Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΥΡΕΣ ΓΚΕΚΟ


Ενδιαφέροντα γεγονότα για τους γκέκο


είδος μικρής σαύρας
Οι γκέκο είναι σαύρες που ανήκουν στο είδος  Gekkota.
Είναι η πλουσιότερη ομάδα ειδών σαυρών, με περισσότερα από 1.650 διαφορετικά είδη παγκοσμίως.
Οι Γεκκοί ζουν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική . Βρίσκονται ως επί το πλείστον σε θερμά κλίματα και ζουν σε πολυάριθμους βιότοπους , όπως τροπικά δάση, ερήμους και ακόμη και σε ψυχρές ορεινές πλαγιές
Η διάρκεια ζωής του Geckos ποικίλλει ανά είδος, αλλά κυμαίνεται από μερικά χρόνια μέχρι πάνω από 25 χρόνια .
Οι γκέκοι διαφέρουν σε μέγεθος .
Το μεγαλύτερο είδος, το kawekaweau ( Hoplodactylus delcourti ), είναι γνωστό μόνο από ένα και μόνο παραγεμισμένο δείγμα που βρίσκεται στο υπόγειο ενός μουσείου στη Μασσαλία της Γαλλίας . Αυτή η σαύρα ήταν 60 εκατοστά (24 ίντσες) μακριά και ήταν πιθανό ενδημικό της Νέας Ζηλανδίας , όπου έζησε στα μητρικά δάση. Πιθανότατα εξαλείφθηκε μαζί με μεγάλο μέρος της ιθαγενής πανίδας αυτών των νησιών στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν εισήχθησαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας νέα εισβάλλοντα είδη όπως οι αρουραίοι αλλά και οι παγίδες.
kawekaweau
Ο Rhacodactylus leachianus , κοινώς γνωστός ως γίγαντας   της Νέας Καληδονίας με μήκος συνολικά 36 εκατοστά (14 ίντσες), είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός στον κόσμο .
νέος καγνητικός γίγαντας gecko
Δύο μικρότερα είδη gecko είναι επίσης τα μικρότερα είδη σαύρας στη γη : το Jaragua sphaero ή το νάνος gecko ( Sphaerodactylus ariasae ) [pic. κατωτέρω] και η Virgin Islands νάνος sphaero ή Virgin Islands νάνος γκέκο ( Sphaerodactylus parthenopion ), είναι μόνο 1,6 εκατοστά (0,6 ίντσες) μακρύ .
νάνος gecko
Οι γκέκοι εμφανίζονται σε διάφορα μοτίβα και χρώματα και είναι από τις πιο πολύχρωμες σαύρες στον κόσμο.
Ορισμένα είδη μπορούν ακόμη και να αλλάξουν χρώμα και να είναι ελαφρύτερα στο χρώμα τη νύχτα.
Αποχρώσεις καφέ ή γκρι κοσμούν οι περισσότεροι geckos σε όλο τον κόσμο . Αυτά τα χρώματα καμουφλάζ βοηθούν τους γκέκους να κρύβονται ανάμεσα στους βράχους, τη βρωμιά και την άμμο από τα αρπακτικά.
Η γαλακτερή Gecko ( Phelsuma cepediana ) από τον Μαυρίκιο και το  μπλε ελέκτρικ ημέρας gecko ( Lygodactylus williamsi ) [φωτογραφία παρακάτω] από την Τανζανία μοιράζονται αυτό το ασυνήθιστο χρώμα.
μπλε gecko
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γκέκο έχουν αναπτύξει ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά για να τους βοηθήσει να επιβιώσουν και να αποφύγουν τα αρπακτικά.
Οι γκέκο χρησιμοποιούν την ουρά τους για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς , όπως για να αποθηκεύουν λίπος, να διατηρούν ισορροπία και να προσθέτουν καμουφλάζ για να τους βοηθήσουν να αναμειγνύονται. Ως τελευταία προσπάθεια διαφυγής, οι Geckos μπορούν να ρίξουν τις ουρές τους όταν αρπαχθούν από ένα αρπακτικό.
