Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Ρώμη


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Ρώμη


Ρώμη
Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα και η πολυπληθέστερη πόλη της Ιταλίας .
Είναι που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ιταλικής χερσονήσου, στις όχθες του ποταμού Τίβερη περίπου 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) εσωτερικά από την Τυρρηνική Θάλασσα.
Ο πληθυσμός της Ρώμης το 2016 υπολογίζεται σε 2.869.461 στα όρια της πόλης.
Ο δήμος της Ρώμης καλύπτει συνολική έκταση περίπου 1.285 τετραγωνικών χιλιομέτρων (496 τετραγωνικά μίλια), συμπεριλαμβανομένων πολλών χώρων πρασίνου
Το υψόμετρο του κεντρικού τμήματος της Ρώμης κυμαίνεται από 13 μέτρα (43 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (στη βάση του Πάνθεον) έως 139 μέτρα (456 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (η κορυφή του Monte Mario).
Ως θρύλος, η Ρώμη ιδρύθηκε από τον Romulus και τον Remus, δίδυμους γιους του Άρη, τον θεό του πολέμου. Αφέθηκαν να πνιγούν σε ένα καλάθι στο Τίβερη από έναν βασιλιά της κοντινής Alba Longa και διασώθηκαν από έναν λύκο, τα δίδυμα έζησαν να νικήσουν εκείνο τον βασιλιά και βρήκαν την πόλη τους στις όχθες του ποταμού το 753 π.Χ. Μετά τη δολοφονία του αδελφού του, ο Romulus ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης, που ονομάζεται γι 'αυτόν.
αυτή-λύκος
Ενώ η ρωμαϊκή μυθολογία χρονολογείται από την ίδρυση της Ρώμης γύρω στο 753 π.Χ., ο οικισμός έχει κατοικηθεί για πολύ καιρό, καθιστώντας τον έναν από τους παλαιότερους συνεχώς καταληφθέντες τόπους στην Ευρώπη .
Η Ρώμη ανέπτυξε, όπου μια διαδρομή εμπορίου αλατιού διασχίζει τον ποταμό Τίβερη καθ 'οδόν προς την ακτή, κοντά στους επτά λόφους που η πόλη λέγεται ότι είναι χτισμένη .
Είναι παραδοσιακά πιστεύεται ότι οι πρώτοι ηγέτες της Ρώμης ήταν βασιλιάδες , πιθανώς προέρχονταν από λαούς γνωστούς ως Ετρούσκους , οι οποίοι εκδιώχθηκαν. 500 π.Χ.
Τελικά, η πόλη έγινε διαδοχικά πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Βασιλείας, της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και θεωρείται ως η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και από μερικούς ως η πρώτη μητρόπολη.
Ρωμαϊκή αυτοκρατορία
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , η οποία σήμανε την αρχή του Μεσαίωνα, η Ρώμη έπεσε σιγά-σιγά κάτω από τον πολιτικό έλεγχο του παπισμού, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην πόλη από τον 1ο αιώνα μ.Χ., μέχρι τον 8ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα τα παπικά κράτη, τα οποία κράτησαν μέχρι το 1870.
Το 1871 η Ρώμη έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας, το οποίο το 1946 έγινε η Ιταλική Δημοκρατία.
Διάσημοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες και αρχιτέκτονες έκαναν τη Ρώμη το κέντρο της δραστηριότητάς τους, δημιουργώντας αριστουργήματα σε όλη την πόλη.
Πρώτα ονομάστηκε Η Αιώνια Πόλη από τον Ρωμαίο ποιητή Tibullus τον 1ο αιώνα π.Χ.
Ένα ζεστό μίγμα καταστροφικών ερειπίων, εντυπωσιακής τέχνης και ζωντανής ζωής στο δρόμο, το καλοδιατηρημένο κεφάλαιο της Ιταλίας είναι μία από τις πιο ρομαντικές και εμπνευσμένες πόλεις του κόσμου.
rome-2
Η Ρώμη ανανεώνεται για τα διάφορα μνημεία της.
Καθώς ο Πύργος του Άιφελ είναι στο Παρίσι , η σιλουέτα του Κολοσσαίου είναι στη Ρώμη. Η μεγαλύτερη δομή που μας άφησε η ρωμαϊκή αρχαιότητα, παρέχει ακόμα το μοντέλο για αθλητικές αρένες - ο σημερινός σχεδιασμός του γηπέδου ποδοσφαίρου βασίζεται σαφώς σε αυτό το οβάλ Ρωμαϊκό σχέδιο. Το πραγματικό του όνομα ήταν το Αμφιθέατρο της Φλάβιας. Το όνομα "Κολοσσαίο" προέρχεται από ένα γιγάντιο άγαλμα του Νερό κοντά.
Κολοσσαίο
Εκτός από το Κολοσσαίο βρίσκεται το σχεδόν εξίσου γνωστό Αψίδα του Κωνσταντίνου , μια θριαμβική αψίδα χτίστηκε από τη Γερουσία για να τιμήσει τον αυτοκράτορα ως «απελευθερωτής της πόλης και φέρνει την ειρήνη» μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία σε 312. Η αψίδα, διακοσμημένο με αγάλματα και ανάγλυφα, έχει επιβιώσει από τους καιρούς σχετικά μη αλλοιωμένους.
τόξο της σταθεράς
Το Πάνθεον στη Ρώμη είναι το πιο διατηρημένο και επιβλητικό κτίριο της αρχαίας Ρώμης . Είναι ένας ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος σε όλους τους θεούς της παγανιστικής Ρώμης. Το αρχικό Πάνθεον χτίστηκε το 27-25 π.Χ. κάτω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνωμοσίας του Μάρκου Βιψανίου Αγρίππα και το όνομά του είναι εγγεγραμμένο στην πόρτα του κτηρίου. Στην πραγματικότητα, το Πάνθεον της Αγρίπας καταστράφηκε από πυρκαγιά το 80 μ.Χ. και το Πάνθεον ανοικοδομήθηκε εντελώς περίπου το 125 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, όπως αποκαλύπτουν τα σφραγίδες ημερομηνίας στα τούβλα. Το 609 μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία και όλους τους μάρτυρες.
πανθεόν ρώμη
Το Ρωμαϊκό Φόρουμ είναι ένα ορθογώνιο φόρουμ (πλατεία) που περιβάλλεται από τα ερείπια πολλών σημαντικών αρχαίων κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης της Ρώμης. Το μέγεθός του ήταν 250 με 170 μέτρα (820 με 560 πόδια). Κάτω από την αυτοκρατορία, όταν έγινε πρωτίστως κέντρο θρησκευτικών και κοσμικών γυαλιών και τελετών, ήταν ο τόπος πολλών από τους πιο επιβλητικούς ναούς και μνημεία της πόλης.
Ρωμαϊκό φόρουμ
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα σιντριβάνι στην περιοχή Trevi στη Ρώμη της Ιταλίας, που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Nicola Salvi και ολοκληρώθηκε από τον Pietro Bracci. Βρίσκεται 26,3 μέτρα (86 πόδια) ψηλά και 49,15 μέτρα (161,3 πόδια) πλάτος, είναι η μεγαλύτερη μπαρόκ κρήνη στην πόλη και ένα από τα πιο διάσημα συντριβάνια στον κόσμο. Κάθε βράδυ περίπου 3.000 ευρώ σαρώνουν από τον πυθμένα της λεκάνης. Τα χρήματα δωρίζονται στον Caritas, ένα καθολικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, που χρησιμοποιεί τα χρήματα για την παροχή υπηρεσιών για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στη Ρώμη.
trevi βρύση
Μια πραγματικά μνημειώδη κλίμακα 135 σκαλοπατιών, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια χτίστηκαν με γαλλικούς πόρους μεταξύ 1721-1725 προκειμένου να συνδεθεί η ισπανική πρεσβεία Bourbon στην Αγία Έδρα με τη γαλλική εκκλησία Trinità dei Monti. Τα βήματα είναι συνήθως πολύ γεμάτα προσέλκυση τουρίστες, καθώς και ντόπιοι που το χρησιμοποιούν ως τόπος συγκέντρωσης.
Ισπανικά βήματα
Η πόλη του Βατικανού είναι μια ανεξάρτητη χώρα μέσα στα όρια της πόλης της Ρώμης, το μόνο υπάρχον παράδειγμα μιας χώρας μέσα σε μια πόλη: γι 'αυτό το λόγο η Ρώμη έχει συχνά οριστεί ως πρωτεύουσα δύο κρατών .
Το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο , με έκταση μικρότερη από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου περιβάλλεται από τους τοίχους του Βατικανού. Μέσα στο εσωτερικό του βρίσκονται το παλάτι και οι κήποι του Βατικανού, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου, περιοχή που κυριαρχεί ο Πάπας, ο ανώτατος αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτός ο συμπαγής χώρος προσφέρει πολλά για τους τουρίστες, μεταξύ των μουσείων και της μεγάλης βασιλικής.
η πόλη του Βατικανού
Όπως και στην υπόλοιπη Ιταλία, η Ρώμη είναι κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική και η πόλη υπήρξε σημαντικό κέντρο θρησκείας και προσκυνήματος εδώ και αιώνες , η βάση της αρχαίας ρωμαϊκής θρησκείας με το pontifex maximus και αργότερα η έδρα του Βατικανού και ο πάπας.
Η Ρώμη διαθέτει περίπου 280 σιντριβάνια και περισσότερες από 900 εκκλησίες .
Τα δημόσια πάρκα και τα φυσικά καταφύγια καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή στη Ρώμη και η πόλη έχει μια από τις μεγαλύτερες περιοχές πράσινου χώρου μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Η Ρώμη είναι γνωστή για τα αγάλματά της, αλλά, ειδικότερα, τα μιλώντας αγάλματα της Ρώμης .
Η πόλη φιλοξενεί οκτώ αρχαίους αιγυπτιακούς και πέντε αρχαίους ρωμαϊκούς οβελίσκους , μαζί με αρκετούς πιο σύγχρονους οβελίσκους.
οβελίσκο της Ρώμης
Η Ρώμη φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και είναι έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Η Ρώμη είναι επίσης ένα σημαντικό κέντρο μόδας και σχεδιασμού χάρη σε διεθνείς μάρκες όπως οι Fendi, Bulgari, Renato Balestra, Valentino, Laura Biagiotti.
Τα Cinecittà Studios της Ρώμης είναι το σύνολο των ταινιών που έχουν βραβευτεί με την Ακαδημία.
Υπάρχει ένας νόμος στη Ρώμη που επιτρέπει στις γάτες να ζουν χωρίς διακοπή στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε εκατοντάδες άγριες γάτες να ανεβαίνουν στους τοίχους του Κολοσσαίου και να κοιμούνται ανάμεσα στα ερείπια του Φόρουμ.
Ο πληθυσμός της Ρώμης άνω του ενός εκατομμυρίου δεν συνοδεύτηκε από άλλη ευρωπαϊκή πόλη μέχρι το Λονδίνο τον δέκατο ένατο αιώνα.
Η Ρώμη υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου για τις τελευταίες δύο χιλιετίες.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν μια φασαρία, μια δέσμη δεσμευμένων ράβδων με μια κόκκινη κορδέλα που συχνά περιελάμβανε ένα χάλκινο τσεκούρι για να συμβολίσει τη δύναμη και την ενότητα της Ρώμης. Το σύμβολο αυτό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στα σύγχρονα κυβερνητικά συστήματα, όπως ο αμερικανικός νομοθετικός κλάδος.
Το Salema Porgy είναι ένα είδος ψαριού που μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις όταν τρώγεται. Στην Αρχαία Ρώμη καταναλώθηκε ως ψυχαγωγικό φάρμακο.
Οι γλώσσες του φλαμίνγκο ήταν μια λιχουδιά στην αρχαία Ρώμη.
http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κωμωδία του Μολιέρου στο Θερινό Θέατρο – «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» στον Βόλο

  Η κωμωδία του Μολιέρου στο Θερινό Θέατρο – «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» στον Βόλο      25 Αυγούστου 2024, 15:04 Έντυπη Έκδοση Την εκρηκτική ...