Desdemona's_Tower,_Famagusta_-1900-_-_TIMEA.jpg
Η σχέση του διάσημου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 – 1616) με την Κύπρο, έχει να κάνει με το έργο του “Οθέλλος”, όπου η πλοκή του διαδραματίστηκε στο νησί μας. Η τραγωδία γράφτηκε το 1603  και ήταν βασισμένη στο έργο του Giovanni Battista Giraldi, “Un Capitano Moro” (1565).
Αν και στο έργο του δεν αναγράφει ακριβής τοποθεσία, αλλά αναφέρει αόριστα “σε ένα λιμάνι στην Κύπρο”, γρήγορα ταυτίστηκε με το λιμάνι της Αμμοχώστου και το κάστρο που είχε δίπλα, λόγω της σημαντικότητας που είχε το εν λόγω λιμάνι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.
Το κάστρο, που σήμερα λέγεται “πύργος του Οθέλλου”, “κάστρο της θάλασσας”,αλλά και “πύργος της Δυσδαιμόνας”, κτίστηκε τον 14ον αιώνα από τους Λουζινιανούς για την προάσπιση του λιμανιού της Αμμοχώστου. Βρισκόταν στην ανατολική πλευρά  της παλιάς πόλης, ανάμεσα στην πύλη της θάλασσάς και τον προμαχώνα Διαμάντε. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τμήματα της οχύρωσης της Αμμοχώστου, της εποχής των Λουζινιανών, που έχουν διασωθεί.
Η τραγωδία “Οθέλλος” αναφερόταν σε ένα μαύρο στρατηγό της Βενετίας, τον Οθέλλο, που παντρεύτηκε την Δυσδαιμόνα χωρίς την άδεια του πατέρα της Βραβάντιου. Ο Ιάγος, ένας κακόβουλος στρατιώτης, που ήθελε να προαχθεί, αποφάσισε να δηλητηριάσει την σχέση του Οθέλλου με την Δυσδαιμόνα, αφού ο Οθέλλος προωθούσε τον Κάσσιο αντί αυτόν.
Ο Οθέλλος τελικά στέλνεται στην Κύπρο για να πολεμήσει τους Τούρκους, μαζί με την Δυσδαιμόνα, τον Κάσσιο, τον Ιάγο και την Αιμιλία που ήταν η γυναίκα του τελευταίου. Ο Ιαγός τελικά καταφέρνει το ρήγμα στην σχέση του Οθέλλου με την Δυσδαιμόνα λέγοντας του ότι η γυναίκα του τον απατά με τον Κάσσιο. Ο Οθέλλος, απογοητευμένος από την Δυσδαιμόνα, την σκοτώνει πριν η Αιμιλία του εκμυστηρευτεί την πραγματική αλήθεια. Ο Οθέλλος, κυριευμένος από τις τύψεις αυτοκτονεί και η Αιμιλία δολοφονείται από τον Ιάγο.
Σύμφωνα με ιστορικούς, το πρόσωπο που ενέπνευσε τον διάσημο συγγραφέα ήταν ο Χριστόφορος Μόρο, ο Ενετός διοικητής της Αμμοχώστου από το 1506 μέχρι το 1508, του οποίου η γυναίκα του πράγματι πέθανε στην Αμμόχωστο.
Η λέξη moro, έχει 2 έννοιες, μουριά και Μαυριτανός και το οικόσημο του Χριστόφορου Μόρο είχε 3 μαύρα μούρα. Η διπλή έννοια της λέξης, πιθανόν να μπέρδεψε τον συγγραφέα, σύμφωνα με τους ειδικούς και να πίστεψε ότι ο Μόρο ήταν μελαμψός. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αφού πολλοί πιστεύουν το έργο γράφτηκε για ένα άλλο Ενετό, τον Φραγκίσκο ντε Σέσσα, γνωστός ως “Μαύρος Καπετάνιος”, που υπηρετούσε στην Αμμόχωστο και συνελήφθη το 1544 και στάλθηκε στην Βενετία.
p.txtdownload1920px-Famagusta_01-2017_img26_city_walls_Othello_Towerrx_Shakespeare_Droeshout_1623
https://perithorio.wordpress.com/