Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΕΛΑΜΠΑΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΥΟ

Πάνω από 100 αρχαία ελληνικά κοσμήματα έλαμπαν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκυο

Ζεύγος χρυσών ενωτίωνΕνα πανόραμα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας για πρώτη φορά στο ασιατικό κοινό. Από τη Νεολιθική εποχή έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Ποιοί είναι, άραγε, οι συμβολισμοί που κρύβονται πίσω από τους γνωστότερους ελληνικούς μύθους; Στην περίπτωση του Ιάσονα και του Χρυσόμαλλου Δέρατος, δε είναι άλλος από την ιστορία και διακίνηση του χρυσού στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα την πρώιμη αναζήτηση του χρυσού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Και είναι «Ο μύθος του Χρυσού» που δίνει τον τίτλο της μεγάλης ελληνικής έκθεσης που ταξιδεύει στην Ιαπωνία. Εκατόν σαράντα επτά αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κυρίως κοσμήματα και σκεύη από χρυσό αλλά και αγγεία με μυθολογικές παραστάσεις, ταξίδεψαν στην Ιαπωνία για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «The Golden Legend» («Ο Θρύλος του Χρυσού»).
Η περιοδική έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκυο και την Ιαπωνική εφημερίδα «The Tokyo Shinbu», φιλοξενεί συγκεκριμένα αρχαιότητες που καλύπτουν μία ευρύτατη περίοδο από την Τελική Νεολιθική (5η χιλιετία π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (1ο αι. π.Χ.).
Για πρώτη φορά, έτσι, προσφέρεται στο ασιατικό κοινό ένα πανόραμα της αρχαίας ελληνικής χρυσοχοΐας. Αρκετά από τα έργα, επίσης, αναδύθηκαν από τις αποθήκες και βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Ο «Μύθος του Χρυσού» εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκυο, όπου και παρουσιάστηκε αρχικά (16 Οκτωβρίου 2015-11 Ιανουαρίου 2016), ενώ στη συνέχεια  ταξίδεψε στο Miyagi Museum of Art στην πόλη Σεντάι (22 Ιανουαρίου -2 Μαρτίου 2016) και στο Aichi Prefectural Museum of Art, στην πόλη Ναγκόια (1 Απριλίου-29 Μαΐου 2016). Στην έκθεση συμμετήχαν επίσης, με αρχαία και σύγχρονα έργα τέχνης, η Αγγλία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Οκτωβρίου 2015 – 29 Μαΐου 2016
Ζεύγος χρυσών ενωτίωνΖεύγος χρυσών ενωτίων από την Πολιόχνη Λήμνου, 3η χιλιετία π.Χ. ΕΑΜ αρ. ευρ. Π 7159.

Πλαστική λήκυθος με προτομή της Αναδυόμενης ΑφροδίτηςΠλαστική λήκυθος με προτομή της Αναδυόμενης Αφροδίτης. 400-375 π.Χ. ΕΑΜ αρ. ευρ. 2060.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν;

  Εσύ που προτιμάς τη μοναξιά, πες μου αλήθεια… πώς τον έλεγαν; 15 Μαΐου 2024 Αυτόνομη, αυτάρκης, ανεξάρτητη. Δεν έχεις ανάγκη κανέναν, δεν ...