Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΎ ΒΙΒΛΊΟΥ

ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΎ ΒΙΒΛΊΟΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΎ ΒΙΒΛΊΟΥ


Μια μέρα μετά τα αστεία της Πρωταπριλιάς, στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκοπός αυτού του θεσμού είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να γνωρίσουν τα οφέλη της ανάγνωσης και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Η ημερομηνία εορτασμού δεν είναι τυχαία φυσικά. Στις  2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε γεννήθηκε ο δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μνημονεύοντας το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του ο Άντερσεν, θα σας παρουσιάσω τρεις επιλογές σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας που αξίζει να χαρίσετε στα παιδιά σας, ή στα βαφτιστήρια σας μέρες που είναι, και να τα καθοδηγήσετε στα πρώτα τους αναγνωστικά βήματα.

Ένα κίτρινο φύλλο (από 3 ετών)

Το πρώτο παραμύθι του Μιχάλη Μουλάκη πραγματεύεται το ταξίδι ενός φύλλου. Κίτρινο, μαραμένο πια, το φύλλο πέφτει από το δέντρο συναντώντας στο διάβα του παλιούς και νέους φίλους μέχρι να φτάσει στο έδαφος, μαζί με τα υπόλοιπα κίτρινα φύλλα. Πρόκειται για ένα γλυκό παραμύθι που με όμορφο και ευφυή τρόπο παρουσιάζει τον κύκλο της ζωής. Η ιδιαίτερη εικονογράφηση του  Φίλιππου Φωτιάδη ξεχωρίζει και μάλιστα είναι προσφάτως βραβευμένη με Βραβείο καλύτερης εικονογράφησης από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου!
«Είναι πάρα πολλά φύλλα πάνω από την φωλιά μου» είπε το σπουργίτη. «Και κάθε χρόνο φεύγουν. Πέφτουν το φθινόπωρο, και μετά, την άνοιξη, βγαίνουν άλλα φύλλα στη θέση τους. Πώς ήθελες να σε ξέρω;»
«Τι αστείο!» είπε πάλι το κίτρινο φύλλο, καθώς συνέχισε να πέφτει προς τα κάτω.

Το κουτί του Σιλάν (από 5 ετών)

Η σπουδαιότερη ικανότητα της λογοτεχνίας είναι ότι μέσω της μυθοπλασίας μπορεί να αντικατοπτρίζει καταστάσεις αμιγώς πραγματικές με τέτοιο τρόπο ώστε να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί ακόμα και τον πιο μικρό αναγνώστη. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο βιβλίο της Άλκηστη Χαλικιά, όπου ο πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιο δυσαρεστημένο πριγκιπόπουλο, αλλά ο Σιλάν, ο οχτάχρονος πιτσιρίκος που ζει σε Κέντρο Φιλοξενίας. Κάθε πρωί ο μικρός πρωταγωνιστής, πάντα παρέα με το κόκκινο κουτί του, πηγαίνει στο σχολείο για να μάθει μια νέα γλώσσα, να γνωρίσει νέους φίλους και να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα. Όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν τι κρύβεται μέσα στο κατακόκκινο κουτί και , όταν τελικά τους αποκαλύπτεται το περιεχόμενό του, γεμίζουν συγκίνηση και αισιοδοξία. Η ιστορία του Σιλάν με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ντανιέλα Σταματιάδηθα δώσει τροφή για σκέψη σε κάθε παιδάκι που θα πιάσει στα χέρια του το συγκεκριμένο βιβλίο.
Πηγαίνω στο σχολείο με τα πόδια. Είναι κοντά στο Κέντρο Φιλοξενίας, όπου ζω. Είναι κι άλλα παιδιά που περπατάμε μαζί, πηγαίνουν σε πιο μεγάλες τάξεις. Μου λένε να μην κουβαλάω το κουτί μου μαζί. Εγώ, όμως, δεν θέλω να το αφήσω εκεί που μένουμε. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα το ανοίξει κανείς.

Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια (από 7 ετών)

Τα Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια είναι ένα από τα συνολικά τέσσερα βιβλία της λογοτεχνικής σειράς. Καράβια της λογοτεχνίας, της μυθολογίας, της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας σαλπάρουν για το λιμάνι της εξιστόρησης και δεν αφήνουν κανέναν αναγνώστη χωρίς εισιτήριο. Οι δημιουργοί, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μαρία Αγγελίδου, και ο εικονογράφος της σειράς, Χρήστος Κούρτογλου, απέδειξαν ότι το παιδικό βιβλίο είναι τέκνο της έμπνευσης και της πρωτοτυπίας.
Περίεργο λέμε όποιον έχει μεγάλη περιέργεια, όποιον θέλει να βλέπει, να ακούει, να μαθαίνει. Περίεργο, όμως, λέμε και τον παράξενο… αυτόν που συμπεριφέρεται με ασυνήθιστο τρόπο. Ε, λοιπόν, το καράβι αυτής της ιστορίας ήταν περίεργο και με τις δύο έννοιες.
Θα κλείσω όχι γράφοντας ένα ακόμα σόφισμα για την αξία της ανάγνωσης, εξάλλου αυτήν την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας διαφορετικά, αλλά παραθέτοντας δύο λόγια του Προυστ, ο οποίος μέσα σε μια πρόταση συμπύκνωσε όλες τις ώρες που περάσαμε αγκαλιά με τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία: Δεν υπάρχουν ίσως ημέρες της παιδικής μας ηλικίας που να τις ζήσαμε τόσο απόλυτα, όσο εκείνες που πιστέψαμε ότι τις αφήσαμε να φύγουν χωρίς να τις ζήσουμε, εκείνες που τις περάσαμε με ένα βιβλίο αγαπημένο.
https://stylerivegauche.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...