Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΒΟΛΓΑ


Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ποταμό Βόλγα

ποταμό βόλτα
Ο ποταμός Βόλγα είναι ο μακρύτερος ποταμός στην Ευρώπη .
Το ποτάμι είναι 3.692 χιλιόμετρα  (2.294 μίλια)  μακριά και βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη Ρωσία .
Είναι επίσης ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης όσον αφορά την απόρριψη και τη λεκάνη απορροής .
Ο μέσος ρυθμός ροής του ποταμού Βόλγα είναι 8.060 κυβικά μέτρα (284.636 κυβικά πόδια) ανά δευτερόλεπτο .
Ο ποταμός Βόλγα αποστραγγίζει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής περιοχής της Ρωσίας.
Η περιοχή της λεκάνης απορροής  είναι 752.443 τετραγωνικά χιλιόμετρα (532.821 τετραγωνικά μίλια), που εκτείνεται από τους λόφους Valdai και την κεντρική ρωσική κορυφή στα δυτικά μέχρι τα βουνά Ουρά στα ανατολικά και στενεύει απότομα στο Saratov στο νότο.
Από την πηγή του στους λόφους Valdai βορειοανατολικά της Μόσχας ο ποταμός ρέει ανατολικά και νοτιοανατολικά στην Κασπία Θάλασσα .
Το ποτάμι πέφτει αργά και μεγαλοπρεπώς από την πηγή του 225 μέτρα (738 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο στόμιο του 28 μέτρα (92 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας .
Βόλγας
Η πορεία του Βόλγα χωρίζεται σε τρία μέρη: τον ανώτερο Βόλγα (από την πηγή έως την συρροή του Oka), τον μεσαίο Βόλγα (από την συμβολή του Oka προς εκείνη του Κάμα), και τον κάτω Βόλγα (από το συμβολή του Kama στο στόμιο του ίδιου του Βόλγα).
Ο Βόλγας έχει περισσότερους από 200 παραπόταμους , οι σημαντικότεροι είναι τα ποτάμια Kama,  Oka,  Vetluga και Sura.
Σχεδόν το 40% του ρωσικού πληθυσμού ζει κοντά στη λεκάνη του ποταμού Βόλγα και οι μισοί αγρότες της χώρας ασκούν γεωργία κατά μήκος αυτού του ποταμού. Πολλοί βιομηχανικοί κλάδοι δραστηριοποιούνται επίσης στις όχθες αυτού του ποταμού.
Σημαντικές πόλεις που διέρχεται ο Βόλγας είναι οι Αστραχάν, Βολγκογκράντ, Σαράτοφ, Σαμάρα, Ουλιάνοφσκ, 
Καζάν, Νίζνι Νόβγκοροντ, Γιαροσλάβι και Τβερ.
Πολλά ορθόδοξα ιερά και μοναστήρια βρίσκονται στις όχθες του Βόλγα.
βόλγα-ποτάμι-2
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες δεξαμενές στον κόσμο μπορούν να βρεθούν κατά μήκος της Βόλγας . Οι πολλές μεγάλες δεξαμενές του παρέχουν άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η εύφορη κοιλάδα του ποταμού παράγει μεγάλες ποσότητες σιταριού και επίσης έχει πολλά ορυκτά πλούτη. Μια σημαντική βιομηχανία πετρελαίου επικεντρώνεται στην κοιλάδα του Βόλγα. Άλλοι πόροι περιλαμβάνουν το φυσικό αέριο, το αλάτι και την ποτάσα.
Το Δέλτα του Βόλγα έχει μήκος περίπου 160 χιλιόμετρα (99 μίλια) και περιλαμβάνει μέχρι 500 κανάλια 
και μικρότερα ποτάμια.
Ο Βόλγας προσφέρεται για ψάρεμα με υπέροχα ψαροκάικα . 
Υπάρχουν 127 είδη ψαριών στον ποταμό, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών οξυρρύγχων,  κυπρίνου crucian, sazan, vobla, ράμφους, πέρκα, γατόψαρο και whitefish. Ο μεγαλύτερος οξύρρυγχος που καταγράφηκε ήταν ένα θηλυκό Beluga που πιάστηκε στην εκβολή του ποταμού Volga το 1827, ζύγιζε 1,571 kg (3,463 lb) και 7,2 m (24 ft).
Το Αστραχάν , στο Δέλτα του Βόλγα, είναι το κέντρο της βιομηχανίας χαβιαριού .
