Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τσάι του βουνού με μέλι και ένα bazaar που δεν έγινε…

Τσάι του βουνού με μέλι και ένα bazaar που δεν έγινε…




 on 

Τις μέρες αυτές ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Πασχαλινό bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την οποία συνεργαζόμαστε αφιλοκερδώς για την υποστήριξη και προβολή της. Πριν ξεκινήσουν όλα, είχαμε επικοινωνήσει με ελληνικές εταιρείες παραδοσιακών προϊόντων, με στόχο να μας παραχωρήσουν προϊόντα ώστε να τα προσφέρουμε στη Διακονία για το bazaar της. Το bazaar μπορεί να μην έγινε, ακόμα τουλάχιστον, αλλά η ανταπόκριση από τις εταιρείες ήταν πραγματικά συγκινητική, ακόμα και αργότερα, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει τα μέτρα και οι απαγορεύσεις. Τα προϊόντα που δωρήθηκαν φυσικά θα διατεθούν στο επόμενο bazaar, που πιθανότατα θα γίνει μόλις βελτιωθεί η κατάσταση.
Μπράβο στις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες που δώρησαν όλα αυτά τα προϊόντα για το Πασχαλινό Bazaar της Διακονίας!
Τις περισσότερες εταιρείες που υποστήριξαν την προσπάθειά μας τις γνωρίσαμε στη Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που είχε γίνει στο Σύνταγμα τον Φεβρουάριο. Έτσι, σκεφτήκαμε στο νέο γλυκό μας άρθρο να ασχοληθούμε με το ελληνικό μέλι, τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις διάφορες ποικιλίες του. Είχαμε και μπόλικο τσάι του βουνού επίσης στις δωρεές που λάβαμε, οπότε θα αφιερώσουμε ένα μέρος του άρθρου μας και σε αυτό. Τέλος, θα πούμε δυο λόγια για κάθε εταιρεία που στήριξε το έργο της Διακονίας, γιατί πραγματικά τα προϊόντα τους, αλλά και οι άνθρωποι για την ευαισθησία τους, το αξίζουν!
Θα μάθουμε και λίγα πράγματα για το μέλι και τις μελισσούλες…
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή… Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών (www.diaconia.gr) είναι μία οργάνωση στην οποία συμμετέχουν εθελοντές για να προσφέρουν φροντίδα σε νοσηλευόμενους ασθενείς και εγκαταλελειμμένα παιδιά σε νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δράσεις της είναι πολλές. Από τις βασικές είναι οι τρίωρες βάρδιες εθελοντών σε ενήλικες ασθενείς ή μόνα παιδιά με σκοπό τη φροντίδα, την κουβέντα, το παιχνίδι. Μια ομάδα εθελοντών προσφέρει επίσης δημιουργική απασχόληση σε όλα τα παιδιά του νοσοκομείου σε συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.
Πάντα υπάρχουν μόνα παιδιά και ασθενείς στα νοσοκομεία… Μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο της Διακονίας κι εσείς στο άρθρο μας «Ξέρεις τι θα πει αγάπη; Έλα στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών!».
Η εθελοντική ομάδα δημιουργικής απασχόλησης της Διακονίας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ξέρεις τι θα πει αγάπη; Έλα στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών!».
Επίσης, μια άλλη πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Διακονίας είναι οι «επισκέψεις αγάπης», κατά τις οποίες μια ομάδα εθελοντών περνάει από τα δωμάτια των νοσοκομείων για να ευχηθεί στους ασθενείς καλή ανάρρωση, να ρωτήσει αν χρειάζονται κάτι και να τους ενημερώσει για την παρουσία του ιερέα στο χώρο του νοσοκομείο.
Με τον π. Βασίλειο Κοντογιάννη, εφημέριο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών και ιδρυτή της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών στην κοπή της Βασιλόπιτας της Διακονίας. Διαβάστε για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο άρθρο μας «Χαρά, γνώση και συγκίνηση στη γιορτή της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».
Αυτή την περίοδο οι βάρδιες φροντίδας ασθενών έχουν διακοπεί, αλλά το έργο της Διακονίας συνεχίζεται με εθελοντική υποστήριξη των διοικητικών αναγκών των νοσοκομείων, οι οποίες είναι δυστυχώς τεράστιες.
Οι άνθρωποι της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας.
Από τα bazaar που διοργανώνει το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, η Διακονία συγκεντρώνει χρήματα τα οποία εγγυημένα φτάνουν στο 100% τους στους ασθενείς και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Αυτό αναφέραμε στις εταιρείες στη Γιορτή Μελιού και εκείνες με τεράστια προθυμία μας έδωσαν επιτόπου ένα σωρό προϊόντα! Αλλά και άλλες εταιρείες μας έστειλαν προϊόντα ταχυδρομικώς. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τις ελληνικές εταιρείες για την προσφορά τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν!
Από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών. Δείτε το άρθρο μας «Το γλυκό bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».
Μιας και αναφερόμαστε στη Γιορτή Μελιού, ας μάθουμε μερικά πράγματα για το μέλι, το οποίο είναι από τα βασικά και πολύ ποιοτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Σύμφωνα με επιστήμονες και βοτανολόγους, η χώρα μας έχει την πλουσιότερη χλωρίδα -βότανα, φυτά, αγριολούλουδα, δέντρα- στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη μεγάλη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τον λαμπερό, καλοκαιρινό μας ήλιο, οφείλεται η ποικιλία και η ποιότητα των ελληνικών μελιών.
Άγριο θυμάρι της ευλογημένης ελληνικής γης…
Το ελληνικό μέλι χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το μέλι ανθέων (ανθόμελο) -όπως το μέλι θυμαριού, ερείκης, πορτοκαλιάς, βαμβακιού και ηλίανθου- και το μέλι από μελιτώματα (δασόμελο) -το μέλι πεύκου, ελάτης, βελανιδιάς. Το μέλι από μελιτώματα διαβάσαμε πως παράγεται με τη βοήθεια κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα δέντρα, ρουφάνε τους χυμούς τους και αποβάλλουν σάκχαρα, τα οποία έπειτα παίρνουν οι μέλισσες. Το μέλι καστανιάς είναι ένας συνδυασμός μελιτώματος και ανθέων. Αλλά πιο σπάνια είδη μελιού είναι το μέλι ακακίας, φλαμουριάς, δεντρολίβανου, φασκομηλιάς, ευκαλύπτου, το χαρουπόμελο και άλλα.
Τι σημαίνει όμως το όνομα του κάθε είδους μελιού; Για να το μάθουμε αυτό πρέπει να μελετήσουμε το πώς παράγεται το μέλι. H διαδικασία έχει ως εξής… Όλα τα οφείλουμε στις μέλισσες. Οι μέλισσες τρέφονται με δύο είδη τροφής, μέλι που φτιάχνουν από το νέκταρ που συλλέγουν από την καρδιά του λουλουδιού και γύρη που βρίσκουν στους ανθήρες των λουλουδιών. Οι περισσότερες μέλισσες συλλέγουν είτε νέκταρ είτε γύρη.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τις καρδιές των λουλουδιών.
Όταν μια μέλισσα επιστρέφει στο μελίσσι, δίνει το νέκταρ σε μια άλλη μέλισσα, και αυτή σε μια άλλη και ούτω καθεξής μέχρι να μειωθεί η υγρασία του και να γίνει πολύ πιο πηχτό, να μετατραπεί δηλαδή σε μέλι! Έπειτα αποθηκεύουν το μέλι στις κυψέλες και το κλείνουν με κερί, σε αναμονή των νεογέννητων μελισσών. Το μέλι θα το ανακατέψουν με γύρη για να φτιάξουν ένα είδος «ψωμιού» για τα μωράκια τους, πλούσιου σε πρωτεΐνες.
Οι μέλισσες αποθηκεύουν το μέλι στις κυψέλες.
Το αποθηκευμένο μέλι συλλέγεται από τους μελισσοκόμους με προσοχή και υπευθυνότητα ώστε να μπορέσουν οι μέλισσες να το αντισταθμίσουν για τις δικές τους ανάγκες. Από το είδος του λουλουδιού που τρέφονται οι μέλισσες προκύπτει επομένως και ο τύπος του μελιού που παράγεται. Ονομάζουμε το μέλι με βάση το κύριο φυτό από το οποίο οι μέλισσες πήραν το νέκταρ, επειδή φέρει τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του φυτού. Ανάλογα με την εποχή, κατά την οποία ανθοφορούν διαφορετικά φυτά, όπως και ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια, βγαίνει και διαφορετικό είδος μελιού, όπως μας είπε ο κ. Μπεκιάρης της «Μελισσοροής». Σε αυτό στηρίζεται η πρακτική της νομαδικής μελισσοκομίας, στην οποία τα μελίσσια μεταφέρονται διαρκώς, ανάλογα με την ανθοφορία.
Μελισσοκόμος εν ώρα εργασίας!
Όσο για τα θρεπτικά συστατικά του μελιού, είναι πραγματικά ένας θησαυρός. Έχοντας τέτοια ποιότητα και ποικιλία στη χώρα μας είναι κρίμα να καταναλώνουμε τόση πολύ ζάχαρη που μόνο να μας βλάψει μπορεί. Οι θερμίδες του μελιού οφείλονται στους υδατάνθρακες και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Διαβάσαμε πως το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας κατάλληλη για αθλητές, παιδιά, εγκύους και αρρώστους, περιέχει ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για τον μεταβολισμό και τη διατροφή μας, βιταμίνες, σίδηρο, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Επιπλέον, είδαμε πως το μέλι έχει αντικαρκινικές, αντιμεταστατικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.
Ελληνικό αγνό μέλι, ένας διατροφικός θησαυρός!
Η ελληνική γη είναι πλούσια σε διατροφικούς το θησαυρούς που ίσως να μην τους εκτιμούμε όσο θα έπρεπε, όπως τα διάφορα βότανα και αρωματικά που φύονται σε όλες τις γωνιές της. Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα παραμελημένα μας τοπικά προϊόντα, παρά τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχει. Διαβάσαμε πως όλο και περισσότερες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν πως το ελληνικό τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών, έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση, αλλά και αγχολυτικές ιδιότητες, τις οποίες χρειαζόμαστε λίγο έως πολύ τώρα τελευταία… Είχαν δίκιο οι παλιοί, λοιπόν, που έβραζαν τσάι του βουνού όταν είχαν κρυολόγημα ή δυσπεψία!
Τσάι του βουνού με μέλι, το καλύτερο φάρμακο!
Ας φτιάξουμε λοιπόν ένα τσάι του βουνού με μέλι και ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινή διατροφή και τις γλυκές, αλλά και αλμυρές, συνταγές μας. Τώρα που θα ζεστάνει ο καιρός, θα μπορούμε να το απολαμβάνουμε και παγωμένο, είναι τέλειο!
Επιστρέφοντας τώρα πάλι στην αρχή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις εταιρείες που μας δώρησαν τα προϊόντα τους για να τα προσφέρουμε στη Διακονία για το Πασχαλινό της bazaar και να ευχηθούμε σε όλους υγεία και καλή δύναμη, και σύντομα να επανέλθει η ζωή όλων μας στους κανονικούς της ρυθμούς! Μπράβο για άλλη μια φορά στις ελληνικές εταιρείες για την ευαισθησία, την προσφορά και την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη! Ρίξτε τους μια ματιά γιατί πραγματικά τα προϊόντα τους, αλλά πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι γι’ αυτή τους την πράξη, το αξίζουν!
Κρητικό 100% φυσικό «Μέλι Σαμαριά» από θυμάρι και βότανα του βουνού του Ιωάννη Ρ. Τζατζιμάκη (6973741423, samariahoney@gmail.com) από την Αγία Ρούμελη Σφακίων, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Αρχή του μελισσοκόμου είναι η μη παρέμβαση κατά τη συλλογή του μελιού, με αποτέλεσμα ένα μέλι υψηλής ποιότητας χωρίς καμία νοθεία.
Κρητικό «Μέλι Σαμαριά» από θυμάρι και βότανα του βουνού
