Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Νέα Υόρκη

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Νέα Υόρκη


Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη ή η Νέα Υόρκη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Με εκτιμώμενο 2016 πληθυσμός των 8.537.673 κατανεμημένα σε μια έκταση περίπου 784 τετραγωνικά χιλιόμετρα (302,6 τετραγωνικά μίλια), πόλη της Νέας Υόρκης είναι επίσης η πιο πυκνοκατοικημένη μεγάλη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια παγκόσμια πόλη εξουσίας, η Νέα Υόρκη έχει περιγραφεί ως πολιτιστική, οικονομική και μέσων ενημέρωσης πρωτεύουσα του κόσμου .
Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη νοτιοανατολική πολιτεία της Νέας Υόρκης , περίπου στα μισά της οδού Ουάσινγκτον, Βοστώνη και Βοστώνη.
Η γεωγραφία της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζεται από την παράκτια θέση της στη συνάντηση του ποταμού Hudson και του Ατλαντικού Ωκεανού σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Υόρκης είναι χτισμένο στα τρία νησιά Long Island, Manhattan και Staten Island.
Το υψηλότερο σημείο της πόλης είναι Todt Hill σε Staten Island, το οποίο, σε 124,9 μέτρα (409,8 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας , είναι το υψηλότερο σημείο στην ανατολική ακτή νότια του Maine.
Η Νέα Υόρκη αποτελείται από πέντε συνοικισμούς: Μανχάταν, Μπρούκλιν, Κουίνς, Μπρονξ και Νησί Staten. το καθένα από τα οποία είναι χωριστό νομό της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
χάρτη των δήμων της πόλης της Νέας Υόρκης
Η γραπτή ιστορία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με τον πρώτο Ευρωπαίο εξερευνητή Giovanni da Verrazzano το 1524.
Μία μόνιμη ευρωπαϊκή παρουσία στη Νέα Ολλανδία ξεκίνησε το 1624 - καθιστώντας τη Νέα Υόρκη τον 12ο παλαιότερο, συνεχώς κατοχυρωμένο, ευρωπαϊκό οικισμό στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες - με την ίδρυση ολλανδικού οικιστικού διακανονισμού για το νησί κυβερνήτες.
Το 1664, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Δούκα της Υόρκης και τον μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας James II . Ο Κάρολος Β ', ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο παλαιότερος αδελφός του Τζέιμς, τον ονόμασε ιδιοκτήτη του πρώην εδάφους της Νέας Ολλανδίας και της κύριας πόλης του Νέου Άμστερνταμ, που πρόσφατα κατασχέθηκε από τα ολλανδικά.
Η μάχη του Long Island , η μεγαλύτερη μάχη του αμερικανικού επαναστατικού πολέμου, διεξήχθη τον Αύγουστο του 1776 μέσα στον σύγχρονο δήμο του Μπρούκλιν.
Το 1789, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη εθνική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα χρόνο.
Νέα Υόρκη ιστορία της πόλης
Τον 19ο αιώνα , η πόλη μετατράπηκε σε ανάπτυξη που σχετίζεται με το καθεστώς της ως εμπορικό κέντρο, καθώς και με την ευρωπαϊκή μετανάστευση.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πόλη που γνωρίζουμε σήμερα . Το 1895, οι κάτοικοι των Queens, του Bronx, του Staten Island και του Μπρούκλιν - όλες οι ανεξάρτητες πόλεις εκείνης της εποχής - ψήφισαν να "εδραιωθούν" με το Μανχάταν για να σχηματίσουν ένα πενταχώρο "Μεγάλη Νέα Υόρκη".
Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για πολλά ονόματα , όπως το "The Great American Melting Pot", το "Gotham", "Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ" , αλλά το πιο διάσημο ψευδώνυμό του, χωρίς αμφιβολία, είναι το "The Big Apple".
Νέα Υόρκη-πόλη-2
Το Big Moniker της Apple κέρδισε πρώτα τη δημοτικότητα σε σχέση με την ιπποδρομία. Γύρω στο 1920, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας της Νέας Υόρκης, John Fitz Gerald, ο οποίος χτύπησε το κομμάτι, άκουσε τα σταθερά χέρια των Αφροαμερικανών στη Νέα Ορλεάνη λέγοντας ότι επρόκειτο να «το μεγάλο μήλο», μια αναφορά στην πόλη της Νέας Υόρκης, χώρους μεγάλης διάρκειας. Ο Fitz Gerald σύντομα άρχισε να αναφέρει τη μεγάλη Μήλο στις στήλες του. Στη δεκαετία του 1930, μουσικοί της τζαζ υιοθέτησαν τον όρο για να δείξουν ότι η πόλη της Νέας Υόρκης φιλοξενούσε μεγάλα μουσικά σωματεία. Το ψευδώνυμο αργότερα εξαφανίστηκε από τη χρήση και δεν αναγεννήθηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας τουρισμού που θα διακρίνει την εικόνα της Νέας Υόρκης.
μεγάλο μήλο
Το Time Square είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σημεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια σημαντική εμπορική διασταύρωση, τουριστικό προορισμό, κέντρο διασκέδασης και γειτονιά στο Μανχάταν του Μίντλαντ. Το Times Square, με έντονα διακοσμημένο με διαφημιστικές πινακίδες και διαφημίσεις, αναφέρεται μερικές φορές ως "Το Σταυροδρόμι του Κόσμου", "Το Κέντρο του Σύμπαντος", "η καρδιά του Μεγάλου Λευκού Δρόμου" και η "καρδιά του κόσμου". Η Times Square είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, αντλώντας περίπου 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
πλατεία ώρας
Το άγαλμα της ελευθερίας είναι ένα άλλο εικονικό ορόσημο. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό στο Liberty Island στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το χάλκινο άγαλμα, ένα δώρο από το λαό της Γαλλίας προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Frédéric Auguste Bartholdi και χτίστηκε από τον Gustave Eiffel. Το άγαλμα ήταν αφιερωμένο στις 28 Οκτωβρίου 1886.
άγαλμα της ελευθερίας
Το Empire State Building είναι ένας εικονικός ουρανοξύστης 102 ορόφων στο Midtown Manhattan. Ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο από το 1931 έως το 1972. Το κτίριο έχει ύψος στέγης 381 μέτρα (1.250 πόδια), και με τον κεραίο σκελετό που περιλαμβάνεται, στέκεται συνολικά 443 μέτρα (1.454 πόδια) ψηλά. Το Empire State Building βρίσκεται στο στυλ Art Deco, που χαρακτηρίζεται από διακοσμητικά, γεωμετρικά σχέδια.
Empire State Building
Ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου , γνωστό και ως Πύργος Ελευθερίας, είναι το κύριο κτήριο του ξαναχτισμένου συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν. Η υπερκατασκευή έχει το ίδιο όνομα με τον Βόρειο Πύργο του αρχικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Στα 541 μέτρα (1.776 πόδια), το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι το ψηλότερο κτίριο Το Δυτικό Ημισφαίριο και το έκτο ψηλότερο στον κόσμο.
ένα κέντρο παγκόσμιου εμπορίου
Δημόσια μέλη της σύγχρονης επιχειρηματικής ελίτ άσκησαν πίεση στην ίδρυση του Central Park , το οποίο το 1857 έγινε το πρώτο διαμορφωμένο πάρκο σε μια αμερικανική πόλη. Αργότερα βελτιώθηκε και επεκτάθηκε σύμφωνα με το Σχέδιο Greensward του Frederick Law Olmsted και Calvert Vaux, μετά το οποίο άνοιξε εκ νέου το 1873. Το Central Park αποτελείται από 341 εκτάρια (843 στρέμματα). Έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και μήκος 0,8 χιλιόμετρα. Το Central Park λαμβάνει περίπου 42 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο.
κεντρικό πάρκο
Η πιο εκπληκτική θέα της πόλης είναι από τις θαυμάσιες γέφυρες της. Όλοι είναι, χωρίς εξαιρέσεις, έργα τέχνης. Η πόλη φιλοξενεί περισσότερες από 2.000 γέφυρες και σήραγγες . Πιθανώς η πιο γνωστή είναι η Γέφυρα του Μπρούκλιν . Πρόκειται για μια υβριδική γέφυρα παραμονής / αναστολής καλωδίων και είναι μία από τις παλαιότερες γέφυρες του κάθε τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
γέφυρα του Μπρούκλιν
Ένα άλλο ορόσημο της Νέας Υόρκης είναι το κίτρινο ταξί . Περισσότερα από 13.000 ταξί με άδεια κυκλοφορίας στην πόλη. Σε περίπτωση που δεν έχετε μετρητά, μπορείτε εύκολα να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα, και θεωρώ αυτό ως ένα από τα πιο βολικά πράγματα στην πόλη.
