Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

CACCIUCCO (ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ) ΑΠΟ ΤΟ LIVORNO(ΤΟΣΚΑΝΗ)

CACCIUCCO A LA LIVORNESE


CACCIUCCO (ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ) ΑΠΟ ΤΟ LIVORNO(ΤΟΣΚΑΝΗ)
cacciucco

Καλημέρα. Σήμερα  θα προτείνω ένα καλό πιάτο που δίνει θερμότητα στις κρύες μέρες . Το Cacciucco, ένα τυπικό πιάτο της Λιβόρνο (Τοσκάνη).
Μπορείτε να πείτε ότι είναι μια ψαρόσουπα, που χαρακτηρίζεται από την άφθονη παρουσία μεγάλης ποικιλίας ψαριών, δεκατρία (13)  είδη και φυσικά χρησιμοποιούμε ότι βρήκαμε..Όμως πάντα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Για τώρα διαλέγω την πιο γρήγορη και πιο εύκολη και τέλος πρέπει να πω ότι σερβίρεται με φρυγανισμένο ψωμί και σούπα θα πρέπει να είναι αρκετά densa.και μετά από αυτά πάμε με τη συνταγή.
Πληροφορίες:
  1. Μεσαία δυσκολία
  2. Συνολικός χρόνος προετοιμασίας σχεδόν 3 ώρες
  3. Δόση για 6 άτομα
  4. Μεσαίο-υψηλό κόστος
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Για το ζωμό:
  1. 1 κρεμμύδι, 2 καρότα και λίγο σέλινο
  2. Το νερό που χρειαζόμαστε
  3. το αλάτι που χρειαζόμαστε
  4. 500 γρ. των ψαριών για το ζωμό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κέλυφος των γαρίδων, ή το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη άλλων ψαριών που έχουμε αγοράσει)
  5. ένα φύλλο δάφνης και φύλλα φασκόμηλου
  6. 40 ml. ελαιολάδου
  7. λίγο μπράντυ 
Επιπλέον:
  1. 400 γρ. φρέσκων σουπιών
  2. 400 γρ χταπόδι
  3. 1 κρεμμύδι και 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  4. 500 γρ.  μύδια και κυδώνια με  κέλυφος
  5. 200 γρ. gambon
  6. 200. gr. γαρίδες
  7. 2 κοκκινόψαρα
  8. 1 γαλέος
  9. ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
  10. 200 γραμμάρια θρυμματισμένης ντομάτας και μισό διπλό συμπύκνωμα χυμό τομάτας
  11. λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  12. 12 φέτες τοστ
  13. μερικά πικάντικα τσίλι
  14. 40 ml. ελαιολάδου
  15. το αλάτι και το μαύρο πιπέρι που χρειάζεστε
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίστε τα όλα, ξεκινώντας από τα ψάρια. Μετά ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και και αφαιρέστε από τα μύδια το πηγούνι, και μαζί καθαρίζουμε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό. (Τα μύδια και τα κυδώνια για να ανοίξουν τα αχνίζουμε σε νερό. Όσα ανοίξουν είναι εντάξει. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.).
Καθαρίζουμε τις γαρίδες κάτω από τρεχούμενο νερό αφαιρώντας το κέλυφος και το κεφάλι  και τα κρατάμε στην άκρη για ζωμό .Μετά  ασχολούμαστε με το γαλέος και και το κοκκινόψαρο και αφαιρούμε το κρέας κομμένο σε κύβους, ενώ τα αγκάθια τα χρησιμοποιούμε για ζωμό..Στα χταπόδια και τις σουπιές αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα, και τα κόβουμε  σε μικρούς κύβους, έτσι ώστε να τα μαγειρέψετε πιο εύκολα.
Για το τέλος αφήσαμε το Γκάμπον. Τώρα όλα τα ψάρια είναι καθαρά και εμείς συνεχίζουμε  να κάνουμε το ζωμό βάζοντας τα λαχανικά να μαγειρεύουν σε ένα τηγάνι με λάδι, προσθέτουμε μετά από 4-5 λεπτά τα κελύφη των γαρίδων, τα αγκάθια των περισσότερων ψαριών που καθαρίσαμε και στη συνέχεια σβύνουμε με το κονιάκ πιέζοντας καλά τα κεφάλια από τις γαρίδας με ένα κουτάλι για να βγει ο χυμός και όταν εξατμιστεί το κονιάκ,προσθέτουμε νερό που να καλύπτει  όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το απαραίτητο ψιλό μαγειρικό αλάτι και τα μπαχαρικά  και συνεχίζουμε με το βρασμό για 50 λεπτά.
Όλα αυτά τα περνάμε από σουρωτήρι, αφαιρώντας όλα τα άχρηστα, προσαρμόζουμε το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει πάνω κάτω για 15- 20 λεπτά μέχρι να γίνει πυκνό.
Μόλις ο ζωμός είναι έτοιμος, μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, τη στιγμή που γίνονται προσθέτουμε το χταπόδι και τις σουπιές (ψιλοκομμένα), τα σκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά και συμπληρώνουμε με κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το διπλο συμπυκνωμένο τοματοπολτό  αφήνοντας το να σιγοβράσει μέχρι τα χταπόδια και οι  σουπιές να γίνουν μαλακά. Τότε προσθέστε τα υπόλοιπα ψάρια, μύδια, κυδώνια, κοκκινόψαρο, γαλέο καθαρό, Γκάμπον και γαρίδες.
Μαγειρέψτε για 25 λεπτά και προσθέστε μαϊντανό και  ανάλογο ζωμό και στο τέλος βάζετε το ανάλογο αλάτι. Ένα πραγματικό cacciucco θα πρέπει να βγει με μια πυκνή σάλτσα και σερβίρεται με μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, αλλά μπορούμε να το σερβίρουμε με πυκνότητα σάλτσας που μας αρέσει.
Μπράβο σας. Είναι έτοιμο για κατανάλωση, καλή όρεξη και όπως πάντα αν έχετε κάτι συγκεκριμένο ή έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να γράψετε σε αυτό το blog.
Σας χαιρετώ και αύριο θα είμαι πάλι εδώ με μια άλλη συνταγή..
cacciucco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους

  Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους -Κική Γιοβανοπούλου- GynaikaEimai 22 Ιανουαρίου 2025 Είναι κι αυτοί π...