Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΒΟΤΑΝΑ : Τι έτρωγε ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου για ενέργεια - Τι είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και φυτρώνει στην Ελλάδα;

Bότανα: Τι έτρωγε ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου για ενέργεια - Τι είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και φυτρώνει στην Ελλάδα;

Τα παρακάτω βότανα είναι θρεπτικά όπως επίσης και θεραπευτικά και μπορούν να μας βοηθήσουν ως συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων την εποχή που δεν υπάρχουν πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί και σπόρια.
Πως επιβιώνεις με λίγο φαγητό, παίρνοντας βιταμίνες από ένα μόνο φυτό.
Τι δίνουμε για να πάρουν βάρος ασθενείς που δεν τρώνε.
Τι έτρωγε ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου για ενέργεια-Τι είναι 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και φυτρώνει στην Ελλάδα;
Τι χρησιμοποιούμε σε σοβαρές εξωτερικές πληγές και γάγγραινες.



Μηδική η ήμερος, τριφύλλι (Ελλοβόκαρπα ή Χεδρωπά) Medicago sativa, alfalfa (Leguminosae)
Μηδική (αραβικά ο «πατέρας των τροφίμων)
Περιέχει πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, βιταμίνες Α, Β12, Κ, C, P, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και κάλιο. Η υπόγεια ρίζα της μηδικής μπορεί να επεκταθεί βαθειά αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, μαζεύοντας πολλά μεταλλικά στοιχεία από τα έγκατα της γης. Ένα φυτό με μικρότερη κοντότερη ρίζα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Η μηδική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει βασικές ορμόνες και ένζυμα που είναι απαραίτητα για να κρατήσουν σε λειτουργία την υπόφυση και τους αδένες των επινεφριδίων.

Υπάρχει μια ιστορία που έχουμε πει σε πολλές διαλέξεις και μαθήματα, για την οικογένεια, η οποία ήταν έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη οικογένεια βρήκε τη δύναμη να τα καταφέρει μέχρι το τέλος του πολέμου, όπου απελευθερώθηκαν. Το κλειδί ήταν ένα φυτό τριφυλλιού που μεγάλωνε στη γωνία εντός της περίφραξης στην εσωτερική μεριά του φράχτη. Κάθε μέλος της οικογένειας έπαιρνε μυστικά μερικά φύλλα του φυτού κάθε μέρα … επιτρέποντας στο τριφύλλι να αναπληρώνει τα φύλλα του καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η οικογένεια λάμβανε τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά από το φυτό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν παρέχονταν από τα κακής ποιότητας και σπάνια συσσίτια. Η οικογένεια διατήρησε την υγεία τους, ενώ άλλοι γύρω τους πέθαιναν από υποσιτισμό.

Ασκόφυλλο, Φύκος το φυσκώδες (Φυκίδες) Fucus vesiculosus, Kelp ή Dulse (Fucaceae)
Φύκια αποξηραμένα και τριμμένα σκόνη ή σε κόκκους
Αυτά τα φυτά κατάγονται από τον ωκεανό (ιθαγενές στις ακτές του Βορείου Ατλαντικού και της Δυτικής μεσογείου). Περιέχουν επίσης απαραίτητη πρωτεΐνη, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης της Β12), μέταλλα, συν περίπου 35 ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά. Το οργανικό ιώδιο που παρέχεται από τα φύκια θα ξαναφτιάξει και θα φροντίσει το θυρεοειδή αδένα. Τα φύκια kelp έχουν μια αλμυρή γεύση, λόγου της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κάλιο, έτσι θα δώσουν γεύση σε άλλα τρόφιμα ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο αλατιού, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες του.
Γνωρίζουμε για ένα ζευγάρι που ζούσε σε μια παραλία μακριά από το «πολιτισμό». Όταν τα μανιτάρια και τα άλλα άγρια χόρτα ήταν λίγα και σπάνια στην ενδοχώρα, επιβίωναν με φρέσκια νωπά φύκια kelp που ξεβράζονταν από τη θάλασσα. Συχνά έκαναν σούπα φύκια kelp ή ποτό φυκιών kelp που γλύκαιναν με μέλι και με φρέσκο νερό.Πτελέα η πυρόχρους, κοινός φτελιά (Ουλμίδες) – Ulmus Rubra, slippery elm (Ulmaceae)



Σκόνη φτελιάς
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτική ζελατίνη. Κάποιος θα μπορούσε να αναπτυχτεί πολύ καλά με Φτελιά και μόνο. Έχουμε παρακολουθήσει αρκετές περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά έχαναν βάρος γρήγορα και γίνονταν αδύνατα από κάποια αποδυναμωτική ασθένεια. Συχνά δεν μπορούν να κρατήσουν μέσα τους, κανένα κανονικό φαγητό. Όταν τοποθετήθηκαν σε χυλό Φτελιάς, ένα συνδυασμό σκόνη φτελιάς, νερό και μέλι φτιαγμένο σαν λεπτή πάστα, όχι μόνο επέζησαν, αλλά στην πραγματικότητα κέρδισαν το βάρος και ανέκτησαν την υγεία τους. Η γεύση είναι πάρα πολύ καλή επίσης. Είναι ευχάριστη, θρεπτική και σε «γεμίζει».



Γλυκόριζα η λεία, ρεγολίτσα, αγλυκόρριζα (Χεδρωπά) – Glycyrrhiza Glabra, Liquorice (Leguminosae)


Σκόνη ρίζας γλυκόριζας
Τα επινεφρίδια χρειάζονται μία «δύναμη» κάθε 5 ώρες, για να διατηρήσουν την ενέργεια του σώματος. Εάν ένα γεύμα ή κάποια άλλη τροφή δεν είναι διαθέσιμη, η ρίζα της γλυκόριζας θα τροφοδοτήσει τα επινεφρίδια.


Οι στρατιές του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετέφεραν ρίζες γλυκόριζας στις μεγάλες πορείες της εκστρατείας τους, για να παίρνουν ενέργεια, δύναμη και αντοχή. Ένα πολύ ανώτερο τονωτικό ενέργειας, από την σημερινή μπάρα, ζάχαρης, σοκολάτας, καραμέλας που δίδονται για τους φτωχούς GI, από τον στρατό. Η γλυκόριζα σταματάει απίσεις τη πείνα και τη δίψα.
Μια κουταλιά της σούπας σκόνη ρίζας γλυκόριζας σε ένα λίτρο νερού (ανακινείται καλά) και λαμβανόμενη με γεμάτες γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα διατηρήσει την ενέργεια ενός ανθρώπου που χρειάζεται να μείνει σε εγρήγορση, σε ένα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο για παράδειγμα.

Το τσάι γλυκόριζας είναι ένα υπέροχο αναζωογονητικό 
Μια ομάδα γυναικών που εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε ένα γνωστό εργοστάσιο ραδιοφώνων φέρονταν νευρικά από τη καφεΐνη που έπαιρναν για να παραμείνουν ξύπνιες. Άλλαξαν σε δισκία γλυκόριζας και διαπίστωσαν ότι η ενέργεια τους μπορούσε να διατηρηθεί καθ ‘όλη τη νύχτα, χωρίς τις συνέπειες της καφεΐνης.
Η ρίζα γλυκόριζας είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα βότανο αποθήκευσης, έχει βρεθεί ακόμη και σε αιγυπτιακούς τάφους!Σύμφυτο το φαρμακευτικό, στεκούλι, χοντρούτσικο (Βοραγινίδες)
Symphytum officinale, comfrey (Boraginaceae)




Σκόνη ρίζας ή φύλλα σύμφυτου
Αυτό το βότανο είναι θρεπτικό, καθώς και φάρμακευτικό. Η σκόνη ρίζας ή τα φύλλα σύμφυτου, είναι μία ανυπέρβλητη τροφή. Το σύμφυτο περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, καθώς και ασβέστιο. Η ρίζα ή τα φύλλα μπορεί να γίνουν ένα τσάι ή να προστεθούν σε πράσινους χυμούς. Αρκετοί λαοί γνωρίζουμε έχουν χρησιμοποιήσει την σκόνη ρίζας ως πυκνωτικό μέσο σε σούπες και στα βραστά τους: πολύ πιο πολύτιμο από αλεύρι ή άμυλο καλαμποκιού.Αλθαία η φαρμακευτική, νερομολόχα (Μαλαχίδες) – Althaea officinalis, Marshmallow (Malvaceae)



Ρίζα νερομολόχας
Αυτό είναι ένα ανεκτίμητο βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτική τροφή, καθώς και ως καταπραϋντικό λουτρό για την επούλωση των χειρότερων ανοιχτών πληγών, ιδιαίτερα της γάγγραινας. Η σκόνη ρίζας νερομολόχας μπορεί να ανασυσταθεί στη φυσική της κατάσταση και να χρησιμοποιηθεί ως ένα ποτό (ένα τσάι ή παχύτερο αν θέλετε) που μπορεί να κρατήσει κάποιον από την ασιτία. Είναι γεμάτη από φυτικές πρωτεΐνες. Ενισχύει επίσης τη ροή του γάλακτος της μητέρας.


https://ellaniapili.blogspot.com/
Πηγή:
ftiaxno.gr

Τελικά τι σημαίνει αυτή η χειρονομία;

Τελικά τι σημαίνει αυτή η χειρονομία;

Η συγκεκριμένη χειρονομία χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο κάθε λαός, ανά διαστήματα, την χρησιμοποιούσε για διαφορετικούς λόγους έτσι σήμερα συναντούμε διάφορες ερμηνείες.
Η παλαιότερη αναφορά της χειρονομίας χρεώνεται στον Gautama Buddha (Βούδα). Την χρησιμοποιούσε με σκοπό να διώξει τα κακά δαιμόνια, τις δυσκολίες, τις αρρώστιες, γενικά την κακή ενέργεια.
Σε άλλες χώρες, όπως της Ιταλία και γενικότερα την Μεσόγειο, την χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποτρέψουν την κακή τύχη αλλά και να διώξουν το κακό μάτι, την βασκανία όπως ονομάζεται. Είναι κάτι παράλληλο με το κτύπημα του χεριού στο ξύλο (“κτύπα ξύλο”).
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της corna, όπως ονομάζεται αυτή η χειρονομία στα ιταλικά, ήταν ο Giovanni Leone, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που σε χειραψία του με ασθενείς της χολέρας, με το άλλο του χέρι έκανε την corna, προκειμένου να μην προσβληθεί απ’ τον υιό της χολέρας.
Παρόμοιο με αυτό, είναι και το κράτημα των όρχεων απ’ τους άντρες, όταν δουν κάποιον που θεωρούν γκαντέμη ή κάποιον που θέλουν να αποφύγουν. Στην Ελλάδα για παράδειγμα όταν δουν κάποιο παπά πιάνουν τους όρχεις τους.
Πέραν των πιο πάνω, η συγκεκριμένη χειρονομία χρησιμοποιείται, σχεδόν παγκόσμια, ως ένδειξη του απατημένου συζύγου (κερατάς), βάζοντας την πάνω από το κεφάλι του άλλου. Γι’ αυτό τον λόγο λέγεται και στα αγγλικά signs of the horns δηλαδή το σημάδι των κεράτων, σε ελεύθερη μετάφραση.
Μ’ αυτού του είδους την έννοια την χρησιμοποίησε ο Silvio Berlusconi, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, για τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών, σε μια φωτογραφία που είχαν όλοι μαζί έξω από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ισχυρίστηκε ότι το έκανε για πλάκα!
Η σύνδεση της χειρονομίας με την μουσική, επήλθε το 1967 όταν ο John Lennon των Beatles την είχε χρησιμοποιήσει σε μια φωτογράφηση. Επιπλέον είχε εμφανιστεί και στο εξώφυλλου του δίσκου τους Yellow Submarine.
Εκτός του John Lennon, η μπάντα Coven την χρησιμοποιούσε επίσης κατά την διάρκεια των συναυλιών της. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του άλμπουμ τους Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls, που κυκλοφόρησε το 1969, είχαν φωτογραφία, όλα τα μέλη της μπάντας, που έκαναν αυτήν την χειρονομία. Έκτοτε την χρησιμοποίησαν αμέτρητοι τραγουδιστές.
Αυτός που έκανε διάσημη την χειρονομία, στο ευρύ μουσικό κοινό, ήταν Ronnie James Dio. Όπως έλεγε ο ίδιος, την χειρονομία του την έμαθε η γιαγιά του που την χρησιμοποιούσε για το διώξιμο του “ματιού”.
Η χειρονομία πέρασε και στον κινηματογράφο, ήδη από την δεκαετία του 50’. Εικάζεται ότι ο πρώτος που την χρησιμοποίησε ήταν ο Marlon Brando στην ταινία Guys and Dolls (1955).
Κλείνοντας να αναφερθώ και στην σύνδεση της χειρονομίας με τον σατανισμό απ’ όπου προέλθετε από το βιβλίο  Kitab al-Bulhan ή Book of Wonders, του 14ου με 15ου αιώνα, όπου απεικονίζει το σατανά να κάνει την χειρονομία. Η χειρονομία μπορεί να συναντηθεί και στους νέο-παγανιστές όπου την χρησιμοποιούν για να δοξάσουν την ειδωλολατρική θεότητα Horned God.
https://perithorio.com/

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Τι και πως θα πληρώσουμε φέτος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: 

Τι και πως θα πληρώσουμε φέτος

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Τι και πως θα πληρώσουμε φέτος
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 να προστεθούν σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ επιβαρύνοντας τους πολίτες που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα τους.
Αναμένεται να αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα στο taxisnet και οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να τα πληρώσουν έως το τέλος του έτους καθώς μετά επιβάλλεται πρόστιμο.
Παρά τις εξαγγελίες για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων και φέτος δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση.
Το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 1,2 δισ. ευρώ και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης. Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης στο taxis και η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει με τη χρήση των κωδικών τους στο taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να εισέλθουν στον δικτυακό τόπο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.
Τα βήματα για την αναζήτηση των τελών είναι απλά και περιγράφονται ως εξής:
•Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
•Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
•Συμπληρώνω το έτος τελών κυκλοφορίας
•Επιλέγω «Αναζήτηση»
•Επιλέγω «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»
•Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω τραπεζικού συστήματος, είτε σε φυσικό κατάστημα (αλλά με προμήθεια υπέρ της τράπεζας) είτε στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, όπως είναι το web banking και τα ΑΤΜ.

ΨΑΡΙΑ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Tο ψάρεμα στην αρχαιότητα.


Ψάρια ψάρεμα και δολώματα

Το υγρό στοιχείο τροφοδοτούσε ανέκαθεν με την ποικιλία και την αφθονία του τους κατοίκους της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Η άμεση γειτνίαση μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας προς τη θάλασσα, τα καθαρά και όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά και τα πολυάριθμα είδη ψαριών, μαλακίων και οστρακοειδών, που ­ κατά τους αρχαίους τουλάχιστον χρόνους ­ υπήρχαν σε πλούσιες ποσότητες, καθιστούν ευνόητη την αγάπη των Ελλήνων για τα θαλασσινά.



Για να μαζέψουμε τα ψάρια σε ένα μέρος.
Παίρνουμε γλυφώνι, θρούμπι, ρίγανη και μαντζουράνα 4 δράμια από το καθένα, φλούδα από λιβάνι, σμύρνα και σινωπική 11 δράμια απ' το καθένα,, 70 δράμια αλεύρι διαλυμένο σε εύοσμο κρασί, 30 δράμια συκώτι χοιρινό ψημένο, άλλο τόσο ξύγκι γίδινο και 30 δράμια σκόρδα. Κοπανίζουμε καθένα από τα είδη αυτά χωριστά και έπειτα τα ανακατεύουμε με ψιλή άμμο και τα ρί­χνουμε στο μέρος πού θα ψαρέψουμε. Ύστερα από μια ή δυο ώρες ρίχνουμε τα δίχτυα. Άλλοι κοπανίζουν αρσενική αγριομελιτζάνα, την περνούν από το κόσκινο και τη ρίχνουν στο νερό και μαζεύονται τόσα πολλά ψάρια που μπορούν να τα πιάσουν με τα χέρια.


Άλλοι παίρνουν 70 δράμια σκόρδα ή 70 δράμια σουσάμι καβουρδισμένο, γλυφώνι, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, θρούμπι, αγριοσταφίδα 30 δράμια απ' το καθένα, βάνουν και 135 δράμια αλεύρι, άλλο τόσο πλιγούρι, 20 δράμια φλούδα από λιβάνι και τα ανακατεύουν με χώμα και με πίτουρα και τα ρίχνουν στο νερό

.Για να πιάσουμε ποταμίσια ψάρια. 
Παίρνουμε ξύγκι προβατίσιο, σουσάμι καβουρδισμένο, σκόρδα, κρασί εύοσμο, ρίγανη, θυμάρι και μαντζουράνα ξερή, κοπανίζουμε απ' το καθένα το ανάλογο μέρος, τα βάνουμε μέσα σε ψωμί και τα ρίχνουμε στο νερό.

Για να ψαρέψουμε σ' ένα μέρος κάθε λογής ψάρια. 
Παίρνουμε αίμα από βόδι, γίδα, πρόβατο και χοίρο και την κοπριά απ' τα ψιλά άντερα των ιδίων ζώων, θυμάρι, ρίγανη, γληφώνι, θρούμπι, μαντζουράνα; σκόρδο, τρυγιά από εύοσμο κρασί-τό ίδιο ποσό απ' το καθένα και ξύγκι ή μυαλό από τα ίδια ζώα, τα κοπανίζουμε στην αρχή χωριστά και υστέρα όλα μαζί και τα κάνουμε ζυμάρι και τα ρίχνουμε στο μέρος που θα ψαρέψουμε και ύστερα από μια ώρα ρίχνουμε τα δίχτυα.

Δόλωμα για όλα τα ψάρια.
Παίρνουμε αίμα από μαύρη γίδα; τρυγιά από εύοσμο κρασί και ζυμάρι και τα ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μαζί και πλεμόνι από γίδα πολύ ψιλοκομμένο και μεταχειριζόμαστε το δόλωμα. Αν πασπαλίσουμε το ορμίδι με αλάτι δεν ζυγώνει καθόλου ψάρι.

Τα δολώματα των ψαριών.
Το δόλωμα του πελαγίσιου κεφάλου, του βάτου, του σκόρπιου (σκορπιδιού), της μουρούνας, των φαγκριών, της συναγρίδας, των σκάρων, μπαρμπουνιών, γουφαριών (λεπιών), ζαργανών, του μπογιατζή, των μαγιάτικος των σαφριδιών, σακούτων, μελανουριών, της μαρίδας, των κεφάλων, χταποδιών, σαλαχιών, της γόπας, των μυδιών, της μουρμούρας, των μυλοκοπιών, τών σουπιών, της φωκίδας, των αστακών, της μουδιάστρας, του γίλλου, των αλαβήτων (ρινοβάτων), των σαργών, των γαρίδων, της χαρακίδας (σουβλομυτάρι), της γλώσσας, της τσιπούρας (χρυσόφας), των αλιαντρίδων, της φρίσσας, των ποταμίσιων ψαριών όλων, της τζερδέλας,; της ψιλής θαλασσινής μαρίδας, των χωβιών, των δάκων, του γουρουνόψαρου (κολαούζου), των γαλέων, των λεπιδωτών, των ροφών, του μαινουλιού, της σμέρνας, των σικυών, των χελιών, των κηρύκων, των γλίνων, της πορφύρας, των λαυρακιών και για όλα τα ψάρια, σ' όλες τις εποχές και για την ψιλή μαρίδα είναι αυτό που θα σημειώσουμε παρακάτω.
Το δόλωμα αυτό τραβάει πρώτα τα μεγάλα ψάρια ήτοι τους γίλλους, τους μπακαλάους, τα φαγγριά και τα άλλα μεγάλα ψάρια. Γιατί άμα το βάλουμε στο αγκίστρι και πέσει στο νερό, τα μικρά ψάρια φοβούνται τα μεγάλα και φεύγουν. Τα δε μεγάλα τα τραβάει το δόλωμα και βγαίνουν απ' τις φωλιές τους κι' αν ακόμα είναι μακριά 400 μέτρα. Και καθώς έρχονται παίζουν και τσακώνονται το ένα με το άλλο και ευχαριστημένα ξεκολλούν χωρίς να σπαράξουν και χωρίς να κόβουν το ορμίδι.

Πώς γίνεται το δόλωμα.
Το δόλωμα αυτό γίνεται ως εξής. 
Παίρνουμε κρέας από γουλιανό 11 δράμια, άλλη τόση βρώμη, κόκκινο αγκάθι ξερό από αγριαγκινάρα, γλυκάνισο και τυρί γίδινο 5 δράμια απ' το καθένα, 3 δράμια πολύκαρπο, 5 δράμια αίμα χοιρινό και 5 δράμια χαλθάνη και τα κοπανίζουμε καλά καθένα χωριστά, τα ανακατεύουμε, βάζουμε και κρασί μπρούσκο ανόθευτο, τα φτιάνουμε κουλουράκια και τα ξεραίνουμε στον ίσκιο.

Δόλωμα που χρησιμεύει μόνο για τους πολύ μεγάλους σικυνούς επειδή είναι πολύ δυνατό.
Παίρνουμε φακή καβουρδισμένη 4 δράμια, κύμινο καβουρδισμένο ενάμισι δράμι, αγουρίδα και κρέας ώμου κεφάλου 5 δράμια από το καθένα, 5 δράμια κορακοπόδι (αγριάδα), σάρωμα (κοκκωνόχορτο) πικρό ήτοι ενάμισι δράμι, χουρμά ξερό 5 δράμια και καστόριο ενάμισι δράμι. Τα κοπανίζουμε αυτά όλα μαζί, βάνουμε και χυλό από άνηθο και κάνουμε κουλουράκια και το μεταχειριζόμαστε.

Δόλωμα για τα ποταμίσια ψάρια πού το μεταχειριζότανε και ο Οπιανός.
Παίρνουμε αίμα από μοσχάρι και κρέας μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο και τα βάζουμε μέσα σ' ένα ποτήρι όπου τα αφήνουμε 10 ήμερες και κατόπιν τα χρησιμοποιούμε για δόλωμα.

Δόλωμα για να έρχονται αμέσως τα ψάρια.
Ζυμώνουμε αλεύρι και το κάνουμε ζυμάρι και το ρίχνουμε στο νερό.

