Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων:
λειτουργούσε με τετραπλή περιοδικότητα
και διπλή ακρίβεια
από ό, τι μέχρι τώρα έχει θεωρηθεί

Από τον Κώστα Κοτσανά , Μηχανολόγο Μηχανικό, δημιουργό του «Μουσείου της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» στο Κατάκολο και του «Μουσείο του Αρχιμήδη» στην Αρχαία Ολυμπία
www.kotsanas.comkkotsanas@hotmail.com (+30) 694 242 0157.


Κώστας Κοτσανάς, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Αρχαία Ελλάδα και Σύγχρονος Κόσμος», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία 28 - 31 τον Αύγουστο του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ένα έγγραφο με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απωλεσθέντων εργαλείων δόντια, κλίμακες και εμφανίζει το πάνω μέρος της πλάτης γραμμή σύμφωνα με την χρονολογική και γεωγραφική πλαίσιο της κατασκευής του».
Σε αυτή την εργασία, με βάση το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου κατασκευής του μηχανισμού, με διάφορες πηγές (από τις «ιστορίες» του Πολύβιου στο βιβλίο των Μακκαβαίων), Κ Κοτσανά ερμήνευσε τους λόγους για τους οποίους μήνες και τοπικά αθλητικά παιχνίδια της Ηπείρου αναφέρονται στο πάνω μέρος της πλάτης καντράν του μηχανισμού, ενώ αντίθετα αστρονομικά δεδομένα είναι συνεπή με την παράλληλη που περιλαμβάνει το νησί της Ρόδου, της Νότιας Πελοποννήσου και των Συρακουσών.
Στη συνέχεια, ο ίδιος αναγνώρισε το νησί της Ρόδου και της περιοχής καταγωγής του μηχανισμού και ο Ίππαρχος ως άμεση εμπνευστής της.
Υπολόγισε τις Panamos μήνα, υπό την ιδιότητά του ως Dipanamos, με άλλα λόγια το μήνα, όταν η Dipanamia Άλια ή Ηλίεια πραγματοποιήθηκε, στις πέντε από τις επτά εμβόλιμη μήνες του Μέτωνος κύκλου, που ήταν ένα 19-ετής ημερολόγιο. Ο ίδιος υπολόγισε επίσης την απαραίτητη ολίσθηση του μήνα Panamos στον κύκλο Callipic, τα οποία αντιστοιχούσαν σε τέσσερις Μέτωνος κύκλους και να διορθωθεί το ημερολόγιο κατά μία ημέρα. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Άλια ή Ηλίεια της Ρόδου είναι η αγνώστων στοιχείων, μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια την τοπική παιχνίδια στον κύκλο του «στεφάνι που φέρει» αθλητικοί αγώνες του μηχανισμού.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ο ίδιος πρότεινε την εφαρμογή ενός κύκλου Hipparchic με τη χρήση δύο επιπλέον οδόντωση έτσι ώστε η λειτουργία του μηχανισμού είναι συμβατή με το επιστημονικό υπόβαθρο της εποχής της κατασκευής του, δηλαδή τον 2ο αιώνα π.Χ., και τότε η διάρκεια της ηλιακό έτος, το οποίο θεωρήθηκε ίση με 365 ημέρες συν το 1/4 της ημέρας και της νύχτας μείον το 1/300 αυτών.
Η προτεινόμενη κύκλος Hipparchic εκτελεί μια περιοδικότητα 304 ετών, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του κύκλου Callipic 76 ετών, η οποία παρουσιάστηκε μέχρι τώρα το μεγαλύτερο περιοδικό κίνηση στο μηχανισμό (για τον υπολογισμό του ηλιακού έτους). Επιπλέον, η ακρίβεια του κύκλου Hipparchic σχετικά με τη διάρκεια του έτους είναι διπλάσιο από εκείνο του κύκλου Callipic σε σχέση με το πραγματικό.
Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων υπολόγισε το χρόνο με διπλή ακρίβεια από ό, τι οποιοδήποτε άλλο μέσο μέχρι το 1582 μ.Χ., όταν ιδρύθηκε το σύγχρονο ημερολόγιο μας.
Φωτογραφία:

Το κουμπί προς τα πίσω σύμφωνα με την πρόταση αυτή της ανακατασκευασμένης μηχανισμού, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία.

http://www.arxeion-politismou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρήκαν έναν «Δρόμο από κίτρινα τούβλα» στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού! [Βίντεο]

   Βρήκαν έναν «Δρόμο από κίτρινα τούβλα» στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού! [Βίντεο] Από   Dimitrios Amprazis  - 05/11/2024 0 Μια αποστολή σε ...