Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στη Ελλάδα

Ήθη και έθιμα του Πάσχα στη Ελλάδα [Easter customs in Greece]

Το Πάσχα, η σπουδαιότερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Τα ήθη και έθιμα στην χώρα μας γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο ανά περιοχή. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η Περιφορά Επιταφίου. Το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια και γενικά η όλη τελετή θυμίζει γιορτή.
epitafios-ellada
Στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια

Το σούβλισμα του αρνιού είναι το σήμα κατατεθέν του Πάσχα και έχει δύο πιθανές προελεύσεις. 1ον. από τις συνήθειες στην Αρχαία Ελλάδα, μετά τον θάνατο των συγγενών τους οι Έλληνες έψηναν αρνία και γλένταγαν δίπλα στον τάφο, για σαράντα ημέρες. 2ον. από την Ιουδαϊκή θρησκεία όπου το αρνί συμβολίζει το εξιλαστήριο θύμα.


Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, συμβολισμός του κόκκινου χρώματος είναι από το αίμα της θυσίας του Χριστού και αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο.Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη Ζωή, αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!


Τα μεσάνυχτα με το «Δεύτε λάβετε φώς..» όλοι θα ανάψουν τις λαμπάδες από το 'Αγιο Φώς και θα ακολουθήσει η λιτανεία γύρω από την εκκλησία. Μετά την Λειτουργία ο κόσμος πάει σπίτι του και όλη η οικογένεια θα απολαύσει τη ζεστή μαγειρίτσα. Θα τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και θα είναι νικητής όποιου το κόκκινο αυγό μείνει γερό μέχρι το τέλος. Το γερό αυγό ο νικητής θα το φυλάξει ολόχρονα.


Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας . Σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο "χρώμα" στην εορταστική αυτή περίοδο.

Σε κάθε γωνιά της χωράς το Πάσχα γιορτάζεται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και η λαογραφική και ιστορική ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής προσδίδει ένα ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό

Το Πάσχα στην Σαντορίνη


Κέρκυρα ..την λεγόμενη πρώτη ανάσταση μετά το δεύτερο χτύπημα της καμπάνας εκατοντάδες μπότηδες γεμάτοι νερό για μεγαλύτερο κρότο, «εκτοξεύονται» από τα μπαλκόνια των Κερκυραίων.Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο ''Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως'',

Ένα μεγάλο πασχαλινό γλέντι για την Κυριακή του Πάσχα. Αρνία στην σούβλα, δημοτικά τραγούδια και άφθονο κρασί.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα ο επισκέπτης θα νοιώσει το πένθος και κατάνυξη να τον πλημμυρίζουν. Την μεγάλη βδομάδα στην Κέρκυρα δεν υπάρχει σημείο της που να μην ακούς ψαλμωδίες και φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμα εμβατήρια.

Στη γραφική Ύδρα, στην περιοχή Καμίνια ο επιτάφιος καταλήγει πάντα στη θάλασσα. Οι ιερείς διαβάζουν την προσευχή και όλοι εύχονται να πιάσουν. Η αληθινή ευχή είναι να προστατευτούν οι ναυτικοί του νησιού και η θάλασσα να είναι πάντα καλή για ατούς

Η εμπειρία του επιταφίου είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το νησί.


Επίσης από την θάλασσα γίνεται η Περιφορά επιταφίου με καΐκι στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Εκεί ο επιτάφιος αφού φτάσει στο χώρο του λιμανιού, ανεβαίνει σε ένα καΐκι και με την συνοδεία και άλλων καϊκιών που ανάβουν φωτοβολίδες, μεταφέρεται στην άλλη πλευρά του χωριού στην κεντρική προκυμαία.
Το κάψιμο του Ιούδα.. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιείται το "κάψιμο του Ιούδα". Μετά τη "λειτουργία της Αγάπης", την Κυριακή του Πάσχα, παραδίδεται στην πυρά ένα ομοίωμα του μαθητή του Ιησού που τον πρόδωσε στους Ρωμαίους.



Το κάψιμο του Ιούδα στην Μαραθόπολη Μεσσηνίας.

Η φουνάρα και το κάψιμο του Ιούδα είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα στην Κρήτη.


«Το κάψιμο του Ιούδα» είναι το έθιμο που γιορτάζεται το Μεγάλο Σάββατο σε όλη την Κρήτη, με διάφορες παραλλαγές βέβαια από περιοχή σε περιοχή.

Το πιο εντυπωσιακό έθιμο είναι όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.

Καλαμάτα..Εδώ αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι οπλισμένοι με σαΐτες επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα έθιμα που συνεχίζονται είναι πολλά και τα περισσότερα έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία. Οι ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, στο Βροντάδο, να φροντίζουν να κάνουν τη νύχτα - μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες τους. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ψάλει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη» μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις δύο ενορίες.

Τα ‘'μπουλούκια'' Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, αποδεικνύοντας ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

http://www.photospot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...