Το μέλι «Μελισσοροή» (6944771616, gmpekiaris@gmail.com) παράγεται από τον Γιώργο Μπεκιάρη και τη σύζυγό του Ελένη Ζερβού, γόνους αγροτικών οικογενειών, πάντα με φυσικό τρόπο και σεβασμό στη μέλισσα και τον άνθρωπο, στοχεύοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Τα μελίσσια μεταφέρονται ανάλογα με την ανθοφορία της κάθε εποχής, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για τις μέλισσες και την καλύτερη ποιότητα για το μέλι.
Μέλι «Μελισσοροή», από μελίσσια που μεταφέρονται ανάλογα με την ανθοφορία
Βιολογικά, βραβευμένα αρωματικά φυτά και έλαια Aroma Farms, από την Αρχαία Ολυμπία και την Κρήτη, με πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ. Η εταιρεία συνδυάζει τη μακροχρόνια οικογενειακή εμπειρία με συνεργασίες με αξιόλογους ερευνητές, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλους φορείς για τη συνεχή εξέλιξή της, πάντα προσηλωμένη στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.
Βιολογικά, βραβευμένα αρωματικά φυτά Aroma Farms
Κρητικό μέλι «Κοπέλια», ένα ιστορικό μέλι με παράδοση από το 1840, παράγεται πλέον από την έκτη γενιά μελισσοκόμων, τα αδέρφια Παπαδάκη από το Θέρισσο Χανίων, σε υψόμετρο από 1.800 έως 2.500 μέτρα στα Λευκά Όρη. Το μέλι περιέχει δύο είδη θυμαριού, το λευκό (που υπάρχει σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο) και το κόκκινο, μαζί με όλα τα θεραπευτικά βότανα των Λευκών Ορέων.
Κρητικό μέλι «Κοπέλια» από τα Λευκά Όρη
Χειροποίητα παστέλια “Piece of Greece“, με υψηλή περιεκτικότητα σε σουσάμι ειδικού μεγέθους, λεπτά και τραγανά, ψημένα σε περισσότερο χρόνο για λιγότερο βάρος και περισσότερη γεύση. Φτιάχνονται με βάση το σουσάμι και το μέλι, συστατικά με μεγάλη θρεπτική αξία. Τα παστέλια διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε ασβέστιο, φώσφορο, ποτάσιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Χειροποίητα παστέλια “Piece of Greece” με σουσάμι και μέλι
Ο τεχνολόγος γεωπόνος Ηλίας Πετρουλάκης παράγει μέλι και βασιλικό πολτό με αγάπη και μεράκι.
Μέλι δάσους από τον τεχνολόγο γεωπόνο Ηλία Πετρουλάκη
Η εταιρεία Θεσσαλικοί Καρποί ασχολείται με την επεξεργασία αμυγδάλου, αραχίδας, καρυδιού και κελυφωτού φυστικιού και παράγει τα αλείμματα ξηρών καρπών “Thess Nut“.
Αλείμματα ξηρών καρπών Thess Nut
Η μελισσοκόμος και εκπαιδεύτρια μελισσοκομίας Εύα Παντελή παράγει το μέλι «Ευμέλι», μελισσοκομικά προϊόντα, φυσικά καλλυντικά και χειροποίητα σαπούνια.
Μέλι «Ευμέλι» από την Εύα Παντελή
Το κρητικό μέλι «Ηδύοσμος» της οικογένειας Αντώνη και Γιάννη Παπαγιαννάκη παράγεται από μελίσσια που μεταφέρονται σε όλη την Κρήτη ανάλογα με την εποχή.
Μέλι από κρητικά φυτά και βότανα «Ηδύοσμος»
Η εταιρεία Κοντολαιμάκης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παράγει το κρητικό θυμαρίσιο μέλι “Melirryto” από θυμαρότοπους της Σητείας.
Κρητικό θυμαρίσιο μέλι “Melirryto”
Χειροποίητα κουλουράκια από το εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων «Μάνης Γεύσεις» του Δημήτρη Λαλέα.
Χειροποίητα κουλουράκια «Μάνης Γεύσεις»
Μείγματα βιολογικών βοτάνων και τσαγιού Lelex Tea” από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, απόλυτα φυσικά χωρίς καθόλου πρόσθετα.
Μείγματα βοτάνων “Lelex Tea”
Για να γνωρίσετε καλύτερα την Εθελοντική Διακονία Ασθενών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.diaconia.gr ή να διαβάσετε τα άρθρα μας για την εμπειρία μας ως εθελοντές και τις δράσεις της στην ενότητά μας «Γλυκά της γαλήνης». Κλείνοντας, να ευχηθούμε υγεία σε όλους και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ο καθένας ό,τι μπορεί, στη δύσκολη κατάσταση που ζούμε, αλλά και όταν έρθουν καλύτερες μέρες! Γιατί δυστυχώς πάντα υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που μας έχουν ανάγκη…
https://eatdessertfirstgreece.com/

Ο σωτήρας: ‘’για μας Βαρδάρης ο τρελός αφέντης και πατέρας’’

Ο σωτήρας: ‘’για μας 

Βαρδάρης ο τρελός 

αφέντης και πατέρας’’


bardar1

Ο Βαρδάρης είναι μια έννοια πολυδιάστατη για τη Θεσσαλονίκη. Είναι το ποτάμι, ο εύφορος κάμπος της Καμπανίας, που αρδεύεται από τον Αξιό, είναι ο σφοδρός βορειοδυτικός άνεμος, σαρωτικός και παγωμένος το χειμώνα, το καθαρτήριο της θεσσαλονικιώτικης ατμόσφαιρας. Είναι το Βαρδάρι, η διαβόητη πλατεία από τα χρόνια του μεσοπολέμου, της κατοχής  και των δυο πρώτων μετεμφυλιακών δεκαετιών, που παραμένει το σήμα κατατεθέν της πόλης, της περιθωριακής της κουλτούρας, της διασκέδασης και  της τοπικής λογοτεχνίας.
Σήμερα με τα μεγάλα κτήρια και την προγραμματισμένη πολεοδομική και κτιριακή μετάπλασή της, η περιοχή δεν κρατάει κανένα εμπράγματο σημάδι από όσα έχουν σφραγίσει το χώρο της κατά το παρελθόν. Όμως παλιότερα υπήρξαν πολλά γνωρίσματα, κτήρια, γεγονότα, λογοτεχνικές περιγραφές, που άφησαν ανεξίτηλο το όνομα της περιοχής στην πόλη. Έτσι ο Βαρδάρης ως άνεμος και ως περιοχή, με τις συνακόλουθες συναισθηματικές και ιδεολογικές προεκτάσεις, σφράγισε την πόλη. Έγινε συνώνυμό της, χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, μια κοινωνική προέλευση και μια περιθωριακή νοοτροπία. Προβάλλεται ως το όνομα που χαρακτηρίζει τις πιο ανείπωτες πλευρές της πόλης. Ταυτίστηκε ως τόπος και ως όνομα με την πόλη κι έγινε σύμβολο και παρώνυμο που χαρακτηρίζει μια κατηγορία Θεσσαλονικιών και επισκεπτών της πόλης με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Ο Βαρδάρης μετουσιώθηκε σε ένα πολεοδομικό και ιστορικό τοπίο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Με τέτοιο δυναμικό όνομα, που αντέχει ακόμη στη δύναμη της παράδοσης, παρά τις έντονες πολεοδομικές μεταμορφώσεις και την αλλαγή του χώρου,  ήταν φυσικό να εμπνεύσει τραγούδια, να γραφτούν ποιήματα, να γίνουν αφορμές για λογοτεχνικές καταγραφές.
Θα σφυρίξω στο Βαρδάρη/ Να σε πάρει μακριά/ Κι ο  καημός μου να μπαρκάρει / Να μη σε θυμάμαι πια.
Είναι ένα  νεότερο τραγούδι των Βαγγέλη και Γιάννη Βαφίνη, «Τα παιδιά του Οδυσσέα», ένα από τα πολλά τραγούδια αφιερωμένα στον  Βαρδάρη, στον άνεμο που είναι δεμένος με την ψυχοσύνθεση του Σαλονικιού, ο οποίος τον έχει αναγάγει σε  θαυματουργό φυσικό φαινόμενο. Του προσάπτει ακόμη και μαγικές δυνάμεις και δυνατότητες και σε άλλα πεδία, πέρα από την ατμόσφαιρα και τη μετεωρολογία. Του αποδίδει δυνάμεις που επενεργούν στο συναισθηματικό του κόσμο. Είναι ένας άνεμος ταυτισμένος με το χνώτο, την ανάσα και την ευαισθησία των κατοίκων της πόλης.
Η σαρωτική δύναμη του Βαρδάρη δεν καθαρίζει μόνο την πόλη από την επικαθήμενη  στους δρόμους και τις πολυκατοικίες ρύπανση που προέρχεται  από βιομηχανίες και αυτοκίνητα, καθώς και τη μόνιμη υγρασία και το πυκνό πούσι του Θερμαϊκού το χειμώνα. Είναι αυτός που σε μέρες καύσωνα αποκαθαίρει τον Θερμαϊκό από το κιτρινοκαφέ φυτοπλαγκτόν που επικάθεται ανιαρό και δυσώδες κατά μήκος της παλιάς και νέας παραλίας.  Γίνεται η καθαρτική δύναμη για όλες τις καταστάσεις: φυσικές, συναισθηματικές, ιδεολογικές, ανθρώπινες.
Την καλύτερη εικόνα ύμνο στον άνεμο Βαρδάρη δίνει το ομώνυμο τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου «Φύσηξε Βαρδάρης». Είναι μια ποιητική και εικαστική εικόνα της πόλης μετά το πέρασμα του ανέμου
Φύσηξε βαρδάρης και καθάρισε/ ήλιος λες και τελείωσε ο χειμώνας.
Μέσα από την ομίχλη με τον βαρδαρίσιο άνεμο άλλαξαν όλα, αναδύθηκε καθάριο το πρόσωπο του πόθου και της αναμονής, ξελαγάρισε η σκέψη. Είναι το ευαίσθητο τραγούδι γραμμένο και συνθεμένο από τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό Νίκο Παπάζογλου, που αποδίδει αυτήν την λυτρωτική αίσθηση του άνεμου Βαρδάρη.
Στο τραγούδι «Βαρδάρης» του Γιώργου Σφυρίδη, σε στίχους του Θωμά Κοροβίνη, ο Νίκος Παπαζογλου  τραγουδάει το  ανεμολόγιο του κόσμου και συγκρίνει τον Βαρδάρη με τους διάσημους  ανέμους της γης, τους σφοδρούς σιμούν, χαμσίν, βοριάδες, μουσώνες και τιφώνες. Κι εδώ ο Θεσσαλονικιός άνεμος είναι σαρωτικός, αλλά έχει μια σχέση οικεία μέσα στην παραφορά του, είναι ο υπέρτατος εξουσιαστής της πόλης, ο αφέντης και πατέρας:
Βοριάς φυσάει στο Αϊβαλί,/ αύρα στον κόλπο Γέρας,/ για μας Βαρδάρης ο τρελός/ αφέντης και πατέρας.
Τις ευεργετικές καθαρτικές ιδιότητες του Βαρδάρη, του βορειοδυτικού ανέμου, επισημαίνουν κλιματολόγοι και πολεοδόμοι που μελέτησαν το μετεωρολογικό φαινόμενο της πόλης στο οποίο οφείλει, τουλάχιστο παλιότερα, την υγιεινή της υπόσταση, αλλά και την ιστορική καταστροφή της. Τρελός βαρδάρης φύσαγε το τριήμερο της καταστροφικής πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 1917, που κατέστρεψε  ολοσχερώς την πόλη. Η φωτιά άρχισε από ένα σπίτι κοντά στην πλατεία Βαρδάρη και με την ταχύτητα του ανέμου δεν άφησε τίποτα όρθιο από την ιστορία της πόλης: σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες, συναγωγές, τζαμιά. Ο Βαρδάρης πάλι ήταν αυτός που καθάρισε σε λίγες μέρες τους καπνούς και τα αποκαϊδια κι αποκάλυψε στα περίφοβα μάτια Θεσσαλονικιών και ξένων δυνάμεων το μέγεθος της καταστροφής.
Την πρώτη ιδιότητα του Βαρδάρη, την καθαρτική,  περιγράφει με   γλαφυρό ύφος  στον Γιώργο Κορδομενίδη ο  συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου :
   Η Θεσσαλονίκη δίνει την εικόνα μιας δροσερότητας ακόμη, παρόλα τα  αυτοκίνητα που κυκλοφορούν… Εδώ πέρα, παρόλο που βλέπεις σε μερικά σημεία το φοβερό αυτοκίνητο και ακούς το φοβερό ορυμαγδό των μηχανών, έχεις την εντύπωση πως είναι πιο καθαρή η ατμόσφαιρα. Γιατί φαίνεται πώς οι δρόμοι που είναι στον άξονα του Βαρδάρη (με τον άνεμο λαμπικάρουν). Νομίζω ότι ο Βαρδάρης, μολονότι δεν φυσάει κάθε μέρα, καθαρίζει. Καθαρίζει κάθε τόσο που φυσάει, γερά τη Θεσσαλονίκη, και μετά δεν επέρχεται αυτή η ρύπανση που λέμε, όχι με την έννοια της αιωρούμενης αιθάλης, της αιθαλομίχλης, αλλά η ρύπανση με την έννοια του διαποτισμού των πάντων από αυτό το πράγμα, (γι αυτό) δεν το βλέπεις αυτό και τόσο στη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια η μεταπολεμική εγκατάσταση της βιομηχανικής ζώνης στον άξονα του άνεμου Βαρδάρη, που έρχεται από βορειοδυτικά, ρύπανε την πόλη. Αυτό το φαινόμενο είχε άσχημες συνέπειες για την ατμόσφαιρα της πόλης. Το επισημαίνει ο αείμνηστος καθηγητής Βασίλης Κυριαζόπουλος που τίμησε την έδρα της Κλιματολογίας και Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γράφει