Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Η συνωμοσία Μπόρχες του Gastón Fiorda


Η συνωμοσία Μπόρχες του Gastón Fiorda


«Ο Μπόρχες» είπε, «ήταν μία λογοτεχνική απάτη. Ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών.» Έτσι μας συστήνεται το πρώτο μετάφρασμα του Gastón Fiorda στα ελληνικά, ένα μικρό βιβλίο εκατών εξήντα σελίδων με τίτλο Η συνωμοσία Μπόρχες, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Opera.
Ο Gastón Fiorda γεννήθηκε το 1979 στο Buenos Aires. Σπούδασε Φιλοσοφία και εργάζεται μέχρι και σήμερα στον δημοσιογραφικό χώρο. Η συνωμοσία Μπόρχες είναι το πρώτο του βιβλίο. Εκδόθηκε το 2016 και ένα χρόνο σχεδόν μετά κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση του εξαιρετικού Αχιλλέα Κυριακίδη.
«Αυτή η ιστορία δεν έπρεπε να υπάρχει.»
«Γιατί το λες;»
«Γιατί, αν η ιστορία υπάρχει, είναι γιατί υπάρχει ένας αναγνώστης, αυτή τη στιγμή ακριβώς, με το βιβλίο στα χέρια, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.»
Κι αν ο Μπόρχες, αυτός ο σπουδαίος λογοτέχνης του προηγούμενου αιώνα που επηρέασε με την πένα του την σύγχρονη γραφή και διανόηση, δεν υπήρξε ποτέ όπως τον ξέρουμε; Κι αν ήταν μονάχα το προσωπείο μιας ομάδας συγγραφέων που έγραφαν για αυτόν και εκείνος απλά τα υπέγραφε; Υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν, υπάρχει μια μαρτυρία που το επικυρώνει. Αυτά υποστηρίζει ο Ντανιέλ στον Γκαστόν, το alter ego του Fiorda, ο οποίος μπλέκεται σε έναν λαβύρινθο προσώπων και καταστάσεων χωρίς κανένα μίτο για βοήθημα.
«Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει πολλά έργα μαζί, όπως κάθε έργο. Το ένα κάτω από το άλλο. Σαν ένας λαβύρινθος που δεν έχει ένα «πάνω», ένα φεγγίτη για να αποδράσεις. Μία είναι η λογοτεχνία, και μέσα σ’ έναν συγγραφέα είναι όλοι οι συγγραφείς.»
Η συνωμοσία Μπόρχες είναι πραγματικά η χαρά του βιβλιόφιλου. Το μυθιστόρημα του Fiorda είναι γεμάτο βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, λέσχες ανάγνωσης και φυσικά πολύ μα πολύ Μπόρχες, τόσο αναφορικά όσο και στιλιστικά. Αυτή η πλευρά της Συνωμοσίας, που μπορεί να γοητεύσει τόσο εύκολα τον αναγνώστη μέσω της αναφορικότητας, στο τέλος τον παγιδεύει μέσα στο ίδιο της το σύμπαν. Όλες οι αναφορές σε βιβλία και συγγραφείς είναι ταυτόχρονα η πυξίδα του και ο δαίδαλός του. Ίσως το δυνατότερο σημείο της Συνωμοσίας είναι το -ας το πούμε χαριστικά- αστυνομικό κομμάτι της. Το μυστήριο κλιμακώνεται συνετά παρά την μικρή έκταση του βιβλίου και η κορύφωση είναι σίγουρα αναπάντεχη.
Εν κατακλείδι, το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό για το πρωτότοκο του Gastón Fiorda. Μικρή σε μέγεθος, διαβάζεται γρήγορα και δεν χάνει ποτέ το σασπένς της, η Συνωμοσία Μπόρχες προτείνεται σε κάθε αναγνώστη που ακολουθεί το λατινοαμερικάνικο λογοτεχνικό κύμα. Σας είπα ότι το μετέφρασε ο Κυριακίδης, έτσι; Ε, δεν χρειάζεται καλύτερη εγγύηση από αυτό!
https://stylerivegauche.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου

  Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου Από  Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ  στις  27 Σεπτεμβρίου 2024...