Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Τα πάντα όλα σε 28 δηλώσεις…

Τεχνητή Νοημοσύνη


Τα πάντα όλα σε 28 δηλώσεις…

robot
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα, που η συζήτηση γύρω απ’ το εν λόγω ζήτημα έχει ανάψει για τα καλά.
Τα αποτελέσματα είναι τόσο εντυπωσιακά, και αναμένεται να γίνουν ακόμη εντυπωσιακότερα, που προκαλεί … στην καλύτερη! … ανάμεικτα συναισθήματα. Πότε επικρατεί τρόμος για τη δυνητικά χαώδη εξέλιξή της και πότε ανατριχίλα για το ‘απύθμενο’ του ανθρώπινου αυτού θαύματος.
Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν πιο ξεκάθαρο σκεπτικό. Τάσσονται φανατικά ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ της τεχνητής νοημοσύνης με λογικά επιχειρήματα που σε βάζουν σε βαθιά σκέψη.
Εδώ έχουμε τις πιο ενδιαφέρουσες δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς και σας τις παραθέτουμε ως τροφή για περαιτέρω προβληματισμό:

1. "Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην πλήρη της μορφή θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου γένους.... Θα εξελισσόταν μόνη της και θα ανασχεδιαζόταν με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι άνθρωποι, οι οποίοι περιορίζονται από την αργή βιολογική εξέλιξή τους, δε θα μπορούσαν να την ανταγωνιστούν και θα αχρηστεύονταν." (Stephen Hawking BBC)
2. "Βλέπω να έρχεται μια εποχή που θα είμαστε για τα ρομπότ ό,τι τα σκυλιά είναι για τους ανθρώπους, και παρόλα αυτά υποστηρίζω τις ‘μηχανές’." (Claude Shannon)
3. "Η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν η τελευταία έκδοση της Google. Η απόλυτη μηχανή αναζήτησης που θα καταλάβαινε τα πάντα στο διαδίκτυο. Θα καταλάβαινε ακριβώς τι θέλεις και θα σου έδινε ακριβώς αυτό που θέλεις. Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο να το πετύχουμε αυτό. Ωστόσο, μπορούμε σταδιακά να το πλησιάζουμε, και αυτό είναι κατά βάση πάνω στο οποίο εργαζόμαστε.” (Larry Page)
4. "Ο ρυθμός προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη (δεν αναφέρομαι στη στενή του έννοια) είναι απίστευτα γρήγορος. Δεν έχετε ιδέα πόσο, εκτός εάν έχετε κοντινή επαφή με εταιρείες όπως η «DeepMind». Ουσιαστικά αυξάνεται με ρυθμούς εκθετικούς. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι ιδιαιτέρως επικίνδυνο έχει ορίζοντα 5ετίας - 10ετίας το πολύ." (Elon Musk - σχόλιο στο Edge.org)
5. "Οι ανατροπές [της τεχνητής νοημοσύνης] μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα και να γίνουν τρομακτικές - ακόμη και κατακλυσμιαίες. Φανταστείτε πώς ένα ιατρικό ρομπότ, αρχικά προγραμματισμένο να απαλλάσσει από τον καρκίνο, θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να εξοντώνει ανθρώπους που είναι γενετικά επιρρεπείς στην ασθένεια."(Nick Bilton - αρθρογράφος σε θέματα τεχνολογίας - New York Times)
6. "Δε θέλω να σας φοβίσω, αλλά είναι πραγματικά τρομαχτικό το πόσοι πολλοί άνθρωποι,, με υψηλές θέσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ‘καταφύγια’ σε περίπτωση που πάνε όλα στραβά." (James Barrat, συγγραφέας του "Η τελευταία μας εφεύρεση: Τεχνητή Νοημοσύνη και το Τέλος της Εποχής του Ανθρώπου" - Washington Post)
7. “Κλίνω ολοένα και περισσότερο στην άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κάποια εποπτεία, ίσως σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που να διασφαλίζει ότι δεν κάνουμε κάτι πολύ ανόητο. Θέλω να πω, με άλλα λόγια, ότι με την τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν να καλούμε τον διάολο στο σπίτι μας." (Elon Musk προειδοποίησε στο AeroAstro 100ο Συμπόσιο του MIT)
8. "Το πραγματικό ερώτημα είναι: Πότε θα συντάξουμε ένα νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη; Από τί θα αποτελείται; Και ποιός θα το αποφασίσει αυτό;" (Gray Scott)
9. "Πρέπει να εξετάσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά, τα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν από την έρευνα αιχμής στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία, τα οποία θα επεκτείνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, θα επιτρέψουν την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων μωρών και τη μεταφορά της μνήμης." (Klaus Schwab)
10. "Μερικοί άνθρωποι την αποκαλούν ‘τεχνητή’ νοημοσύνη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε όχι την τεχνητή αλλά τη φυσική νοημοσύνη μας." (Ginni Rometty)
11. "Δεν είναι ότι πιο πολύ φοβάμαι παρά ενδιαφέρομαι για την τεχνητή νοημοσύνη - στην πραγματικότητα, ίσως ο φόβος και το ενδιαφέρον δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Κάποια πράγματα μπορεί να αποδειχτούν αληθινά κατά τη γνώμη σου, με κάποια μπορεί να εξαπατηθείς και σε κάποια άλλα μπορεί να πιστέψεις ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα το έκανες. Ένας κόσμος που λειτουργεί με αυτοματοποιητές αρχίζει πια να φαντάζει ρεαλιστικός. Είναι λίγο τρομαχτικό..." (Gemma Whelan)
12. "Όταν μιλάτε για τεχνητή νοημοσύνη, έχετε στο μυαλό σας τον ‘Terminator’. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Δε νομίζω ότι ένα τεχνητά έξυπνο σύστημα που έχει υπεράνθρωπη νοημοσύνη θα είναι βίαιο. Αυτό που νομίζω, όμως, είναι ότι θα διαταράξει τον πολιτισμό μας." (Gray Scott)
13. "Αν η κυβέρνηση νομοθετήσει εναντίον της χρήσης drones ή βλαστοκυττάρων ή τεχνητής νοημοσύνης, αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την έρευνα και ασχολούμαστε με κάτι άλλο". (Peter Diamandis)
14. "Το κλειδί στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν πάντα η ‘αναπαράσταση’." (Jeff Hawkins)
15. “Το πώς η κοινωνία θα αντιμετωπίσει την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τόσο ενδιαφέρον όσο συναρπαστικό.” (Colin Angle)
16. "Οτιδήποτε είναι πιο  έξυπνο από την ανθρώπινη νοημοσύνη - είτε με τη μορφή της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είναι οι διασυνδέσεις ενός ηλεκτρονικού εγκεφάλου, είτε με τη μορφή της νευροεπιστήμης στην  οποία βασίζεται η ενίσχυση της νοημοσύνης του ανθρώπου - κερδίζει κατά κράτος, κάνοντας τα πάντα για να αλλάξει ο κόσμος. Τίποτα δεν μπορεί να εξισορροπηθεί μαζί του."(Eliezer Yudkowsky)
17. "Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται γρήγορα. Απόδειξη αποτελούν τα ρομπότ που με τις εκφράσεις του προσώπου τους μπορούν να προκαλέσουν την ενσυναίσθησή σου και να σε κάνουν να ανατριχιάσεις." (Diane Ackerman)
18. "Κάποιος απευθύνεται στην τηλεόραση λέγοντας ‘Alexa’ και αυτήν αμέσως ανάβει. Είναι πάντα έτοιμη για δράση, η τέλεια γυναίκα, δε λέει ποτέ: 'Όχι απόψε, αγάπη μου'.” (Sybil Sage - New York Times)
19. "Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κάνει να νιώθουμε κατώτεροι. Αν είναι έτσι, τότε όλοι μας στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα έπρεπε να έχουμε κόμπλεξ κατωτερότητας κάθε φορά που κοιτάζουμε ένα λουλούδι." (Alan Kay)
20. "Η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει τα ανθρώπινα επίπεδα γύρω στο 2029. Μέχρι το 2045 όμως, η νοημοσύνη ανθρώπων και μηχανών μαζί θα έχει πολλαπλασιαστεί κατά ένα δισεκατομμύριο φορές, αλλάζοντας τον πολιτισμό μας." (Ray Kurzweil)
21. "Κανείς δεν το εκφράζει έτσι, αλλά νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σχεδόν μια ‘ανθρωπιστική επιστήμη’. Πρόκειται πράγματι για μια προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης νοημοσύνης και της γνωστικής διαδικασίας του." (Sebastian Thrun)
22. "Έναν χρόνο να περάσει κάποιος ασχολούμενος με την τεχνητή νοημοσύνη, αρκεί για να τον κάνει να πιστέψει στον Θεό." (Alan Perlis)
23. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένας τρόπος το ανθρώπινο μυαλό να μπορεί να συμβαδίσει με μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2035." (Gray Scott)
24. "Είναι η τεχνητή νοημοσύνη ‘κατώτερη’ από τη νοημοσύνη μας;" (Spike Jonze)
25. "Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι οι άνθρωποι έχουν καταλήξει πολύ νωρίς στο συμπέρασμα ότι την κατανοούν." (Eliezer Yudkowsky)
26. "Το θλιβερό με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι στερείται ‘τεχνάσματος’ και κατά συνέπεια ‘αυτοσχεδιασμού’ που απαιτεί η φυσική νοημοσύνη." (Jean Baudrillard)
27. "Ξεχάστε την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτόν τον κόσμο των άπειρων δεδομένων, θα έπρεπε να κυνηγάμε την τεχνητή ηλιθιότητα."(Tom Chatfield)
28. "Πριν δουλέψουμε πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, γιατί δεν κάνουμε κάτι για τη φυσική ανοησία;" (Steve Polyak)
Πηγή: forbes.com

Είτε είσαι πολέμιος της τεχνητής νοημοσύνης, είτε είσαι υποστηρικτής της, είτε είσαι ακόμη σε διερευνητική φάση … το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματά της θα φανούν στο άμεσο μέλλον και όλες οι απορίες θα λυθούν.
Και τότε, η ετυμηγορία θα είναι ομόφωνη και αδιαμφισβήτητη, χωρίς πολλά περιθώρια ανασκευαστικών ενεργειών.
Όσο προλαβαίνουμε, λοιπόν, ας διαφωνήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, καθότι αυτή η συνεχής διαφωνία μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε πιο πολύ και πιο αποδοτικά, με την ελπίδα να γίνουν οι σοφότερες των επιλογών. 
http://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας

10 όμορφα φυτά για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας Top 10 φυτά που ενθαρρύνουν τις μέλισσες στον κήπο σας.  Φωτογραφία – Pixabay (...