Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

γάτες
Η εγχώρια γάτα είναι ένα μικρό, συνήθως γούνινο, σαρκοφάγο θηλαστικό.
Συχνά ονομάζονται κατοικίδια γάτες όταν φυλάσσονται ως εσωτερικά κατοικίδια ζώα ή απλά γάτεςόταν δεν χρειάζεται να τα διακρίνουμε από άλλα felids και αιλουροειδή.
Οι γάτες μπορούν να βρεθούν σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική , γενικά σε περιοχές με πληθυσμό ανθρώπων.
Υπάρχουν περισσότερες από 70 φυλές γάτας , αν και διαφορετικοί σύλλογοι διακηρύσσουν διαφορετικούς αριθμούς σύμφωνα με τα πρότυπά τους.
Το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας που ζει σε εσωτερικούς χώρους είναι συνήθως 12-16 χρόνια . Το προσδόκιμο ζωής του AC στην ύπαιθρο είναι συνήθως 4-5 χρόνια .
Η παλαιότερη γάτα είναι η Creme Puff που γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1967 και έζησε μέχρι τις 6 Αυγούστου 2005 - ένα καταπληκτικό 38 ετών και 3 μέρες! Η Creme Puff έζησε με τον ιδιοκτήτη της, Τζέικ Περί, στο Ώστιν, Τέξας, ΗΠΑ .
Γάτες κατά μέσο όρο περίπου 23-25 cm (9-10 in) σε ύψος και 46 cm (18 in) μήκος κεφαλής / σώματος(αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά), με ουρές κατά μέσο όρο 30 cm (12 in) σε μήκος . Συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 4 και 5 kg (9 και 10 lb).
Γάτα
Η μεγαλύτερη εγχώρια γάτα ποτέ ήταν Mymains Stewart Gilligan (γνωστός και ως Stewie) στα 123 εκατοστά (48.5 in) καιρό .
Η βαρύτερη εγχώρια γάτα ποτέ δεν ήταν ο Himmy , μια γάτα από την Αυστραλία , ζύγιζε 21,3 κιλά (46,8 λίβρες).
Η μικρότερη γάτα που έχει καταγραφεί ήταν ένα αρσενικό μπλε σημείο Ιμαλαΐων-περσική, που ονομάζεται Tinker Toy ότι μετράται μόνο 7 εκατοστών (2,75 in) ψηλό και 19 εκατοστά (7,5 in) μήκουςόταν πλήρες καλλιεργούνται (ηλικίας 2,5 έτη).
Οι γάτες έρχονται σε μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων . Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πολλά διαφορετικά χρώματα στο ίδιο σκουπίδι των γατών. Υπάρχουν δύο βασικά χρώματα στις γάτες - μαύρα και κόκκινα . Όλα τα άλλα χρώματα είναι παραλλαγές μαύρου και κόκκινου, εκτός από το στερεό λευκό. Το λευκό είναι ένα γονίδιο που καλύπτει. Κρύβει - μάσκες - όλα τα άλλα χρώματα. Έτσι μια συμπαγής λευκή γάτα είναι είτε μαύρο ή κόκκινο, αλλά το χρώμα είναι κρυμμένο από το λευκό.
Οι γάτες έχουν ένα ισχυρό εύκαμπτο σώμα, γρήγορα αντανακλαστικά, αιχμηρά ανασυρόμενα νύχια και δόντια προσαρμοσμένα στη θανάτωση μικρών θηραμάτων.
cat-2
Έχουν οξεία όραση, ακοή και μυρωδιά, και η αίσθηση της αφής τους ενισχύεται από μακρά μουστάκια που προεξέχουν από τα κεφάλια και τα σώματα τους . Αυτές οι αισθήσεις επιτρέπουν στις γάτες να κυνηγούν αποτελεσματικά στο αχνό φως και τη νύχτα.
Οι γάτες μπορούν να δουν μόνο το ένα έκτο του επιπέδου φωτός που απαιτείται για το ανθρώπινο όραμα. Η αίσθηση της όσφρησης είναι περίπου δεκατέσσερις φορές τόσο ισχυρή όσο ο άνθρωπος ». Αν και οι Άνθρωποι και οι γάτες έχουν παρόμοιο εύρος ακοής στο χαμηλό τέλος της κλίμακας, οι γάτες μπορούν να ακούσουν πολύ υψηλούς ήχους.
