Περηφάνια και προκατάληψη της Jane Austen
της Αγγελικής Δρακάκη
Ψάχνoντας στο καινούργιο μου λογοτεχνικό ημερολόγιο είδα πως σαν σήμερα το 1813 εκδόθηκε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέιν Ώστεν. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επέτειο απoφάσισα να σας γράψω ένα κείμενο πάνω στο βιβλίο και την συγγραφέα του, έναν μικρό φόρο τιμής.
Η γνωριμία μου με την ‘Ωστεν έγινε περίπου στην ηλικία των δεκαπέντε ετών, όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της «Λογική και Ευαισθησία». Θυμάμαι πήρα κάποιες φορές το βιβλίο στο σχολείο για να διαβάζω στα διαλείμματα και μια φορά με είχε «τσακώσει» η καθηγήτρια φιλολογικών να το διαβάζω. Μου είπε πόσο σπουδαία συγγραφές η Ώστεν ήταν και πως πέθανε σχετικά νέα. Περίπου δυο χρόνια αργότερα, καθώς περιπλανιόμουν στην βιβλιοθήκη του Λυκείου μου, έπεσε στα χέρια μου το «Περηφάνια και Προκατάληψη». Εννοείτε πως το δανείστηκα και το ξεκίνησα αυτοστιγμεί.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το Περηφάνια και Προκατάληψη εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στης 28 Ιανουαρίου 1813. Ήταν το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο της ‘Ωστεν που βγήκε στην αγορά (το πρώτο είναι η Λογική και Ευαισθησία) και ο αρχικός του τίτλος ήταν «Πρώτες εντυπώσεις». Πιθανόν η συγγραφέας να άλλαξε τον τίτλο του βιβλίου επειδή ήθελε να αποφευχθεί η σύγχυση με δύο άλλα λογοτεχνικά έργα, το μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Χόλφορντ και η κωμωδία του Οράτιου Σμιθ. Κάποιοι υπέθεσαν ότι άλλαξε τον τίτλο επειδή ήταν επηρεασμένη από τα βάσανα και τις αντιπαραθέσεις που συνοψίζονται στο τελευταίο κεφάλαιο της Σεσίλια της Φάνυ Μπάρνεϊ, το οποίο ονομάζεται Περηφάνια και Προκατάληψη και όπου η φράση εμφανίζεται τρεις φορές με κεφαλαία γράμματα.
Η Τζέιν ‘Ωστεν πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα του μυθιστορήματος στον Τόμας Έγκερτον του Γουάιτχολ για 110 λίρες, ενώ αρχικά εκείνη είχε ζητήσει 150 λίρες. Έχει υπολογιστεί ότι ο Έγκερτον στη συνέχεια και μόνο από τις δύο πρώτες εκδόσεις του βιβλίου έβγαλε περίπου 450 λίρες.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Τζέιν Ώστεν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1775. Ο πατέρας της ήταν διδάκτωρ της Οξφόρδης και κληρικός. Είχε επτά αδέρφια, εκ των οποίων μόνο μία αδερφή, την Κασσάνδρα. Η Τζέιν και η Κασσάνδρα ήταν πολύ αγαπημένες. Έζησε στο Στήβεντον, στο Μπαθ, στο Σαουθάμπτον και στο Τσώτον. Κατά τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα τα μυθιστορήματά της έχαιραν τον σεβασμό μόνο της λογοτεχνικής ελίτ. Ένας λόγος γι’ αυτό ήταν ότι έγραφε ανώνυμα. Το 1870, όταν ο ανιψιός της δημοσίευσε ένα απομνημόνευμα για την ζωή και το έργο της, η ταυτότητά της έγινε τελικά γνωστή στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Έως τη δεκαετία του 1940 είχε πλέον καθιερωθεί ως σπουδαία Αγγλίδα συγγραφέας. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αν και στα εικοσιεφτά της δέχτηκε την πρόταση γάμου ενός κληρονόμου πλούσιας οικογένειας την οποία και απέρριψε την ακριβώς επόμενη μέρα. Η Ώστεν έζησε μια ήσυχη ζωή και δεν έβγαινε σχεδόν ποτέ από το σπίτι. Σε μια σπάνια έξοδο της αρρώστησε και πέθανε από τη νόσο του Άντισον το 1817 σε ηλικία σαρανταενός ετών έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία. Το σπίτι της στο Τσώσον έχει γίνει μουσείο.
Κατα την διάρκεια της ζωής της έγραψε εφτά βιβλία: Λογική και Ευαισθησία, Περηφάνια και Προκατάληψη, Μάνσφιλντ Παρκ, Έμμα, Το Αββαείο του Νορθανγκερ, Πειθώ και Σάντιτον. Πιο συγκεκριμένα, το Περηφάνια και Προκατάληψη έχει γυριστεί σε ταινία και σειρά, ενώ η ζωή και τα έργα της ίδιας της συγγραφέας έχουν εμπνεύσει πολυάριθμους σεναριογράφους και συγγραφείς. Οι πιο γνωστες ταινίες και σειρές είναι: Austeland, Pride and Prejudice, Death Comes to Pemberley και Lost in Austen.
Στα ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από πολλές εκδόσεις σε διαφορετικά μεταφράσματα.
https://stylerivegauche.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου