10 Βίντεο κλιπ τα οποία λογοκρίθηκαν
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί αν είναι σωστό να υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη, και πόσο μάλλον στη μουσική.
Έχουμε δει να λογοκρίνονται απίστευτα τραγούδια και δυστυχώς στο τέλος λέμε: το “έφαγε η λογοκρισία”. Τι γίνεται όμως όταν μπαίνει και η εικόνα στη μέση; Όταν ένα τραγούδι απαγορεύεται να το δούμε σε βίντεο κλιπ;
Για να δούμε ορισμένα τραγούδια που κάποιοι αποφάσισαν πως θα ήταν κακά για τα ματάκια μας.
Girls On Film – Duran Duran: To 1981 το αγαπημένο συγκρότημα Duran Duran έβγαλε το Girls On Film για το Anime series Speed Grapher. Λογοκρίθηκε λόγο του ότι στο βίντεο κλιπ έδειχνε μισόγυμνες γυναίκες να εκτελούν μια σειρά από ερωτικές ετικέτες.
Killed by death – Motorhead: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1984 και απαγορεύτηκε απο το MTV για υπερβολική και άσκοπη βία.
This note’s for you – Neil Young: Το τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1988 λογοκρίθηκε επειδή γελοιοποιούσε τις διαφημίσεις και επειδή σε μια σκηνή του φαινόταν ένας σωσίας του Michael Jackson να παίρνει φωτιά μια τρίχα του.
What it feels like for a girl – Madonna: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν στον δίσκο Music. Το βίντεο κλιπ το είχε γυρίσει ο τότε σύζυγος της Madonna,, Guy Ritchie και λογοκρίθηκε για υπερβολική βία και κακοποίηση και το MTV απαγόρευσε την προβολή του πριν τις 21:00.
Low – Foo Fighters: To Low κυκλοφόρησε το 2002 και το βίντεο κλιπ του απαγορεύτηκε από το MTV επειδή μας δείχνει τον Grohl και Jack Black να μπαίνουν σε ένα ξενοδοχείο να πίνουν και να καταστρέφουν το δωμάτιο τους.
They don’t care about us – Michael Jackson: O Michael Jackson είχε από την αρχή πρόβλημα με αυτό το τραγούδι που το κυκλοφόρησε το 1995. Στις ΗΠΑ, τα μέσα κατηγόρησαν τον Τζάκσον για αντισημιτικούς στίχους, και ο Τζάκσον ζήτησε συγγνώμη και άλλαξε τους στίχους. Έπειτα, επειδή γυρίστηκε στο Ρίο της Βραζιλίας, οι αρχές της χώρας φοβόνταν ότι οι εικόνες της φτώχειας θα επηρέαζαν αρνητικά τον τουρισμό και κατηγόρησαν τον Τζάκσον για εκμετάλλευση της φτώχειας. Ένα δικαστήριο απαγόρευσε την παραγωγή αλλά η απόφαση ακυρώθηκε μετά από διαταγή.
Tonight – Enrique Iglesias: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2010 και αμέσως έγινε τεράστια επιτυχία. Το βιντέο κλιπ του όμως λογοκρίθηκε στη Γαλλία για τις τολμηρές του σκηνές και μεταδίδεται μόνο μετά τις 22:00.
All about us – t.A.T.u.: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2005 από το ρώσικο γνωστό ντουέτο. Το βίντεο κλιπ λογοκρίθηκε από το VEVO καθώς έδειχνε άσχημε σκηνές με την μια τραγουδίστρια να κάνει χειρονομίες σε έναν άντρα και να ρίχνει γροθιές κι έτσι γυρίστηκε ένα άλλο που τις αντικαθιστούσαν.
S&M – Rihanna: Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2011 και έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη επιτυχία. Το βίντεο όμως απαγορεύτηκε σε έντεκα χώρες λόγω σεξουαλικού περιεχομένου. Ακόμα και στο Youtube το βίντεο κλιπ περιορίστηκε για χρήστες μόνο άνω των 18 ετών.
The next day – David Bowie: Για το τέλος σας κράτησα τον δικό μου λατρεμένο David Bowie. Το The next day κυκλοφόρησε το 2013 και το βίντεο κλιπ του προκάλεσε διαμάχες κατευθείαν. Το You Tube μέσα σε δύο ώρες από την κυκλοφορία του το απαγόρευσε λόγω “παραβίασης των Όρων Παροχής Υπηρεσιών του YouTube”, αλλά λίγο μετά το επέστρεψε με περιορισμό ηλικίας. Το βίντεο προκάλεσε επίσης πολλές ανατροπές και επικρίσεις από διάφορες χριστιανικές οργανώσεις, γιατί απεικονίζει τον Bowie που παίζει σε ένα μπαρ και περιβάλλεται από θρησκευτικές φιγούρες και μισο γυμνές γυναίκες. Το βίντεο δείχνει την Marion Cotillard ως πόρνη που πάσχει από ένα φρικτό στίγμα, ενώ ένας ιερέας, ο Gary Oldman χορεύει μαζί της. Το μουσικό βίντεο τελειώνει με τη στιγματισμένη γυναίκα, να έχει θεραπευτεί και ως αθώα κοπέλα και ο Bowie λέει απλά: “Σας ευχαριστώ Gary, ευχαριστώ τον Marion, σας ευχαριστώ όλους“.
Εδώ κάπου τελειώνω και απλά σας αφήνω να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Θα έπρεπε να υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη ή απλά όσοι ασκούν την τέχνη θα έπρεπε να προσέχουν πιο πολύ από τους υπόλοιπους αφού κρίνονται;
Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/What_It_Feels_Like_for_a_Girl, https://en.wikipedia.org/wiki/Low_(Foo_Fighters_song),
https://en.wikipedia.org,/wiki/They_Don%27t_Care_About_Us, https://en.wikipedia.org,/wiki/Tonight_(I%27m_Lovin%27_You), https://en.wikipedia.org/wiki/All_About_Us_(song),
https://wordpress64426.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου