Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Oι βάσεις των ΗΠΑ στα προτεκτοράτα τους

Oι βάσεις των ΗΠΑ στα προτεκτοράτα τους




Ας αφήσουμε κατά μέρος την αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το αν η χώρα έχει ή πρόκειται να δεχτεί μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία και ας προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα με τα μάτια των Αμερικανών επιτελών. Αυτών που σχεδιάζουν τον παγκόσμιο στρατιωτικό ιστό της υπερδύναμης.

Ας ρίξουμε, κατ αρχήν μια ματιά στον παγκόσμιο στον χάρτη 1:



Εδώ έχουμε μια αναλυτική εικόνα του παγκόσμιου αμερικανικού στρατιωτικού ιστού που σχηματίζουν οι μόνιμες και προσωρινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της υπερδύναμης. Τα περισσότερα από 800 αμερικανικά στρατιωτικά αποτυπώματα στον παγκόσμιο χάρτη προκύπτουν από τα κονδύλια που εκταμιεύει το αμερικανικό πεντάγωνο για τη συντήρηση και τη λειτουργία των τους.

Όσοι επιθυμούν μια περισσότερο αναλυτική καταγραφή μπορούν να ανοίξουν το έγγραφο (εδώ) και να μετρήσουν αναλυτικά τις αμερικανικές βάσεις στον κόσμο, καθώς και να τις τσεκάρουν με ακρίβεια από το γεωγραφικό τους στίγμα (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) με το οποίο προσδιορίζονται. Στον εν λόγω κατάλογο μπορεί κανείς με βάση την απόχρωση να διακρίνει 4 κατηγορίες βάσεων:

• Με πορτοκαλί είναι οι μεγάλες βάσεις με την ονομασία που έχουν στον κατάλογο του προϋπολογισμού του πενταγώνου.

• Με ροζ είναι μικρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις πάντα με βάση τους καταλόγους του αμερικανικού πενταγώνου

• Με γκρι είναι οι τοποθεσίες που οι Αμερικανοί επιτελείς ερευνούν ή διαπραγματεύονται την εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών

• Με πράσινο είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλων χωρών που οι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση μετά από ειδικές συμφωνίες

Αναφορικά με την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη και σε σχέση με την αμερικανορωσική διάταξη δυνάμεων ειδικά στα Βαλκάνια (μπλε οι αμερικανικές κόκκινο οι ρωσικές βάσεις) έχει ενδιαφέρον ο παρακάτω χάρτης 2:


Εδώ μπορούμε να δούμε ότι η Ελλάδα εντάσσεται από τους επιτελείς της υπερδύναμης εντός του βαλκανικού αμερικανικού στρατιωτικού ιστού ο οποίος απλώνεται παντού στην περιοχή εκτός της Σερβίας.

Αναζητώντας τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια μπορεί κανείς ανοίγοντας τον κατάλογο που έχουμε πιο πάνω να δει:

• Στην Ελλάδα 6 στρατιωτικές μόνιμες εγκαταστάσεις. Από αυτές οι 3 βρίσκονται στο πλέγμα της Σούδας, η μια στη Λάρισα και υπάρχουν ακόμη δυο «μικρές» εγκαταστάσεις η μια στο Μαράθι Χανίων και η άλλη με βάση το γεωγραφικό της στίγμα στο Βόλο

• Στη Βουλγαρία έχουμε 4 μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις- μια μεγάλη και τρεις μικρότερου μεγέθους

• Στην Ρουμανία υπάρχουν 5 βάσεις 3 μεγάλες και 2 μικρότερες

• Στο Κόσσοβο 1 βάση η οποία απλώνεται σε 1.000 εκτάρια και είναι μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο.

• Στα υπόλοιπα Βαλκάνια, στη Βοσνία υπάρχουν ΝΑΤΟικά (δηλαδή υπό αμερικανικό έλεγχο) στρατεύματα και σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ (Μακεδονία για τις ΗΠΑ) υπάρχουν διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας οι οποίες εξασφαλίζουν την μόνιμη αμερικανική παρουσία με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Κοιτώντας τον χάρτη της αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια μπορεί εύκολα να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντική είναι για την αμερικανική ατζέντα η τακτοποίηση της εκκρεμότητας της ΠΓΔΜ και της ένταξής της στις ευρωατλαντικές δομές έτσι ώστε να ενισχυθεί στα Βαλκάνια το αμερικανικό ανάχωμα κατά της Ρωσίας. Κάτι που επίσης κατανοεί κανείς κοιτώντας τον χάρτη είναι πόσο μεγάλη υπηρεσία προσφέρει τις ΗΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε κάτι που επίσης αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς, προκειμένου να αναζητήσει το μέτρο των δυνατοτήτων της όποιας ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει ανεξάρτητη – αδέσμευτη εξωτερική πολιτική με βάση τα συμφέροντα της χώρας και μόνο, είναι ο αριθμός των δεκάδων αμερικανικών βάσεων, που βρίσκονται σήμερα, σε ισχυρές ευρωπαικές χώρες και ειδικά σε Γερμανία – Ιταλία, δηλαδή τις ηττημένες στον β παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά απ όλα όσα παρουσιάσαμε πιο πάνω ας επιστρέψουμε στην ελληνική πραγματικότητα και ας σκεφτούμε που βρίσκεται η αλήθεια. Από τη μια πλευρά ο υπουργός άμυνας (και εταίρος στην κυβέρνηση) Πάνος Καμένος καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταστήσουν στρατιωτικές τους δυνάμεις σε όποιο κομμάτι ελληνικής γης επιθυμούν. Από την άλλη ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ασκεί αυτόνομη εξωτερική πολιτική και δεν είναι δεμένη στο άρμα καμιάς ξένης δύναμης.

Ρίχνοντας μια ματιά πιο πάνω στους χάρτες οι οποίοι διαμορφώνονται από επίσημα στοιχεία του αμερικανικού πενταγώνου το συμπέρασμα που βγαίνει είναι απλό: Ο μεν υπουργός άμυνας, προσφέρει στους Αμερικανούς αυτό που ήδη έχουν, καθώς η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανικη στρατιωτική συνεργασία που ανακοίνωσαν πέρυσι τέτοια εποχή οι Τραμπ- Τσίπρας σημαίνει ότι οι Αμερικανοί διαλέγουν και παίρνουν ότι επιθυμούν από το ελληνικό έδαφος. Ο δε πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κρυφτεί πίσω από τα συνήθη για προτεκτοράτα προσχήματα…
          
http://ameiniasopallineus.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος:Έχασαν πάνω από 75.000 ευρώ σε επενδύσεις – Αθώος ο κατηγορούμενος – Έχασε και ο ίδιος χρήματα και το εφάπαξ των γονιών του

  Βόλος: Έχασαν πάνω από 75.000 ευρώ σε επενδύσεις – Αθώος ο κατηγορούμενος – Έχασε και ο ίδιος χρήματα και το εφάπαξ των γονιών του Αναστασ...