«Κανόνι» που θα ακουστεί στην αγορά -Ποια επιχείρηση κατέθεσε αίτηση εξυγίανσης
Συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τουCapital.gr, η Boxer-Φειδάς, μία από τις τελευταίες και μακροβιότερες ελληνικές βιομηχανίες υποδημάτων.
Η εταιρεία εμφανίζει “άνοιγμα” της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 15 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μία μόνο τράπεζα. Η Δ.Ι. Φειδάς, που ιδρύθηκε το 1919, επιδιώκει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια να παραμείνει βιώσιμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία εξυγίανσης, που έχει εξασφαλίσει την έγκριση της πλειοψηφίας των πιστωτών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης, την αναδιάρθρωση της δραστηριότητας της εταιρείας και το διορισμό ειδικού διαχειριστή. Ως ημερομηνία εκδίκασης της συμφωνίας εξυγίανσης έχει οριστεί η 25η Οκτωβρίου.
Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (εξοπλισμός, ακίνητα κτλ) τηςBoxer – Φειδάς έχουν ενεχυριαστεί ή φέρουν προσημειώσεις υπέρ των τραπεζών, με ένα από τα δυνατά “χαρτιά” της υποδηματοποιίας να είναι οι παραγωγικές μονάδες της.
Το 2010 η εταιρεία εγκαινίασε το τρίτο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στη βιομηχανική ζώνη του Μενιδίου, επιφάνειας 11,4 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, με δυναμικότητα 8.500 ζευγάρια υποδήματα.
Πριν εισέλθει η οικονομία στην εποχή των μνημονίων, η Boxer – Φειδάς παρήγε, ημερησίως, περίπου 5.000 ζευγάρια υποδήματα, αριθμός που υποχώρησε σε περίπου 3.200 ζευγάρια, με το μέγεθος αυτό να έχει μειωθεί σε περίπου 1.700 ζευγάρια.
Η κρίση
“Αυτή εδώ η κρίση μού φαίνεται η πιο φοβερή γιατί δεν λέει να τελειώσει” είχε σημειώσει η πρόεδρος της Boxer – Φειδάς Ασημίνα Φειδά τον Οκτώβριο του 2016 στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Όπως, ακόμη, έχει η ίδια αναφέρει, μέχρι και τα εγκαίνια του εργοστασίου το 2010, η εταιρεία αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς, με ετήσιες πωλήσεις ενός εκατομμυρίου υποδημάτων. Μετά την έναρξη της κρίσης, η εταιρεία χρησιμοποίησε τη διαθέσιμη ρευστότητά της για την αποπληρωμή του εργοστασίου και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία δεν κατάφερε να αποφύγει τις καθυστερήσεις πληρωμών, γεγονός που οδήγησε στη δέσμευση των λογαριασμών της.
Ελλείψει των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.
“Κινδυνεύουμε να κλείσουμε, τη στιγμή που η ζήτηση για τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα υψηλή και η κατανάλωση αρχίζει να ανακάμπτει. Συνήθως, σε περιόδους κρίσης οι εταιρείες κλείνουν επειδή δεν έχουν δουλειά, εμείς πάλι έχουμε και μάλιστα αρκετή παρότι το εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί δραματικά. Πουλάμε περίπου 500.000 ζευγάρια παπούτσια τον χρόνο, όταν τις καλές εποχές πουλούσαμε 1 εκατομμύριο ζευγάρια τον χρόνο.
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες θέλουν να μας δώσουν κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο επειδή είναι ακόμη δεσμευμένο το 50% των λογαριασμών μας δεν προχωρούν στην εκταμίευση των χρημάτων, Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες μας δώσουν 1 εκατ. ευρώ, οι 500.000 ευρώ θα πάνε στην εφορία.” είχε δηλώσει τον Οκτώβρη του 2014, η κα Φειδά στην εφημερίδα “Ημερησία”.
Εκτός από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης, η επέκταση στη ρωσική αγορά υπήρξε κίνηση που δημιούργησε ζημιά στην εταιρεία.
Η επόμενη σελίδα για την Δ.Ι. Φειδάς θα γραφεί το 2018, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που θα συζητηθεί το προσεχές Φθινόπωρο. Τότε θα απομένει ένας χρόνος για να γίνει η εταιρεία 100 ετών.
Capital.gr
http://ameiniasopallineus.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου