Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΔΕΙΣ



Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις Άνδεις


Andes
Η Άνδεις είναι η μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου .
Βρίσκεται κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής , η οροσειρά των Άνδεων είναι περίπου 7.000 χιλιομέτρων (4.300 μίλια) μακρά , περίπου 200 για να 700 χιλιόμετρα (120 - 430 μίλια) πλάτος .
Κατά το μήκος τους, το Andes χωρίζονται σε αρκετές σειρές, τα οποία διαχωρίζονται από ενδιάμεσες κοιλότητες.
Οι Άνδεις εκτείνονται από βορρά προς νότο περνώντας από επτά Νοτίου Αμερικής : 
Οι Άνδεις είναι υψηλότερη οροσειρά έξω στον κόσμο της Ασίας .
Το μέσο ύψος των Άνδεις είναι περίπου 4.000 μέτρα (13.000 πόδια).Βενεζουέλα , την Κολομβία , το Εκουαδόρ , το Περού , τη Βολιβία , τη Χιλή και την Αργεντινή .
Το μεγαλύτερο υψόμετρο στις Άνδεις είναι όρος Aconcagua στην Αργεντινή, η οποία είναι 6.961 μέτρα (22.838 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας . Είναι το ψηλότερο βουνό έξω από την Ασία.
βουνό Aconcagua
Η κορυφή του Chimborazo στο Εκουαδόρ Άνδεις είναι το πλέον απομακρυσμένο σημείο από το κέντρο της γης . Βουνό Chimborazo βρίσκεται 6.268 μέτρα (20.564 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας , είναι πραγματικά 6.384 χιλιόμετρα (3.944 μίλια) από τον πυρήνα της Γης, καθιστώντας 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) υψηλότερο από τον ομόλογό του στα Ιμαλάια λόγω των διαφορών στη διάμετρο του πλανήτη σε διαφορετικές ηπείρους. Έτσι Chimborazo είναι, στην πραγματικότητα, ο τόπος στη γη που είναι πιο κοντά στο φεγγάρι και εξωτερικό χώρο.
Chimborazo
Πολλές κορυφές των Άνδεων είναι ηφαιστειακά . Μερικά είναι ανενεργά. Αλλά και άλλοι εξακολουθούν να ξεσπούν κατά καιρούς.
Υψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου είναι στις Άνδεις, Ojos del Salado στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής, το οποίο ανέρχεται σε 6.893 μέτρα (22.615 πόδια).
Ojos del Salado
Cotopaxi , στον Ισημερινό, είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο . Θα ανέρχεται σε 5.897 μέτρα (19.347 πόδια).
Cotopaxi
Δύο από μεγάλα ποτάμια συστήματα της Νότιας Αμερικής αρχίζουν στις Άνδεις . Είναι η Amazon και ηOrinoco συστήματα.
Ψηλά στα βουνά, σε υψόμετρο 3.812 μέτρα (12.507 πόδια) μεταξύ της Βολιβίας και του Περού είναι η λίμνη Τιτικάκα . Είναι είναι η υψηλότερη εμπορικά πλωτό σώμα του νερού στον κόσμο .
λίμνη Τιτικάκα
Στο Βολιβίας Άνδεις, σε ύψος 3.650 μέτρα (12.160 πόδια), Salar de Uyuni βρίσκεται, η οποία είναι μεγαλύτερη σε αλάτι επίπεδη παγκοσμίως σε 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4.086 τετραγωνικά μίλια).
salar de Uyuni
Οι Άνδεις είχαν σχηματιστεί μόνο 45 εκατομμύρια χρόνια πριν ακόμα οι μαζικές δυνάμεις που τους ανέβασε ήταν στην εργασία για 140 εκατομμύρια χρόνια η τεκτονική πλάκα Nazca είναι ώθηση στο πλαίσιο της Νότιας Αμερικής ήπειρο.
Η Andes μπορεί να διαιρεθεί σε τρία τμήματα :
1. Η Νότια Άνδεις στην Αργεντινή και τη Χιλή
2. Η Κεντρική Άνδεις στον Ισημερινό, το Περού και τη Βολιβία
3. Η Βόρεια Άνδεις στη Βενεζουέλα και την Κολομβία
Οι Άνδεις είναι η θέση αρκετών υψηλά οροπέδια - μερικές από τις οποίες υποδοχής μεγάλες πόλεις , όπως το Κίτο, Μπογκοτά, Αρεκίπα, Μεντεγίν, Sucre, Μερίδα και Λα Παζ [φωτογραφία παρακάτω].
λα Παζ
Μέσα στις Άνδεις είναι πολλά διαφορετικά είδη των εδαφών και των τρόπων ζωής . Υπάρχουν μεγάλες σύγχρονες πόλεις. Υπάρχουν μικρά χωριά όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ όσο οι πρόγονοί τους αιώνες πριν. Υπάρχουν πυκνά δάση και άγονο πεδιάδες. Υπάρχουν εύφορες γεωργικές εκτάσεις και πετρώδη εδάφη όπου λίγο μεγαλώνει.
Περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων στη Νότια Αμερική ζουν στις Άνδεις . Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις.
Εξορυκτικές δραστηριότητες διεξάγονται στην οροσειρά, με σίδηρο, χρυσό, ασήμι, κασσίτερο και χαλκό είναι τα βασικά υλικά παραγωγής. [Φωτογραφία: Yanacocha-χρυσωρυχείο]
yanacocha χρυσωρυχείο
Το Inca πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο βόρειο Άνδεις κατά τη διάρκεια των 1400s. Οι Ίνκας σχηματίζονται αυτό τον πολιτισμό μέσα από προσεκτική και σχολαστική κυβερνητική διαχείριση. Η κυβέρνηση υποστήριξε την κατασκευή υδραγωγείων και δρόμων, μερικά από τα οποία, όπως και εκείνα που δημιουργήθηκαν από τους Ρωμαίους, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.
Συντετριμμένος από θανατηφόρα Ευρωπαϊκή ασθένειες στις οποίες δεν είχαν καμία ασυλία, οι Ίνκας κατακτήθηκαν από έναν στρατό από 180 άνδρες υπό την ηγεσία του Pizarro το 1532 . Μία από τις λίγες πόλεις των Ίνκας το ισπανικό δεν βρήκε ποτέ στην κατάκτηση τους ήταν Μάτσου Πίτσου , το οποίο στοίχημα κρυμμένο σε ένα αιχμής στην άκρη των Άνδεων, όπου κατεβαίνουν στον Αμαζόνιο.Μάτσου Πίτσου (μερικές φορές αποκαλείται «χαμένη πόλη των Ίνκας») είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη των Ίνκας.
Μάτσου Πίτσου
Πεζοπόρους βουνό αγαπούν να οδοιπορικό σε διάφορους διαφορετικούς προορισμούς πεζοπορία στις περιοχές των Άνδεων. Η πιο διάσημη πεζοπορία στις Άνδεις - ίσως και ο κόσμος - είναι το Μονοπάτι των Ίνκας μέσα από την Ιερή Κοιλάδα στο Μάτσου Πίτσου είναι τόσο επίπονη και προκαλεί δέος.
Εκτός από Inca Trail, Ausangate, Tierra del Fuego National Park, El Cocuy Εθνικό Πάρκο και το Εθνικό Πάρκο Huascarán, είναι επίσης μερικές επιλογές για πεζοπορία στα βουνά των Άνδεων.
Η οροσειρά είναι το σπίτι σε μια πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας , με περίπου 30.000 είδη των αγγειακών φυτών, 1000 είδη αμφιβίων, 600 είδη θηλαστικών, 1700 είδη πτηνών, 600 είδη ερπετών και 400 είδη ψαριών.
Η ετυμολογία της λέξης Άνδεις έχει συζητηθεί. Η πλειοψηφία συναίνεση είναι ότι προέρχεται από τη λέξη Κέτσουα αντι, που σημαίνει "ανατολή", όπως στην Antisuyu (Κέτσουα για "περιοχή ανατολικά»), μία από τις τέσσερις περιοχές των Ίνκας.
Δύο από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του κόσμου, πατάτα και ντομάτα , προέρχονταν τόσο στις Άνδεις!
Οι Άνδεις είναι διάσπαρτη με Κιγχόνη pubescens δέντρα, τα οποία παράγουν κινίνη, πολυπόθητο ως θεραπεία για την ελονοσία
.Interesting facts about the Andes | Just Fun Facts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια

  Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια Αντικλείδι Μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο; Πο...