Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Βόλος:Έχασαν πάνω από 75.000 ευρώ σε επενδύσεις – Αθώος ο κατηγορούμενος – Έχασε και ο ίδιος χρήματα και το εφάπαξ των γονιών του

 Βόλος:Έχασαν πάνω από 75.000 ευρώ σε επενδύσεις – Αθώος ο κατηγορούμενος – Έχασε και ο ίδιος χρήματα και το εφάπαξ των γονιών του






Παρά το γεγονός ότι πέντε Βολιώτες κινήθηκαν δικαστικά σε βάρος 42χρονου που ασχολείται με επενδύσεις, εντούτοις το δικαστήριο τον αθώωσε, καθώς όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία έχασε κι ο ίδιος χρήματα και μάλιστα τα εφάπαξ των γονέων του.


Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και διήρκησε αρκετές ώρες, ενώ στο δικαστήριο, κατέθεσαν οι πέντε που υπέβαλαν τη μήνυση.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η υπόθεση χρονολογείται από το 2019 και 2020, όταν οι πέντε ενάγοντες γνώρισαν τον 42χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος τους εξήγησε ότι έχει μία εταιρεία με έδρα την Αγγλία και μέσω ενός αλγόριθμου που ο ίδιος έχει αναπτύξει, θα είχαν τη δυνατότητα μέσω επενδύσεων σε συνάλλαγμα, πετρέλαιο ή χρυσό να αποκομίσουν κέρδη. 

Η πλατφόρμα επενδύσεων δούλευε με ανοιχτές και κλειστές θέσεις, ενώ οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να “τραβήξουν” τα χρήματά τους. Μάλιστα, ένας εκ των θιγόμενων έκανε λόγο για νόμιμο τζόγο, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ζημιώθηκε, ενώ όπως έγινε γνωστό αρχικά υπήρχαν κέρδη, ωστόσο στη συνέχεια παρά τις προειδοποιήσεις από τράπεζες, συνέχιζαν οι θιγόμενοι επενδυτές να κρατάνε μέσα το κεφάλαιο που είχαν επενδύσει με αποτέλεσμα αυτό να χαθεί.


Να σημειωθεί ότι, ο καθένας από τους ενάγοντες, άνοιξε ονομαστικό λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, έβαλε το κεφάλαιο και τα χρήματα προοριζόταν για την επένδυση, ήταν συνολικού ποσού 76.667 ευρώ. Επίσης οι θιγόμενοι κατήγγειλαν ότι ο κατηγορούμενος για να τους πείσει να επενδύσουν τους έλεγε για την εταιρία στην Αγγλία στην οποία υπάρχει αποθεματικό 1 εκ. ευρώ και σε αυστραλιανή τράπεζα, αποθεματικό 3,5 εκ. ευρώ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι, αν κάτι πήγαινε στραβά, θα τους κάλυπτε τα κεφάλαιά τους. Μάλιστα, είχαν συμπληρώσει φόρμα, στην οποία ανέφερε ότι ήταν εγγυημένο το κεφάλαιό τους και θα καλυπτόταν από την εταιρία.


Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε ότι είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας – Πληροφορικής, εργάστηκε ως υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία (Νομαρχία) και στον ΟΤΕ, αλλά επειδή δεν ήθελε να είναι δημόσιος υπάλληλος, μετά από μεταπτυχιακό στην Αγγλία, “γεννήθηκε” η ιδέα για τον προγραμματισμό, την ανάπτυξη αλγόριθμου, που έδινε προτεραιότητα στην παράλληλη λήψη αιτημάτων, ξεκινώντας με την αγορά συναλλάγματος. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι η περίοδος δοκιμών της πλατφόρμας με προσομοιώσεις σε ιστορικά δεδομένα της αγοράς από το 2017 διήρκησε τρία χρόνια και στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία στην Αγγλία με αρχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, επενδύοντας μάλιστα για να διαπιστώσει αν λειτουργεί, τα χρήματα από το εφάπαξ των γονέων του.
Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς των θιγόμενων για να τους πάρει τα χρήματα – οι ίδιοι είχαν τους κωδικούς, ενώ ο αλγόριθμος λειτουργούσε 80% αυτόματα και 20% επιλέγοντας ο ίδιος τα πιο κατάλληλα ζεύγη για θέσεις επενδύσεων κι είχε την ηλεκτρονική διαχείριση χαρτοφυλακίου και μετά από λανθασμένες επιλογές δικές του δεν έχασαν μόνο οι επενδυτές, αλλά έχασε κι ο ίδιος πολλά χρήματα των γονιών του, που είχε επενδύσει.


Τόνισε ότι έχει ήδη αποζημιώσει αρκετό κόσμο κι, όπως είπε, αν οι ενάγοντες είχαν καλύτερη συμπεριφορά και του έδιναν περισσότερο χρόνο, θα τους αποζημίωνε για τα χρήματα που έχασαν.
Παραδέχτηκε ότι τα χρήματα χάθηκαν από δικό του λάθος, σημειώνοντας ότι δεν είχε ρητή εντολή των εντολέων του να διακόψει την επένδυση ή να “κλείσει” κάποια θέση. Τέλος, όσον αφορά στα αποθεματικά στις τράπεζες που “διαφήμιζε”, ο ίδιος ανέφερε ότι λόγω της αναγνωρισιμότητας τους υπήρξαν επενδυτές που του έδιναν πρόσβαση με ποσά ύψους 3εκ. Ευρώ και 5 εκ. Ευρώ τα οποία του έδωσαν τη διαχείριση και τα διαχειρίστηκε στο δικό του λογαριασμό, κάνοντας λόγο για κίνηση απελπισίας.


Η εισαγγελέας έδρας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έπειθε τους επενδυτές να ανοίξουν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και να τζογάρουν στην ισοτιμία νομισμάτων, ενώ ο ίδιος θα μοιραζόταν το κέδρος που έβγαζαν και τους παραπλάνησε ότι έχει μεγάλες γνωριμίες και εταιρίες με μεγάλα αποθεματικά στο εξωτερικό και θα κάλυπτε το κεφάλαιό τους σε περίπτωση “στραβής”, ενώ παρουσίαζε ψευδή γεγονότα στους πελάτες του. Για τους παραπάνω λόγους, πρόσθεσε ότι δεν τελέστηκε η πράξη της απάτης και πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας σε υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, διότι με πρόθεση ήρθε ξένο πράγμα στην κατοχή του όχι στην κυριότητά του και τα ιδιοποιήθηκε παράνομα.


Το δικαστήριο, διέκοψε και όταν επανήλθε, αποφάσισε να διατηρήσει την κατηγορία (απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) και να κρίνει αθώο τον κατηγορούμενο, με τους γονείς του που βρίσκονταν στο δικαστήριο να νιώθουν δικαιωμένοι και οι ενάγοντες να αποχωρούν απορημένοι.

https://e-thessalia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής

  Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής Από το αρχείο του δρ. Γ. Χατζηδάκη Δημοσιεύθηκε  23/01/2025 09:05 Σκαρφαλωμένη στο ...