Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;

Γιατί να επιλέξω να διαβάσω ένα βιβλίο;

Αν δεν είσαι άτομο που αγαπάει το διάβασμα ξανασκέψου το. Η ανάγνωση ενός κειμένου ανεξάρτητα από  που αυτό προέρχεται (βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα), αλλά και από το είδος του (λογοτεχνία, επιστημονικό κτλ) μπορεί να σου προσφέρει εκτός από ψυχαγωγία, ένα διαφορετικό τρόπο να προσεγγίζεις τα διάφορα ζητήματα.
Ειδικότερα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων. Διαβάζοντας ένα κείμενο, έρχεσαι σε επαφή με την συλλογική γνώση του συγγραφέας, ο οποίος σίγουρα ασχολήθηκε συστηματικά και διεξοδικά προτού προχωρήσει στη συγγραφή του.
Το βιβλίο είναι ο τρόπος να δεις κάτι μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Είτε τελικά συμφωνήσεις με την άποψη του συγγραφέα, είτε διαφωνήσεις, το αποτέλεσμα είναι να έρθεις αντιμέτωπος με τους πολυποίκιλους τρόπους κατανόησης των γεγονότων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, η ανάγνωση ενός βιβλίου θα σε οδηγήσει να διαπιστώσει πόσο διαφορετικός, αλλά και πόσο ίδιος είσαι με τους άλλους.
Αύξηση λεξιλογίου. Ο όρος λεξιπενία (περιορισμένη χρήση λεξιλογίου) αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Με την ανάγνωση ενός κειμένου αναπόφευκτα έρχεσαι σε επαφή με νέο λεξιλόγιο και εκφραστικά μέσα διαφορετικών συγγραφέων. Είναι γεγονός ότι με τη συνεχή επαφή με ποικίλης ύλης κείμενα σταδιακά μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα δυσκολότερα, ως προς τον τρόπο έκφρασης, κείμενα.
Το βιβλίο καλλιεργεί την φαντασία, προσφέρει αγωνία, χαρά, συγκίνηση. Μας γεμίζει λαχτάρα και ανυπομονησία. Μας προτρέπει να σκεφτούμε τι είναι σωστό και τι λάθος. Μας κρατά συντροφιά, όταν είμαστε μόνοι.
Ας μη λησμονούμε, εν κατακλείδι, ότι το βιβλίο είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αφιερώσεις τον ελεύθερό σου χρόνο ξεκινώντας ένα βιβλιοταξίδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην υγειά ενός έρωτα που πέθανε…

Στην υγειά ενός έρωτα που πέθανε… – Mary R – 14 Οκτωβρίου 2024 The Women Είναι κάτι άδεια βράδια που μου λείπεις πολύ… Κάτι βράδια που σε βλ...