Όλοι οι γκέκοι , εξαιρουμένων των 30 ειδών στην οικογένεια Eublepharidae, στερούνται τα βλέφαρακαι έχουν μια διαφανή μεμβράνη , την οποία γλείφουν για να καθαρίσουν.
gecko γλείψιμο μάτι
Έχουν σταθερό φακό μέσα σε κάθε ίριδα που διευρύνεται στο σκοτάδι για να αφήσει περισσότερο φωτισμό.
Τα νυκτερινά είδη έχουν εξαιρετικό νυχτερινό όραμα . η έγχρωμη όραση τους είναι 350 φορές πιο ευαίσθητη από την ανθρώπινη χρωματική όραση.
Εκτός από την ανεπτυγμένη νυχτερινή όραση, οι γκέκο έχουν εξαιρετική ακοή . Μπορούν να ακούν ακρογωνιαίους τόνους υψηλότερους από αυτούς που ανιχνεύονται από οποιοδήποτε άλλο είδος ερπετών.
Οι γκέκοι έχουν κολλώδη πόδια που τους επιτρέπουν να ανέβουν σε κάθε είδος υλικό, με εξαίρεση το Teflon . Ενώ άλλα πλάσματα χρησιμοποιούν μεθόδους όπως εκκρίσεις ή νύχια για να προσκολληθούν στις επιφάνειες, το gecko χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα που ονομάζεται "ξηρή προσκόλληση". Στα πόδια του, το gecko έχει πολλές μικροσκοπικές τρίχες ή στίγματα που τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα κολλήματος.
gecko πόδια
Οι Geckos είναι μοναδικοί μεταξύ των σαυρών στις φωνητικές τους συνομιλίες . Πολλοί geckos, ειδικά νέοι, εκφωνούν όταν είναι αναστατωμένοι ή απειλούνται. Άλλοι χρησιμοποιούν τους χαρακτηριστικούς τους θορύβους ως επικοινωνία, ειδικά με άλλους geckos. Πιθανόν να λένε απλά πράγματα όπως "Είμαι εδώ", "Κίνδυνος!", Και "Ποιος θέλει να μοιραστεί;"
Το νέο λατινικό gekko και το αγγλικό "gecko" προέρχονται από το indonesian - malay gēkoq , το οποίο μιμείται τον ήχο που κάνουν τα ζώα.
Όλοι οι geckos ρίχνουν το δέρμα τους σε αρκετά τακτικά διαστήματα , με είδη που διαφέρουν στο χρόνο και τη μέθοδο. Οι γκέκοι λεοπάρδαλη θα ρίξουν σε διαστήματα περίπου δύο έως τεσσάρων εβδομάδων. Η παρουσία υγρασίας βοηθά στην απόρριψη. Όταν ξεκινά η εκχύλιση, το gecko θα επιταχύνει τη διαδικασία αποσπώντας το χαλαρό δέρμα από το σώμα του και το τρώει.
gecko ρίχνει το δέρμα
Οι Geckos  μπορούν να αντικαταστήσουν κάθε ένα από τα 100 δόντια τους κάθε 3 έως 4 μήνες.
Η πλειοψηφία των γκέκων είναι νυχτερινή . Αυτό σημαίνει ότι είναι ενεργά τη νύχτα και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι γκέκοι τρώνε οτιδήποτε είναι αρκετά μικρό για να υπερνικήσουν ή να καταλάβουν και να καταναλώσουν . Τα έντομα, όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, αποτελούν τη βασική διατροφική επιλογή στο εγγενές περιβάλλον τους. Οι γκέκοι θα καταναλώνουν επίσης αρθρόποδα όπως αράχνες, βεντούζες και μικρούς σκορπιούς. Τα μικρά τρωκτικά - ιδιαίτερα τα νεαρά ακόμα στη φωλιά - είναι επίσης στη λίστα των σαν θήραμά τους. Έχουν κανιβαλιστικά γούστα: Θα τρώνε γκέκους που είναι για επώαση.
γκοτς τρώει
Οι συνήθειες ζευγαρώματος ποικίλλουν μεταξύ των ειδών gecko , αλλά οι περισσότεροι περιλαμβάνουν κάποιο είδος τελετουργίας . Αυτά τα τελετουργικά μπορεί να περιλαμβάνουν στάση, κινήσεις, φωνητικές ενέργειες, ακόμα και φυσικά τσιμπήματα και βηματισμό.
Οι περισσότεροι geckos είναι oviparous, που σημαίνει ότι αναπαράγονται με την τοποθέτηση αυγών . Τα θηλυκά γενικά βάζουν ένα ή δύο αυγά σε συμπλέκτη. Τα περισσότερα είδη αναπαράγονται μία φορά το χρόνο, αν και μερικά όπως το leopard ή το tokay gecko μπορεί να παράγουν τέσσερις έως έξι συμπλέκτες ετησίως. Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους σε προστατευμένες θέσεις κάτω από βράχους, κούτσουρα ή φλοιό δέντρων. Τα αυγά είναι λευκά, κολλώδη και έχουν μαλακά, εύκαμπτα κελύφη που σκληρύνουν γρήγορα όταν εκτίθενται στον αέρα. Ανάλογα με το είδος, τα αυγά επωάζονται από 30 έως 80 ημέρες πριν εμφανιστούν οι πλήρως σχηματισμένοι θηλυκοί γεγκοί.
Ορισμένα είδη είναι παρθενογενετικά, πράγμα που σημαίνει ότι το θηλυκό είναι ικανό να αναπαραγάγει χωρίς να συνυπάρχει με αρσενικό . Αυτό βελτιώνει την ικανότητα του gecko να εξαπλωθεί σε νέα νησιά. Εντούτοις, σε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια ενιαία θηλυκή γκέκο, αυτό πλήττει ολόκληρο το νησί. 
Το νησί θα υποφέρει από έλλειψη γενετικής ποικιλίας μέσα στους γκέκους που την κατοικούν.
Η γονική μέριμνα μεταξύ των γκέκων είναι περιορισμένη, εάν και μπορεί να μην υπάρχει καθόλου.
gecko μωρό
Λόγω του μικρού τους μεγέθους, οι γκέκο έχουν έναν αριθμό φυσικών αρπακτικών σε όλο τον κόσμο, με το φίδι να είναι ο κύριος θηρευτής του gecko. Άλλα ζώα που κυνηγούν στο gecko περιλαμβάνουν μεγάλες αράχνες, πουλιά και κάποια είδη θηλαστικών.
Υπάρχουν περίπου 35 είδη γεγκών που δεν έχουν πόδια και μοιάζουν περισσότερο με φίδια.
Το ιπτάμενο gecko , επίσης γνωστό ως αλεξίπτωτο gecko, είναι μια συναρπαστική σαύρα με την ικανότητα να γλιστρά από δέντρο σε δέντρο σε άγρια ​​κατάσταση. Όταν το gecko χτυπάει στον αέρα, τα πτερύγια χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν αλεξιπτωτο και να επιτρέψουν στο gecko να ελέγξει την πτώση του. Μπορεί να πετάξει μέχρι 60 μέτρα (200 πόδια). Επίσης, κάνει το χτύπημα στο τέλος της πτήσης του στη γη.
Ανάλογα με το είδος, η κατάσταση που απειλείται με εξαφάνιση μπορεί να κυμαίνεται από την ελάχιστη ανησυχία σε κρίσιμο κίνδυνο.
Υπάρχει μια γενική παράδοση για το "gecko"που στα λατινικά , σημαίνει τύχη, αναζωογόνηση και συνολική ζωή .
Leopard geckos είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους σαύρας που χρησιμοποιούμε ως κατοικίδιο ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπέος για το νερό στον Παγασητικό: Όλα είναι καθαρά -Αύριο θα βουτήξω στη θάλασσα

Μπέος για το νερό στον Παγασητικό: Όλα είναι καθαρά -Αύριο θα βουτήξω στη θάλασσα   Για την κατάσταση στον Παγασητικό μετά το περιστατικό με...