Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
για τις μέλισσες
Οι μέλισσες είναι έντομα που πετούν και ανήκουν στην οικογένεια Apidae.
Υπάρχουν περίπου 20.000 γνωστά είδη μελισσών.
Έχουν βρεθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική , σε κάθε βιότοπο στον πλανήτη που περιέχει έντομα που γονιμοποιούν τα ανθοφόρα φυτά.
Οι μέλισσες έχουν τρία μέρη του σώματος (κεφάλι, θώρακα και την κοιλιά), 6 πόδια , 2 σύνθετα μάτια που αποτελούνται από χιλιάδες μικροσκοπικούς φακούς (από 1 σε κάθε πλευρά του κεφαλιού), 3 απλά μάτια στην κορυφή του κεφαλιού, ένα ζεύγος κεραίες και 2 ζεύγη φτερών .
Οι μέλισσες ποικίλλουν σε μέγεθος . Μεγαλύτερο είδος στον κόσμο των μελισσών πιστεύεται ότι είναι η ινδονησιακή μέλισσα Megachile Pluton , των οποίων οι θηλυκές μπορούν να φθάσουν σε μήκος 39 χιλιοστών (1,54 in). Από τα μικρότερα είδη μπορεί να είναι οι νάνοι μέλισσες stingless στη φυλή Meliponini ων οποίων οι εργάτριες είναι λιγότερο από 2 χιλιοστά (0,08 in) σε μήκος .
Οι μέλισσες έχουν συνήθως χρώμα μαύρο, καφέ, ή κλιμακωτά με λευκές, κίτρινες, ή πορτοκαλί ρίγες .
Οι μέλισσες ορχιδέα είναι οι πιο πολύχρωμες μέλισσες . Έχουν λαμπερά ιριδίζοντα χρώματα πράσινου, μπλε και κόκκινο. Οι αρσενικές μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη της ορχιδέας.
Όλες οι μέλισσες καλύπτονται με τρίχωμα , αλλά ορισμένες έχουν περισσότερες τρίχες από τις άλλες.
Οι θηλυκές μέλισσες έχουν μια δομή στα πόδια τους, που δεν έχουν τα άλλα έντομα: ένα καλάθι για τη γύρη . Το καλάθι είναι φτιαγμένο από αλλεπάλληλες σκληρές τρίχες που σχηματίζουν αψίδα με ένα κοίλο χώρο στο εξωτερικό από τα πόδια των μελισσών, συνήθωςστα πίσω πόδια. Όταν μια μέλισσα επισκέπτεται ένα λουλούδι, οι κόκκοι της γύρης μαζεύεται στα καλάθια της. Η γύρη από τα λουλούδια αιχμαλωτίζεται και στο τρίχωμα της μέλισσας.
Οι μέλισσες πετούν από λουλούδι σε λουλούδι, πίνοντας νέκταρ και συλλέγουν κόκκους της γύρης. Πολλά φυτά εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη διάδοση της γύρης, βοηθώντας τα να αναπαραχθούν . Τα λουλούδια που προσελκύουν τις μέλισσες είναι συνήθως κίτρινα, μπλε, και μοβ.
Οι περισσότερες μέλισσες είναι πολυλεκτικές με την έννοια ότι συλλέγουν τη γύρη από μια ποικιλία ανθοφόρων φυτών , ωστόσο, κάποιες μέλισσες ειδικεύονται σε ένα είδος φυτού . Σε περιοχές όπου διαφορετικά ανθοφόρα φυτά ανθίζουν την ίδια στιγμή, αυτό κρατά διαφορετικά είδη μελισσών από την διαμάχη για τα ίδια λουλούδια!
Οι μέλισσες έχουν μια ειδική γλώσσα που απορροφά το γλυκό νέκταρ και των λουλουδιών στο λαιμό τους για την αποθήκευσή του μέχρι να γυρίσει πίσω στην κυψέλη . Εδώ το νέκταρ μετατρέπεται σε μέλι. Οι μέλισσες μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες μελιού στις κυψέλες τους για να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο.
