Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πρόβατα


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πρόβατα


πρόβατο
Τα πρόβατα είναι τετράπλευρα, θηλαστικά μηρυκαστικών συνήθως διατηρούνται ως ζώα κατοικίδια.
Αν και η ονομασία "πρόβατα" ισχύει για πολλά είδη στο γένος Ovis , στην καθημερινή τους χρήση σχεδόν πάντοτε αναφέρεται σε κατοικίδια πρόβατα ( Ovis Aries ).
Τα πρόβατα εκτρέφονται για το μαλλί τους, το γάλα και το κρέας τους.
Τα πρόβατα μπορεί να είναι τα πρώτα εξημερωμένα μηρυκαστικά , εξημερωμένα από νομαδικούς ανθρώπους στη Μέση Ανατολή και την Ασία πριν από 11.000 χρόνια , ίσως ακόμη και πριν η γεωργία προκαλέσει πολιτισμό.
Η ακριβής διαχωριστική γραμμή  μεταξύ των κατοικίδιων προβάτων και των άγριων προγόνων τους είναι ασαφής. Η πιο συνηθισμένη υπόθεση δηλώνει ότι το κατοικίδιό πρόβατο Κριός προέρχεται από τα ασιατικά ( O. orientalis ) είδη μουφλόν.
Τα μαλιαρά πρόβατα άρχισαν να αναπτύσσονται γύρω στο 6000 π.Χ. στο Ιράν, και πολιτισμοί όπως οι Πέρσες βασίζονταν στο μαλλί των προβάτων για εμπορία. Στη συνέχεια εισήχθησαν στην Αφρική και την Ευρώπη μέσω συναλλαγών.
πρόβατα-2
Σήμερα, τα πρόβατα ζουν σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τους ανθρώπους.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 200 διαφορετικές φυλές προβάτων . ορισμένες πηγές δίνουν μια σειρά από 1000 ή περισσότερες φυλές, αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να εξακριβωθούν, σύμφωνα με ορισμένες αξιόπιστες πηγές.
Είναι εξαιρετικά ευέλικτα και υπάρχουν σε μια ευρεία ποικιλία οικοτόπων παγκοσμίως, που κυμαίνονται από εύκρατα δάση βουνών έως συνθήκες ερήμου.
Η μέση διάρκεια ζωής ενός προβάτου είναι 10 έως 12 έτη , αν και ορισμένα πρόβατα μπορούν να ζήσουν για 20 χρόνια.
πρόβατο-3
Ένα ενήλικο θηλυκό πρόβατο είναι γνωστό ως προβατίνα και ένα ενήλικο αρσενικό πρόβατο είναι γνωστό ως κριός . Ένα νεαρό πρόβατο μεταξύ νεογέννητου και 14 μηνών ονομάζεται αρνί .
Οι φυσικές λεπτομέρειες των κατοικίδιων προβάτων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των φυλών . Το μήκος της κεφαλής και του σώματος είναι 120-180 εκατοστά και το ύψος των ώμων είναι 65-127 εκατοστά. Ζυγίζουν μεταξύ 45 και 100 κιλών (100 και 350 λίβρες). Τα θηλυκά πρόβατα τείνουν να είναι τρία τέταρτα έως τα δύο τρίτα του μεγέθους των αρσενικών.
Τα χρώματα των εγχώριων προβατοειδών κυμαίνονται από καθαρό λευκό έως μαύρο καφέ σοκολατί, ακόμη και στίγματα ή παρδαλό
Ενώ αρχικά όλα τα κριάρια είχαν κέρατα , τα πρόβατα μπορούν να έχουν κέρατα ή όχι, ανάλογα με τη φυλή, το φύλο και τη γενετική τους. Σε ορισμένες φυλές προβάτων, και τα δύο φύλα είναι με κέρατα. Σε ορισμένες φυλές, μόνο τα κριάρια έχουν κέρατα.
πρόβατα με κέρατα
Τα πρόβατα έχουν καλή ακοή και είναι ευαίσθητα στο θόρυβο όταν δραστηριοποιούνται. Τα πρόβατα έχουν οριζόντια σχιστά μάτια , με εξαιρετική περιφερειακή όραση . με οπτικό πεδίο μεταξύ 270 ° και 320 °, τα πρόβατα μπορούν να δουν πίσω από τον εαυτό τους χωρίς να γυρίσουν τα κεφάλια τους. Τα πρόβατα έχουν επίσης εξαιρετική αίσθηση οσμής .
