Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η ΒΑΘΕΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η βαθιά Σοφία του Συντάγματος


Η πρακτική αξία μιας αφηρημένης έννοιας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗς εΛΛΑΔΟς

Ακόμα και οι πλέον αδιάφοροι προς τα Κοινά έχουν ακούσει για τις παραβιάσεις του Συντάγματος κατά την 7ετία της Κρίσης Χρέους.

Οι αντιδράσεις γύρω από το ζήτημα κινούνται από την πλήρη απαξίωση του ίδιου του θέματος μέχρι την πλήρη στράτευση με σκοπό την αποκατάσταση των παραβιάσεών του. Ανάλογα με τις πολιτικές απόψεις κάποιου παρατηρούνται και οι εκάστοτε ευαισθησίες γύρω από το ζήτημα.
Το θέμα όμως έχει μία πρακτική αξία που ίσως να ξεπερνάει και την ίδια τη συζήτηση γύρω από την τήρησή του.
Η πρακτική αξία της συνεπούς τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων είναι η ποιότητα των συμφωνιών, που αφορούν στην ίδια τη φύση της διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό χρέος.
Δηλαδή:
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως ξαφνικά εμφανιζόταν μια Ελληνική κυβέρνηση που τηρούσε τις Συνταγματικές προβλέψεις απαρέγκλιτα. Ας υποθέσουμε...
Τί θα συνέβαινε τότε στις συζητήσεις με τους Δανειστές; Θα συνέβαινε κάτι μαγικό: Ένα τεράστιο κομμάτι των συμπεφωνημένων θα έπρεπε να αλλαχτεί, να μετατραπεί ή να αντικατασταθεί με Συνταγματικώς αποδεκτά μέτρα και έτσι οι επιλογές που θα είχαν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις θα ήταν παντελώς διαφορετικές.
Με λίγα λόγια το παραβιασθέν σύνταγμα στην Ελλάδα των Μνημονίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα εκπληκτικό διαπραγματευτικό όπλο ενάντια στον Δικό μας Κακό εαυτό αλλά και στον Κακό εαυτό των Δανειστών, με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία να ήταν πιθανώς και πιο λειτουργική από καθαρά τεχνοκρατικής απόψεως.
Δηλαδή, ενώ όσοι αναφέρονται στις συνταγματικές παραβιάσεις το εξετάζουν συνήθως από την Ηθική, Πολιτειακή και Νομική του άποψη σα θέμα, σπάνια ακούς την Πρακτική του διάσταση, η οποία θα ήταν πολύ απλά «πως η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων θα έφερνε ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ καί για τα 2 μέρη».
Γιατί καί ο Δανειζόμενος αλλά περισσότερο ο Δανειστής έχει κίνητρο να υπογράψει μια καλή συμφωνία που μπορεί να τηρηθεί!
ΚΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ δεν είναι αυτή που ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ από μια ελληνική Κυβέρνηση καθαρά και μόνο επί τη βάση των Συνταγματικών ατοπημάτων που εμπεριέχει!
Καλή συμφωνία είναι αυτή που διασφαλίζει αυτόν που σου δανείζει την ώρα που χρειάζεσαι χρήματα.
Στην ουσία η βιασύνη ή η όποια ερασιτεχνική προσέγγιση αυτών των συμφωνιών μάλλον βλάπτει τους ίδιους τους θεσμούς παρά τους εξασφαλίζει κάτι, διότι είναι απλά Διαβλητή και άρα Επισφαλής!!!
Η βαθιά Σοφία του Συντάγματος είναι ότι μας προστατεύει από τον Χείριστο Εαυτό μας.
Και όσοι το αγνοούν αυτό θεωρώντας την τήρηση του Συντάγματος μια τυπολατρική, δικολαβίστικη και εξεζητημένη συζήτηση μεταξύ γραφικών της Νομικής επιστήμης, ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ τις επιπτώσεις του Χείριστου Εαυτού μας και του Χείριστου εαυτού των Άλλων.
Κατά τον γνωστό αστεϊσμό … όταν θα βρεθείς να τα χάνεις όλα και ψάξεις για στήριξη, κάποιος θα σου πει: “…εμείς είμαστε οι Άλλοι…”
http://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΛΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με απόπειρα εξαπάτησης πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing)

  ΕΛΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με απόπειρα εξαπάτησης πολιτών, μέσω   απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing) Γνωρίζεται ότι τις τελευτ...