γι’ αυτές τις συνέπειες: Το υγιεινό ρεύμα του Βαρδάρη, που περιορίζει την υγρασία και διαλύει την ομίχλη, το κατάντησαν ένα από τα πιο ανθυγιεινά, όταν φτάνει στην πόλη φορτωμένο με τα τοξικά αέρια, αποβλήματα της βιομηχανικής ζώνης. Κι όταν πάλι καταπαύει, ύστερα από την πνοή του ο βοριάς, τα ανθυγιεινά αέρια, που έχει μεταφέρει, εμπλουτίζουν το χειμώνα την κορεσμένη ατμόσφαιρα της πόλεως από τους καπνούς των τοπικών καλοριφέρ και των τροχαίων καυσαερίων.
    Αυτά έγραφε με γνώση και αίσθημα ο εραστής της Θεσσαλονίκης Μυκονιάτης την καταγωγή Βασίλης Κυριαζόπουλος για τον άνεμο Βαρδάρη. Και σαν κατακλείδα, για τις θαυματουργές ιδιότητες του ανέμου, ο Γιώργος Ιωάννου ταυτίζει τον άνεμο Βαρδάρη με τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο: «Ίσως μάλιστα να είναι ένα και το αυτό, ο ίδιος ο θαυματουργός Άγιος.  Και κάποτε θα φυσήξει. Θα φυσήξει όπως φύσαγε».                       
bardar2
Στο τραγούδι «Φύσα Βαρδάρη» του Στέλιου Φωτιάδη σε στίχους του Χρήστου Προμοίρα, που το ερμηνεύει αριστοτεχνικά η Γλυκερία, ο άνεμος δεν είναι απλώς οικείος και γνωστός αλλά καρδάσης με τη γενικότερη και βαθύτερη έννοια που έχει ο καρντάσης για τους Θεσσαλονικιούς: δηλαδή ο αδερφός, ο οικείος, ο φιλότιμος, ο αγαπητός, ο κολλητός, αυτός που θα θυσιαστεί για τον αγαπημένο του, για τον δικό του.
Φύσα Βαρδάρη, πάνω απ’  τα  κάστρα/ Φύσα Βαρδάρη μου, φύσα καρδάση.
Την επίδραση του ανέμου πάνω στην κίνηση της πόλης που κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια τους απηχεί το τραγούδι του Γιάννη Τσολακίδη «Κάνε κάτι»  που ερμηνεύει ο Θωμάς Κοροβίνης.
Βαρδάρης πάλι  φύσηξε κι απόψε/  κι απόμειναν οι δρόμοι αδειανοί/ Στης Δεληγιώργη το στενάκι  κόψε/ Η σκέψη σου να βρει στέγη θολή.
Κάνε κάτι, κάνε κάτι/  μη γυρνάς μες στο σταθμό/ Κάνε κάτι βρες την άκρη/  δεν θα ρθει το τρένο εδώ.
Ο άνεμος Βαρδάρης είναι εκείνος που θαλασσοδέρνει τα πλοία στο Θερμαϊκό, αλλά και γίνεται ερωτικό ορόσημο στις περιπλανήσεις του ποιητή των μεγάλων θαλασσινών ταξιδιών Νίκου Καββαδία. Στο ποίημα Θεσσαλονίκη συνηχεί ο άνεμος με τις γλυκές  ερωτικές αναμνήσεις από την πόλη, το Ντεπό και την Καλαμαριά. Και ευτύχησε να ξαναφυσήξει μουσικά και ζείδωρα μέσα από τη σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου και τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» είναι ένα από τα δύο ποιήματα που αφιέρωσε στην πόλη ο Νίκος Καββαδίας. Σε όλη την ποιητική του παραγωγή δεν τιμήθηκε έτσι άλλη πολιτεία. Υπάρχουν μόνο φευγαλέες αναφορές σε εξωτικά ονόματα, τα κύματα και τους καημούς των ωκεανών. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η μελοποίηση.
Ήτανε ’κείνη τη νυχτιά που φύσαγε ο βαρδάρης,/ Το κύμα η πλώρη εκέρδιζεν οργιά με την οργιά/ Σ’ έστειλε ο πρώτος τα νερά να πας για να γραδάρεις./ Μα εσύ θυμάσαι τη Σμαρώ και την Καλαμαριά.
……………………………………………………..
Κάτου από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη./  Πριν δέκα χρόνια μεθυσμένη μούπες «σ’ αγαπώ»./ Αύριο, σαν τότε, και χωρίς χρυσάφι στο μανίκι,/ Μάταια θα ψάχνεις το στρατί που πάει για το Ντεπό.
Χ.ΖΑΦ.
https://thessmemory.wordpress.com/
https://georgepelagia.wordpress.com/

