Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ-- Τι πρέπει να κοιτάτε στην ετικέτα

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες 

 Τι πρέπει να κοιτάτε στην ετικέτα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιστεύεται γενικά, ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Τι είναι ακριβώς οι κονσέρβες
Κονσερβοποίηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μακρές χρονικές περιόδους με τη συσκευασία τους σε αεροστεγή δοχεία. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, ως ένας τρόπος για να υπάρχει μια σταθερή πηγή τροφής για τους στρατιώτες στον πόλεμο.

Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από το ένα προϊόν στο άλλο, αλλά υπάρχουν τρία βασικά βήματα:
Επεξεργασία: Οι τροφές αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια τους, τα κόκαλα, το κέλυφος, ή ακόμα και μαγειρεύονται.
Σφράγιση: Οι επεξεργασμένες (πλέον) τροφές μπαίνουν και σφραγίζονται σε κονσέρβες.
Θέρμανση: Οι κονσέρβες θερμαίνονται για να εξοντωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και να προληφθεί τυχόν αλλοίωση της τροφής.
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην τροφή να είναι ασφαλής για κατανάλωση για 1 έως 5 έτη, ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα πιο κοινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σούπες, κρέατα και θαλασσινά.
Κονσέρβες: Πώς επηρεάζουν την θρεπτικότητα της τροφής
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά πιστεύεται ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, ή τα κατεψυγμένα, αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της εκάστοτε τροφής.
Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ, επίσης διατηρούνται ακέραια.
Ως εκ τούτου, οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεν χάνουν σε θρεπτικότητα όταν μπαίνουν σε κονσέρβες.
Ωστόσο, επειδή η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει και την έκθεση της κονσέρβας σε υψηλή θερμότητα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β μπορεί να καταστραφούν.
Από την άλλη πλευρά, αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στην θερμότητα και τον αέρα γενικά, οπότε μπορούν να χαθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κανονικής επεξεργασίας, δηλαδή με το απλό μαγείρεμα και τις μεθόδους αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.
Επίσης, ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένες βιταμίνες, μπορεί και να αυξήσει άλλες χημικές ενώσεις που κάνουν καλό στην υγεία.
Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, κάτι που κάνει τις κονσέρβες αυτών των προϊόντων μια ακόμα καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών.
Οι κονσέρβες μπορεί να περιέχουν μικροποσότητες δισφαινόλης-Α
Η δισφαινόλη-Α (Bisphenol-A, ή BPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στην συσκευασία τροφίμων, όπως και στις κονσέρβες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να μεταφερθεί από την επένδυση του μεταλλικού δοχείου μέσα στο φαγητό που τρώμε.
Μία μελέτη εξέτασε 78 διαφορετικές κονσέρβες τροφίμων και έδειξε ότι υπήρχαν μικροποσότητες BPA στην περιεχόμενη τροφή σε πάνω από το 90% αυτών. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών είναι η κύρια αιτία έκθεσης ενός ατόμου στην BPA.
Αν και τα στοιχεία δεν είναι σαφή, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την BPA με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου-2 και ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν μόνο στην περίπτωση που κάποιος καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες κονσερβοποιημένων τροφών για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι οι ποσότητες BPA μπορεί να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Οι κονσέρβες έχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, ή συντηρητικά
Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.
Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι κονσέρβες μπορεί, επίσης, να περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλές επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό. Η περίσσεια της ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.
Μπορεί, επίσης, μια κονσέρβα να περιέχει μια ποικιλία από άλλα φυσικά ή χημικά συντηρητικά.
Τι να προσέχετε, όταν αγοράζετε κονσέρβες
Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και την λίστα συστατικών.
Αν η πρόσληψη αλατιού είναι πρόβλημα για σας, επιλέξτε κονσέρβες που αναγράφουν στην ετικέτα τους “χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο” ή “χωρίς πρόσθετο αλάτι”.
Για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα σε κονσέρβα σε νερό, ή σε χυμό, αντί για σιρόπι.
Μπορείτε, επίσης, να στραγγίσετε και να ξεπλένετε τα τρόφιμα όταν τα βγάζετε από την κονσέρβα, για να μειώσετε το περιεχόμενο σε αλάτι και ζάχαρη.
Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να το δείτε αυτό είναι να διαβάσετε τον κατάλογο συστατικών στην ετικέτα.
.iatropedia.gr
https://www.pentapostagma.gr/

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΕΠΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ

Γιατί τα τραύματα της νύχτας επουλώνονται 

πολύ πιο αργά από εκείνα της μέρας

Το ανθρώπινο βιολογικό «ρολόι» επιδρά με τέτοιο τρόπο στα τραύματα και στις πληγές, που όσα γίνονται το πρωί θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα από όσα συμβαίνουν στη διάρκεια της νύχτας.
Η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, είναι περίπου 60% μεγαλύτερη, έναντι των νυχτερινών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.

Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν δείξει ότι στη διάρκεια της μέρας οι πληγές του δέρματος θεραπεύονται με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις πληγές που έχουν γίνει το βράδυ.
Τώρα, επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους, όπως έδειξε η μελέτη 118 ασθενών με εγκαύματα. Τα βραδινά εγκαύματα χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο 60% περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, σε σχέση με τα πρωινά.
Τα τραύματα που είχαν γίνει μεταξύ 8 το βράδυ και οκτώ το πρωί, χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο 28 μέρες για να κλείσουν, έναντι μόνο 17 ημερών για τα τραύματα που είχαν γίνει ανάμεσα στις 8 το πρωί και στις οκτώ το βράδυ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.pentapostagma.gr/

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΠΚΟΡΝ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ---Popcorn On The Cob

Τοποθετεί ένα ολόκληρο καλαμπόκι μέσα σε χαρτοσακούλες και το βάζει στον φούρνο… Μόλις το δείτε θα το κάνετε αμέσως κι εσείς! (βίντεο)

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο το Φθινόπωρο, από ένα φρέσκο σνακ. Αυτός είναι ένας πραγματικά υγιεινός και εκπληκτικός τρόπος για να φτιάξετε ποπ κορν στο σπίτι. Ποιος ήξερε ότι παίρνοντας ένα φρέσκο καλαμπόκι από αγρόκτημα μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σπιτικό ποπ κορν;
Κυριολεκτικά δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια και στα αυτιά μου, ακούγοντας να σκάνε τα ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων. Στο παρακάτω βίντεο ο άντρας εξηγεί και δείχνει πώς να το κάνουμε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια χάρτινη σακούλα και ένα φρέσκο ολόκληρο καλαμπόκι.
Μοιράζεται το σνακ με τα δύο κυνηγοσκυλάκια του, και λέει ότι είναι το μόνο ασφαλές ανθρώπινο σνακ για αυτά τα χαρούμενα ζωάκια. Απλά ακούγοντας το σκάσιμο που γίνεται κατά τη διάρκεια 3 λεπτών στο φούρνο μικροκυμάτων, κάνει τις ουρές τους να κουνιούνται. Απολαύστε τη σκηνή του τσιμπολογήματος καθώς ο άντρας μοιράζεται το σνακ με τα σκυλιά του.

Θα δοκιμάσουμε και εμείς αυτό το φρέσκο ποπ κορν σνακ, όσο το φρέσκο καλαμπόκι είναι ακόμα διαθέσιμο. Ενημερώστε μας αν νομίζετε ότι θα δοκιμάσετε αυτή την υγιεινή εναλλακτική λύση.
https://www.pentapostagma.gr/
Παρακαλώ μοιραστείτε το με την οικογένεια και φίλους σας


Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Θεσσαλία επενδύει στα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα

Τα 20 προϊόντα της Θεσσαλίας που μπορούν να πιστοποιηθούν από την ΕΕ ανήκουν στις κατηγορίες κρέατα, φρούτα, ελιές, ξηροί καρποί και τρόφιμα.
Προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων - Πρόσκληση έτους 2017 ύψους 128.5 εκατ. ευρώ
Σαράντα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, εκ των οποίων τα 20 είναι πιστοποιημένα και τα άλλα 20 προς αναγνώριση και πιστοποίηση για να χαρακτηριστούν ΠΟΠ/ΠΓΕ Θεσσαλίας απασχολούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αποκτώντας έτσι την προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία.
Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία είτε συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας», είτε οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών απέστειλαν φακέλους ή αιτήματα προς χρηματοδότηση για τη σύνταξη του φακέλου τους για να ακολουθήσει από την περιφέρεια η υποβολή και, εν συνεχεία, η πιστοποίηση στο υπουργείο Γεωργίας και στην ΕΕ.
Κάποια από αυτά είναι ξακουστά ανά την επικράτεια για τη σύνδεσή τους με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, κάποια άλλα όχι τόσο. Όπως είναι φυσικό, η υπόθεση των ΠΟΠ δεν απασχολεί μόνο την περιφέρεια, αλλά και άλλους φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την πιστοποίηση ενός αγροτικού προϊόντος, καθώς αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι μόνο έτσι το προϊόν θα αποκτήσει την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία.
Τα 20 νέα προς αναγνώριση ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντα πρέπει να διαμορφώσουν άμεσα διαγνωστικές εκθέσεις και να προχωρήσουν σε αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη σύνταξη φακέλου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του καν. 1151/2012 και να ακολουθήσει η τελική υποβολή στο υπουργείο και την ΕΕ.

Τα διαθέσιμα προγράμματα

Οι διαγνωστικές εκθέσεις θα υποβληθούν στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν εντός του 2018 στα παρακάτω ευρωπαϊκά προγράμματα κατοχύρωσης και προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ Προϊόντων:
LEADER 2014-2020: Έως τέλη 2017 ή αρχές του 2018 (μέσω πρόσκλησης των Αναπτυξιακών της περιφέρειας).
ΓΓΕΤ δράσεις ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 για επιδότηση σύνταξης φακέλου ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ κατοχύρωσης πρωτογενούς παραγωγής, αγροτικών προϊόντων και μεταποιημένων τροφίμων (αλλαντικά, χαλβάς κ.λπ.). Προϋποθέτει διαγνωστική έκθεση εντός του 2018.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Στις αρχές του 2018 και στο Μέτρο 3.2 και 16.1 περί Ενίσχυσης Καινοτομίας και Προβολής ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων για παραγωγή (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα).
Οριζόντιο πρόγραμμα ΕΕ για ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΑREPO, προβολή 1/2018 και 1/2020.
Διακρατικά Interreg (ΜΕD, ENI κ.ά.) για ΠΟΠ/ΠΓΕ προβολή μέσω συνεργασιών, εντός του 2018.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι στη Θεσσαλία είναι συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών του άρθρου 37, φορείς διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων άρθρου 38, αγροδιατροφικές συμπράξεις περιφερειών του άρθρου 35, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόν του άρθρου 34 του Νόμου 4384/2016 και συλλογικοί φορείς παραγωγών με ΑΦΜ.
Όσα προϊόντα δεν καλυφθούν για κατοχύρωση από τις προσκλήσεις Leader και ΓΓΕΤ για πιστοποίηση, η περιφέρεια πρέπει να στείλει έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο θα ζητά πρόγραμμα από εθνικούς πόρους του υπουργείου. Σε έσχατη περίπτωση θα εξεταστεί η κάλυψη της δαπάνης είτε από την ομάδα παραγωγών, είτε από πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το ενδεικτικό κόστος σύνταξης του φακέλου προς πιστοποίηση ανά προϊόν είναι για προϊόντα φυτικής παραγωγής έως 4.000 ευρώ και ζωικής παραγωγής ή μεταποιημένα έως 7.000 ευρώ.
http://www.ypaithros.gr/

Η ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ -- (συνταγή) -- Ένα φάρμακο που έρχεται από την αρχαιότητα

Η σούπα του Ιπποκράτη 

Ένα φάρμακο που έρχεται από την αρχαιότητα (συνταγή)

Η σούπα του Ιπποκράτη - Ενα φάρμακο που έρχεται από την αρχαιότητα (συνταγή)

Η σούπα του Ιπποκράτη επανεφευρέθηκε από τον αμερικανό Δρ Max Gerson. Η διάσημη διατροφή Gerson είναι ευεργετική και λέγεται ότι βοηθάει στην θεραπεία πολλών ανθρώπων, με ανίατες ασθένειες όπως καρκίνος , φυματίωση , διαβήτης, αρθρίτιδα , αλλεργίες, έλκη , καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση , ψυχικές νόσοι, νεφρική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας.


Αυτή είναι μια συνταγή σούπας που θεραπεύει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Με τη μόνη διαφορά ότι οι Αρχαίοι δεν είχαν πατάτες, τις οποίες έχει προσθέσει ο αμερικανός γιατρός.

Το μυστικό του Ιπποκράτη βρισκόταν σε ρίζες και βολβούς

Συστατικά


1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 μίσχους σέλινου
1 μέτρια ρίζα μαϊντανού – εάν είναι διαθέσιμη
Σκόρδο κατά βούληση
2 μικρά πράσα ή 1 μεγάλο
1 ½ κιλά ντομάτες ή περισσότερες
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κιλό πατάτες
Μαϊντανός για γεύση και όχι μόνο


Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά, τα αποφλοιώνετε και τα κόβετε, σε μικρούς κύβους .
Προσθέστε αρκετό φιλτραρισμένο νερό ώστε να καλύψει τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα.
Μαγειρέψτε όλα τα συστατικά σε χαμηλή φωτιά για 1,5 έως 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα .
Κατεβάζετε τα μαλακά λαχανικά από τη φωτιά, και τα ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ.
Αφαιρέστε τις ίνες και τις φλούδες .
Ανακατέψτε τα ακόμα ζεστά υλικά καλά μέχρι η σούπα να γίνει παχιά και κρεμώδης .
Πολτοποιήστε τη σούπα, ενώ είναι ζεστή, αλλιώς η σούπα θα σχηματίσει μια κολλώδη και αμυλούχα υφή όταν κρυώσει.
Αφήστε την σούπα να κρυώσει, πριν να την αποθήκευσετε στο ψυγείο.

Ο Δρ Gerson πίστευε ότι οι ασθενείς του έπρεπε να τρώνε αυτή τη σούπα δύο φορές την ημέρα για αποτοξίνωση.


πηγή: iefimerida.gr

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;

Γιατί να επιλέξω να διαβάσω ένα βιβλίο;

Αν δεν είσαι άτομο που αγαπάει το διάβασμα ξανασκέψου το. Η ανάγνωση ενός κειμένου ανεξάρτητα από  που αυτό προέρχεται (βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα), αλλά και από το είδος του (λογοτεχνία, επιστημονικό κτλ) μπορεί να σου προσφέρει εκτός από ψυχαγωγία, ένα διαφορετικό τρόπο να προσεγγίζεις τα διάφορα ζητήματα.
Ειδικότερα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων. Διαβάζοντας ένα κείμενο, έρχεσαι σε επαφή με την συλλογική γνώση του συγγραφέας, ο οποίος σίγουρα ασχολήθηκε συστηματικά και διεξοδικά προτού προχωρήσει στη συγγραφή του.
Το βιβλίο είναι ο τρόπος να δεις κάτι μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Είτε τελικά συμφωνήσεις με την άποψη του συγγραφέα, είτε διαφωνήσεις, το αποτέλεσμα είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τους πολυποίκιλους τρόπους κατανόησης των γεγονότων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, η ανάγνωση ενός βιβλίου θα σε οδηγήσει να διαπιστώσει πόσο διαφορετικός, αλλά και πόσο ίδιος είσαι με τους άλλους.
Αύξηση λεξιλογίου. Ο όρος λεξιπενία (περιορισμένη χρήση λεξιλογίου) αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Με την ανάγνωση ενός κειμένου αναπόφευκτα έρχεσαι σε επαφή με νέο λεξιλόγιο και εκφραστικά μέσα διαφορετικών συγγραφέων. Είναι γεγονός ότι με τη συνεχή επαφή με ποικίλης ύλης κείμενα σταδιακά μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα δυσκολότερα, ως προς τον τρόπο έκφρασης, κείμενα.
Το βιβλίο καλλιεργεί την φαντασία, προσφέρει αγωνία, χαρά, συγκίνηση. Μας γεμίζει λαχτάρα και ανυπομονησία. Μας προτρέπει να σκεφτούμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Μας κρατά συντροφιά, όταν είμαστε μόνοι.
Ας μη λησμονούμε, εν κατακλείδι, ότι το βιβλίο είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αφιερώσεις τον ελεύθερό σου χρόνο ξεκινώντας ένα βιβλιοταξίδι;

ΔΟΞΑΖΩ ΣΕ ΑΗ ΜΗΝΑ – Ποίημα του Δημήτρη Ηλιάκκου

Δοξάζω σε Αη Μηνά – Ποίημα του Δημήτρη Ηλιάκκου

11057448_1578174159098727_3100439021845829605_n.jpg
Το παρακάτω ποίημα το είχαμε δημοσιεύσει και παλαιότερα αλλά μιας και σήμερα είναι η μέρα του Αγίου το δημοσιεύουμε εκ νέου.
Στο τέλος του ποιήματος προσθέσα και βίντεο με τον ίδιο τον Δημήτρη (Μήτρο) Ηλιάκκο να το απαγγέλει σαν καλεσμένος μιας παραδοσιακής εκπομπής.
Δοξάζω σε Αη Μηνά 
πούσιεις γυρώ γυρώ βουνά
τζιαί κάθεσαι στην μέση. ..
τζιειπάνω τζιεί στον ουρανό
έχω τζι’εγιώ μια θέση..
εν τζι’ο παράδεισος καλός
μα μέναν εν μου ππέφτει λός
όπου η ψυσιή βαρέσει. ..
Τζι’άνοιξε τα επουράνια
τζιαι τράβησε με πάνω
τζιεί που’να πάμεν ούλλοι μας
τζι’εγιώ άμα πεθάνω. .
λαλεί μου έλα δά να δεις
τζιαι να σκεφτείς να κρίνεις
στην γη είσαι προσωρινός
δαπάνω εν’που να μείνεις
Ανοίει μια καμαρόπορτα
δοξάζω σε Θεέ μου. .
Έτσι ομορκιές κάτω στην γη
εγιών’ειδα ποττέ μου
τρέχουν νερά πετούν πουλιά
Άγγελοι εν’που τα κάμαν;
παράδεισο που τον λαλούν
εν όνομα τζιαι πράμαν
Που μιαν αρσέραν έρεξα
μαύρη κατράν πισσούρι
ευτύς ε’ανατρίσιασα
έπιαμε το φαούρι..
Απαναγία μου λαλώ
ηντα τούτος ο τόπος
άμα το καλοσκέφτηκα
η κόλαση αλόπως. …
Πετάσσουμ’έξω μονομιάς
τον Άγιο ηβρίσκω
λαλώ του έπαρμε ποτζιεί
δαμέσα εν μινήσκω. ..
λαλεί μου εν πουλλόου σας
το που εν που’να πάτε
τζιαι ότι κάμνετε στην γη
που τζιείνον εξαρτάται
Παράδεισο ο δίκαιος
στην κόλαση ο κλέφτης
είπα τζι’εγιώ πουμέσα μου
όπως ηστρώσεις. …ππέφτεις
*Το ποίημα γράφτηκε έξω από το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στην Βάβλα
το 1996.


https://perithorio.wordpress.com/

Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΙΚΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η Πλάνη Του Μάντζικερτ Και Το Σήμερα…!   


του Νίκου Τοπούζη
Τον Φεβρουάριο του 1071 ο στρατηγός-αυτοκράτορας της Ελληνικής Μεσαιωνικής Αυτοκρατορίας Ρωμανός Δ’ Διογένης αποφάσισε να εκστρατεύσει ανατολικά και να δώσει την κρίσιμη μάχη ώστε να συντρίψει μια νέα απειλή εξ ανατολών, τους Σελτζούκους Τούρκους. Νομάδες από τα υψίπεδα του Αλτάι, πρόσφατα προσηλυτισμένοι στο Ισλάμ και δεινοί έφιπποι πολεμιστές, οι Σελτζούκοι φάνταζαν μακρινή απειλή για την Κωνσταντινούπολη. Οι επιδρομές τους όμως στην Ανατολία ήταν τόσο σφοδρές και η βαρβαρότητα που επιδείκνυαν σε κάθε χωριό, πόλη ή επαρχία τόσο μεγάλη, που η άμεση αντιμετώπιση τους είχε καταστεί πρώτη προτεραιότητα για τον Αυτοκράτορα.
Η κρίσιμη μάχη δόθηκε στο Μάντζικερτ. Η εμπροσθοφυλακή του Βυζαντινού στρατού απέκρουσε με επιτυχία την πρώτη επίθεση των Τούρκων και με τον Ρωμανό ως επικεφαλή ξεκίνησε αντεπίθεση. Η ορμή της αντεπίθεσης ήταν τέτοια που διέρρηξε το μέτωπο των αντιπάλων, τους ανάγκασε να ξεκινήσουν άτακτη υποχώρηση αλλά κάπου εκεί «κάτι» πήγε στραβά. Το κύριο σώμα του στρατού όχι μόνο δεν ακολούθησε την καταδίωξη του εχθρού αλλά σήμανε και υποχώρηση (!) κάτι που ανάγκασε και την οπισθοφυλακή να θεωρήσει πως η μάχη χάθηκε και υποχώρησε και αυτή. Αυτή η συμπεριφορά των αξιωματικών του κυρίου σώματος ήταν μια ξεκάθαρη προδοσία προς το πρόσωπο του Αυτοκράτορα, αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας των αυλικών και των γραφειοκρατών της Πόλης με τον Ρωμανό. Ήθελαν να τον ξεφορτωθούν και το έκαναν εις βάρος των κατοίκων όλης της Ανατολίας! Με το 1/3 του στρατού του μόνο ο Διογένης έφτασε πολύ κοντά στη νίκη αλλά ο αντίπαλος του, Σουλτάνος Αλπ Αρσλάν ήταν άξιος αντίπαλος. Κατάφερε και συγκράτησε την οπισθοχώρηση του στρατού του, τον αναδιοργάνωσε και περικύκλωσε την εμπροσθοφυλακή που είχε απομείνει μόνη της στο πεδίο της μάχης. Αιχμαλώτισε τον αυτοκράτορα και τους άντρες τους.
Ο Αρσλάν φέρθηκε βασιλικά στον αντίπαλο του και τον άφησε ελεύθερο μετά από λίγο καιρό, σε αντίθεση με τους πρώην υπηκόους του. Για να σωθεί ο Διογένης απαρνήθηκε τα επίγεια και περιβλήθηκε το μοναχικό σχήμα. Η Αυλή όμως δε μπορούσε να του συγχωρήσει το παρελθόν του και έβαλε να τον συλλάβουν και να τον τυφλώσουν με πρωτάρη βασανιστή που δεν χρησιμοποίησε καυτές σιδερένιες βελόνες ώστε να συντομεύσει το μαρτύριο του Διογένη αλλά απλές βελόνες. Κατάφερε και τον τύφλωσε με την τρίτη προσπάθεια. Σιδηροδέσμιος και με φρικτά μολυσμένα τραύματα, ο πρώην αυτοκράτορας οδηγούνταν στην Πόλη. Ξεψύχησε όμως στη διαδρομή. Ένας αργός και βασανιστικός θάνατος ύστερα από προδοσία….
Μετά τη μάχη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άρχισε να παραπαίει. Ολόκληρη σχεδόν η Ανατολία, μέσα σε είκοσι περίπου έτη έπεσε στα χέρια των Σελτζούκων μέσω συνεχών πολέμων και ανηλεών σφαγών του πληθυσμού που αντιστεκόταν. Οι περισσότεροι αιτιολογούν αυτή την καταστροφή ως συνέπεια της ήττας στο Μάντζικερτ, στιγματίζοντας πολύ σοφά τις ραδιουργίες της Αυλής (και του μέγιστου ανθρώπου των γραμμάτων Μιχαήλ Ψελλού) κατά του Αυτοκράτορα. Αν δούμε όμως τα δεδομένα της μάχης με ψυχρή λογική θα αποκομίσουμε διαφορετική αντίληψη. Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού ήταν λιγότερες από το 1/3 του στρατεύματος (οι τουρκικές πολύ μεγαλύτερες). Το μεγαλύτερο μέρος του στρατού διέφυγε χωρίς καμία απώλεια. Ο Αυτοκράτορας αν και αιχμαλωτίστηκε, αφέθηκε ελεύθερος και θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των Σελτζούκων. Αυτά τα ψυχρά δεδομένα ανατρέπουν την εικόνα της δικαιολογημένης κατάρρευσης της αυτοκρατορίας στην Ανατολή. Ποια ήταν όμως τα αίτια, τα πραγματικά αίτια;
Στα γενικότερα αίτια κατάρρευσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εντάσσονται οι εσωτερικές έριδες, η γραφειοκρατία, οι συνεχείς εμφύλιοι πόλεμοι καθώς και η διείσδυση δυτικών πολεμιστών και εμπόρων στα εσωτερικά του κράτους. Τα ειδικότερα αίτια της κατάρρευσης εκείνη την καταστροφική 20ετία μπορούν να εντοπιστούν σε δύο ενέργειες του διάδοχου του Ρωμανού Διογένη, Μιχαήλ Ζ’ Δούκα που είχε καταστεί υποχείριο ενός πανούργου ευνούχου, του Νικηφόρου ή αλλιώς Νικηφορίτζη. Διαβάζοντας την Ιστορία του βυζαντινού λόγιου και χρονικογράφου Μιχαήλ Ατταλειάτη μπορεί κάποιος εύκολα να διακρίνει τις αιτίες της ραγδαίας πτώσης της δύναμης της αυτοκρατορίας :
«Εν συνεχεία άρχισαν να απευθύνονται κατηγορίες και να εγείρονται απαιτήσεις εναντίον αθώων ώστε να καταβληθούν μη χρεωστούμενα, και διεξάγονταν δίκες όπου δεν λαμβανόταν υπόψιν το δίκαιο, αλλά το κέρδος του δημοσίου και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη γενική ή τη μερική δήμευση των περιουσιών. Συχνές ήσαν οι κατηγορίες και πολλές οι δίκες για φορολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια όσων υπέφεραν και τη γενική δυσφορία». (εκδόσεις ΚΑΝΑΚΗ σελ.321)
«Ενώ λοιπόν, όπως το συνήθιζε πολλές φορές, δίκαζε ανθρώπους με τρόπο ανάρμοστο για βασιλιά και τους καταδίκαζε χωρίς εύλογες αιτίες, ακολουθώντας τις υποδείξεις των κακόβουλων, έφθαναν μηνύματα που έλεγαν ότι οι Τούρκοι επέδραμαν στη Χαλκηδόνα και τη Χρυσόπολη, πλησιάζοντας τότε για πρώτη φορά τόσο κοντά στη βασιλεύουσα. Εκείνος όμως δεν θορυβήθηκε διόλου, σαν η περιοχή που υπέφερε να ήταν ξένη και παράμενε αδιάφορος» (εκδόσεις ΚΑΝΑΚΗ σελ.349)
Η δίψα δηλαδή του Νικηφορίτζη για πλούτη και η εξουσία που ασκούσε στο νεαρό αυτοκράτορα ήταν τέτοιες που ο Μιχαήλ αδιαφορούσε πλήρως για την κατάσταση στην Ανατολή και η μοναδική του ασχολία ήταν η αφαίμαξη του λαού και η υφαρπαγή των περιουσιών των υπηκόων του. Η συλλογή φόρων μέσω παράνομων και ανήθικων διαδικασιών είχε γίνει καθημερινότητα, όπως και η συνεχής επέλαση των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Ο Ατταλειάτης όμως εντοπίζει ακόμη έναν λόγο, ίσως πιο σοβαρό από τη φοροεπιδρομή, για την απώλεια τόσο μεγάλης περιοχής στους Σελτζούκους:
«Για τούτο και όταν πληροφορήθηκε ότι στη Ραιδεστό μεταφέρουν το σιτάρι πολλές άμαξες, που διασκορπίζονται στην περιοχή και το πουλούν εύκολα και χωρίς εμπόδια στους ξενώνες και στα καταστήματα των μοναστηριών, της μεγάλης Εκκλησίας και των ντόπιων, και έτσι εξελίσσεται η οικονομία του τόπου, φθόνησε ο άθλιος την ευτυχία του λαού και έχτισε μια αποθήκη έξω από την πόλη, ορίζοντας με βασιλικό διάταγμα να συγκεντρώνονται εκεί οι άμαξες. Μετέτρεψε λοιπόν το εμπόριο του σιταριού, που είναι το πιο αναγκαίο αγαθό, σε μονοπώλιο, αφού κανείς δεν είχε πλέον τη δυνατότητα παρά μόνον από αυτήν την πραγματικά καταραμένη αποθήκη. Γιατί από τότε που κατασκευάστηκε, χάθηκε η ευημερία των πόλεων και η οργή του Θεού ενέσκηψε ακόμη μεγαλύτερη στο κράτος των Ρωμαίων. Δεν μπορούσε, όπως στο παρελθόν, όποιος ήθελε να αγοράσει το σιτάρι να συναλλάσσεται με τον πωλητή και αν δεν του άρεσε το σιτάρι ενός καταστήματος να απευθυνθεί σε άλλο ούτε διεξάγονταν πλέον οι πωλήσεις από τις άμαξες, αλλά συγκέντρωνα όλους τους καρπούς μέσα στην αποθήκη, σαν σε φυλακή, και εκεί περίμεναν οι έμποροι σιτηρών. Αυτοί, αφού προκαταβολικά άρπαζαν το σιτάρι, το αγόραζαν στη συνέχεια και το αποθήκευαν, και κατόπιν συναγωνίζονταν να κερδίσουν για κάθε νόμισμα που δαπάνησαν τρία. Κανείς δεν αγόραζε πλέον από τις άμαξες, ούτε οι ναυτικοί που εισήγαγαν το εμπόρευμα στη βασιλεύουσα ούτε οι κάτοικοι της πόλης, ούτε οι χωρικοί ούτε άλλος κανείς.
Η αγορά πραγματοποιούνταν από τους κερδοσκόπους της αποθήκης, με τον τρόπο που ήθελαν εκείνοι και ο διεφθαρμένος επικεφαλής τους αποθηκάριος. Αυτός εκμεταλλευόταν όσους έφερναν στην αποθήκη το σιτάρι, παίρνοντας τους παράνομα μέρος του εμπορεύματος, και επειδή εισέπραττε μεγάλο φόρο για τα τοπιατικά, αναγκαστικά η είσπραξη από την πώληση μειωνόταν εξαιτίας των διαφόρων φορολογιών. Η αποθήκη αυτή λοιπόν έγινε αιτία να πάρει η αδικία τεράστιες διαστάσεις και η παλιά ευημερία της πολιτείας ανατράπηκε. Κατά το παρελθόν με ένα νόμισμα αγόραζες δεκαοκτώ μοδίους (μονάδα μέτρησης σιτηρών) σιταριού, ενώ τώρα κατέληξε να αγοράζεις μόνον έναν». «Τέτοια αδικία δεν είχε ξανασυμβεί. Αν πληροφορούνταν ότι κάποιος πούλησε στο σπίτι του σιτάρι, από αυτό που ο ίδιος παρήγαγε, του δήμευαν την περιουσία-σαν να επρόκειτο για φονιά, βιαστή ή άλλο κακοποιό- η οποία και διαμοιραζόταν από τον επιστάτη τη αποθήκης.»(εκδόσεις ΚΑΝΑΚΗ σελ.353-357)
Οι συνέπειες για την Κωνσταντινούπολη και ολόκληρη την αυτοκρατορία ήταν καταλυτικές. Ο λαός έχανε την περιουσία του από τη φοροεπιδρομή και ταυτόχρονα επιβλήθηκε μονοπώλιο στο σιτάρι (και αργότερα και σε άλλα αγαθά) ανεβάζοντας την τιμή του, μετατρέποντας αυτό το βασικό είδος διατροφής ως είδος πολυτελείας. Η πείνα άρχιζε να μαστίζει τον πληθυσμό των πόλεων που έφτασαν σε σημείο να μην ενδιαφέρονται για τις νίκες των Τούρκων αφού είχαν έναν πιο επικίνδυνο εχθρό να αντιμετωπίσουν, τον ίδιο τους τον Βασιλιά!
Η αυτοκρατορία δυστυχώς δε μπόρεσε να ανακάμψει ποτέ από την πρωτοφανή επίθεση της εξουσίας έναντι στον λαό. Η βασιλεία του Αλέξιου Κομνηνού ανέκοψε τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά η ζημιά στην Ανατολή είχε γίνει μη-αναστρέψιμη. Η συντριπτική νίκη του Αλέξιου κατά των Τούρκων στο Φιλομήλιον το 1117μ.Χ σταμάτησε τη προέλαση των Τούρκων που είχαν κτυπηθεί και από τους Σταυροφόρους. Ο γιος του Αλέξιου, Ιωάννης συνέχισε τους πολέμους σε Ανατολή και Δύση και πήρε μόνιμη πρωτοβουλία κινήσεων έναντι των Σελτζούκων. Ο εγγονός του Αλέξιου, Μανουήλ Κομνηνός , ένας ακόμη αυτοκράτορας-στρατηγός συνέχισε τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα και τα πήγαινε περίφημα. Οι νίκες συνεχίστηκαν μέχρι το έτος 1176 μ.Χ και την ήττα στη μάχη του Μυριοκέφαλου, μια αναμέτρηση που θύμισε τόσο το Μάντζικερτ όσο και τη μάχη του Πύρρου στην Ηράκλεια κατά των Ρωμαίων το 280π.Χ, όπου ο Ηπειρώτης βασιλιάς έχασε όλους τους έμπιστους και ικανούς στρατιωτικούς τους διοικητές στο πεδίο της μάχης.
Ενώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα πως τα πραγματικά αίτια της προέλασης των Τούρκων στην Ανατολία δεν είναι η νίκη τους στο Μάντζικερτ, αλλά οι αντιλαϊκές/εξοντωτικές φοροεισπρακτικές πολιτικές που ακολούθησαν και σκοπό είχαν την υφαρπαγή των περιουσιών των πολιτών, ο μεγάλος μου προβληματισμός είναι άλλος.. πως οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται και σήμερα…
Νίκος Τοπούζης, Ιστορικός Συγγραφέας
ΥΓ. Για αυτό το άρθρο θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου κ.Μαυράκη Γεώργιο για τις πολύτιμες συμβουλές και την καθοδήγηση του.
https://derkameraddotcom.wordpress.com/

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Ο πόλεμος της τρίτης γενιάς

πηγή εικόνας
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Πώς ορίζεται ο πόλεμος; Σύμφωνα με τον Clausewitz ως μία πράξη βίας, προκειμένου να εξαναγκάσουμε τον αντίπαλο να εκτελέσει τη βούληση μας - να κάνει αυτά ακριβώς που του λέμε. Κατά τον ίδιο, χωρίς εχθρότητα δεν είναι δυνατός ο πόλεμος, ενώ η εχθρότητα πρέπει να έχει τόση ένταση, ώστε να μη διστάζει μπροστά στη χρήση της άκρας βίας - όπου η βία φτάνει στην ακραία της επίταση με τη θανάτωση του άλλου. 

Στα πλαίσια αυτά, ο καταναγκασμός της Ελλάδας από την Τρόικα να τηρεί τις εντολές της, είναι μία πράξη βίας - οπότε ισοδύναμη με την κήρυξη του πολέμου εναντίον της.

Προφανώς του οικονομικού πολέμου στη σημερινή εποχή, ο οποίος έχει αντικαταστήσει 
(α) τον οργανωμένο στρατιωτικό του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς επίσης 
(β) τις ενστικτώδεις φυλετικές συγκρούσεις που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια.

Με δεδομένο τώρα πως χωρίς εχθρότητα δεν είναι δυνατός ο πόλεμος, η Τρόικα είναι ασφαλώς εχθρική απέναντι στην Ελλάδα - αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ασκήσει βία. Εκτός αυτού, δεν διστάζει μπροστά στη χρήση της άκρας βίας - κρίνοντας από το ότι αδιαφορεί για τις αυτοκτονίες, για τους θανάτους από το άγχος ή από την απουσία ιατρικής πρόληψης, για την εξαθλίωση των μαζών κοκ.

Όπως γνωρίζουμε τώρα, το τέλος της εποχής της βαρβαρότητας και η αρχή του σύγχρονου πολιτισμού, σήμαναν το τέλος της τυφλής επιθετικότητας που καθοδηγούταν από τα ένστικτα. Στη θέση του εχθρικού συναισθήματος μπήκε η εχθρική πρόθεση - με την έννοια πως η νόηση κατάφερε να ελέγξει τα ανθρώπινα ένστικτα που ζητούσαν την άμεση αποφόρτιση τους στη βία. Μπόρεσε λοιπόν να τα διοχετεύσει σύμφωνα με τους σκοπούς της - ενεργοποιώντας δραστικότερα μέτρα για την άσκηση της βίας, από τις ακατέργαστες εκδηλώσεις του ενστίκτου.

Εν προκειμένω, περνώντας σήμερα στην τρίτη γενιά των πολέμων, σε αυτήν δηλαδή που η εχθρική πρόθεση δεν εκδηλώνεται πλέον με στρατιωτικά μέσα, αλλά με οικονομικά, είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει - σχετικά με τον πόλεμο και με τη χρήση της βίας, με στόχο τον εξαναγκασμό του αντιπάλου να εκτελέσει τη βούληση μας. Με απλά λόγια δεν καταλαβαίνουμε ότι, διεξάγονται αντίστοιχοι πόλεμοι με αυτούς του παρελθόντος - όπου η Ελλάδα έχει ηττηθεί, αποτελώντας πλέον μία κατεχόμενη χώρα.

Σε αντίθεση τώρα με τη στρατιωτική ήττα και με την κατοχή που την ακολουθεί, όπου δημιουργούνται ομάδες αντίστασης στο εσωτερικό ενός κράτους με στόχο την ανάκτηση της ελευθερίας του, η οικονομικά ηττημένη χώρα συμφωνεί με την κατοχή της - ενώ όλα όσα υπογράφουν οι πολιτικοί της είναι δεσμευτικά και εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εκτός αυτού ο δανειστής προστατεύεται από τους διεθνείς νόμους - ενώ τυπικά δεν λεηλατεί, αλλά είτε κατάσχει ότι είναι χρεωμένο για να εξοφληθεί, είτε εξαγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία του ηττημένου, στις εξευτελιστικές τιμές που έχει ως αποτέλεσμα ένας χαμένος πόλεμος, μετατρέποντας τον σε αποικία του.

Geopolitics

http://koukfamily.blogspot.gr/

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Ευκολότερες άδειες σε κρατούμενους προβλέπει το προσχέδιο του σωφρονιστικού κώδικα

Ευκολότερες άδειες σε κρατούμενους προβλέπει το προσχέδιο του σωφρονιστικού κώδικα
Ευρείες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σωφρονιστικό κώδικα, προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στις φυλακές μεταξύ των οποίων και διατάξεις που καθιστούν ευκολότερη τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου κώδικα, ο ισχύων νόμος του 1999 για τη χορήγηση αδειών – που εφαρμόστηκε στην αμφιλεγόμενη περίπτωση Δημήτρη Κουφοντίνα – τροποποιείται με αποτέλεσμα αν ο εισαγγελέας που μετέχει στο συμβούλιο των φυλακών μειοψηφήσει και ταχθεί κατά της άδειας, η μειοψηφία του δεν θα ματαιώνει την άδεια.
Αντίθετα, με τον ισχύοντα νόμο σε περίπτωση μειοψηφίας του εισαγγελέα η άδεια δεν χορηγείται, ό,τι κι αν έχουν πει τα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου, ο διευθυντής της φυλακής και ο κοινωνικός λειτουργός.
Το προσχέδιο πάντως προβλέπει ότι εάν ο εισαγγελέας μειοψηφίσει θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή και να οδηγήσει την υπόθεση προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο.
Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την εν λόγω ρύθμιση έλεγαν ότι «πρόκειται περί προσχεδίου το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση» και επιπλέον τόνιζαν «πως η εν λόγω τροποποίηση έγινε προκειμένου να εναρμονιστεί η ρύθμιση με τα γενικώς ισχύοντα».
Από την άλλη, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι αν τελικώς ψηφιστεί ως έχει η διάταξη για τις άδειες «ενδέχεται να οδηγήσει σε χορήγηση αδειών και σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για παραμονή εκτός φυλακής».

Πηγή: skai.gr

http://www.liberal.gr/

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...