Τα πρόβατα ακολουθούν ένα ημερήσιο πρότυπο δραστηριότητας, τρώγοντας από την αυγή μέχρι το σούρουπο.
Τα πρόβατα είναι αποκλειστικά φυτοφάγα θηλαστικά . Τρέφονται κυρίως με χόρτο, τριφύλλι, βότανα και άλλα φυτά βοσκοτόπων. Τα πρόβατα αγαπούν ιδιαίτερα τα βότανα Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως η πρώτη επιλογή των τροφίμων σε ένα βοσκότοπο. Ένα forb είναι κάθε φυτό με άφθονα φύλλα εκτός από το γρασίδι. Πρόκειται για ανθοφόρα φυτά. Τα βότανα είναι συχνά πολύ θρεπτικά. Σε σύγκριση με τα βοοειδή, τα πρόβατα τρώνε μια μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και επιλέγουν μια πιο θρεπτική διατροφή. Εκτός από τη χορτονομή, η άλλη βασική τροφή για πρόβατα είναι σανός, συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες.
πρόβατο-4
Τα πρόβατα ανήκουν σαν ταξινόμηση  ζώων στα μηρυκαστικά . Τα μηρυκαστικά χαρακτηρίζονται από τη συμπεριφορά των τεσσάρων θαλάμων του στομάχου τους . Το Cud είναι ένας σβώλος τροφής που αναμασάται και ξανακαταπίνεται..
Τα πρόβατα είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα . Στην πραγματικότητα, είναι ζώα "σμήνους", που σημαίνει ότι προτιμούν να είναι με άλλα πρόβατα. Η ιεραρχία κυριότητας των προβάτων και η φυσική τους τάση να ακολουθήσουν έναν ηγέτη σε νέους βοσκότοπους ήταν οι βασικοί παράγοντες στα πρόβατα που έγιναν ένα από τα πρώτα οικόσιτα είδη ζώων.
Τα πρόβατα δημιουργούν μια ιεραρχία κυριαρχίας μέσα από μάχες, απειλές και ανταγωνιστικότητα.
Τα πρόβατα ακολουθούν παρόμοια αναπαραγωγική στρατηγική σε άλλα βοοειδή . Μια ομάδα προβατίνων γενικά συνδυάζεται με ένα μόνο κριάρι, ο οποίος είτε έχει επιλεγεί από έναν κτηνοτρόφο είτε έχει καθιερώσει κυριαρχία μέσω φυσικού διαγωνισμού με άλλους κριούς. Μετά το ζευγάρωμα, τα πρόβατα έχουν περίοδο κύησης περίπου πέντε μηνών. οι περισσότεροι αμνοί γεννιούνται στα μέσα της άνοιξης. Κάθε προβατίνα γεννά ένα ή δύο αρνιά, που μπορούν να σταθούν και να θηλάσουν μέσα σε λίγα λεπτά από τη γέννηση τους.
αρνιών και προβάτων
Σήμερα, υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πρόβατα στον πλανήτη.
Οι κυριότεροι εθνικοί παραγωγοί είναι η Κίνα , η Αυστραλία , η Νέα Ζηλανδία , η Ινδία , οι ΗΠΑ , το Σουδάν , η Νιγηρία , η Αργεντινή , η Τουρκία και το Πακιστάν .
Ο θρησκευτικός συμβολισμός και τελετουργία που περιλαμβάνει πρόβατα ξεκίνησε με μερικές από τις πρώτες γνωστές θρησκείες : Τα κρανία των κριών (μαζί με τους ταύρους) κατέλαβαν κεντρική τοποθέτηση στα ιερά του οικισμού Çatalhöyük το 8000 π.Χ.
Στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία , ο κριός ήταν το σύμβολο πολλών θεών: Khnum, Heryshaf και Amun.
πρόβατα
Στη Μαδαγασκάρη , τα πρόβατα δεν τρώγονταν γιατλι θεωρούνταν ενσαρκώσεις των ψυχών των προγόνων.
Τα πρόβατα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις αραμαϊκές πίστες . Ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, ο Μωυσής, ο βασιλιάς Δαβίδ και ο ισλαμικός προφήτης Μωάμεθ ήταν όλοι ποιμένες.
Οι οπαδοί του Χριστιανισμού συλλογικώς συχνά αναφέρονται ως κοπάδι, με τον Χριστό ως τον Καλό Ποιμένα και τα πρόβατα είναι ένα στοιχείο στη χριστιανική εικονογραφία της γέννησης του Ιησού.
Καλή Shephard
Ο Χριστός απεικονίζεται επίσης ως ο Αμνός του Θεού (Agnus Dei) και οι εορτασμοί του Πάσχα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία περιλαμβάνουν παραδοσιακά ένα γεύμα πασχολινού αρνιού.
Έλληνες και Ρωμαίοι θυσίαζαν τα πρόβατα τακτικά σε θρησκευτικές τελετές και ο Ιουδαϊσμός θυσίασε  πρόβατα ως Korban (θυσία), όπως το αρνάκι του Πάσχα.
Αστρολογικά , ο Κριός,  είναι το πρώτο σημάδι του κλασσικού Ελληνικού ζωδιακού κύκλου και τα πρόβατα είναι το όγδοο από τα δώδεκα ζώα που συνδέονται με τον 12χρονο κύκλο του κινεζικού ζωδιακού κύκλου, που σχετίζεται με το κινεζικό ημερολόγιο.
Η καταμέτρηση των προβάτων είναι μια διανοητική άσκηση που χρησιμοποιείται σε μερικούς πολιτισμούς ως μέσο για τον ύπνο. Στις περισσότερες απεικονίσεις της δραστηριότητας, ο ασκούμενος οραματίζεται μια ατελείωτη σειρά πανομοιότυπων λευκών προβάτων που πηδούν πάνω από ένα φράχτη, με ταυτόχρονη μέτρηση τους. Η ιδέα, πιθανότατα, είναι να προκαλέσει την πλήξη, ενώ καταλαμβάνει το μυαλό με κάτι απλό, επαναλαμβανόμενο και ρυθμικό, που όλα είναι γνωστά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν.
μετράω προβατάκια
Πιθανώς το πιο διάσημο πρόβατο ήταν η Ντολλι  . Ονομάστηκε από την Dolly Parton και ήταν ο πρώτος κλώνος μεγάλων θηλαστικών. Δεν έζησε όσο ένα κανονικό πρόβατο, επειδή οι κλώνοι έχουν προβλήματα υγείας. Αυτό έγινε φυσικά  γνωστό μόνο εξαιτίας της Dolly.
Η υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί ποτέ για ένα πρόβατο είναι 369.000 δολάρια , και  δώθηκε από τον Jimmy Douglas για την ηλικίας  οκτώ μηνών Texel, Deveronvale Perfection, στο Lanark, Σκωτία, τον Αύγουστο του 2009. Αναπαράγοντας το από τον καλλιεργητή προβάτων Banffshire Graham Morrison, αυτό το πολύτιμο πρόβατο θα χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγικούς σκοπούς.
Τα τουρκικά πρόβατα πεθαίνουν στο "άλμα μαζικής έκτασης". Πρώτα ένα πρόβατο πέρασε την άκρη του βράχου, ακολουθούμενο από ολόκληρο το κοπάδι, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Περισσότεροι από 400 πρόβατα πέθαναν στην πτώση των 15 μέτρων (50 πόδια) - το σώμα τους περιόρισε την πτώση των 1.100 άλλων που ακολούθησαν. Η φαινομενική αυτοκτονία δεν είναι ανήκουστη στα ζώα.
Τα πρόβατα μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα στην έκφραση του προσώπου , όχι μόνο στο είδος τους αλλά και στους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.
Η θέα των βοοειδών που βόσκουν στο νότιο γρασίδι του Λευκού Οίκου μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη, αλλά κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ένα ιδιαίτερα ορατό σύμβολο της στήριξης των στρατευμάτων στο εξωτερικό από τον Λευκό Οίκο. Το κοπάδι, το οποίο αριθμούσε 48 μέλη έκανε οικονομία δε ανθρώπινο δυναμικό κόβοντας το γρασίδι και κέρδισε 52.823 δολάρια για τον Ερυθρό Σταυρό μέσω δημοπρασίας του μαλλιού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χωριό της Μαγνησίας που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δυο ράχες

  Το χωριό της Μαγνησίας που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δυο ράχες Δημοσιεύθηκε  08/10/2024 21:30 Τροποποιήθηκε  22:15 Σε απόσταση 21 χλμ. από...