Οι γάτες έχουν έναν επιβλητικό 32 μύες σε κάθε εξωτερικό τους αυτί. Οι μύες της επιτρέπουν επίσης να περιστρέψει τα αυτιά της εντυπωσιακά 180 μοίρες!
Η μύτη μιας γάτας ξετυλίγεται με ένα μοναδικό μοτίβο, ακριβώς όπως ένα ανθρώπινο αποτύπωμα.
Η μέγιστη ταχύτητα μιας εγχώριας γάτας είναι περίπου 48 Km / h (30 mph). Η ταχύτερη τελική ταχύτητα ενός ανθρώπου, από την Usain Bolt, είναι 44,7 km / h (27,4 mph). Αλλά μια γάτα μπορεί να διατηρήσει αυτή την ταχύτητα μόνο για πολύ μικρή απόσταση.
γάτα τρέχει
Το μεγαλύτερο άλμα από μια γάτα ήταν 182,88 εκατοστά και επιτεύχθηκε από την Alley , που ανήκει στην Samantha Martin (ΗΠΑ), στο Austin, Τέξας στις ΗΠΑ, στις 27 Οκτωβρίου 2013 - Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness World Records.
Οι γάτες είναι κρεατοφάγοι, απλοί και απλοί . Πρέπει να έχουν πρωτεΐνες από κρέας για ισχυρή καρδιά, καλή όραση και ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα.
Η εξημερωμένη γάτα έρχεται για μια μακρά σειρά αρπακτικών που έπρεπε να κυνηγήσουν για να επιβιώσουν. Η φυσική τους θήρα περιελάμβανε πτηνά, ερπετά και μικρά τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών . Αυτός ο εσωτερικός θηρευτής είναι ο λόγος που η γάτα σας φουσκώνει όταν πτηνών πετάνε από το παράθυρο και τα μικρά παιχνίδια γάτας στο ρόπαλο είναι τόσο συναρπαστικά.
Οι περισσότερες γάτες στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να σκοτώσουν τα ποντίκια από τις άγριες γάτες γιατί δεν πρέπει να κυνηγούν πέρα ​​από τα κύπελλα τροφίμων τους για να επιβιώσουν ούτε έχουν πρόσβαση σε πολλά μικρά πλάσματα.
γάτα και ποντίκι
Οι άγριες γάτες είναι κατοικίδιες γάτες που έχουν γεννηθεί ή έχουν επανέλθει σε άγρια ​​κατάσταση. Είναι άγνωστοι και επιφυλακτικοί από τους ανθρώπους και περιφέρονται ελεύθερα στις αστικές και αγροτικές περιοχές.
Οι γάτες ονομάζονται συνεχώς μοναχικά πλάσματα και αυτό δεν είναι ακριβές. Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα . Η κοινωνική τους δομή είναι διαφορετική από αυτή των σκύλων. Η εσφαλμένη αντίληψη μπορεί να προέλθει από το γεγονός ότι επειδή είναι μικρά αρπακτικά, συχνά κυνηγούν μόνοι τους επειδή πηγαίνουν μετά από τη λεία ότι θα προμηθεύσουν μόνο αρκετό φαγητό για ένα.
Οι εγχώριες γάτες χρησιμοποιούν πολλές φωνητικές ανακοινώσεις για την επικοινωνία , μεταξύ των οποίων είναι η κουδουνίστρα, η τρίξιμο, η κοροϊδία, η γκρίνια, το πρήξιμο και πολλές διαφορετικές μορφές κοπής. Κάνουν περισσότερους από 100 διαφορετικούς ήχους ενώ τα σκυλιά κάνουν περίπου 10.
Επίσης επικοινωνούν με φερομόνες και οπτικές ενδείξεις , όπως η ανύψωση των μαλλιών στις πλάτες, η μετακίνηση των ουρών τους και οι εκφράσεις του προσώπου.
