13 ψάρια που καλύτερα να αποφεύγετε και εναλλακτικές λύσεις
Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα ψάρια στη διατροφή και οι ειδικοί δε σταματούν να το τονίζουν. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες και καλά μονοακόρεστα λίπη, ιδανικά για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους και φυσικά νόστιμα.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς παραπάνω για τα ψάρια, καθώς, ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη εμβρύων και παιδιών.
Ο υδράργυρος μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για πάνω από ένα χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς σε ποιες τροφές περιέχεται.
Δείτε ποια ψάρια είναι ίσως καλύτερο να αποφεύγετε και ποια μπορείτε να καταναλώσετε εναλλακτικά:
1. Μην φάτε: καρχαρία
Ο καρχαρίας βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και καταναλώνει άλλα μικρότερα ψάρια για να επιβιώσει.Πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με υδράργυρο, που σημαίνει ότι τα επίπεδα της επικίνδυνης αυτής ουσίας στον οργανισμό του καρχαρία είναι αρκετά ανεβασμένα.
Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: άγριο σολομό Ειρηνικού
Μια μερίδα σολομού (περίπου 120 γραμμάρια) περιέχει πολύ καλές ποσότητες από βιταμίνη D και B12, σελήνιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι και πολύ νόστιμο ψάρι. Την εβδομάδα καλό είναι να μην τρώτε περισσότερο από 350 γραμμάρια σολομού, γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλα τα ψάρια περιέχουν κάποιο ποσοστό υδραργύρου.
2. Μην φάτε: ξιφία
Και αυτό το ψάρι, όπως ο καρχαρίας, βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρέφεται με άλλα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν υδράργυρο.
Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: σαρδέλες
Είναι ένα φτηνό ψάρι, όμως «ακριβό» σε διατροφική αξία. Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είτε το φάτε φρέσκο, είτε σε κονσέρβα. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.
3. Μην φάτε: σκουμπρί (king mackerel)
Αυτό το αδηφάγο αρπακτικό κατέχει σημαντική θέση στη… «μην-το-φάτε» λίστα, εκτός κι αν θέλετε να διακινδυνεύσετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Τι μπορείτε να φάτε εναλλακτικά: αντσούγιες
Αυτά τα μικρά ψάρια, που διαθέτουν πολύ ιδιαίτερη γεύση, είναι ιδανικά είτε ως κυρίως γεύμα, είτε ως υλικά μέσα σε σαλάτα. Πέρα από πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι αντσούγιες περιέχουν και σίδηρο.
4. Μην φάτε: Tilefish
Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών αυτής της οικογένειας, όμως οι ειδικοί δεν κάνουν καμία διάκριση ανάμεσά τους και προειδοποιούν ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά.
5. Μην φάτε Γατόψαρο
Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες.
Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Σας προτείνουμε να επιλέξετε κάτι λιγότερο τοξικό.
6. Μην φάτε Σκουμπρί
Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.
7. Μην φάτε Μακρυπτέρυγο Τόνο
Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.
Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.
Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.
Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.
8. Μην φάτε Τιλάπια
Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον. Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες. Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την Τιλάπια.
9. Μην φάτε Χέλι
Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.
Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.
Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.
10. Μην φάτε Παγκάσιους
Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.
Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.
Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.
11. Μην φάτε Πλακολεπιδόψαρο
Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά. Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.
12. Μην φάτε Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)
Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.
Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική. Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ. Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.
13. Μην φάτε Σεβαστό (σκορπίνα)
Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο.
https://ethernews.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου