Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τα άλμπατρος


αλβατόρες
Τα άλμπατρος είναι μεγάλα θαλασσοπούλια που ανήκουν στη βιολογική οικογένεια Diomedeidae.
Υπάρχουν 22 είδη άλμπατρος σε όλο τον κόσμο.
Τα περισσότερα άλμπατρος βρίσκονται στο Νότιο Ημισφαίριο : Ανταρκτική , Αυστραλία , Νότια Αφρική, Νότια Αμερική. Μόνο τρία είδη albatross βρίσκονται αποκλειστικά στο Βόρειο Ειρηνικό(Χαβάη, Ιαπωνία , Καλιφόρνια και Αλάσκα).
Τα άλμπατρος περνούν πάνω από το 80% της ζωής τους στη θάλασσα , επισκέπτοντας τη γη μόνο για αναπαραγωγή.
Έχουν διάρκεια ζωής έως 60 έτη , ανάλογα με τα είδη.
αλμπατρός
Ο παλαιότερος καταγεγραμμένος είναι ένας Άλμπατρος Laysan που ονομάζεται Σοφία που χτυπήθηκε το 1956 ως ένας ώριμος ενήλικας και έβγαλε ένα άλλο μικρό τον Φεβρουάριο του 2017, κάνοντάς το τουλάχιστον 66 χρονών. Είναι το παλαιότερο επιβεβαιωμένο άγριο πουλί καθώς και το παλαιότερο πουλί που ζυγίζεται στον κόσμο.
Το μέγεθος του άλμπατρος εξαρτάται από το είδος .
Ο περιπλανιζόμενος άλμπατρος έχει το μεγαλύτερο πτερύγιο από οποιοδήποτε ζωντανό πουλί , που συνήθως κυμαίνεται από 2,51 έως 3,5 m (8 ft 3 in έως 11 ft 6 in). Τα επαληθεύσιμα παραδείγματα με τα μεγαλύτερα πτερύγια ήταν περίπου 3,7 m (12 ft 2
in). Το μήκος του σώματος είναι περίπου 107 έως 135 cm (3 ft 6 in έως 4 ft 5 in) με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά. Οι ενήλικες μπορούν να ζυγίζουν από 5,9 έως 12,7 κιλά (13 έως 28 λίβρες).
περιπλάνηση αλβατόρος
Ο ινδικός κίτρινος-λευκός άλμπατρος είναι από τους μικρότερους . Ζυγίζει 2.55 kg (5.6 lb), έχει μήκος 76 cm (30 in) και είναι 2 m (6.6 ft) στα πτερύγια.
Το φτέρωμα ενηλίκων των περισσότερων άλμπατρος είναι συνήθως κάποια παραλλαγή του σκοτεινού άνω-πτέρυγου και της πλάτης με λευκές κάτω πλευρές, συχνά σε σύγκριση με εκείνη ενός γλάρου. Τρία είδη albatross, το μαύρο-footed albatross και οι δύο albatrosses σαμπουάν, ποικίλλουν εντελώς από τα συνηθισμένα σχέδια και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σκούρο καφέ.
Τα άλμπατρος έχουν ισχυρό σώμα, μακρύ ράμφος, επιμηκυνθέντα πόδια και πέδιλα .
Μπορούν να περπατήσουν καλά στην ξηρά , σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια πτηνά.
το αλβατρόσκυλο με τα πόδια
Όλοι οι άλμπατροι είναι πολύ καλοί στην πτήση , ξοδεύοντας μεγάλο μέρος της ζωής τους στον αέρα.
Αντί να χτυπούν τα φτερά τους για να παρέχουν ιπτάμενοι όπως κάνουν τα περισσότερα πουλιά, γλιστρούν πάνω σε ρεύματα αέρα . Χρησιμοποιούν τις τρομερές ανοιχτές φτερούγες τους για να πλεύσουν με τους ωκεάνιους ανέμους και μερικές φορές για να γλιστρήσουν για ώρες χωρίς ξεκούραση ή ακόμα και με ένα πτερύγιο των φτερών τους. Όταν τα φτερά τους είναι πλήρως εκτεταμένα, κλειδώνονται στη θέση τους από έναν τένοντα, έτσι ώστε το αλμπάτρος να μην χρειάζεται να καταναλώνει ενέργεια κρατώντας τα φτερά του απλωμένα.
Καταγράφηκαν ως πετούν σε ταχύτητες τόσο υψηλές όσο 108 km / h (67 mph).
άλματα που πετούν
Μια κοινή παραδοχή είναι ότι οι αλπατροί πρέπει να μπορούν να κοιμούνται κατά την πτήση , αν και δεν έχουν προκύψει άμεσα στοιχεία.
Κάποιες φορές το άλμπατρος θα επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας , αν και η θέση τους τα καθιστά ευάλωτα στους  υδρόβιους θηρευτές.
Η διατροφή τους είναι κατά κύριο λόγο καλαμάρια , χταπόδια , ψάρια , κριλ, καβούρια , γαρίδες και παραπροϊόντα (κρέας οργάνων), αν και θα καθαρίσουν επίσης το μανιόκα και θα τρέφονται με άλλο ζωοπλαγκτόν.
φαγητό αλβατόρων
Οι άλμπατρος δεν έχουν πρόβλημα να πιουν θαλασσινό νερό . Το αλάτι που λαμβάνουν απορροφάται και μετακινείται μέσω του αίματος τους σε ένα ζευγάρι αδένων αλάτων πάνω από τα μάτια τους. Το πυκνό αλμυρό υγρό εκκρίνεται
από τα ρουθούνια και τρέχει κάτω από τις αυλακώσεις στο ράμφος. Καθώς η πτώση γίνεται μεγαλύτερη, το πτηνό κουνάει το κεφάλι του για να στείλει το αλάτι πίσω στον ωκεανό.
Οι άλμπατρος είναι αποικιοκρατικοί, και φωλιάζουν ως επί το πλείστον σε απομακρυσμένα ωκεάνια νησιά , συχνά με διάφορα είδη που φωλιάζουν μαζί. Ο δεσμός ζεύγους μεταξύ αρσενικών  και θηλυκών σχηματίζεται επί σειρά ετών με τη χρήση «τελετουργικών χορών» και θα διαρκέσουν για όλη τη ζωή του ζευγαριού.
αποικία albatross
Το μοναδικό μεγάλο λευκό αυγό, τοποθετημένο στο γυμνό έδαφος ή σε μια στρωμένη φωλιά, επωάζεται από τους γονείς με τη σειρά του ο καθ' άνας. Η επώαση διαρκεί περίπου 70 έως 80 ημέρες (μεγαλύτερη για τα μεγαλύτερα άλμπατρος), τη μεγαλύτερη περίοδο επώασης οποιουδήποτε πουλιού.
Μετά την εκκόλαψη, η θηλυκή φροντίζεται και φυλάσσεται για τρεις εβδομάδες μέχρι να είναι αρκετά μεγάλη για να φροντίσει και να αγωνιστεί για τον εαυτό της . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γονείς τροφοδοτούν τα μικρά γεύματα του νεοσσού . Αφού ο νεοσσός έχει μεγαλώσει λίγο περισσότερο, τροφοδοτείται σε μεγαλύτερα γεύματα και από τους δύο γονείς. Οι γονείς και οι δύο γυρίζουν να πάνε και να βρουν φαγητό, που ζυγίζουν περίπου το 12% του σώματός τους. Ένα γονικό αρσενικό άλμπατρος μπορεί να πετάξει περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα (10.000 μίλια) για να παραδώσει ένα γεύμα στη σύντροφό του.
ζευγάρι αλβαλοτρών και γκόμενα
Οι νεοσσοί Albatross χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να μάθουν να πετούν. Στην περίπτωση μεγαλύτερων άλμπατρος, μπορεί να χρειαστούν έως 280 ημέρες.
Το Albatross δεν έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς. Εκτός από τον άνθρωπο, ο κύριος θηρευτής είναι ο καρχαρίας τίγρης που κυνηγάει νεαρά πουλιά που μαθαίνουν να πετούν.
Από τα 22 είδη άλμπατρος που αναγνωρίζονται από την IUCN, όλα αναφέρονται με κάποια ανησυχία. 3 είδη είναι κρίσιμα απειλούμενα, 5 είδη απειλούνται με εξαφάνιση, 7 είδη είναι σχεδόν απειλούμενα και 7 είδη είναι ευάλωτα.
Οι παραγαδιάρικες αλιείες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή , καθώς τα πουλιά που τρέφονται προσελκύονται από το δόλωμα, γαντζώνονται στις γραμμές και πνίγονται. Εκτιμάται ότι αυτό σκοτώνει περισσότερους από 100.000 άλμπατρος ετησίως.
Οι άλμπατρος έχουν περιγραφεί ως "το πιο θρυλικό από όλα τα πουλιά".
albatross-2
Υπάρχει ένας μύθος ότι οι ναυτικοί δεν πυροβολούν ούτε τρώνε άλμπατρος επειδή πιστεύουν ότι θα φέρει κακή τύχη, αλλά στην πραγματικότητα οι ναύτες τους  σκοτώνουν τακτικά και τους τρώνε, όπως ανέφερε ο James Cook το 1772.
Οι άνθρωποι του Māori χρησιμοποίησαν τα οστά πτερυγίων του albatross για να χαράξουν τατουάζ στο δέρμα τους στις τελετές.
Χρησιμοποίησαν επίσης τα οστά πτέρυγας του αλμπαντρός για να χαράξουν φλογέρες.
Τα άλμπρατρος κάποτε τα κυνηγούσαν για τα φτερά τους, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να κάνουν καπέλα.
Το όνομα albatross προέρχεται από τον αραβικό al-câdous ή al-ġaţţās (πελεκάνος, κυριολεκτικά «ο δύτης»), ο οποίος ταξίδεψε στα αγγλικά μέσω της πορτογαλικής φόρμας alcatraz ("gannet"), η οποία είναι και η προέλευση του ονόματος της πρώην φυλακής, του Αλκατράζ.
Όταν οι άνθρωποι στην Αμερική είναι λυπημένοι ή αισθάνονται ότι φέρνουν ένα βάρος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκφραση "να έχουμε ένα άλμπατρο γύρω από το λαιμό τους".
Στο γκολφ , το τράβηγμα τριών κάτω από την άκρη σε μια μόνο τρύπα έχει πρόσφατα ονομασθεί στην βαθμολόγηση ενός "albatross" , ως συνέχεια στο θέμα birdie και αετού.
Interesting facts about albatrosses | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σαρώνουν οι κομπίνες και οι «μαϊμού» αγγελίες στον Βόλο

Σαρώνουν οι κομπίνες και οι «μαϊμού» αγγελίες στον Βόλο Νεαρός επαγγελματίας παρήγγειλε και πλήρωσε κάρτα γραφικών για τον υπολογιστή του κα...