Δόλωμα για τη ποταμίσια λιανομαρίδα.
Παίρνουμε 270 δράμια πίτουρα από κριθάρι κι' άκοπη φακή 320 δράμια, τα βρέχουμε και τα ανακατεύουμε με ανάλογο ποσό γάρο ανόθευτο, βάζουμε και 320 δράμια σουσάμι και το σκορ­πίζουμε λίγο-λίγο γύρω μας. Μόλις το σκορπίσουμε όλη η λιανομαρίδα θα έλθει κοντά κι' αν ακόμη βρίσκεται σε απόσταση 1000 μέτρων. Τα μεγάλα όμως ψάρια θα φύγουν απ' τη μυρωδιά. Και έτσι θα επιτύχουμε το σκοπό μας.

Δόλωμα για τα γουρονόψαρα.
Παίρνουμε 5 δράμια σουσάμι, 3 δράμια κεφάλι από σκόρδο, κρέας από ορτύκι παστό 3 δράμια και ενάμισι δράμι πολύκαρπο, τα λιώνουμε στο γουδί, τα κάνουμε κουλούρια και τα μεταχειριζόμαστε.

Δόλωμα για τα χέλια.
Παίρνουμε 10 δράμια από θαλασσινή σαρανταποδαρούσα (κολλητσιάνο), 10 δράμια γαρίδες και ενάμισι δράμι σουσάμι και τα μεταχειριζόμαστε.

Δόλωμα για το πελαγίσιο κέφαλο.
Παίρνουμε ένα κουκί μαλάβαθρο, 10 κουκιά πιπέρι, 4 κουκιά μαυροκούκι, λίγο άνθος από βούρλο, τα κοπανίζουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Έπειτα βρέχουμε την ψίχα από ψωμί καθαρό με 80 δράμια κρασί Μαρεωτικό ανακατεύουμε μαζί και τα άλλα και το μίγμα το χρησιμοποιούμε για δόλωμα.

Άλλο δόλωμα πολύ καλό για να ψαρεύουμε όμως μόνον μεγάλους κεφάλους.
Παίρνουμε 5 δράμια συκώτι από μαγιάτικο, 10 δράμια θαλασσινές γαρίδες, 5 δράμια σουσάμι, 10 δράμια πλιγούρι, 3 δράμια κρέας από γουφάρι ωμό, τα κοπανίζουμε μαζί και τα ανακατεύουμε στάζοντας επάνω πετιμέζι και κάνουμε κουλουράκια.

Δόλωμα για τούς πελαγίσιους κεφάλους (μπάφες).
Βάζουμε τα αχαμνά κριαριού σε αγγείο πήλινο και από πάνω βάζουμε άλλο αγγείο πήλινο και το σφίγγουμε καλά ώστε να μην
μπαίνει αέρας από πουθενά και τα βάζουμε να ψηθούν απ' το πρωί έως το βράδυ σε καμίνι υαλουργίας. Θα τα βρούμε δε τότε μαλακά σαν τυρί και τα χρησιμοποιούμε για δόλωμα.

Μαγική μέθοδος που λέγεται «πτολάτος» και χρησιμεύει για να μαζευτούν τα ψάρια στο ίδιο μέρος της θαλάσσης.
Παίρνουμε 3 θαλασσινά στρείδια απ' αυτά που γίνονται στις πέτρες, τους βγάνουμε το κρέας και γράφουμε στο όστρακο (τσόφλοιο) τα έξης ονόματα και αμέσως θα δούμε τα ψάρια να μαζεύονται στο ίδιο μέρος. Τα ονόματα αυτά είναι Ίαώ, Σα6αώθ, τα μεταχειριζόντανε δε και οι Ιχθυοφάγοι.

Δόλωμα για τα μπαρμπούνια και τους μεγάλους σκάρους που το μεταχειριζόμαστε σε μέρη που δεν πηγαίνουν μικρά ψάρια επειδή το ρεύμα είναι ορμητικό. Το δόλωμα αυτό είναι αποτελεσματικό.
Παίρνουμε 10 δράμια κρέας από τοφλϊνο) ποταμίοιο, 10 δράμια φακή άκοπη καβουρδισμένη, 5 δράμια γαρίδες ποταμίσιες, ενάμισι δράμι μαλάβαθρο, τα κοπανίζουμε και τα ανακατεύουμε με το ασπράδι του αυγού όρνιθας, τα κάνουμε κουλουράκια και το μεταχειριζόμαστε.

Δόλωμα για τα μεγάλα θαλασσινά ψάρια τους μπακαλάους, γαλέους, ροφούς και άλλα τέτοια.Παίρνουμε 10 δράμια αχαμνά από κόκορα και 20 δράμια κουκουνάρια, τα καβουρδίζουμε και τα κοπανίζουμε (τρίβονται σαν το ψωμί) και φτιάνουμε κουλουράκια και με αυτά δολώνουμε.

Δόλωμα για τη σμέρνα.
Παίρνουμε 10 δράμια κρέας από γουλιανό ποταμίσιο, 5 δράμια σπόρο από αγριαπήγανο, 5 δράμια ξύγκι μοσχαρίσιο, 10 δράμια σουσάμι, τα κοπανίζουμε τα κάνουμε κουλουράκια και δολώνουμε.


Δόλωμα για τα χταπόδια και τις σουπιές.
Παίρνουμε 10 δράμια αλάτι αμμωνιακό (νισαντήρι) και 5 δράμια βούτυρο γίδινο, τα κοπανίζουμε και κάνουμε κουλουράκια κι' αλείφουμε τα σκοινιά και τα πανιά που είναι χωρίς κρόσσια. Κι' έτσι τα χταπόδια και οι σουπιές -θα τρέξουν κοντά να βοσκήσουν και δεν φεύγουν. Και τότε σηκωνόμαστε και μαζεύουμε στη βάρκα αστακούς, κήρυκες, πορφύρες και όσα άλλα είναι.

Δόλωμα για τα χέλια και τα όστρακα.
Παίρνουμε 10 δράμια αλάτι αμμωνιακό, ενάμισι δράμι κρεμ­μύδι, 8 δράμια ξύγκι μοσχαρίσιο, τα ανακατεύουμε και αλείφουμε με αυτά τα μαυρογάλαζα αγκίστρια που έχουμε. Αμέσως δε από τη μυρωδιά θα έλθουν τα χέλια και τα όστρακα και θα παραδοθούν μόνα τους.

Δόλωμα για όλα τα ψάρια και για όλες τις εποχές.
Παίρνουμε 4 φύλλα από σίσγουδο, ένα φύλλο κύπερη, μαϊντανό ίσα μ' ένα κουκί, κύμινο όσο πιάνουμε με τα 3 δάκτυλα και μια χούφτα άνηθο, τα κοπανίζουμε και τα κοσκινίζουμε και τα βάνουμε σε καλαμίδα. Όταν μας χρειασθώ το δόλωμα βρίσκουμε λεβίθες ή σκουλήκια χοντρά (απ' αυτά πού βγαίνουν ύστερα απ' τη βροχή και τα πλένουμε και τα βάνουμε μέσα σ' ένα δοχείο. Μαζεύουμε δε και αγριάδα υγρή και τη σφίγγουμε στο χέρι και την ανακατεύουμε με όσο χρειάζεται απ' το δόλωμα πού έχουμε στην καλαμίδα. Κατόπιν βάζουμε και τις λεβίθες στο μίγμα και τα τρίβουμε όλα μαζί και κατόπιν δολώνουμε.





Δόλωμα για την λιανομαρίδα που πιάνεται με το καλαμίδι.
Παίρνουμε 320 δράμια γαρίδες ποταμίσιες,. τις μουσκεύουμε μέσα σε γάρο ανόθευτο από μισηρούς παστούς, τη διατηρούμε 2 ημέρες και την τρίτη δολώνουμε. Πρέπει να ψαρεύουμε με 2 καλαμίδια και καθένα απ' αυτά να έχει 4 αγκίστρια και να έχουμε μαζί μας κι' ένα βοηθό. Έτσι θα πιάσουμε, τόσα πολλά ψάρια ώστε ούτε εκείνοι που ψαρεύουν με την απόχη ή με τον πεζόβολο να μας περάσουν.

Δόλωμα γενικό.
Κοπανίζουμε φακή με νισεστέ ξερό, τα ανακατεύουμε και δολώνουμε.

Δόλωμα για όλα τα ψάρια.
Παίρνουμε κρέας από κοχλιούς, χωρίς τις ουρίτσες και δολώ­νουμε. Δεν πρέπει όμως να μεταχειριζόμαστε μεγάλους κοχλιούς.

Δόλωμα που χρησιμοποιείται όταν ψαρεύουν με κιούρτο (ψαροκόφινο).
Ανακατεύουμε το χυμό από μυροβάλανο με κοπριά ανθρωπινή και με ψωμί καθαρό, αφού πρώτα τα τρίψουμε καθένα χωριστά. Τα βάνουμε κατόπιν μέσα στον κιούρτο και τα μετα­χειριζόμαστε.

Άλλο δόλωμα για τον κιούρτο.
Το δόλωμα τούτο το χρησιμοποιούν καθώς έχω διάβαση οι Ιχθυοφάγοι. Παίρνουμε μικρά σαλιγκάρια (βουλωμένα) απ' αυτά που είναι στις πέτρες, τους βγάζουμε το κρέας και το χρησιμοποιούμε.

Δόλωμα για τους θαλασσινούς κεφάλους, τους σκάρους και τα μπαρμπούνια.
Ανακατεύουμε κόκκαλο από σουπιά, με δυόσμο χλωρό, με νερό, με ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι και μ' ενάμισι δράμι τυρί αγελαδινό και το μεταχειριζόμαστε.

Δόλωμα μόνο για τους σκορπιούς (σκορπίδια).
Ανακατεύουμε πριονίδια από ξύλο συκαμινιάς και κοτσάνι από αγκινάρα με 10 δράμ. κίννα και 5 κάμπιες από κραμπολάχανο και σιτάρι ψιλοκοσκινισμένο και άμμο. Χύνουμε μέσα και νερό και τα κάνουμε όλα μαζί ζυμάρι και δολώνουμε.

Δόλωμα για θαλασσινά φαγγριά.
Ανακατεύουμε ζουμί από μαυροκούκι με ακρίδες και λεβίθες και με άχνη από σιτάρι. Χύνουμε έπειτα μέσα και νερό ώστε το μίγμα να γίνει παχύρρευστο σαν μέλι και δολώνουμε.

Δόλωμα μόνο για τις ζαργάνες.
Ζυμώνουμε χολή από μοσχάρι με αλεύρι, με λάδι και με νερό, τα κάνουμε ζυμάρι και δολώνουμε. Το ίδιο δόλωμα το μασούμε και το φτύνουμε στο νερό κι' έρχονται κοντά μας τα ψάρια.

Δόλωμα μόνο για τα μαγιάτικα.Καίμε καρύδια ως που να γίνουν στάχτη και τα τρίβουμε μαζί με ματζουράνα, με ψωμί βρεμένο, με καθαρό νερό και με γίδινο τυρί. Τα κάνουμε όλα μαζί ζυμάρι και δολώνουμε.

Δόλωμα μόνο για τις μαρίδες.

Κοπανίζουμε σκόρδα με ψωμί και τυρί γίδινο και γελαδινό και με παστρική άχνη, κάνουμε ζυμάρι και ρίχνουμε το δόλωμα.

Δόλωμα για τους βάτους.
Ανακατεύουμε κοπριά από περιστέρι με σεμιγδάλι ρίχνουμε και νερό και το ζυμώνουμε.
Άλλο:Βράζουμε σπόρο από μαρούλι και χύνουμε μέσα βούτυρο και σεμιγδάλι και κατόπιν τρίβουμε το μίγμα που θα γίνει.

Δόλωμα για τη μουρούνα.
Βράζουμε χλωρό μούσκλι από πέτρα με λάδι και δολώνουμε.

Δόλωμα για μπακαλάους.
Παίρνουμε γουφάρι, μπογιατζή και φρίσσα, τούς βγάνουμε τα κόκκαλα, βάνουμε και μούσκλια κι' αλεύρι από κριθάρι και κάνουμε ζυμάρι και δολώνουμε.

Δόλωμα για σαφρίδια και μελανούρια.
Μουσκεύουμε τσουκνίδα σε χυλό από κόλιαντρο χλωρό και την κάνουμε ζυμάρι με σεμιγδάλι και δολώνουμε.

Δόλωμα για πελαγήσιους κεφάλους και για τους μικρούς.
Ανακατεύουμε ψωμί από άχνη και τυρί γίδινο και ασβέστη, τα ζυμώνουμε μαζί χύνοντας και νερό θαλασσινό και κάνουμε ζυμάρι και δολώνουμε.

Δόλωμα για χταπόδια.Δένουμε μουρμούρες ψιλές γύρω από ένα δυνατό ξύλο και δολώνουμε.

Δόλωμα για τις σουπιές.
Ανακατεύουμε λάδι με τρυγιά χωρίς νερό και πηγαίνουμε στο μέρος πού θα ψαρέψουμε και το ρίχνουμε. Οι σουπιές όταν ιδούν την τρυγιά να κατεβαίνει αφήνουν τη μελάνη τους και περνούν στο μέρος όπου φάνηκε το λάδι και τότε τις πιάνουμε.

Δόλωμα για τους αστακούς.
Δένουμε μουρμούρα σε δυνατό ξύλο, κοπανίζουμε δε και 10 πορφύρες μαζί λάδι και τις ανακατεύουμε μ' ένα μικρό μούσκλι και ραντίζουμε το βράχο όπου είναι oι αστακοί και έτσι θα τούς πιάσουμε.

Δόλωμα για τα μελανούρια.
Παίρνουμε συκώτι από γίδα και τα βάνουμε δόλωμα στ' αγκίστρια. Υπάρχει δε και άλλο δόλωμα για το ψάρεμα στη θάλασσα ή για πολλά ψάρια. Το δόλωμα από νύχι γίδας ή γαιδάρου




http://alieus.forumgreek.com/t298-topic

ΠΗΓΗ: https://greek1.blogspot.com/2018/11/t.html#ixzz5XPv6fx7d 
®1Greek Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη 

Οικονομική Ανάπτυξη – αλήθεια και ψέματα

Οικονομική Ανάπτυξη – αλήθεια και ψέματα

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Οι ελληνικές κυβερνήσεις επικαλούνται συνεχώς την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της θυσίας (οικονομικής και όχι μόνο) που υφίσταται ο Ελληνικός λαός.
Δεν αποσαφηνίζουν όμως σε τι ακριβώς συνίσταται η ανάπτυξη την οποία επικαλούνται. Αναφέρονται σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων υπονοώντας τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και όχι στην χρηματιστηριακή. Φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από Ελληνες επιχειρηματίες.


Ως εκ τούτου, η επίκληση στην ανάπτυξη μπορεί να θεωρηθεί ότι άπτεται περισσότερο της επικοινωνίας και όχι της οικονομίας κι αυτό γιατί δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα γιατί οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εύκολα χρηματοδότηση τόσο για έρευνα και ανάπτυξη όσο και για απόκτηση κεφαλαίων κίνησης, οι πελάτες καθυστερούν την αποπληρωμή των οφειλών τους και γενικότερα υπάρχει αύξηση τόσο των χρεοκοπιών όσο και της αφερεγγυότητας. Στο Βέλγιο, σε σχετικές έρευνες, το 43% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους ενώ στην Ολλανδία το 50% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι πελάτες τους ζητούσαν μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής. 
red wooden framed glass broken windowΗ οικονομική ανάπτυξη σε μία χώρα δεν πραγματοποιείται αυθόρμητα, όπως υπονοείται από τις Ελληνικές κυβερνήσεις αλλά βασίζεται στους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει μία χώρα και ειδικά στην επιχειρηματικότητα. Ο τύπος, ωστόσο, της επιχειρηματικής δραστηριότητας επηρεάζεται από τις περιστάσεις που επικρατούν σε μία οικονομία οι οποίες είναι αυτές που επηρεάζουν τόσο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και τον τύπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι περιστάσεις αυτές είναι το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, οι μακροοικονομικές συνθήκες και η σταθερότητα αυτών, το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και το επίπεδο ανεργίας. Σε περιβάλλον κρίσης, παρατηρείται χαμηλός βαθμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας χαμηλής αξίας   – γι’αυτό και τα άπειρα καφέ  που βλέπουμε στη χώρα μας.  Είναι γεγονός ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες παρατηρούμε αύξηση των νέων επιχειρήσεων, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, αλλά η αύξηση αυτή ακολουθείται από πολλές χρεοκοπίες και περαιτέρω πτώση της χρηματοδότησης (εάν υφίσταται) που με τη σειρά τους προκαλούν μείωση της έναρξης νέων επιχειρήσεων
Για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων το επίπεδο εισοδήματος είναι καθοριστικός παράγοντας γιατί όταν είναι υψηλό συνεπάγεται διαθεσιμότητα πόρων που με τη σειρά τους διευκολύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων κάτι που έχει υποστηριχθεί από διάφορες μελέτες όπως είναι αυτή των Tan,Begley & Schock (2005).  Όσο πιο υψηλό είναι το διαχρονικό επίπεδο εισοδήματος τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Τα μνημονιακά όμως μέτρα που εφαρμόζονται έχουν μειώσει και μειώνουν δραστικά το επίπεδο εισοδήματος και προβλέπεται να το μειώσουν ακόμα περισσότερο.
Πέραν αυτού η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής ζήτησης που με τη σειρά της προκαλεί μείωση των πωλήσεων και κατ’επέκταση σε χρεοκοπία και όχι σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων. 
Πώς όμως ευελπιστούμε ότι θα  δημιουργηθεί ανάπτυξη όταν δεν ευνοείται η αύξηση του εισοδήματος; Η μήπως προσδοκούμε στη δημιουργία ρευστότητας που δεν είναι εφικτή; Το σοκ ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν ειδικότερα μακροπρόθεσμα. Αυτό όσον αφορά τους Ελληνες επιχειρηματίες γιατί οι εκτός συνόρων δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας, άρα η επιχειρηματικότητα διαρκώς θα αφελληνίζεται. Συνεπώς, η οικονομική κρίση εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και επιβάλλει υψηλή μεταβλητότητα. 
Η κρίση επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην εύρεση επενδυτικού κεφαλαίου αλλά και στην ίδια τη σύνθεση των επενδύσεων. Οι πιστωτικοί περιορισμοί που τίθενται δημιουργούν το «φαινόμενο κατανομής των περιουσιακών στοιχείων» όπου σύμφωνα με αυτό οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κάποια εναπομείνασα ρευστότητα αντί να επενδύσουν σε άυλα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι πατέντες κτλ. στρέφονται σε επενδύσεις από τις οποίες προσδοκούν υψηλές αποδόσεις. 
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Το ερώτημα παραμένει. Πώς θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει ανάπτυξη μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ποια είναι τα σχέδιά για την ανάπτυξη του επιχειρείν ειδικά των Ελληνικών επιχειρήσεων και ποια είναι η εθνική στρατηγική για την επιχειρηματικότητα; Πολύ φοβάμαι ότι το ερώτημα αυτό θα μείνει αναπάντητο.


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Aghion, P., Angeletos, G.-M., Banerjee, A., & Manova, K. (2010). Volatility and
growth: Credit constraints and the composition of investment. Journal of Monetary
Economics57(3), 246–265.
FernándezAI., GonzálezF., & SuárezN. (2013). The real effect of banking
crises: Finance or asset allocation effects? Some international evidence. Journal of
Banking & Finance37(7), 2419–2433.

Tan, W.L., Begley, T.M., & Schock, H. (2005). Politico-economic factors associated with interest in starting a business: a multi-country study. Entrepreneurship: Theory and Practice.

http://mastroyanni.blogspot.com/

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ…

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ…


ellada-tourkia-750x430
Το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και παράλληλα διαδραματίζεται στο παρασκήνιο ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ.
Από την περασμένη Παρασκευή η αμερικανική ExxonMobil ξεκίνησε να… τρυπά το βυθό της κυπριακής ΑΟΖ αναζητώντας ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα της επιτρέψουν στο μέλλον την εξόρυξη.
Το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και συνοδευτικά σκάφη τα οποία έχουν χτίσει μια ασπίδα προστασίας γύρω του, ενώ, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να μην διανοηθεί να παρεμποδίσει τις έρευνες.
Οι Τούρκοι εντούτοις αγνοούν τις προειδοποιήσεις και παίζουν με τη φωτιά και τα νεύρα όλων στην ανατολική Μεσόγειο.
Εδώ και λίγες ώρες, σύμφωνα με το militaire, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros πλέει εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία.
Είναι μια κλιμάκωση που φαίνεται να επιχειρούν οι Τούρκοι, που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει να πλέουν οριακά στα “σύνορα” αυτού του οικοπέδου. Μέχρι τώρα το Barbaros και η συνοδεία του έπλεαν στο λεγόμενο “τριεθνές”, στο σημείο που “ενώνονται” η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το Barbaros παρακολουθεί η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Δεν υπάρχει πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στην περιοχή ,όπως συνέβαινε στην αρχή αυτής της “μίνι κρίσης”. Αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει στη περιοχή του οικοπέδου 10 όπου η ExxonMobil συνεχίζει τη γεώτρησή της.
Στην Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας αναμένουν διπλωματικές πηγές κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με το hellasjournal, o τελευταίος αφίχθηκε στην Ουάσιγκτον «με τα μανίκια σηκωμένα», όπως δείχνουν οι δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη και οι ομιλίες του σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.
Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε με νέα στοιχεία, όπως είπε, για τους «τρομοκράτες» του Ιμάμη Γκιουλέν, τα οποία θα παραδοθούν στην αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε, για να απαιτήσει να τερματιστεί εδώ και τώρα η αμερικανική σχέση συνεργασίας με τους Κούρδους του YPG στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «τρομοκράτες» και οι ΗΠΑ διαπράττουν τεράστιο λάθος, που συνεργάζονται μαζί τους.
Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα και για τη δραστηριότητα του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil και θα βαδίσει στη γραμμή της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντήθηκε ήδη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης ζητήθηκε από την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές, ενώ διαμηνύθηκε στην τουρκική κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόκληση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
http://www.makeleio.gr/

Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής

  Πώς ήταν η Μακρινίτσα το 1975 μέσα από φιλμ της εποχής Από το αρχείο του δρ. Γ. Χατζηδάκη Δημοσιεύθηκε  23/01/2025 09:05 Σκαρφαλωμένη στο ...