ταξί της πόλης της Νέας Υόρκης
Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη εμπειρίες και είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να δοκιμάσετε απίστευτο φαγητό . Τόσο πολλοί άνθρωποι ζουν εδώ και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν την εθνική τους κουζίνα. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν την πόλη ένα από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε διάσημη πίτσα της Νέας Υόρκης. Πολλά από τα εστιατόρια είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο, ενώ τα υπόλοιπα είναι έτοιμα να σας προσφέρουν το γρήγορο φαγητό για μερικά δολάρια.
πίτσα της πόλης της Νέας Υόρκης
Το μετρό της Νέας Υόρκης άνοιξε το 1904 και σήμερα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σύστημα μαζικής διέλευσης στον κόσμο με 472 σταθμούς. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό κάθε μέρα.
Η Νέα Υόρκη έχει πάνω από 2.000 καλλιτεχνικές και πολιτιστικές οργανώσεις και περισσότερες από 500 γκαλερί τέχνης παντός μεγέθους .
Το θέατρο του Μπρόντγουεϊ είναι μια από τις πρώτες μορφές του θεάτρου αγγλικής γλώσσας στον κόσμο, το όνομά του από το Broadway, τη σημαντικότερη οδό που διασχίζει την Times Square.
Κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν διάσημη πτώση μπάλας . Ένα άλλο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τη φημισμένη πτώση της μπάλας στην τηλεόραση.
ώρα πτώση τετράγωνο μπάλα
Η Νέα Υόρκη δέχεται πάνω από 60 εκατομμύρια ξένους και αμερικανούς τουρίστες κάθε χρόνο.
Μεταξύ των διασημοτήτων που γεννήθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι: ο Al Pacino , ο Eddie Murphy, ο Sylvester Stallone, ο Ben Stiller, ο Liv Tyler, η Anna Hathaway, ο Robert Downey Jr. , η Christina Aguilera, ο Jay Z, ο Adam Sandler, η Jennifer Lopez, ο Donald Trump και η Lady Ξεμωραμένος.
Η γη στη Νέα Υόρκη είναι ανεκτίμητη στην ιδιοκτησία και ακόμη πιο ακριβά για να αναπτυχθεί ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν ψηλά προς τα πάνω. Στη Νέα Υόρκη, είναι δυνατόν να πουλήσετε τον αέρα πάνω από ένα κτίριο για μελλοντική ανάπτυξη. Αέρα, άνθρωποι. Αέρας!
Η Νέα Υόρκη εφευρέθηκε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο - το Waldorf Astoria - το οποίο εφευρέθηκε το βελούδινο σχοινί και το νόημά του.
Το Μανχάταν προέρχεται από μια λέξη στη γλώσσα Lenape που σημαίνει "νησί πολλών λόφων" .
Η πόλη και η μητροπολιτική περιοχή της αποτελούν την πρώτη πύλη για τη νόμιμη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ομιλούνται μέχρι και 800 γλώσσες στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας την πιο γλωσσικά διαφορετική πόλη στον κόσμο .
Η Νέα Υόρκη έχει τον μεγαλύτερο κινεζικό πληθυσμό οποιασδήποτε πόλης έξω από την Ασία και τον μεγαλύτερο πληθυσμό του Πουέρτο Ρίκο σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου.
Οι Αμερικανοί πίνουν σχεδόν 7 φορές περισσότερο καφέ από άλλες πόλεις στις ΗΠΑ
Όλοι οι υπόγειοι σταθμοί του μετρό στη Νέα Υόρκη διαθέτουν Wi-Fi σύνδεση.
Το Τόκιο είναι η πόλη με τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο, αλλά το Λονδίνο έχει τους περισσότερους πολλούς εκατομμυριούχους και τη Νέα Υόρκη τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους.
Interesting facts about New York City | Just Fun Facts

1 σχόλιο:

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...