Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα φιστίκια
Τα φιστίκια είναι βρώσιμοι σπόροι του φιστικιού ( Pistacia vera ).
Το φιστίκι είναι μέλος της οικογένειας κάσου και είναι εγγενές στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή .
Η αρχαιολογία δείχνει ότι οι σπόροι του φιστικιού ήταν ένα κοινό τρόφιμο ήδη από το 6750 π.Χ. .
Ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα, και εξαπλώθηκε από τη Μέση Ανατολή στη Μεσόγειο και γρήγορα
έγινε μια πολύτιμη λιχουδιά ανάμεσα στους βασιλείς, τους ταξιδιώτες αλλά και τα κοινά λαϊκά στρώματα.
έγινε μια πολύτιμη λιχουδιά ανάμεσα στους βασιλείς, τους ταξιδιώτες αλλά και τα κοινά λαϊκά στρώματα.
Ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα του Σαββά αποφάσισε ότι τα φιστίκια θα απότελούν αποκλειστικά βασιλικό φαγητό , φτάνοντας σε σημείο μέχρι να απαγορεύσει στους ανθρώπους να καλλιεργούν το φιστίκια για προσωπική χρήση.
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας λέγονταν ότι περιείχαν φιστικιές κατά τη βασιλεία του βασιλιά Merodach-Baladan περίπου το 700 π.Χ.
Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βιτελλίος έκανε την πρώτη παρουσίση σε αυτό το βραβευμένο καρπό στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, τη Ρώμη.
Μαζί με τα αμύγδαλα , τα φιστίκια μεταφέρθηκαν από ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση.
Αρχικά εισήχθησαν στην Αμερική τη δεκαετία του 1880 από τους Αμερικανούς καταγωγής της Μέσης Ανατολής σαν σνακ, περίπου 50 χρόνια αργότερα.
Σήμερα, το φιστίκι αναπτύσσεται ευρέως σε όλο τον κόσμο , ειδικά στις ΗΠΑ, στην Κεντρική Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Τα φιστίκια είναι αρκετά ανθεκτικά στις κατάλληλες συνθήκες και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10 ° C (140 ° F) το χειμώνα και 48 ° C (118 ° F) το καλοκαίρι.
Τα φιστίκια είναι αρκετά ανθεκτικά στις κατάλληλες συνθήκες και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10 ° C (140 ° F) το χειμώνα και 48 ° C (118 ° F) το καλοκαίρι.
Το φιστίκι είναι ένα φυτό της ερήμου και είναι ιδιαίτερα ανεκτικό σε αλατούχο έδαφος.
Στο φυσικό της περιβάλλον, το φιστίκι έχει διάρκεια ζωής πάνω από 150 χρόνια .
Το φιστίκι έχει ευρύτατα διακλαδισμένα κλαδιά, αλλά σπάνια υπερβαίνει τα 9 μέτρα (30 πόδια) σε ύψος.
Έχει φυλλοβόλα φύλλα 10-20 εκατοστά (4-8 ίντσες).
Τα φυτά είναι διηλεκτικά (που φέρουν είτε αρσενικά είτε θηλυκά λουλούδια). Τα λουλούδια σχηματίζουν ταξιανθίες που μπορεί να έχουν περισσότερα από 150 μεμονωμένα λουλούδια. Τα λουλούδια επικονιάζονται με τη βοήθεια του αέρα.αέρα.
Φέρεται σε ομάδες, και ο καρπός είναι ένα drupe ( σκληρό εξωτερικά φρούτο) που περιέχει επιμήκη σπόρο, ο οποίος είναι το τμήμα. που τρώγεται. Μετά τη συγκομιδή, τα φρούτα είναι απλωμένα για να τα απαλλαγούν από το σαρκώδες κοκκινωπό ή κιτρινωπό κέλυφος τους. Τα φιστίκια ξηραίνονται στη συνέχεια στον ήλιο.
Ο σπόρος , που συνήθως θεωρείται σαν καρύδι, είναι ένα γαστρονομικό καρύδι, όχι ένα βοτανικό καρύδι. Ο καρπός έχει ένα σκληρό, κρεμ χρώματος εξωτερικό κέλυφος. Ο σπόρος έχει μαύρο χρώμα και ανοιχτή πράσινη σάρκα, με ξεχωριστή γεύση. Όταν ο καρπός ωριμάσει, το κέλυφος αλλάζει από πράσινο σε φθινοπωρινό κίτρινο / κόκκινο και αποκόπτεται απότομα με τον καρπό να είναι εν μέρει ανοιχτός.
Κάθε φιστiκιά παράγει κατά μέσο όρο περίπου 50 κιλών (110 lb) σπόρων, ή περίπου 50.000, κάθε δύο χρόνια.
Τα φιστίκια είναι μικροσκοπικά, αλλά σχηματίζουν μια ισχυρή διατροφική ποικιλία.
Σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων (3,5 ουγκιές), τα φιστίκια παρέχουν 562 θερμίδες και είναι 67% λιπαρά, 20% υδατάνθρακες, 13% πρωτεΐνες .
Τα φιστίκια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, και μερικών μέταλλων, όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το νάτριο και το σελήνιο. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, Κ, C, Ε, Β6, Β1-θειαμίνη, Β2-ριβοφλαβίνη, Β3-νιασίνη, Β9-φολικό και Β5-παντοθενικό οξύ.
Τα φιστίκια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών . Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα περισσότερα καρύδια και τους καρπούς. Στην πραγματικότητα, μόνο τα καρύδια και τα πεκάν περιέχουν περισσότερα.
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα λίπη και η πρωτεΐνη που βρίσκονται στο φιστίκι είναι όλα καλά για την υγεία μας.
Τα οφέλη για την υγεία από τα φιστίκια είναι για υγιή καρδιά, διαχείριση βάρους, υπέρταση και
βελτιωμένη πέψη.
βελτιωμένη πέψη.
Τα φιστίκια εμποδίζουν επίσης τη βλάβη των κυττάρων και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Η φιστίκι μπορεί να αγοραστεί χωρίς κέλυφος ή χωρίς σαρκώδη φλοιό, και τρώγεται ωμό ή ψημένο και αλατισμένο .
Τα φιστίκια χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα επιδόρπια , όπως το μπακλαβά, το χαλβά και το παγωτό.
Οι Αμερικανοί κάνουν σαλάτα με φιστίκια , η οποία περιλαμβάνει φρέσκα φιστίκια ή πουτίγκα με φιστίκια, σαντιγύ και φρούτα σε κονσέρβα.
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κυριότεροι παραγωγοί φιστικιών , αντιπροσωπεύοντας από κοινού περίπου τα 3/4 της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Η Καλιφόρνια παράγει σχεδόν όλα τα φιστίκια των Ηνωμένων Πολιτειών και περίπου τα μισά από αυτά εξάγονται, κυρίως στην Κίνα , την Ιαπωνία , την Ευρώπη και τον Καναδά .
Τα πρώτα αρχεία φιστικιών στα αγγλικά είναι περίπου 1400 με τα ορθογραφικά γράμματα "pistace" και "pistacia" . Η λέξη φιστίκι προέρχεται από το μεσαιωνικό ιταλικό φιστίκι, το οποίο προέρχεται από το κλασσικό λατινικό πιστάκι και το αρχαίο ελληνικό pistákion και το pistákē (από το Middle Persian). Στην περσική γλώσσα, η λέξη πιστοποιείται ως ψιλοκομμένο.
Στο Ιράν, τα φιστίκια είναι γνωστά ως το "χαμογελαστό καρύδι". Στην Κίνα, ονομάζεται "ευτυχής καρύδι". Τα φιστίκια είναι επίσης γνωστά ως "πράσινο αμύγδαλο".
Συχνά δίνεται ως δώρο κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους. Τα φιστίκια είναι ένα σύμβολο της υγείας, της ευτυχίας και της καλής τύχης .
Η αρχή της φιστικιάς είναι μια απλή, νοητή έννοια κατανάλωσης που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεγελάσετε τον εαυτό σας γεμάτο, χωρίς συναισθήματα στέρησης. Η ένοια της αρχής της φιστίκια είναι ότι η κατανάλωση φιστικιών σε κέλυφος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του φαγητού, επειδή τα κοχύλια που απομένουν προσφέρουν μια οπτική αναφορά για το ποσό των φιστικιών που έχετε καταναλώσει. Και αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων σας.
Τα φιστίκια αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη στη Γένεση 43:11 και είναι ένα από τα δύο μόνο καρύδια που αναφέρονται στη Γραφή. Το άλλο καρύδι που αναφέρεται είναι το αμύγδαλο.
Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας Anacardiaceae (που περιλαμβάνει δηλητήριο κισσός, σουμάκ, μάνγκο και κάσιους), τα φιστίκια περιέχουν ουρουσιόλη, ένα ερεθιστικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις .
Interesting facts about pistachios | Just Fun Facts |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου