Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του Σωτήρη Χιλλ Ψυχολόγου

ΜΕΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Ένα τεχνητό και ένα ανθρώπινο χέρι ακουμπιούνται

Υπάρχει ένα "ρεύμα" που γίνεται όλο και πιο έντονο και μέσα από το διαδίκτυο μπορείς να το εντοπίσεις, αρκεί να ξέρεις πού να κοιτάξεις!!
Νέο-Φιλόσοφοι, φουτουριστές, γκουρού, εναλλακτικοί πνευματικοί διδάσκαλοι και άλλοι ανοίγουν νέους ορίζοντες. Μιλούν για εναλλακτικές προσεγγίσεις της πραγματικότητας, της συνειδητότητας, της ίδιας της ζωής, και μια σχετικά νέα λέξη και έννοια εμφανίζεται όλο και πιο συχνά!!
Αρχικά τη συναντήσαμε σε κόμικς και σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα δεν περιορίζεται μόνον εκεί, πρόκειται για τον μετα-άνθρωπο (posthuman)!!
Μιλούμε πια για την εξέλιξη του σημερινού ανθρώπου σε ένα νέο είδος πιο ανθεκτικό και πιο προσαρμόσιμο σε νέα δεδομένα, χωρίς σύνορα, καταγωγή, εθνικότητα ή θρήσκευμα.
Είναι ένα υβρίδιο με την κορυφαία τεχνολογία να αποτελεί κομμάτι του εαυτού του (transhumanism), αλλά να μην περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Είναι ο πολίτης του κόσμου, και όπως όλοι οι υπόλοιποι έχει έναν κοινό σκοπό, αυτόν της επιβίωσης, αρχικά στον "δικό" του κόσμο και στην συνέχεια όπου αλλού καταφέρει να φτάσει.
Η διαιώνιση του είδους αποκτά νέο θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο, και δε μένει μόνο στη βιολογική αναπαραγωγή και αυτοσυντήρηση. Τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται και σιγά σιγά θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικά καλούν για μια μετεξέλιξη του είδους σε ένα όν που πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά σωματικά, ψυχικά, πνευματικά, συναισθηματικά και κοινωνικο-φιλοσοφικά του όρια!!
Στοχαστές της εποχής μας έχουν υπονοήσει ή έχουν μιλήσει ευθέως για αυτά τα θέματα ή παραπλήσια...
"Η τεχνολογία μας, οι μηχανές μας είναι μέρος της ανθρωπότητας. Τα δημιουργήσαμε για να εξελίξουμε εμάς, και αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς σαν ανθρώπινο είδος." (Ray Kurzweil)
"Δημιουργήσαμε τα εργαλεία τα οποία με την σειρά τους ανακατασκευάζουν εμάς." (Marshall McLuhan)
"Όλα όσα σχεδιάζουμε μας σχεδιάζουν πίσω." (Jason Silva)
Η εξέλιξη στον μετα-άνθρωπο προχωράει μέσα από την αλληλεπίδραση του δημιουργού με τη δημιουργία του και μέσα από την εναλλακτική κατανόηση της πραγματικότητας, με γνώμονα τη μοναδικότητα του καθενός μέσα σε ένα κοινό χώρο-χρόνο, το τώρα!!
Ζούμε τελικά σε ένα Matrix; Και αν όχι, ποιά είναι η πραγματικότητα - η αλήθεια; Μια καθολικά, κοινά αποδεκτή παγκόσμια αλήθεια!! Μήπως το μόνο πραγματικό και αληθινό είναι ο εαυτός μας στο εδώ και τώρα;
Ερωτήματα ... ερωτήματα με πάμπολλες και διαφορετικές απαντήσεις. Ίσως εκεί να είναι η "μαγεία" του ανθρώπινου είδους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα αν ο άνθρωπος είναι δημιουργία ενός Θεού ή είναι φτιαγμένος από αστρόσκονη ή δημιουργία οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, είναι φτιαγμένος να επιβιώνει και να εξελίσσεται, και το επόμενο εξελικτικό στάδιο αυτού είναι ο μετα-άνθρωπος!!
Σε πολλούς όλο αυτό μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σε άλλους ως κάτι τρομακτικό και όχι ευπρόσδεκτο και σε άλλους ως κάτι συναρπαστικό και καλοδεχούμενο.
Αν μη τι άλλο σαν θεωρία και προσέγγιση έχει ενδιαφέρον, και μπορούμε σαν απλοί θεατές να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια (παθητικά) ή μπορούμε (ενεργητικά) να συνδιαμορφώσουμε τη συνέχεια και να δώσουμε επιτέλους ένα πραγματικό νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη!!
Σωτήρης Χιλλ
Ψυχολόγος
http://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας Top 10 φυτά που ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας.  Φωτογραφία – Pixabay (...