Συγγραφείς που γράφουν με ψευδώνυμο |
γράφει η Αγγελική Δρακάκη
Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήταν η κριτική που ανέβηκε εδώ στο blog για το πρώτο βιβλίο της σειράς "H τετραλογία της Νάπολης" της Έλενα Φερράντε ή αλλίως της συγγραφέας φάντασμα. Καθώς λοιπόν διάβασα λίγα λόγια για την συγκεκριμένη συγγραφέα μετά το τέλος της κριτικής, θυμήθηκα κάποιους λογοτέχνες, οι οποιοί απέκρυψαν την πραγματικής τους ταυτότητα και έκδοσαν βιβλία με ψευδώνυμο. Γιαυτούς λοίπον θα σας μιλήσω παρακάτω. Κάποιους ίσως να τους ξέρετε είδη και κάποιους άλλους όχι.
Stephen King
Μιας που τώρα τελευταία το όνομα του συζητιέται πολύ λόγο της κινηματογραφικήςμεταφοράς του βιβλίου του με τίτλο IT, αποφάσισα να τον εντάξω πρώτο στην λίστα μου με τους συγγραφείς που έκδοσαν με ψευδώνυμο. Ο King έγραψε 4 βιβλία με το ψευδώνυμο Richard Bachman, ώσπου ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου τον ξεσκέπασε συγκρίνοντας τον τρόπο γραφής του και έψαξε να μάθει την αλήθεια. Ο King είπε πως έγραψε με ψευδώνυμο γιατί ήθελε να δει πόση επιτυχία θα είχαν τα βιβλία του χωρίς να τα συνοδεύει το διάσημο ονομά του.
J.K.Rowling
Η Rowling έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για ενήλικες με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. To βιβλίο αυτό πούλησε 1500 αντίτυπα πρίν μάθουν την πραγματική ταυτοτητά της. Μετα την ανακάλυψη οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 507.000% . Η ίδια είπε πως ο λόγος που έπελεξε να γράψει με ψευδώνυμο ήταν για να μη νιώθει την πίεση να δημοσιεύσει κάτι και να δημιουργεί προσδοκίες.
Αgatha Christie
Η Agatha έγραψε μια σειρά με ρομαντικές νουβέλες με το ψευδώνυμο Mary Westmacott. Χρησιμοποιήσε αυτό το ψευδώνυμο γιατί θέλησε να γράψει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που την είχε συνηθίσει το αναγνωστικό κοινό.
Pablo Neruda
Ο Νeruda έδειχνε ενδιαφέρον από μικρή ηλικία για την λογοτεχνία, πράγμα που ο πατέρας του δεν ενέκρινε ποτέ. Όταν ξεκίνησε να δημοσιεύει δικά του ποιήματα άλλαξε το όνομα του για να κρύψει την πραγματική ταυτότητα από τον πατέρα του. Επέλεξε το Pablo Neruda σαν φόρο τιμής προς τον Τσέχο ποιητή Γιάν Νερούντα. Αργότερα άλλαξε και νομικά το ονομά του σε Pablo Neruda. Το πραγματικό όνομα του Neruda είναι Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο.
Βολταίρος
Όταν ο Φρανσουά-Μαρί Αρουέ φυλακίστηκε στη Βαστίλη στις αρχές του 18ου αιώνα, έγραψε ένα θεατρικό έργο. Για να καταδείξει την απομάκρυνση από το παρελθόν του και ειδικά από την οικογένειά του, υπέγραψε το έργο με το ψευδώνυμο Βολταίρος. Το ψευδώνυμο, όπως εξηγεί το ίδρυμα Βολταίρου, προήλθε από τη φράση «Αρουέ, ο νεότερος» (Arouet, le jeune). Πήρε το επίθετό του και τα αρχικά γράμματα των λέξεων le jeune και τα αναγραμμάτισε. Αν μείνατε απορημένοι, το ίδρυμα επισημαίνει πως τα γράμματα l και j, όπως και τα u και v, είχαν παραπλήσιο τυπογραφικό σχήμα στην εποχή του Βολταίρου.
Emily Brontë και οι αδερφές της Anne Brontë και Charlotte Brontë
Οι αδερφές Μπροντέ έγραψαν αρχικά μια ποιητική συλλογή με τα αντρικά ψευδώνυμα Currer, Ellis και Acton Bell, η ποιητική συλλογή δεν τα πήγε καλά, αλλά συνέχισαν να γράφουν η καθεμία ξεχωριστά. Η Charlotte έγραψε την “Jane Eyre” με το ψευδώνυμο Currel Bell, ενώ και η Emily έκδοσε τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” με το ψευδώνυμο Ellis Bell. Αργότερα δύο από τις τρεις αδερφές ταξίδεψαν στο Λονδίνο και γνωρίστηκαν με τον εκδότη τους, αποκαλύπτοντάς του, αναπόφευκτα, ότι ήταν γυναίκες.
Αnton Gill
O γνωστός συγγραφέας χρησιμοποιήσε το ψευδώνυμο Οliver Bowden και με αυτό έχει γράψει έξι βιβλία στη σειρά Αssassin's Creed που όλα έχουν γίνει best seller.
Catherine Webb
Χρησιμοποιήσε το ψευδώνυμο Claire North και στα δεκατεσσερά της χρόνια έγραψε το βιβλίο Mirror Dreams,το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο από μια σειρά επιτυχημένων μυθιστορημάτων για νέους.
Οδυσσέας Ελύτης
Το πραγματικό όνομα του Ελύτη ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Ο Ελύτης είχε πει σε συνεντευξή του πως είχε επιλέξει αυτό το επίθετο για ψευδώνυμο. Ήθελε να ξεκινά από τη συλλαβή Ελ γιατί από Ελ ξεκινά η Ελλάδα, η ελευθερία, μία Ελένη που ήταν τότε ερωτευμένος. Ακολουθεί το γράμμα "υ" επειδή είναι το πιο ελληνικό γράμμα και καταλήγει με το αρχαιοπρεπές -της.
Γιώργος Σεφέρης
Το πραγματικό όνομα του Σεφέρη ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Με το ψευδώνυμό του υπέγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή Στροφή. Στη συνέχεια, με αυτό καθιερώθηκε.
Μ.Καραγάτσης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Το Καραγάτσης συνδέεται με το δέντρο καραγάτσι (φτελιά), καθώς σε ένα τέτοιο που βρισκόταν στην εκκλησιά του χωριού του (Ραψάνη Θεσσαλίας), συνήθιζε να διαβάζει όταν ήταν νεαρός και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του. Για το "Μ" δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά και οι απόψεις διίστανται: λέγεται ότι σχετίζεται με το ρώσικο όνομα «Μίτια» (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ρώσο συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως «Μ. Καραγάτσης» προκάλεσε σύγχυση και σε αρκετούς φιλολόγους, οι οποίοι συχνά ερμήνευαν το «Μ» ως Μιχάλης λόγω των ηρώων του, Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο) που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα. Σύμφωνα με πρόσφατη προφορική μαρτυρία της κόρης του Μαρίνας Καραγάτση, το αρχικό γράμμα «Μ.» μπροστά από το ψευδώνυμο Καραγάτσης πράγματι παραπέμπει στο όνομα Μιχάλης.
Ζωρζ Σαρή
Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, το οποίο δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το ψευδώνυμο. Πιθανόν η αλλαγή στο όνομα να σχετίζεται με την καταγωγή της μητέρας της (Γαλλίδα από τη Σενεγάλη) και στο επίθετο είχε κρατήσει απλά τις δύο πρώτες συλλαβές.
Γεώργιος Βιζυηνός
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης. Το ψευδώνυμο Βιζυηνός προέρχεται από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, το σημερινό Βιζέ της Τουρκίας που αποτελεί και τον τόπο γέννησής του.
Ηλίας Βενέζης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος. Υιοθέτησε το Βενέζης, καθώς έτσι λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος από την πλευρά της μητέρας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου