Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Ένα Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους!

Ένα Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους!

Διαλέξεις και ανοιχτός διάλογος με κορυφαίους επιστήμονες
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ιπποκράτους 118, Αθήνα
Μια νέα ενότητα διαλέξεων ξεκινά στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ φιλοδοξώντας να αποτελέσει θεσμό και να προσφέρει στο κοινό βραδιές προβληματισμού, πνευματικής καλλιέργειας και παραγωγικού διαλόγου. Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων με τον αστροφυσικό Διονύση Π. Σιμόπουλο έχει αφορμή το βιβλίο του Είμαστε αστρόσκονη, Σύμπαν μια ιστορία χωρίς τέλος. Από τη γέννηση των άστρων ως τις μαύρες τρύπες, από τα στοιχειώδη σωματίδια ως τα βαρυτικά κύματα, από τους πιο μακρινούς γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος, ο Διονύσης Σιμόπουλος μιλά για το αέναο ταξίδι της υλοενέργειας που απαρτίζει το Σύμπαν.
  • Ο άνθρωπος και το σύμπαν Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 7:30 μ.μ.
  • Ψίθυροι από το σύμπαν Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, 7:30 μ.μ.
Στην πρώτη συνάντηση ο διακεκριμένος αστροφυσικός καταπιάνεται μεταξύ άλλων με θέματα όπως:
  • Η επισκόπηση της εξέλιξης των ανθρώπινων γνώσεων για το Σύμπαν και των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής και της εξέλιξής του.
  • Η καταλυτική συμβολή των διαστημικών αστεροσκοπείων στην αποκάλυψη μυστικών της φύσης, όπως η ηλικία και η έκταση του Σύμπαντος και η εξελικτική πορεία των άστρων.
  • Η αξιοποίηση των γνώσεων του παρελθόντος που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά για να συνεχίσουμε το «ταξίδι χωρίς τέλος».
Στη δεύτερη συνάντηση, διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους αφουγκραζόμαστε τους ψιθύρους του Σύμπαντος:
  • Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα;
  • Τι είναι τα βαρυτικά κύματα;
  • Πώς μια πρόβλεψη του Αϊνστάιν πριν από 100 χρόνια επιβεβαιώνεται ανοίγοντας ένα νέο σπουδαίο παράθυρο ανακαλύψεων για τα τεκταινόμενα στο Σύμπαν;
  • Τι υπόσχεται η νέα ανακάλυψη σε σχέση με τα μυστικά του Σύμπαντος;
Στον δεύτερο κύκλο διαλέξεων τη σκυτάλη παίρνει ο ιστορικός Θάνος Βερέμης με αφορμή δίνεται τα βιβλία του Δόξα και αδιέξοδα: Ηγέτες της Νεοελληνικής Ιστορίας και Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο οραματιστής του εφικτού.
  • Η Μεταπολίτευση  Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, 8 μ.μ.
  • Ο διχασμός του 1915. Τι συνέβη  Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, 8 μ.μ.
Στην πρώτη συνάντηση με κεντρικό άξονα τη Μεταπολίτευση του 1974 που κατέληξε να προσδιορίζει όλη την κατοπινή πολιτική ιστορία, ο Θάνος Βερέμης καταπιάνεται με θέματα όπως:
  • Ο όρος Μεταπολίτευση και οι σημασίες του
  • Περίοδοι της Μεταπολίτευσης, τομές και ανατροπές
  • Ο αντίκτυπος της Μεταπολίτευσης στην κρίση του σήμερα
Στη δεύτερη συνάντηση κάνοντας ένα άλμα στον χρόνο μεταφερόμαστε έναν αιώνα πίσω και συζητάμε για τον Εθνικό Διχασμό:
  • Ο ρόλος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο – Οι αρχές του διχασμού
  • Τα αίτια και τα χρονικά του όρια
  • Η εξάπλωσή του από τον χώρο της πολιτικής στην κοινωνία
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και τον τίτλο της διάλεξης.
Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν ζωντανά και με live streaming από τον ιστότοπό μας www.metaixmio.gr. Μείνετε συντονισμένοι.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.
Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης.
Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων
https://wordpress64426.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...