Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ ΚΟΚΆΛΙΝΑ ΡΟΛΌΓΙΑ: ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ΠΟΥ ΜΌΝΟ Ο DAVID MITCHELL ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΓΡΆΨΕΙ

ΤΑ ΚΟΚΆΛΙΝΑ ΡΟΛΌΓΙΑ: ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ΠΟΥ ΜΌΝΟ Ο DAVID MITCHELL ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΓΡΆΨΕΙ



Στις 30 Ιουνίου του 1984 η Χόλι Σάικς, ετών 15, μετά από μια διαφωνία και ένα χαστούκι από τη μητέρα της αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι της.
Έτσι ξεκινούν τα Κοκάλινα Ρολόγια, το έκτο μυθιστόρημα του David Mitchell και τέταρτο δικό του που διαβάζω και μπορώ να πω πως μου είχε λείψει αυτή η ιδιαίτερη γραφή του.
Δεν είμαι σίγουρη τι περίμενα να διαβάσω όταν το πήρα στα χέρια μου. Η ολίγον αλλόκοτη περίληψη στο οπισθόφυλλο με μπέρδευε. Θα διάβαζα κάτι κοινωνικό; Δραματικό; Μυστηρίου; Μήπως φαντασίας; Δεν ήμουν σίγουρη. Και να πω την αλήθεια δεν με ένοιαζε ιδιαίτερα αλλά δεν ήθελα να απογοητευτώ. Ήθελα να να μου αρέσει.
Και τελικά το λάτρεψα!
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 6 κεφάλαια-μέρη και υπάρχουν και 5 αφηγητές. Και μια από αυτούς είναι και η Χόλι. Η Χόλι που παρά τη θέλησή της έμπλεξε σε έναν μυστικό πόλεμο ο οποίος επηρεάζει αυτήν, την οικογένειά της και πολλούς πολλούς άλλους, κυρίως αθώους.
Είναι ένα βιβλίο που μπλέκει επιδέξια τον ρεαλισμό με το fantasy. Οι πέντε αφηγητές αποκτούν υπόσταση με την πένα του Mitchell, ο καθένας με τη δική του αληθινή φωνή όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει! Και πιστεύω πως αυτό θα είναι κάτι που πάντα θα με εκπλήσσει στα βιβλία του: το πόσο εύκολα δημιουργεί φωνές για τους χαρακτήρες του. Υπέροχες φωνές, ρεαλιστικές, που σε μεταφέρουν δίπλα τους, στην εποχή τους, στην περιπέτεια τους.
Για ποιο πράγμα μιλάει στην πραγματικότητα; Για τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ή ίσως για αυτά που εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε αδυναμίες και μειονεκτήματα αλλά ίσως και να μην είναι…
Τι θα έκανες εσύ αν ερχόταν κάποιος και σου πρόσφερε μια “υπό όρους και προϋποθέσεις” αθανασία; Αν σου έλεγαν πως υπάρχει τρόπος να μην σε επηρεάζει ο χρόνος όπως επηρεάζει τους υπόλοιπους ανθρώπους; Θα έλεγες ναι ή όχι; Θα απαντούσες αμέσως ή θα το σκεφτόσουν; Και πόσα πράγματα θα ήσουν πρόθυμος να θυσιάσεις για κάτι τέτοιο; Πόσα ή μάλλον πόσους; Τι αξία δίνει ο καθένας από εμάς στην ανθρώπινη ζωή;
“Ό,τι γεννιέται πρέπει μια μέρα να πεθάνει. Έτσι δεν λέει το συμβόλαιο της ζωής; Ωστόσο, ήρθα εδώ να σου πω ότι σε σπάνιες περιπτώσεις αυτός ο απαράβατος όρος μπορεί να… ξαναγραφτεί”.
σελ. 101

“Η αίσθηση ότι σε έχουν επιλέξει και σ’ επιθυμούν και σε νοιάζονται.
Είναι μάλλον αξιοθρήνητο αν το σκεφτείς με καθαρό μυαλό.
Οπότε. Μου προσφέρεται μια πραγματική, ζωντανή φαουστική συμφωνία.”
σελ. 191
Ένα βιβλίο για την θνητότητα και την αθανασία, για την επιβίωση, για τις επιλογές, για την οικογένεια, για την ανθρώπινη ψυχή.
Ένα βιβλίο που με έκανε να γελάσω, που με συγκίνησε, που με μάγεψε, που με έκανε να το αγαπήσω.
Σίγουρα τα κοκάλινα ρολόγια δεν είναι για όλους. Δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς δύσκολο σα βιβλίο, μα είναι ιδιαίτερο. Είναι ένα βιβλίο μεγάλο και θέλει υπομονή.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για τα Ρολόγια και τον Mitchell αλλά εδώ θα βάλλω μια τελεία και θα σας πω δώστε του μια ευκαιρία και διαβάστε το!!!
“Συνεχίζουμε να ζούμε, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους να συνεχίζουμε να ζούμε.”
σελ. 526
Τα Κοκάλινα Ρολόγια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος και σε (εξαιρετική!) μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη. 

Από το οπισθόφυλλο:
Ό,τι γεννιέται πρέπει μια μέρα να πεθάνει. Έτσι δεν λέει το συμβόλαιο της ζωής; Ωστόσο, ήρθα εδώ να σου πω ότι σε σπάνιες περιπτώσεις αυτός ο απαράβατος όρος μπορεί να… ξαναγραφτεί.
Μετά από έναν καβγά με τη μητέρα της με αφορμή το αγόρι της, η δεκαπεντάχρονη Χόλι Σάικς κλείνει ένα Σαββατοκύριακο την πόρτα στην οικογένειά της μαζί και στην παλιά της ζωή.
Όμως η Χόλι δεν είναι μια συνηθισμένη έφηβη: παιδί ευαίσθητο, με το οποίο άλλοτε επικοινωνούσαν φωνές που τις αποκαλούσε «Ραδιανθρώπους», τραβάει την προσοχή μιας σέκτας επικίνδυνων αποκρυφιστών αλλά και των εχθρών τους.
Ο καβγάς το μοιραίο αυτό Σαββατοκύριακο δεν είναι παρά το πρελούδιο μιας τρομερής εξαφάνισης που θα σημαδέψει για πάντα την οικογένεια της Χόλι. Το άλυτο αυτό μυστήριο θα αντηχεί σε κάθε δεκαετία της ζωής της, αγγίζοντας όλους όσους αγαπά – ακόμα και όσους δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Ένας υπότροφος του Κέμπριτζ, ένας πολεμικός ανταποκριτής στο Ιράκ, ένας μεσήλικας συγγραφέας εξόριστος από τη λίστα των μπεστ σέλερ – όλοι αποκτούν απροσδόκητο ρόλο στον αθέατο πόλεμο που μαίνεται στις παρυφές του κόσμου μας.
Τροχιά μιας ζωής, κοινωνικός σεισμογράφος, εξερεύνηση του γήρατος, της θνητότητας και της επιβίωσης, Τα κοκάλινα ρολόγια είναι ένα μυθιστόρημα που μόνο ο Ντέιβιντ Μίτσελ θα μπορούσε να έχει γράψει.

«Όταν φτάσουν στο τέλος, προβλέπω με σιγουριά ότι πολλοί αναγνώστες θα θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι πάλι απ’ την αρχή».
USA Today
«Βαθιά απολαυστικό λογοτεχνικό παζλ και ιστορία μιας εκπληκτικής γυναίκας σε έξι θυελλώδεις δεκαετίες».
San Francisco Chronicle

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Γεννημένος το 1969, ο Ντέιβιντ Μίτσελ μεγάλωσε στο Γούστερσερ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη συνέχεια δίδαξε αγγλικά στην Ιαπωνία. Εκεί έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Ghostwritten (1999), που ήταν υποψήφιο για το «First Book Award» της εφημερίδας Guardian. Ακολούθησε τοnumber9dream (2001), και το Cloud Atlas(2004), και τα δύο υποψήφια για το Booker ενώ το δεύτερο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2012. Άλλα μυθιστορήματά του: Black Swan Green (2006), Τhe Τhousand Αutumns of Jacob de Zoet (2010) και Slade House (2015).
Οι κριτικοί επαίνεσαν τη γραφή του, από το πρώτο του κιόλας βιβλίο, για την «εκθαμβωτική εκδοχή μιας μη γραμμικής, μεταφυσικής πρόζας», με αποτέλεσμα το 2003 να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού Granta με τους «πιο υποσχόμενους νέους Βρετανούς μυθιστοριογράφους».
https://wordpress64426.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα  αξιοθέατ α της Ελλάδας. Up Stories Παραγωγή Up Stories --------------...