Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αμύγδαλα


αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι βρώσιμοι σπόροι της αμυγδαλιάς.
Η αμυγδαλιά είναι  εγγενής στη Μέση Ανατολή, την Ινδική υποήπειρο και τη Βόρεια Αφρική .
Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι τα αμύγδαλα ήταν ένα από τα πρώτα καλλιεργημένα τρόφιμα .
Τα αμύγδαλα αναφέρονται τόσο πίσω στην ιστορία όσο και στη Βίβλο. Ήταν ένα πολύτιμο συστατικό σε ψωμιά που  σερβίρονται στην Αίγυπτο.
Οι εξερευνητές έτρωγαν αμύγδαλα ενώ ταξίδευαν στον "Δρόμο του Μεταξιού" μεταξύ Ασίας και Μεσογείου. Πριν από καιρό, οι  αμυγδαλιές άνθιζαν στη Μεσόγειο - ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία .
Η αμυγδαλιά μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια από την Ισπανία στα μέσα του 1700 από τους Franciscan Padres.
Το αμύγδαλο αναπτύσσεται καλύτερα σε μεσογειακά κλίματα με ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους, υγρούς χειμώνες.
αμύγδαλα-2
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αμυγδάλων . Μία ποικιλία (Prunus amygdalus var. Dulcis) παράγει γλυκά 
αμύγδαλα , τα οποία είναι βρώσιμα. Η άλλη ποικιλία (Prunus amygdalus var amara) παράγει πικρά αμύγδαλα , τα οποία χρησιμοποιούνται για το αμυγδαλέλαιο.
Η αμυγδαλιά έχει μια μέση διάρκεια ζωής 20-25 ετών και δεν αποφέρει καρπούς κατά τα πρώτα 3-4 χρόνια μετά τη φύτευση.
Το αμύγδαλο είναι φυλλοβόλο δέντρο , ύψους 4-10 m (13-33 πόδια) σε ύψος, με κορμό έως 30 cm
(12 in) σε διάμετρο.
αμυγδαλιές
Τα φύλλα είναι 8-13 cm (3-5 in) μακριά, με οδοντωτό περιθώριο και 2,5 cm (1 in) μίσχος.
φύλλα αμυγδάλου
Τα λουλούδια είναι λευκά έως ανοιχτό ροζ, διαμέτρου 3-5 cm (με διάμετρο 1-2 cm) με πέντε πέταλα, που παράγονται μεμονωμένα ή σε
ζεύγη και εμφανίζονται πριν τα φύλλα στις αρχές της άνοιξης.
αμύγδαλα λουλούδια
Ο καρπός αμυγδάλου έχει μήκος 3,5-6 cm (1-2 ίντσες). Το εξωτερικό κάλυμμα είναι ένα παχύ, δερμάτινο,  γκρίζο-πράσινο παλτό (με εξωτερικό περίβλημα) που ονομάζεται κύτος.
φρούτα αμυγδάλου
Μέσα στο κύτος είναι ένα δικτυωτό, σκληρό, ξυλώδες κέλυφος (όπως το εξωτερικό ενός φρέατος ροδάκινου) που ονομάζεται ενδοκάρπας . Μέσα στο κέλυφος είναι ο βρώσιμος σπόρος , κοινώς ονομάζεται παξιμάδι . Γενικά, υπάρχει ένας σπόρος, αλλά μερικές φορές μπορεί και  δύο.
αμύγδαλα και σπόρους
Τα αμύγδαλα αναφέρονται ως ξηροί καρποί αν και δεν είναι αληθινοί καρποί από βοτανική άποψη .
Το αμύγδαλο είναι βοτανικά ένα πέτρινο φρούτο που σχετίζεται με το κεράσι , το δαμάσκηνο, το ροδάκινο και το βερίκοκο .
Ωστόσο, τα αμύγδαλα είναι ξηροί καρποί με γαστρονομική έννοια .
Σε 100 γραμμάρια (3.5 ουγγιές) το ακατέργαστο αμύγδαλο παρέχει 578 θερμίδες και είναι 73% λιπαρά14% υδατάνθρακες και 13% πρωτεΐνες .
αμύγδαλα σε μπολ
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αρκετών βιταμινών Β βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και νιασίνη.
Τα οφέλη για την υγεία από τα  αμύγδαλα είναι εκτεταμένα και χρησιμοποιούνται συχνά ως υγιεινή λύση για την ανακούφιση από δυσκοιλιότητα, αναπνευστικές διαταραχές, βήχα, καρδιακές διαταραχές, αναιμία, ανικανότητα και διαβήτη. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση υγιεινών μαλλιών, φροντίδας του δέρματος και οδοντιατρικής περίθαλψης.
Ενώ το αμύγδαλο τρώγεται συχνά από μόνο του, ακατέργαστο ή φρυγμένο , είναι επίσης ένα συστατικό διαφόρων πιάτων.
Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται σε μαντολάτο, πολλά αρτοσκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων των jesuites), μπισκότα (συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών μακαρόνων, macaroons) και κέικ(συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστών), noghl και άλλα γλυκά και επιδόρπια .
Οι κατασκευαστές σοκολάτας χρησιμοποιούν το 40% των συνολικών αμυγδάλων στον κόσμο για να κάνουν νόστιμες σοκολάτες . Οι καταναλωτές παγκοσμίως πιστεύουν ότι τα αμύγδαλα κάνουν τη σοκολάτα πιο ικανοποιητική, αναζωογονητική και χαλαρωτική.
αμύγδαλα και σοκολάτα
Το αλεύρι αμυγδάλου ή το αμυγδαλέλαιο σε συνδυασμό με τη ζάχαρη ή το μέλι ως μαρσιπανικό χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη σε αλεύρι σίτου στο μαγείρεμα και το ψήσιμο.
Οι κόκκοι με λευκαντές χρησιμοποιούνται για να παράγουν το βούτυρο αμυγδάλου , το οποίο αποτελεί ιδανική εναλλακτική λύση για τους πάσχοντες από αλλεργία στα φιστίκια .
Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα φυτικό γάλα που παράγεται από αμύγδαλα με κρεμώδη υφή και απολαυστική γεύση. Δεν περιέχει ούτε χοληστερόλη ούτε λακτόζη και καταναλώνεται συχνά από εκείνους που δεν είναι ανεκτικοί στη λακτόζη και άλλοι που επιθυμούν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των βέγκαν.
γάλα αμυγδάλου
Το λάδι των γλυκών αμυγδάλων χρησιμοποιείται παραδοσιακά από θεραπευτές μασάζ για τη λίπανση του δέρματος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μασάζ, που θεωρείται από πολλούς ως αποτελεσματικό μαλακτικό.
Το λάδι από πικρά αμύγδαλα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εκχυλισμάτων γεύσης για τρόφιμα και λικέρ, αν και πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το κυανιούχο υδρογόνο.
Τα πικρά αμύγδαλα μπορούν να αποδώσουν 4-9 mg κυανιούχου υδρογόνου ανά αμύγδαλο και να περιέχουν 42 φορές υψηλότερες ποσότητες κυανίου από τα επίπεδα ιχνοστοιχείων που υπάρχουν στα γλυκά αμύγδαλα.
Ιστορικά, το σιρόπι αμυγδάλου ήταν ένα γαλάκτωμα γλυκών και πικρών αμυγδάλων. Λόγω του κυανίου που βρίσκεται στα  πικρά αμύγδαλα, τα σύγχρονα σιρόπια γενικά παράγονται μόνο από γλυκά αμύγδαλα.
Η Καλιφόρνια παράγει πάνω από το 80% των αμυγδάλων του κόσμου.
αμύγδαλα-3
Η επικονίαση των αμυγδάλων της Καλιφόρνιας είναι το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός διαχείρισης της επικονίασης στον κόσμο , με σχεδόν ένα εκατομμύριο κυψέλες (σχεδόν το ήμισυ όλων των κυψελών στις ΗΠΑ) φορτώνεται το Φεβρουάριο στους αμυγδαλαιώνες Μεγάλο μέρος της επικονίασης διοικείται από μεσίτες επικονίασης, οι οποίοι συνάπτουν σύμβαση με αποδημητικούς μελισσοκόμους από τουλάχιστον 49 κράτη για την εκδήλωση.
Τα αμύγδαλα είναι μέλη της οικογένειας των τριαντάφυλλων και αποκαλούνται μερικές φορές "η βασίλισσα της οικογένειας των τριαντάφυλλων".
Οι αμυγδαλιές ανθίζουν νωρίς την άνοιξη καθιστώντας τες σύμβολα της νέας ζωής .
Στην Εβραϊκή Αγία Γραφή , το αμύγδαλο ήταν σύμβολο της αφυπνίσεως και της υπόσχεσης λόγω της πρώιμης ανθοφορίας του.
αμύγδαλο-λουλούδια-2
Ομοίως, ο χριστιανικός συμβολισμός χρησιμοποιεί συχνά αμυγδαλωτά κλαδιά ως σύμβολο της Παρθένου Γέννησης του Ιησού.
Οι πίνακες και τα εικονίδια συχνά περιλαμβάνουν αμυγδαλωτά φωτοστέφανα  που περιβάλλουν το Χριστό σαν βρέφος και ως σύμβολο της Παναγίας
Στη Βίβλο αναφέρεται το αμύγδαλο δέκα φορές.
Οι Ρωμαίοι έλουζαν τους νεόνυμφους με άνθη αμυγδαλιάς ως γοητεία γονιμότητας.
Οι Κινέζοι θεωρούν τα άνθη αμυγδαλιάς σαν  ένα σύμβολο μόνιμης θλίψης και γυναικείας ομορφιάς.
Το Almond Blossoms είναι μια ομάδα πολλών έργων ζωγραφικής που έγιναν το 1888 και το 1890 από τον Vincent van Gogh στην Arles και το Saint-Rémy, στη νότια Γαλλία, των ανθισμένων αμυγδαλών. Μεγάλα κλαδιά άνθισης σε έναν γαλάζιο ουρανό ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του Van Gogh.
Στη Σουηδία , το κέικ με ρύζι με κανέλα και το αμύγδαλο που είναι κρυμμένο στο εσωτερικό είναι ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο. Βρείτε το και καλή τύχη είναι δική σας για ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την δεισιδαιμονία : Εάν τρώτε αμύγδαλα πριν πάρετε ένα ποτό, θα μειώσετε τις πιθανότητές σας να μεθυσθείτε και να αποφύγετε μια κακοτυχία..
Interesting facts about almonds | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Εσεις τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά και άγνωστα  αξιοθέατ α της Ελλάδας. Up Stories Παραγωγή Up Stories --------------...