Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΣΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ





Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για το Μπαγκλαντές


σημαία Μπαγκλαντές
Το Μπανγκλαντές είναι μια χώρα της Νότιας Ασίας, που χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση και πολλούς πλωτούς ποταμούς, για μεταφορές.
Το επίσημο όνομα της χώρας είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές .
Βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου της Βεγγάλης. Η χώρα συνορεύει με την Ινδία και τη Μιανμάρ και χωρίζεται από το Νεπάλ και το Μπουτάν από το στενό διάδρομο Siliguri.
Η επίσημη γλώσσα είναι η Μπενγκάλι .
Από την 1η Ιανουαρίου 2016, η πληθυσμός του Μπανγκλαντές εκτιμήθηκε ότι είναι 161.957.017 άτομα . Είναι η όγδοη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και η πέμπτη πιο πυκνοκατοικημένη στην Ασία.
Με περισσότερα από 1.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (2.600 ανά τετραγωνικό μίλι), το Μπαγκλαντές είναι μία από τις πιο πολυπληθείς χώρες  στη Γη .
Το Μπαγκλαντές είναι η 92η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από την περιοχή με 147.610 τετραγωνικά χιλιόμετρα (56.990 τετραγωνικά μίλια). Η χώρα εκτείνεται 820 χιλιόμετρα (510 μίλια) βόρεια προς τα νότια και 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) ανατολικά προς τα δυτικά.
Η Ντάκα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές . Η πόλη είναι ένας μικρόκοσμος ολόκληρης της χώρας, με διαφορετικές θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες.
πόλη Ντάκα
Το Μπανγκλαντές είναι μια χώρα με χαμηλό υψόμετρο, παραποτάμια και σε  μεγάλο βαθμό ελώδης ζούγκλα και με μια ακτογραμμή 580 χιλιομέτραων (360 μίλια) στα βόρεια παράλια του κόλπου της Βεγγάλης.
Η Bazar Beach Cox, είναι μια συνεχώμενη για 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) αμμώδης παραλία της θάλασσας με μια ήπια κλίση, και είναι από τίς μεγαλύτερες στο κόσμο.
COX Bazar παραλία
Η Saka Haphong είναι μια κορυφή στο Μπαγκλαντές, που θεωρείται το υψηλότερο σημείο της χώρας, με υψόμετρο 1.052 μέτρα (3.451 πόδια). Η Saka Haphong δεν είναι επίσημα η υψηλότερη κορυφή του Μπαγκλαντές, αλλά και οι χάρτες και όλα τα άλλα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν υψηλότερες κορυφές στο εσωτερικό της χώρας.
Saka haphong
Περίπου 700 ποτάμια συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων ρέουν μέσα στη χώρας και αποτελούν πλωτό οδικό δίκτυο συνολικού μήκους περίπου 24.140 χιλιομέτρων (15.000 μίλια). Το περισσότερο έδαφος της  χώρας διαμορφώνεται μέσω της λάσπης που δημιουργείται από τους ποταμούς.
Τρεις από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας,  το Γάγγη , το Βραχμαπούτρα και το Meghna, ρέουν μέσα από το Μπαγκλαντές και στην εκβολή τους αποτελούν το γόνιμο Δέλτα της Βεγγάλης, "το μεγαλύτερο δέλτα στον κόσμο" .
Βεγγάλης δέλτα
Περίπου το 67% από τις μη αστικές εκτάσεις του Μπαγκλαντές είναι καλλιεργήσιμες .
Τα Sundarbans είναι μια φυσική περιοχή που περιλαμβάνει το νότιο Μπαγκλαντές και ένα μέρος από το ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Είναι το μεγαλύτερο ενιαίο μπλοκ των παλιρροιακών αλοφυτικών μαγκροβίων δασών στον κόσμο ( δάση που φυτρώνουνουν στη θλαλασσα). Είναι, επίσηςτο μέρος του κόσμου το μεγαλύτερο πληθυσμό  της τίγρης της Βεγγάλης. Τα Sundarbans είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
Sundarbans
Μπανγκλαντές έχει 3 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO .
Το Somapura Mahavihara στό Paharpur είναι από τα πιο γνωστά βουδιστική viharas ( Βουδιστικό μοναστήρι) στην ινδική υποήπειρο και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Είχε χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κατά το έτος 1985.
Somapura Mahavihara
Το τζαμί της πόλης της Bagerhat είναι μια πρώην χαμένη πόλη, που βρίσκεται στα προάστια της πόλης Bagerhat στο Bagerhat District, στο τμήμα Khulna στα νοτιοδυτικά του Μπαγκλαντές. Η αρχαία πόλη, παλαιότερα ήταν γνωστή ως Khalifatabad και άκμασε τον 15ο αιώνα π.Χ.. Το μέρος έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1985.
τζαμί της πόλης της Bagerhat
Το Ahsan Manzil ήταν η επίσημη κατοικια παλάτι και έδρα της οικογένειας Ντάκα Nawab . Αυτό το υπέροχο κτίριο βρίσκεται στο  Kumartoli στις όχθες του ποταμού Buriganga στην Ντάκα. Η κατασκευή αυτού του ανακτόρου άρχισε το 1859 και ολοκληρώθηκε το 1872. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα εθνικό μουσείο.
Ahsan Manzil
Το Lalbagh Fort είναι μια ατελής κατασκευή του 17ου αιώνα. Είναι το συγκρότημα Mughal, ένα  φρούριο που στέκεται μπροστά από τον ποταμό Buriganga στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ντάκα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1678 μ.Χ. από Mughal Subahdar Μωάμεθ Azam Shah ο οποίος ήταν γιος του αυτοκράτορα Aurangzeb και αργότερα ο ίδιος αυτοκράτορας. Ο διάδοχός του, Shaista Χαν, δεν συνέχισε το έργο, αν και έμεινε στην Ντάκα έως 1688.
Lalbagh φρούριο
Η παλαιότερη αναφορά στην περιοχή ήταν για ένα βασίλειο που ονομάζονταν Vanga, ή Banga (το . 1000 π.Χ.). Οι Βουδιστές κυβέρνησαν για αιώνες, αλλά από τον 10ο αιώνα κυβερνήτες της Βεγγάλης ήταν κυρίως οι Hindu. Το 1576, η Βεγγάλη έγινε μέρος της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, και η πλειοψηφία των κατοίκων της Ανατολικής Βεγγάλης προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ. Η Βεγγάλη είχε διοικηθει από τη βρετανική Ινδία από το 1757 μέχρι που η Βρετανία απέσυρε τα σστρατεύματά της το 1947 από τη Γεγγάλη και το Πακιστάν  Ιδρύθηκαν έτσι από δύο κυρίως μουσουλμανικές περιοχές της ινδικής υποήπειρου.το  Ανατολικό Πακιστάν που επαναστάτησε με έναν εμφύλιο πόλεμο το 1971, και απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Δύση δημιουργώντας έτσι το κράτος του Πακιστάν και το άλλο που έγινε το κράτος του Μπαγκλαντές.
Η κουζίνα του Μπαγκλαντές κουζίνα  έχει το ρύζι σαν κύριο βασικό είδος διατροφής και σερβίρεται με ένα ευρύ φάσμα κάρι. To μεγαλείο της κουζίνας του Μπαγκλαντές είναι ότι τα πιάτα παρουσιάζουν έντονη αρωματική γεύση.  Συχνά περιλαμβάνουν  αυγά, πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες. Μια ποικιλία από μπαχαρικά και βότανα, μαζί με λάδι μουστάρδας και γκι, χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στο Μπαγκλαντές. Τα ψάρια είναι και αυτά ένα βασικό είδος στη κουζίνα του Μπαγκλαντές και, ειδικά τα ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γαστρονομίας της χώρας.
Μπαγκλαντές κουζίνα
Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού του Μπαγκλαντές αποτελείται από αγρότες .
Τα πλούσια εδάφη δίνουν τρεις σοδειές ρυζιού ετησίως, αλλά σημαντικοί κυκλώνες πουπροκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα  στο δέλτα, είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους, τα ζώα και τις καλλιέργειες στα πεδινά. Το 1970 ένας κυκλώνας σκότωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους κατά μήκος της ακτής, και το 2007 ο κυκλώνας Σιντρ προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, μαζί με σημαντικές ζημιές στις υποδομές της χώρας.
Το Μπανγκλαντές είναι μια σημαντική παραγωγός χώρα στο τσάι.  Η βιομηχανία τσαγιού της χρονολογείται από τη Βρετανικη διακυβέρνηση, όταν η East India Company ξεκίνησε το εμπόριο τσαγιού στο Chittagong το 1840.  Η βιομηχανία καλύπτει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής τσαγιού, και απασχολεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους..
Πάνω από το 30% του πληθυσμού του Μπαγκλαντές ζει κάτω από το όριο της φτώχειας , όμως, η οικονομία και το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Το νόμισμα του Μπαγκλαντές λέγεται Τάκα που σημαίνει « νόμισμα » στη γλώσσα τους.
Το εθνικό ζώο του Μπαγκλαντές είναι η απειλούμενη με εξαφάνηση Βασιλική τίγρη της Βεγγάλης .
Το Κρίκετ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σπιτικό Σουβλάκι Κεμπάπ με Πατάτες

  Σπιτικό Σουβλάκι Κεμπάπ με Πατάτες ΥΛΙΚΑ   : Για το κεμπάπ 500 γρ. κιμά ανάμικτο της αρεσκείας σας 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο 2 σκελίδες ...