Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΑΧΑΪΑ-- ΑΚΡΑΤΑ : ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ




Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουν 2017
Λήψη Βίντεο : Ηλίας Παναγούλιας
Μοντάζ-Προσαρμογή : Γιώργος Βιδάκης



Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων στις πλαγιές του Χελμού σε ένα καταπράσινο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους ενώ θεωρείται αρκετά βαθιά λίμνη καθώς το αρχικό της βάθος της ήταν τα 80 μέτρα ενώ διαμορφώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ετήσιες βροχοπτώσεις. 
Είναι προϊόν της μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη τον Μάρτιο του 1913 και η οποία παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος και βράχων οι οποίοι εξαφάνισαν κυριολεκτικά το χωρίο Συλίβαινα (είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους) ενώ καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός, εξ'ου και η ονομασία της λίμνης, ενώ παράλληλα έφραξαν την κοίτη του ποταμό Κράθη, τα νερά του οποίου εγκλωβίστηκαν σε μία φυσική λεκάνη στην οποία σχηματίστηκε η λίμνη. 
Στην αρχή είχαν σχηματιστεί δύο λίμνες, η Τσιβλού και η λίμνη Κράθη της οποίας όμως το φυσικό φράγμα από τους τόνους χώματος δεν άντεξε την πίεση του νερού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να αδειάσει η λίμνη μέσα σε λίγες ώρες στις αρχές του 1914.

https://www.youtube.com/channel/UCmGKn4gtVbF5cjwYfMZJe4Q

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράξενες και ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον καφέ

  Παράξενες και ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον καφέ Διεθνής μέρα του καφέ σήμερα Διεθνής μέρα του καφέ σήμερα και είναι γεγονός ότι αυτός απ...