Αποκάλυψη-Σοκ: Κύπριος Ασθενής Κορωνοϊού Σε Καραντίνα, Εντοπίστηκε Με Εμφύτευμα Μικροτσίπ…, Όπου Η Επέμβαση Έγινε Εν Αγνοία Του Φορέα Του Εμφυτεύματος…! (Photo)

Αποκάλυψη-Σοκ: Κύπριος Ασθενής Κορωνοϊού Σε Καραντίνα, Εντοπίστηκε Με Εμφύτευμα Μικροτσίπ…, Όπου Η Επέμβαση Έγινε Εν Αγνοία Του Φορέα Του Εμφυτεύματος…! (Photo)

Πρόσφατη εργαστηριακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε κύπριο ασθενή από τον ιό του κορωνοϊου, απέδειξε ότι έχει ήδη εμφυτευθεί με μικροτσίπ RFID, δηλαδή ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που λειτουργεί ως πομπός για το σύστημα ανίχνευσης ταυτότητας μέσω ραδιοσυχνότητας…

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι η επέμβαση έγινε ερήμην του φορέα του εμφυτεύματος.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενετικης Τεχνολογίας, αποκάλυψαν ότι ο ασθενης στο φέρει ήδη στο σώμα του ένα μικροτσιπ RFID. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα με την υπογραφή του διάσημου φυσικοπαθητικού Harry Violinist Ph.D, γνωστοποιούν, ότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ολο τον κοσμο σε 30000 κρούσματα κορωνοϊου ταυτοποίησαν 1000 πρόσωπα στα οποία έχει πραγματοποιηθεί εμφύτευση ενός τσιπ τεχνολογίας RFID -ραδιοσυχνότητας.

Η πλειοψηφία αυτών των ατόμων αγνοούσε ότι έφερε στο σώμα του το τσιπ. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έρχονται προς επίρρωση των σχετικών προβλέψεων που θέλουν την εμφύτευση του μικροτσίπ ανίχνευσης ραδιοσυχνότητας, να αποτελεί κοινό τόπο την επόμενη δεκαετία. Ο Salt An Vin Egar, Ph.D., που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Lays California, δηλώνει: “Κινητοποιηθήκαμε για να επιτελέσουμε αυτήν την μελέτη για λόγους δημοσίου συμφέροντος που πηγάζουν από το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για αυτό το θέμα, αλλά και για τους ενδεχόμενους φόβους που σχετίζονται με το εμφύτευμα τσιπ RFID και που αποτελούν κοινό τόπο.

Πιστοποιήσαμε, ότι ένας μεγάλος – σκανδαλώδης θα έλεγα – αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊου αγνοούσαν ότι είχαν δεχθεί εμφύτευμα RFID στο σώμα τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων, υποβλήθηκε σε αυτήν την επέμβαση εν αγνοία της.”
“Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα μας οδηγήσει να βάλουμε ένα φρένο σαν κοινωνία σε αυτό το θέμα και πραγματικά να αναλογιστούμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από τέτοιου είδους εμφυτεύματα RFID στον άνθρωπο.

Posted by Der Kamerad

Steven Brill – Ο Θάνατος της Αλήθειας

  Steven Brill   Ο Θάνατος της Αλήθειας Αντικλείδι Ο Θάνατος της Αλήθειας : Το βιβλίο του  Steven Brill  για την παραπληροφόρηση στα social ...