Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα μυρμήγκια


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τα μυρμήγκια


τα μυρμήγκια
Τα μυρμήγκια είναι έντομα με σώμα τριών μερών (κεφάλι, θώρακα και κοιλιά), τρία ζευγάρια αρθρωτών ποδιών, σύνθετα μάτια και ένα ζεύγος κεραίας.
Έχουν ταξινομηθεί πάνω από 12.500 από σύνολο 22.000 ειδών .
Τα μυρμήγκια βρίσκονται σε όλο τον κόσμο , με εξαίρεση την Ανταρκτική και μερικά απομακρυσμένα ή αφιλόξενα νησιά.
Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στα τροπικά δάση, όπου μπορούν να φτάσουν έως και τα μισά από όλα τα έντομα που ζουν σε ορισμένες περιοχές.
Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες που κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικές δεκάδες αρπακτικά άτομα που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες σε εξαιρετικά οργανωμένες αποικίες που μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές και να αποτελούνται από εκατομμύρια άτομα.
τα μυρμήγκια-2
Οι αποικίες των μυρμηγκιών κατευθύνονται από μια βασίλισσα ή βασίλισσες , των οποίων η λειτουργία στη ζωή είναι να βάζουν χιλιάδες αυγά που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της αποικίας. Οι εργαζόμενοι είναι θηλυκά χωρίς πτερύγια που δεν αναπαράγουν ποτέ, αλλά αντλούν ζωοτροφές για φαγητό, φροντίζουν τους απογόνους της βασίλισσας, εργάζονται στη φωλιά, προστατεύουν την κοινότητα και εκτελούν πολλά άλλα καθήκοντα. Τα αρσενικά μυρμήγκια συχνά έχουν μόνο ένα ρόλο - ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα. Αφού έχουν εκτελέσει αυτή τη λειτουργία, μπορεί να πεθάνουν.
Οι ανήθικες κοινωνίες έχουν τον καταμερισμό εργασίας, την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων .
Οι αποικίες περιγράφονται ως υπεροοργανισμοί επειδή τα μυρμήγκια φαίνεται να λειτουργούν ως ενιαία οντότητα, συλλογικά συνεργάζονται για να στηρίξουν την αποικία.
τα μυρμήγκια-3
Ant αποικίες μπορεί να είναι μακρόβια . Οι βασίλισσες μπορούν να ζήσουν έως και 30 χρόνια, και οι εργαζόμενοι ζουν από 1 έως 3 χρόνια. Οι άνδρες, ωστόσο, είναι πιο μεταβατικοί, είναι αρκετά βραχύβιοι και επιβιώνουν μόνο λίγες εβδομάδες.
Ορισμένα είδη, όπως τα μυρμήγκια του στρατού, αψηφούν τον κανόνα και δεν έχουν μόνιμα σπίτια, αναζητώντας τρόφιμα για τις τεράστιες αποικίες τους κατά τις περιόδους μετανάστευσης.
Τα μυρμήγκια κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,75 έως 52 χιλιοστά (0,030 έως 2,0 ίντσες), με το μεγαλύτερο είδος να είναι το απολιθωμένο Titanomyrma giganteum, η βασίλισσα του οποίου ήταν 6 εκατοστά (2,4 ίντσες) και με πτέρυγα 15 εκατοστών (5,9 ίντσες)
Τα μυρμήγκια διαφέρουν στο χρώμα . τα περισσότερα μυρμήγκια είναι κόκκινα ή μαύρα, αλλά μερικά είδη είναι πράσινα και κάποια τροπικά είδη έχουν μεταλλική λάμψη.
τα μυρμήγκια-4
Τα περισσότερα μυρμήγκια κινούνται με τη χρήση όρασης, αλλά μερικά μυρμήγκια του στρατού είναι εντελώς τυφλά - και είναι δυνατόν να αποπροσανατολιστούν και να πορεύσουν σε κύκλους μέχρι να πεθάνουν από εξάντληση.
Τα μυρμήγκια δεν έχουν πνεύμονες . Το οξυγόνο εισέρχεται μέσω μικροσκοπικών τρυπών σε όλο το σώμα και τα φύλλα διοξειδίου του άνθρακα μέσω των ίδιων οπών.
Τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες (φερομόνες), ήχους και επαφή. Όπως και άλλα έντομα, τα μυρμήγκια αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές με τις μακριές, λεπτές και κινητές κεραίες τους.
τα μυρμήγκια-5
Τα μυρμήγκια δεν έχουν αυτιά . Τα μυρμήγκια "ακούν" με το να αισθάνονται δονήσεις στο έδαφος μέσω των ποδιών τους.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα μυρμήγκια ζουν στο έδαφος, χρησιμοποιούν την επιφάνεια του εδάφους για να αφήσουν μονοπάτια φερομόνης που μπορεί να ακολουθούνται από άλλα μυρμήγκια.
Τα μυρμήγκια έχουν δύο στομάχια . Ένα στομάχι κρατά το φαγητό για τον εαυτό του και το δεύτερο στομάχι είναι για φαγητό που μοιράζεται με άλλα μυρμήγκια.
Τα μυρμήγκια τρώνε φρούτα, κρέας, σπόρους και λαχανικά ανάλογα με τον τύπο του μυρμηγκιού. Τα μυρμήγκια του Carpenter τρώνε φρούτα και τα μυρμήγκια της κόκκινης φωτιάς είναι κρεατοφάγοι. Διαφορετικά μυρμήγκια τρώνε διαφορετικά τρόφιμα, και τα μυρμήγκια είναι παμφάγα, έτσι τρώνε πολλά διαφορετικά πράγματα.
Τα μυρμήγκια χρειάζονται νερό . Πολλά ποτά νερό από σταγόνες και μικρές λακκούβες. Τα μυρμήγκια μπορούν να αποκτήσουν υγρασία από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τροφής.
πόσιμο νερό
Τα βασιλικά μυρμήγκια μπορούν να απομακρυνθούν τακτικά, ενώ οι μυρμήγκοι των εργαζομένων αναγκάζονται να παίρνουν πολλαπλές νάπες που γενικά διαρκούν για ένα λεπτό, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τα 250 NAP ημερησίως, που τους δίνει περίπου 4 με 5 ώρες ύπνου την ημέρα.
Τα μυρμήγκια μπορούν να ανυψώσουν και να φέρουν πολλές φορές το δικό τους βάρος . Στην πραγματικότητα το ασιατικό μυρμήγκι υφαντών μπορεί να μεταφέρει βάρους πάνω από 100 φορές το δικό τους σωματικό βάρος.
Τα μυρμήγκια επιτίθενται και υπερασπίζονται τον εαυτό τους δαγκώνοντας και, σε πολλά είδη, τσιμπώντας, συχνά εγχύοντας ή ψεκάζοντας χημικά. Το τσίμπημα των μυρμηγκιών Jack Jacks μπορεί να είναι θανατηφόρο, και ένα αντιγόνο έχει αναπτυχθεί για αυτό.
Στα περισσότερα είδη μυρμήγκια mate κατά τη διάρκεια της πτήσης , τόσο τα αρσενικά και οι νεαρές βασίλισσες έχουν και τα δύο φτερά.
Το μυρμήγκι έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφες, κουτάβια και ενήλικες . Η βασίλισσα βάζει τα αυγά, τα οποία θα εκκολαφθούν σε προνύμφες σε μερικές ημέρες. Οι ανήμποροι προνύμφες τροφοδοτούνται και περιποιούνται από τα μυρμήγκια των εργαζομένων μέχρι να περάσουν από το στάδιο των κουκλών. Σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, θα εμφανιστεί ένα ενήλικο μυρμήγκι και η μεταμόρφωση θα ολοκληρωθεί.
κύκλου ζωής των μυρμηγκιών
Μια ομάδα μυρμηγκιών του Αμαζονίου έχουν εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κοινωνικό σύστημα: όλα είναι θηλυκά και αναπαράγονται μέσω κλωνοποίησης .
Ορισμένα είδη επιτίθενται και αναλαμβάνουν γειτονικές αποικίες μυρμηγκιών . Άλλοι είναι λιγότερο επεκτατικοί, αλλά εξίσου επιθετικοί. εισβάλλουν σε αποικίες για να κλέψουν αυγά ή προνύμφες, τις οποίες είτε τρώνε είτε ανεβαίνουν ως εργάτες ή σκλάβοι.
Πολλά ζώα μπορούν να μάθουν συμπεριφορές με απομίμηση, αλλά τα μυρμήγκια μπορεί να είναι η μόνη ομάδα εκτός από θηλαστικά όπου έχει παρατηρηθεί διαδραστική διδασκαλία .
Η συνολική βιομάζα όλων των μυρμηγκιών στη Γη είναι περίπου ίση με τη συνολική βιομάζα όλων των ανθρώπων στη Γη. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μυρμήγκια στον πλανήτη για κάθε ανθρώπινο ον.
μυρμήγκια-10
Τα μυρμήγκια και οι προνύμφες τους τρώγονται σε διάφορα μέρη του κόσμου . Τα αυγά των δύο ειδών μυρμηγκιών χρησιμοποιούνται σε μεξικάνικες εγκεφαλοπάθειες. Θεωρούνται μια μορφή χαβιαριού εντόμων και μπορούν να πουλήσουν μέχρι και 40 δολάρια ανά λίβρα ($ 90 / kg), επειδή είναι εποχιακά και δύσκολα να βρεθούν.
Ανθρωπομορφωμένα μυρμήγκια έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά σε μύθους και ιστορίες των παιδιών για να εκπροσωπούν την εργατικότητα και την προσπάθεια συνεργασίας .
Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τους προγόνους με σφήκες στην Κρητιδική περίοδο, πριν από 99 εκατομμύρια χρόνια και διαφοροποιήθηκαν μετά την άνοδο των ανθισμένων φυτών.
Τα μυρμήγκια είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας στην ιστορία του ζωικού βασιλείου.
interesting facts about ants | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί μεγάλωσα και δεν έχω πια χρόνο…

  Γιατί μεγάλωσα και δεν έχω πια χρόνο… 24 Απριλίου 2024 Δεν έχω πια χρόνο να προσπαθώ να εξηγώ τα αυτονόητα, να υπενθυμίζω ξανά και ξανά τι...