Η εκβολή του ποταμού Βόλγα είναι η μεγαλύτερη εκβολή στην Ευρώπη και είναι το μοναδικό μέρος στη Ρωσία, όπου υπάρχουν πελεκάνοι , φλαμίνγκο και λωτοί .
Ο Βόλγας θεωρείται ευρέως ως ο εθνικός ποταμός της Ρωσίας .
Έντεκα από τις είκοσι μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μόσχας, βρίσκονται στην λεκάνη του Βόλγα.
Το Κανάλι της Μόσχας , το κανάλι του Βόλγα-Ντον, και το Βόλγα-Βαλτικής είναι πλωτά και  αποτελούν  οδούς που συνδέουν τη Μόσχα με την Λευκή Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα , την Κασπία Θάλασσα, τη Θάλασσα της Αζοφικής και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Βόλγας παγώνει για το μεγαλύτερο μέρος του μήκους του για τρεις μήνες κάθε χρόνο.
βόλγα κατεψυγμένο
Το ποτάμι αναφέρεται ως μητέρα Βόλγα από Ρώσους, οι οποίοι πιστεύουν επίσης ότι αυτός ο ποταμός είναι το αίμα ζωής της χώρας.
Η λέξη "Βόλγα"  προέρχεται από ρίζες πρώιμης σλαβικής γλώσσας που σημαίνουν "υγρασία" 
Η ακτογραμμή του ποταμού Βόλου έχει φιλοξενήσει πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες , συμπεριλαμβανομένων των Σκυθών, των Ούννων και των Τούρκων κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ.
Στη συνέχεια, η λεκάνη απορροής ποταμού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μετακινήσεις λαών από την Ασία στην Ευρώπη.
Ο ποταμός εξυπηρετεί ως μια σημαντική εμπορική διαδρομή που συνδέει τη Σκανδιναβία, τη Ρωσία και τη Βόλγα με τη Χάζαρια και την Περσία.
Η βαθιά αίσθηση του ρωσικού λαού για το Βόλγα αντηχεί στον εθνικό πολιτισμό και τη λογοτεχνία , ξεκινώντας από την Καμπάνια του Ιγκόρ του 12ου αιώνα.
volga-3
Τον 16ο και 17ο αιώνα, οι Ρώσοι κατάφεραν να διεκδικήσουν τον έλεγχό τους στα περισσότερα μέρη της Λεκάνης του ποταμού Βόλγα.
Στη σύγχρονη εποχή, η πόλη στην μεγάλη καμπή του Βόλγα, σήμερα γνωστή ως Βόλγκογκραντ, μάρτυρας της 
Μάχης του Στάλινγκραντ , ενδεχομένως η πιο αιματηρή μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, στην οποία η Σοβιετική Ένωση και 
οι γερμανικές δυνάμεις είχαν αδιέξοδο σε μια αδιέξοδη μάχη για πρόσβαση στο ποτάμι.
Στον Βόλγα, η διευρυμένη για ναυσιπλοΐα με την κατασκευή τεράστιων φραγμάτων κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης του Ιωσήφ Στάλιν, έχει μεγάλη σημασία για την εσωτερική ναυσιπλοΐα και τις μεταφορές στη Ρωσία.
Η κατασκευή φραγμάτων της Σοβιετικής Ένωσης συχνά συνεπάγεται αναγκαστική επανεγκατάσταση τεράστιου αριθμού ανθρώπων, καθώς και καταστροφή της ιστορικής κληρονομιάς τους. Για παράδειγμα, η πόλη της Mologa κατακλύστηκε με σκοπό την κατασκευή του Rybinsk Reservoir (τότε της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης στον κόσμο).
Η τεράστια οικονομική, πολιτιστική και ιστορική σημασία του Βόλγα - μαζί με το καθαρό μέγεθος του ποταμού και της λεκάνης απορροής του - το κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων ποταμών του κόσμου.
Σήμερα, η ρύπανση είναι η κύρια απειλή για τον ποταμό αυτό.
Interesting facts about the Volga River | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα έμαθα. Mε το δύσκολο τρόπο, αλλά τα έμαθα

  Όλα τα έμαθα. Mε το δύσκολο τρόπο, αλλά τα έμαθα – Joanna Sou – 2 Σεπτεμβρίου 2024 The Women Όσο και να συμβουλέψεις κάποιον, όσο και να τ...