Οι γάτες είναι τακτοποιημένα φρικιά . Είναι γνωστοί για να ξοδεύουν σημαντικό χρονικό διάστημα γλείφουν το παλτό τους για να το κρατήσουν καθαρό. Η γλώσσα της γάτας έχει σπονδυλικές στήλες που έχουν πλάτη περίπου 0,5 mm (0,02 in), οι οποίες ονομάζονται papillae. Αυτά περιέχουν κερατίνη που τα καθιστά άκαμπτα, έτσι ώστε οι θηλές να ενεργούν σαν μια βούρτσα μαλλιών.
γάτα γλείφει η ίδια
Ορισμένες γάτες, ιδιαίτερα μακρυμάλλης γάτες, περιστασιακά αναποδογυρίζουν τις μπάλες από γούναπου έχουν συγκεντρώσει στο στομάχι τους από την περιποίηση. Ο τεχνικός όρος για την τρίχα της γάτας είναι "bezoar".
Οι γάτες κοιμούνται οπουδήποτε από 16 έως 20 ώρες την ημέρα, συνήθως . Για πολύ μικρές και πολύ παλιές γάτες, είναι κοντά στο πάνω άκρο της σειράς, και τα νεογέννητα κοιμούνται σχεδόν 24/7.
Οι γάτες μπορούν να ονειρευτούν . Παράγουν τα ίδια μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που κάνουμε όταν ονειρευόμαστε.
Οι γάτες μπορούν να γεννούν όλο το χρόνο . Η περίοδος κύησης για γάτες κυμαίνεται μεταξύ 64 και 67 ημερών . Το μέγεθος μιας σκουπίσματος συνήθως είναι τρία έως πέντε γατάκια, με τα πρώτα απορρίματα να είναι συνήθως μικρότερα από τα επόμενα σκουπίδια. Τα γατάκια απογαλακτίζονται μεταξύ έξι και επτά εβδομάδων.
γατάκια
Τα θηλυκά μπορούν να έχουν δύο έως τρία σκουπίδια ετησίως , έτσι μπορούν να παράγουν μέχρι και 150 γατάκια στην ηλικία αναπαραγωγής περίπου δέκα ετών.
Μία γάτα με γάτα που ονομάζεται Dusty , γεννημένος το 1935, Bonham, Texas, ΗΠΑ, παρήγαγε 420 γατάκια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής . Γέννησε την τελευταία της σκουπίδια (ένα γατάκι) στις 12 Ιουνίου 1952.
Το παγκόσμιο δίκτυο Ecology εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια γάτες στον κόσμο . Αυτό περιλαμβάνει κατοικίδια ζώα, αδέσποτα, άστεγους και άγριες γάτες.
Οι γάτες είχαν πολύ μεγάλη σχέση με τους ανθρώπους.
cat-3
Αν και η προέλευση της είναι κρυμμένη στην αρχαιότητα, η εγχώρια γάτα έχει ιστορία που χρονολογείται πιθανότατα από την αρχή της γεωργίας στη Μέση Ανατολή περίπου 9.500 χρόνια πριν . Ένας σκελετός γάτας που συνοδεύει τον άνθρωπο που χρονολογείται εκείνη την εποχή ανακαλύφθηκε στη νότια Κύπρο . Αυτό το εύρημα δείχνει ότι οι γάτες εξημερώθηκαν σε κάποιο βαθμό στην τοποθεσία αυτή μέχρι τότε.
Τα απολιθωμένα στοιχεία που βρέθηκαν στην Κίνα πριν από περίπου 5.300 χρόνια αποκάλυψαν ότι γάτες παρόμοιες με τις σύγχρονες οικιακές γάτες που τρέφονται με μικρά σιτηρά ζώα, όπως τα τρωκτικά, και το κεχρί σε 
γεωργικά περιβάλλοντα. Αυτή η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι επέτρεψαν στις γάτες να κυνηγήσουν ποντίκια και άλλα τρωκτικά που απειλούσαν τα αποθέματα δημητριακών και ενδεχομένως έτρωγαν τις γάτες ή τους επέτρεψαν να καταναλώσουν τα εναπομείναντα τρόφιμα.
Στην αρχαία Αίγυπτο , οι γάτες ήταν ιερά ζώα, με τη θεά Bastet να απεικονίζεται συχνά σε γάτα, κάνοντας μερικές φορές την πολεμοειδή όψη μιας λοφίας.
αρχαία Αιγύπτου γάτα
Οι Ρωμαίοι συχνά πιστώνεται με την εισαγωγή της κατσίκας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη.
Οι οικόσιτες γάτες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της Εποχής της Ανακάλυψης , καθώς οι γάτες των πλοίων μεταφέρθηκαν σε ιστιοφόρα πλοία για να ελέγξουν τα τρωκτικά των πλοίων και ως γούρια καλής τύχης.
Αρκετές αρχαίες θρησκείες πίστευαν ότι οι γάτες είναι εξορκισμένες ψυχές, σύντροφοι ή οδηγοί για τον άνθρωπο, που είναι όλα γνωστά αλλά σιωπηρά, ώστε να μην μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τον άνθρωπο.
Στην Ιαπωνία , η γάτα μανεκί neko είναι σύμβολο καλής τύχης.
maneki neko cat
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξυρισμένα τα φρύδια τους για να θρηνήσουν τον θάνατο των γατών τους.
Οι γάτες είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα της Αμερικής : υπάρχουν 88 εκατομμύρια γάτες σε σύγκριση με 74 εκατομμύρια σκυλιά.
Η κατοχή μιας γάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά περισσότερο από το ένα τρίτο , σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι επιστήμονες είπαν ότι η κατοχή γάτας βοήθησε στην ανακούφιση του άγχους και του άγχους, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό.
cat-4
Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness των παγκόσμιων ρεκόρ η πιο ακριβή γάτα , μια Καλιφορνέζικη Spangled Cat αγοράστηκε για $ 24.000 (£ 15.925) τον Ιανουάριο του 1987 και ήταν η εμφάνιση της γάτας από το βιβλίο Neiman Marcus Christmas του 1986.
Όταν ο Ben Rea (UK) πέθανε τον Μάιο 1988, κληροδότησε £ 7 εκατομμυρίων του ($ 12,5 εκατομμύρια) τύχη να Blackie, το τελευταίο επιζών των 15 γάτες μοιράστηκε έπαυλή του με . Ο αντιπρόσωπος των εκατομμυριούχων αντίκες και οι κάτοικοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την οικογένειά του στη βούλησή του και να χωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του ανάμεσα σε τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις γάτας, με οδηγίες να φροντίσουν το αγαπημένο κατοικίδιο ζώο του.
Ο Stubbs (12 Απριλίου 1997 - 21 Ιουλίου 2017) ήταν μια γάτα που ήταν ο δήμαρχος της Talkeetna της Αλάσκας από τον Ιούλιο του 1997 μέχρι το θάνατό του.
Η CIA δαπάνησε 20 εκατομμύρια δολάρια στις γάτες της δεκαετίας του '60 για να κατασκοπεύσει τους Σοβιετικούς. Η πρώτη γάτα κατασκόπων χτυπήθηκε από ένα ταξί.
Το 1963, μια γάτα που ονομάζεται Felicette  έγινε η πρώτη γάτα στο διάστημα .
Στην Κορέα και την Ιαπωνία υπάρχει Cat Cafe, όπου μπορείτε να πάτε για να πιείτε καφέ και να ξεκουραστείτε με γάτες για ώρες.
Ο Αβραάμ Λίνκολν αγαπούσε τις γάτες και κάποτε αφήνονταν να φάει από το τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στο Λευκό Οίκο.
Η γάτα με τα περισσότερα δάκτυλα είναι ο Τζέικ , ο οποίος έχει 28 δάχτυλα - επτά σε κάθε πόδι - όπως υπολογίστηκε από έναν κτηνίατρο στις 24 Σεπτεμβρίου 2002. Ο Τζέικ ζει στο Μπόνφιλντ του Οντάριο του Καναδά με τους ιδιοκτήτες του Michelle και Paul Contant.

Interesting fact about cats | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...