Μερικές φορές τα φυτά μιμούνται τις μέλισσες, όπως η ορχιδέα μέλισσα που μιμείται τόσο την εμφάνιση και το άρωμα μιας θηλυκής μέλισσας έτσι που οι αρσενικές μέλισσες προσπαθούν να ζευγαρώσουν (pseudocopulation) με το γούνινο χείλος του άνθους, και με αυτό το τρόπο το επικονιάζουν,
Οι μέλισσες μπορεί να είναι μοναχικες ή να ζουν σε διάφορους τύπους των κοινοτήτων .
Ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών bumblebees και μέλισσων stingless ζουν κοινωνικά σε αποικίες . Οι αποικίες τους αποτελούνται από μια γόνιμη βασίλισσα, στείρες θηλυκές εργάτριες και τους τα αρσενικά που ονομάζονται «drones». Αυτές οι κοινωνικές μέλισσες είναι οι μόνες μέλισσες που παράγουν και αποθηκεύουν το μέλι.
Όλες οι μέλισσες στην αποικία συνεργάζονται για το καλό της κυψέλης. Κάθε μια από αυτές έχει μια δουλειά να κάνει:
Η βασίλισσα καθορίζει τι θα γίνουν τα αυγά και οι εργάτριες ασχολούνται με την κατασκευή της κηρήθρας, με την φροντίδα για τις προνύμφες και συλλέγουν την τροφή.
Η βασίλισσα καθορίζει τι θα γίνουν τα αυγά και οι εργάτριες ασχολούνται με την κατασκευή της κηρήθρας, με την φροντίδα για τις προνύμφες και συλλέγουν την τροφή.
Μόνο το 10% από τα 20.000 είδη μελισσών στον κόσμο είναι κοινωνικά , και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές κατασκευάζουν κυψέλες.
Οι Μοναχικές μέλισσες συγκεντρώνουν τη γύρη για να χτίσουν φωλιές, και γεννούν τα αυγά από μόνες τους, χωρίς τη βοήθεια μιας κυψέλης. (Κάποιες θα μπορούσαν να ζουν σε ομάδες, αλλά δεν θα έχουν μια κοινωνική δομή με μία βασίλισσα ή τις εργάτριες.)
Η μέση διάρκεια ζωής μιας μέλισσας εξαρτάται από τη δραστηριότητα της κυψέλης είναι όταν γεννιέται, και 40 ημέρες κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου και 5 μήνες, αν έχουν γεννηθεί την εποχή πριν . Βασίλισσα οι μέλισσες ζουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια , και κηφήνες ζουν μέχρι να ζευγαρώνουν ή για 90 ημέρες .
Μοναχικές μέλισσες συνήθως ζουν για ένα χρόνο , αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα τους δείτε μόνο κατά τη διάρκεια του ενεργού ενήλικου σταδίου, σε διάστημα μερικών εβδομάδων την άνοιξη ή το καλοκαίρι .
Ο κύκλος ζωής της μέλισσας , είτε πρόκειται για ένα μοναχικό ή κοινωνικό είδος, περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αυγού, η ανάπτυξη μέσω διαφόρων moults ενός legless προνύμφη, ένα στάδιο pupation κατά την οποία το έντομο υφίσταται πλήρη μεταμόρφωση, που ακολουθείται από την εμφάνιση ενός φτερωτού ενήλικας.
Το πρώτο πράγμα που κάνει μια μέλισσα εργάτρια κάνει όταν αδειάσει το κελί είναι να το καθαρίσει για το επόμενο αυγό.
Οι μέλισσες ταξιδεύουν πετώντας με ταχύτητα 24 ως 35 χιλιόμετρων (15 και 22 μίλια) την ώρα
Οι μέλισσες ταξιδεύουν πετώντας με ταχύτητα 24 ως 35 χιλιόμετρων (15 και 22 μίλια) την ώρα
Συχνότητα Wing-beat ( χτύπημα φτερών ) αυξάνει κανονικά ως μέγεθος και μειώνεται, αλλά ως χτύπημα πτερυγίων καλύπτουν ένα τέτοιο μικρό τόξο, με χτυπήματα περίπου 230 φορές ανά δευτερόλεπτο , ταχύτερα από ένα δροσόφιλο (200 φορές ανά δευτερόλεπτο)
αν και είναι 80 φορές μικρότερη. Εξαιτίας αυτού μέλισσες κάνουν το χαρακτηριστικό, διακριτικό buzz τους.
αν και είναι 80 φορές μικρότερη. Εξαιτίας αυτού μέλισσες κάνουν το χαρακτηριστικό, διακριτικό buzz τους.
Όταν μια μέλισσα τσιμπάει ένα πρόσωπο, δεν μπορεί να τραβήξει το αγκαθωτό κεντρί πίσω. Αφήνει πίσω όχι μόνο το κεντρί, αλλά και μέρος της κοιλιάς και του πεπτικού σωλήνα του, καθώς και τους μυς και τα νεύρα. Αυτή η μαζική κοιλιακή ρήξη σκοτώνει τη μέλισσα. Οι μέλισσες είναι τα μόνα έντονα που πεθάνουν μετά το τσίμπημα .
Μοναχικές μέλισσες σχεδόν ποτέ δεν τσιμπάνε. Στην πραγματικότητα, οι αρσενικές μέλισσες δεν έχουν ακόμη stingers( κεντριά ) , και οι θηλυκές δεν είναι αρκετά μεγάλες για να διαπεράσουν το δέρμα σας.
Πουλιά, μικρά θηλαστικά, ερπετά, αράχνες και άλλα έντομα είναι γνωστό ότι έχουν για θήραμα τις μέλισσες αλλά και μεγαλύτερα θηλαστικά όπως αρκούδες είναι διαβόητες για την καταστροφή στις κυψέλες των μελισσών, προκειμένου να φάνε το μέλι στο εσωτερικό τους..
Η μεγαλύτερη honeyguide αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και τους καθοδηγεί στις φωλιές των άγριων μελισσών. Οι άνθρωποι ανοίγουν τις φωλιές για να λάβουν το μέλι και τα πουλιά τρέφονται με προνύμφες και το κερί.
Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και αποθηκεύεται για δική τους χρήση, αλλά η γλυκύτητα του ήταν πάντα έκκληση προς τους ανθρώπους.
Η Ανθρώπινη μελισσοκομία ή μελισσοκομία απλά έχει ασκηθεί για χιλιετίες, τουλάχιστον από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Ελλάδας.
Απεικονίσεις των ανθρώπων να συλλέγουν μέλι από άγριες μέλισσες χρονολογούνται 15.000 χρόνια πριν, οι δε προσπάθειες για να τις εξημερώσουν εμφανίζονται στην αιγυπτιακή τέχνη περίπου 4.500 χρόνια πριν.
Εκτός από το μέλι και την επικονίαση, οι μέλισσες παράγουν το κερί, το βασιλικό πολτό και την πρόπολη .
Μια μέση μέλισσα εργάτρια κάνει μόνο το 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι .
Χρειάζεται μια ουγκιά (28 γραμμάρια) μέλι για να τροφοδοτήσει την πτήση μιας μέλισσας σε όλο τον κόσμο.
Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του εφοδιασμού της ανθρώπινης τροφής εξαρτάται από την επικονίαση από έντομα, πουλιά και
νυχτερίδες , αλλά τα περισσότερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τις μέλισσες, άγριες ή οικόσιτες.
νυχτερίδες , αλλά τα περισσότερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τις μέλισσες, άγριες ή οικόσιτες.
Οι μέλισσες είναι στενά συνδεδεμένες με τις σφήκες και τα μυρμήγκια .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου