Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η Ηφαιστία, το Καβείριο και η Πολιόχνη στη Λήμνο

Η Ηφαιστία, το Καβείριο και η Πολιόχνη στη Λήμνο

in.gr 
Σχετική εικόνα
Το ιερό των Καβείρων, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου.
Η Λήμνος, το νησί του Βορείου Αιγαίου με τους πιστούς φίλους και το ιδιαίτερο χρώμα, είχε αποκτήσει πλούτο και φήμη ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους.
Ως «ευκτίμενον πτολίεθρον» («καλοχτισμένη πολιτεία») τη μνημονεύει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, χάρη στην εξαίρετη γεωγραφική θέση της (απέναντι από την είσοδο του Ελλησπόντου, στη διαδρομή προς τις μεταλλοφόρες πλουτοπαραγωγικές πηγές), το εύφορο έδαφος, τα πλούσια αλιεύματα και τα ασφαλή αγκυροβόλιά της, καθώς και τις σπουδαίες μεταλλουργικές επιδόσεις των κατοίκων της.
Η Λήμνος γνώρισε περίοδο ακμής κατά την Πρώιμη και τη Μέση Εποχή του Χαλκού, όταν αναπτύχθηκαν σημαντικά οικιστικά κέντρα, ενώ κατά τους Ιστορικούς Χρόνους υπήρξε επί μακρόν αθηναϊκό έδαφος (περί τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο αθηναίοι κληρούχοι, που συμβίωσαν ειρηνικά με τους γηγενείς).
Στο βορειοανατολικό τμήμα της Λήμνου, βόρεια από το Κοντοπούλι, μεσόγειο κεφαλοχώρι με πετρόχτιστα σπίτια, βρίσκονται δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι: η Ηφαιστία και το Καβείριο.
Σχετική εικόνα
Η Ηφαιστία υπήρξε η δεύτερη (μετά τη Μύρινα) σημαντικότερη πόλη της Λήμνου κατά τους Ιστορικούς Xρόνους. Τα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών τεκμηριώνουν τη συνεχή κατοίκηση στην περιοχή από τη Χαλκολιθική Εποχή έως και τους Βυζαντινούς Χρόνους.
https://ellas2.wordpress.com/
το διαβασα : στο Greek Canadian Literature

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακοπές τον Σεπτέμβριο; Ναι, γιατί όχι;

  Διακοπές τον Σεπτέμβριο; Ναι, γιατί όχι; «Διακοπές τον Σεπτέμβριο; Έχει περάσει το καλοκαίρι… δεν είναι αργά;»  Όχι, ποτέ δεν είναι αργά γ...