΑ την Δευτέρα και την Τρίτη έχουμε τον μικρότερο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων. Αυτό προφανώς συμβαίνει, επειδή εκείνες τις μέρες κυκλοφορούν λιγότεροι άνθρωποι στους δρόμους, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός παρατηρείται τα σαββατοκύριακα και προς το τέλος κάθε εβδομάδας, γι’αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν οδηγείτε το Σάββατο και την Κυριακή. Σύμφωνα με στατιστικές, τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται δραματικά κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, επειδή περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους.
Δ)   Ποιο είναι το ασφαλέστερο χρώμα αυτοκινήτου;
(
The safest car color)
Εδώ η απάντηση που έδωσα είναι το ανοιχτό πράσινο, λαχανί, γιατί σύμφωνα με έρευνες έχουν δείξει πως το χρώμα αυτό είναι το πιο ευδιάκριτο χρώμα στο δρόμο. Αν κάποιοι δεν θέλουν ένα αυτοκίνητο που λάμπει, μπορούν να διαλέξουν το αμέσως επόμενο ευδιάκριτο χρώμα που είναι το κίτρινο. Να γνωρίζετε ότι τα μαύρα αυτοκίνητα είναι περίπου δέκα φορές πιο δύσκολο να τα διακρίνεις από τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα το βράδυ. Επομένως, έχουν και μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων. Τα κόκκινα αυτοκίνητα πάλι στο σκοτάδι, φαίνονται σαν μαύρα, και είναι επίσης δύσκολο να τα διακρίνει κανείς.
Ε)   Ποιο είναι το ασφαλέστερο σημείο για να κάνετε στην άκρη, όταν σας κάνει σήμα να σταματήσετε ένα περιπολικό χωρίς διακριτικά;
(The safest point to do aside when it makes a signal stop a patrol without distinction)
Εδώ η απάντηση που έδωσα είναι σε ένα φωτισμένο δημόσιο μέρος, αν βρίσκεται εκεί κοντά, γιατί είναι παράνομο να συνεχίσετε την πορεία σας, όταν σας έχει ήδη κάνει νόημα ένας αστυνομικός να σταματήσετε. Αν όμως υπάρχει στα 500 μέτρα από το σημείο που σας έκανε σήμα να σταματήσετε ένας φωτισμένος χώρος όπως ένα βενζινάδικο η ένας χώρος στάθμευσης, είναι πιο ασφαλές να σταματήσετε εκεί. Βάλτε αλάρμ για να δείξετε ότι έχετε δει τον αστυνομικό και προχωρήστε μέχρι εκείνη την περιοχή. Αφού σταματήσετε,  έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να δείτε τα διακριτικά του, προτού κατεβάσετε το παράθυρο του αυτοκινήτου σας. Επιπλέον, έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε από τον αστυνομικό με το παράθυρο σας ακόμα κλειστό να καλέσει κάποιο περιπολικό με διακριτικά να έλθει. Αν έχετε κινητό, καλέστε το 100, πείτε που βρίσκεστε και βεβαιωθείτε πως ο αστυνομικός που σας ακολουθεί είναι αληθινός.
Ζ)     Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση για να σταθμεύσουμε μέσα σε πολυόροφο πάρκινγκ;
 ( The safest place to park in a multi-storey car park)
Εδώ η απάντηση που δίνω είναι στο Ισόγειο, δίπλα στον επιστάτη, γιατί τα πάρκινγκ έχουν το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό βίαιων εγκλημάτων μετά τα σπίτια και τους δρόμους. Για να μειώσετε τις πιθανότητες επίθεσης,  σταθμεύστε στο ισόγειο, δίπλα στον επιστάτη. Η παρουσία του επιστάτη θα αποθαρρύνει τυχόν κακοποιούς και επιπλέον, στην περίπτωση που βρεθείτε σε κίνδυνο θα φωνάξει κάποιον για βοήθεια. Τέλος, αν σταθμεύσετε στο ισόγειο, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες η τον ανελκυστήρα, μέρη που παραφυλάνε οι κακοποιοί, για να μπείτε η να βγείτε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες η τον ανελκυστήρα στα πάρκινγκ. Σύμφωνα με έρευνες, τα σημεία αυτά είναι και τα πιο επικίνδυνα. Επειδή οι κανόνες πυρασφάλειας υπαγορεύουν την πλήρη απομόνωσή τους, αποτελούν και φοβερή κρυψώνα για τους κακοποιούς. Τέλος, να αποφεύγετε την στάθμευση δίπλα σε φορτηγά, ημιφορτηγά η σκουπιδιάρικα, τα οποία παρέχουν καλές κρυψώνες σε τυχόν κακοποιούς…..
ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  (SECURITY SPECIALIST)
–  MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE    MANAGEMENT
  –  DOCTORATE   DEGREE, (PhD)  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
https://diasostesrodou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά!

20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά! Discovify EL 💡 20 Φρικιά του Τσίρκου που Υπήρξαν Πραγματικά: Ένα Μαγευτικό Ταξίδι στο Παράδοξ...