Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Τελικά τι σημαίνει αυτή η χειρονομία;

Τελικά τι σημαίνει αυτή η χειρονομία;

Η συγκεκριμένη χειρονομία χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο κάθε λαός, ανά διαστήματα, την χρησιμοποιούσε για διαφορετικούς λόγους έτσι σήμερα συναντούμε διάφορες ερμηνείες.
Η παλαιότερη αναφορά της χειρονομίας χρεώνεται στον Gautama Buddha (Βούδα). Την χρησιμοποιούσε με σκοπό να διώξει τα κακά δαιμόνια, τις δυσκολίες, τις αρρώστιες, γενικά την κακή ενέργεια.
Σε άλλες χώρες, όπως της Ιταλία και γενικότερα την Μεσόγειο, την χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποτρέψουν την κακή τύχη αλλά και να διώξουν το κακό μάτι, την βασκανία όπως ονομάζεται. Είναι κάτι παράλληλο με το κτύπημα του χεριού στο ξύλο (“κτύπα ξύλο”).
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της corna, όπως ονομάζεται αυτή η χειρονομία στα ιταλικά, ήταν ο Giovanni Leone, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, που σε χειραψία του με ασθενείς της χολέρας, με το άλλο του χέρι έκανε την corna, προκειμένου να μην προσβληθεί απ’ τον υιό της χολέρας.
Παρόμοιο με αυτό, είναι και το κράτημα των όρχεων απ’ τους άντρες, όταν δουν κάποιον που θεωρούν γκαντέμη ή κάποιον που θέλουν να αποφύγουν. Στην Ελλάδα για παράδειγμα όταν δουν κάποιο παπά πιάνουν τους όρχεις τους.
Πέραν των πιο πάνω, η συγκεκριμένη χειρονομία χρησιμοποιείται, σχεδόν παγκόσμια, ως ένδειξη του απατημένου συζύγου (κερατάς), βάζοντας την πάνω από το κεφάλι του άλλου. Γι’ αυτό τον λόγο λέγεται και στα αγγλικά signs of the horns δηλαδή το σημάδι των κεράτων, σε ελεύθερη μετάφραση.
Μ’ αυτού του είδους την έννοια την χρησιμοποίησε ο Silvio Berlusconi, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, για τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών, σε μια φωτογραφία που είχαν όλοι μαζί έξω από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ισχυρίστηκε ότι το έκανε για πλάκα!
Η σύνδεση της χειρονομίας με την μουσική, επήλθε το 1967 όταν ο John Lennon των Beatles την είχε χρησιμοποιήσει σε μια φωτογράφηση. Επιπλέον είχε εμφανιστεί και στο εξώφυλλου του δίσκου τους Yellow Submarine.
Εκτός του John Lennon, η μπάντα Coven την χρησιμοποιούσε επίσης κατά την διάρκεια των συναυλιών της. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του άλμπουμ τους Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls, που κυκλοφόρησε το 1969, είχαν φωτογραφία, όλα τα μέλη της μπάντας, που έκαναν αυτήν την χειρονομία. Έκτοτε την χρησιμοποίησαν αμέτρητοι τραγουδιστές.
Αυτός που έκανε διάσημη την χειρονομία, στο ευρύ μουσικό κοινό, ήταν Ronnie James Dio. Όπως έλεγε ο ίδιος, την χειρονομία του την έμαθε η γιαγιά του που την χρησιμοποιούσε για το διώξιμο του “ματιού”.
Η χειρονομία πέρασε και στον κινηματογράφο, ήδη από την δεκαετία του 50’. Εικάζεται ότι ο πρώτος που την χρησιμοποίησε ήταν ο Marlon Brando στην ταινία Guys and Dolls (1955).
Κλείνοντας να αναφερθώ και στην σύνδεση της χειρονομίας με τον σατανισμό απ’ όπου προέλθετε από το βιβλίο  Kitab al-Bulhan ή Book of Wonders, του 14ου με 15ου αιώνα, όπου απεικονίζει το σατανά να κάνει την χειρονομία. Η χειρονομία μπορεί να συναντηθεί και στους νέο-παγανιστές όπου την χρησιμοποιούν για να δοξάσουν την ειδωλολατρική θεότητα Horned God.
https://perithorio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα

  H ελληνική υπερτροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα H ελληνική  υπερτροφή : Τις δύσκολες εποχές από τις αρχές του προηγούμενου αι...