Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ NARWHALS ( ΜΟΝΟΚΕΡΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ )


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ NARWHALS 

  ΜΟΝΟΚΕΡΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ )

narwhals
Η narwhal , ή narwhale ( Monodon Monoceros ), είναι μια μεσαίου μεγέθους οδοντωτή φάλαινα.
Συχνά ονομάζονται μονόκεροι της θάλασσας , οι narwhals είναι παράξενα και όμορφα πλάσματα με μακρύς έμβλημα που προεξέχουν από τα κεφάλια τους.
Ζει όλο το χρόνο στα ύδατα της Αρκτικής του Καναδά , της Γροιλανδίας , της Νορβηγίας και της Ρωσίας .
Narwhals μπορεί να ζήσει μέχρι τουλάχιστον 50 χρόνια .
Οι Narwhals έχουν μικρές στρογγυλεμένες κεφαλές, μικρά πτερύγια με αναποδογυρισμένα άκρα και κανένα ραχιαίο πτερύγιο, αλλά μια ανομοιόμορφη ραχιαία κορυφογραμμή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Τα αρσενικά narwhal διακρίνονται από έναν μακρύ, ευθεία, ελικοειδή μπρόσμιο , ο οποίος είναι ένα επίμηκες άνω αριστερό σκυλί? σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ένα αρσενικό με δύο βλεφαρίδες. Τα θηλυκά αναπτύσσουν μερικές φορές έναν μικρό μπρόκολο, αλλά δεν γίνονται τόσο προεξέχοντα όσο τα αρσενικά.
narwhals-2
Για τα δύο φύλα, εξαιρουμένου του μπρόσμιου του αρσενικού, το συνολικό μέγεθος σώματος μπορεί να κυμαίνεται από 3,95 έως 5,5 μέτρα  (13 έως 18 πόδια). τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.
Το μέσο βάρος ενός ενήλικου narwhal είναι 800 έως 1.600 κιλά (1.800 έως 3.500 λίβρες).
Η σπείρα χαυλιόδοντα μπορεί να είναι έως και 3 μέτρα (9 πόδια) μακρύ και ζυγίζει πάνω από 10 κιλά(22 λίβρες).
Οι Narwhals έχουν ένα μαύρο και άσπρο μοτίβο δέρματος στο ραχιαίο μέγεθος και είναι λευκά κάτω από την κοιλιά τους . Οι Narwhals γεννιούνται γκρίζα και με την ηλικία τους γίνονται ασπρόμαυρες. Τα πολύ παλιά narwhals μπορεί να είναι πολύ λευκό με μερικές μαύρες κηλίδες.
μονόκερως
Όπως πολλές άλλες φάλαινες , οι narwhals ταξιδεύουν σε ομάδες .
Οι Narwhals κανονικά συγκεντρώνονται σε ομάδες περίπου έως 10 , και μερικές φορές μέχρι 20 .
Το καλοκαίρι , πολλές ομάδες έρχονται μαζί, σχηματίζοντας μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που μπορούν να περιέχουν από 500 έως πάνω από 1000 άτομα.
Narwhals παρουσιάζουν εποχιακές μεταναστεύσεις, με μια υψηλή πιστότητα της επιστροφής στην προτιμώμενη, πάγος -δωρεάν καλοκαιρινά λόγους, συνήθως σε ρηχά νερά. Τους καλοκαιρινούς μήνες κινούνται πιο κοντά στις ακτές, συνήθως σε λοβούς των 10-100. Τον χειμώνα , κινούνται σε υπεράκτια, βαθύτερα νερά κάτω από πυκνό παγωμένο πάγο, που εκτείνονται σε στενές σχισμές στον πάγο της θάλασσας ή οδηγούν.
narwhal pod
Όταν τα χειμωνιάτικα νερά τους, τα narwhals κάνουν μερικές από τις βαθύτερες καταδύσεις που καταγράφονται για ένα θαλάσσιο θηλαστικό , καταδύονται σε τουλάχιστον 800 μέτρα πάνω από 15 φορές την ημέρα, με πολλές καταδύσεις φτάνοντας στα 1.500 μέτρα (4.900 πόδια). Οι καταδύσεις σε αυτά τα βάθη διαρκούν περίπου 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που ξοδεύεται στο κάτω μέρος και της διέλευσης προς τα κάτω και πίσω από την επιφάνεια.
Οι Narwhals τρέφονται με ιππόγλωσσα Γροιλανδίας, πολικό και αρκτικό βατόμουρο, σουπιές , γαρίδες και καλαμάρια .
Οι Narwhals κάνουν ένα ευρύ φάσμα κλικ και σφυρίχτρες κάτω από το νερό . Οι ήχοι τους φαίνεται να διαφέρουν το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χρησιμοποιούν τα κλικ ή την ανάκληση , για την ανίχνευση αντικειμένων στο νερό (όπως θήραμα), για πλοήγηση και επικοινωνία .
narwhals-3
Οι χαυλιές Narwhal είναι γεμάτες με νεύρα και καλύπτονται από μικροσκοπικές τρύπες που επιτρέπουν την είσοδο στο θαλασσινό νερό. Αυτό δίνει στους προστάτες μια ευαισθησία που θα μπορούσε να βοηθήσει narwhals ανιχνεύσει τις αλλαγές στο περιβάλλον τους, όπως η θερμοκρασία ή ακόμα και την αλατότητα του νερού.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το σκοπό του μαστιγίου , αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι είναι προεξέχοντες σε τελετουργίες ζευγαρώματος, ίσως χρησιμοποιούνται για να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά ή να αγωνιστούν οι αντίπαλοί τους.
Οι Narwhals φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 6-9 ετών, και τα θηλυκά γεννούν έναν μόσχο κάθε τρίτο έτος , κατά μέσο όρο. Η περίοδος αναπαραγωγής είναι στις αρχές της άνοιξης (Μάρτιος-Απρίλιος) στον πυκνό πάγο των λόφων τους. Η περίοδος κύησης είναι περίπου 14 μήνες και γεννιούνται στα τέλη της άνοιξης (Μάιος-Ιούνιος) κατά τη μετανάστευσή τους στο βορρά προς τους θερινούς τους χώρους.
Οι μόσχοι εξαρτώνται από το γάλα για περίπου 20 μήνες. Αυτή η μακρά περίοδος γαλουχίας δίνει στους μόσχους χρόνο για να μάθουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιβίωση κατά την ωρίμανση όταν μένουν μέσα σε δύο μήκη σώματος της μητέρας.
narwhal μοσχάρι
Οι Narwhals κυνηγούνται κυρίως από πολικές αρκούδες και orcas. Μπορούν επίσης να κυνηγήσουν νόμιμα αυτήν τη φάλαινα άτομα που έχουν native Inuit.
Τα Narwhals έχουν συλλεχθεί για πάνω από χίλια χρόνια από ανθρώπους Inuit στο βόρειο Καναδά και Γροιλανδία για κρέας και ελεφαντόδοντο.
Συχνά σκοτώνονται από ασφυξία όταν ο πάγος της θάλασσας παγώσει. Μια άλλη αιτία θανάτου, ειδικά μεταξύ των νεαρών φαλαινών, είναι η πείνα.
Ο σημερινός πληθυσμός του narwhal είναι περίπου 75.000, επομένως οι narwhals πληρούν τις προϋποθέσεις για την Near Threatened σύμφωνα με το κριτήριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) .
Το επιστημονικό όνομα για το narwhal , Monodon monoceros , προέρχεται από το ελληνικό " ένα δόντι, ένα κέρατο ". Ο ασπρόμαυρος χρωματισμός του δέρματος συνέβαλε στο κοινό τους όνομα " narwhal ". Το παλιό νορβηγικό πρόθεμα " Nar " σημαίνει " πτώμα " και " hval " σημαίνει " φάλαινα ". Έτσι, η " πτώση της φάλαινας " αναφέρεται στο πώς το χρώμα του δέρματός της μοιάζει με αυτό ενός πνιγμένου ναυτικού.
Το narwhal ήταν ένα από τα πολλά είδη που περιγράφονται από τον Carl Linnaeus στη δημοσίευσή του Systema Naturae το 1758.
Ο Narwhal είναι ένα από τα δύο ζωντανά είδη φάλαινας στην οικογένεια Monodontidae , μαζί με την φάλαινα beluga.
Το narwhal ήταν μία από τις δύο πιθανές εξηγήσεις του γιγαντιαίου φαινομένου της θάλασσας που έγραψε ο Jules Verne στο 1870 μυθιστόρημα του είκοσι χιλιάδες πρωταθλήματα κάτω από τη θάλασσα.
Interesting facts about narwhals | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου

  Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου Bigstock Onmed Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 14:00 Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο ...