Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Μέλι από τη Μαγνησία κατακτά αγορές εξωτερικού

Μέλι από τη Μαγνησία κατακτά αγορές εξωτερικού



Μιλήσαμε με τον εκτελών χρέη πρόεδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μαγνησίας, Αναστάσιο Πατσιαλίδη. Η οικογένεια Πατσιαλίδη διαθέτει πρότυπη μονάδα μελιού. Από παππού και προπάππο μελισσοκόμους, ξεκίνησε από κοινού με τον αδερφό του από λίγα μελίσσια και σήμερα παράγουν και διακινούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό μέλι άριστης ποιότητας. Πολλά από τα είδη μελιού που παράγουν εξάγονται στο εξωτερικό σε χώρες όπως Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία. Διαθέτουν επίσης κατάστημα λιανικής πώλησης στη Ν. Ιωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ 

Κύριε Πατσιαλίδη, πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τη μελισσοκομία και γιατί;

Γεννήθηκα μέσα στο μέλι και τα μελίσσια. Το μικρόβιο πέρασε από τον προπάππο στον παππού και μετέπειτα στον πατέρα μου. Ξεκίνησα ασκώντας ελαφρού τύπου μελισσοκομία και σήμερα με τον αδερφό μου Δημήτρη έχουμε προχωρήσει αρκετά. Ξεκινήσαμε από κοινού την επιχείρησή μας με ιδία κεφάλαια. Έχουμε 15 ενεργά χρόνια στον κλάδο. Ξεκίνησα από αγάπη και ενδιαφέρον με λιγοστά μέσα. Το βασικό μου κίνητρο ήταν να ασχοληθώ συστηματικά με τη μελισσοκομία και να την πάω ένα βήμα παραπέρα, έχοντας στο μυαλό μου μόνο μια σκέψη. Μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Σήμερα λοιπόν διαθέτουμε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μελιού δηλ. παράγουμε το προϊόν, κάνουμε την μεταποίηση και μπορούμε να διαθέσουμε στον καταναλωτή τελειωμένο έτοιμο για κατανάλωση.

Ποια είδη μελιού διαθέτετε στην αγορά

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θα ήθελα να πω ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να έχουμε σίγουρη και σταθερή την παραγωγή του προϊόντος μας. Δηλ. η παραγωγή από έτος σε έτος δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε όμως και σταθερή. Υπό κανονικές συνθήκες βγάζουμε περίπου δέκα ποικιλίες τον χρόνο. Ανάλογα με την εποχή έχουμε και το αντίστοιχο μέλι. Ξεκινάμε την άνοιξη με ανθόμελο από αγριολούλουδα, έχουμε μέλι ακακίας, συνεχίζουμε με μέλι καστανιάς και μέλι βελανιδιάς, μέλι ελάτου, το καλοκαίρι έχουμε τα καλοκαιρινά ανθόμελα, θυμάρι, λεβάντα κ.λπ. Όλα αυτά τα είδη παράγονται με βάση τις καιρικές συνθήκες. Έχουμε μέλι πεύκου ακολουθούν το μέλι κισσού και ρίκια, το φθινοπωρινό πεύκο, όπου για την παραγωγή του συνήθως μετακινούσαμε τα μελίσσια μας στην Εύβοια. Δυστυχώς λόγω των πυρκαγιών των τελευταίων ετών και της μεγάλης καταστροφής που υπέστη η μελισσοκομία στο νησί πλέον τα πηγαίνουμε στη Θάσο. Τελευταίο είναι το μέλι κουμαριάς (αρχές χειμώνα) κι εκεί κλείνει και η σεζόν μας. 

Λίγα λόγια για την αναπαραγωγή της μέλισσας; Πόσο ζει;

Η μέλισσα κάνει ό,τι κάνει και ο άνθρωπος. Κύριο μέλημά της είναι το αυξάνεστε και πληθύνεστε. Θέλει να διαιωνίσει το είδος της. Και βέβαια επιτελεί την πολύτιμη επικονίαση. Η βασίλισσα όταν γεράσει αποσύρεται και δίνει τη θέση της σε μια νεότερη βασίλισσα. Εγκαταλείπει την κυψέλη της αφήνοντας γενετικό υλικό για βασίλισσα. Το μέλι ουσιαστικά είναι το φαγητό της μέλισσας για να μπορέσει να ζήσει και να αναπαραχθεί. 

Ενδεικτικά, κάθε πλαίσιο, δηλαδή κάθε κερήθρα, έχει 2 με 3 χιλιάδες μέλισσες. Σκεφτείτε λοιπόν πόσες κερήθρες μπορεί να έχει ένα μελίσσι και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. 

Η ζωή της βασίλισσας είναι γύρω στα 3 χρόνια, όμως η πιο παραγωγική χρονιά της βασίλισσας είναι η δεύτερη. Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν 2-3 μήνες και η τελευταία γέννα των μελισσών είναι στο εξάμηνο. 

Σε ποιες χώρες του εξωτερικού εξάγετε;

Εξάγουμε σε Ελβετία, Ολλανδία Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Λιβύη και Λίβανο. Ό,τι θέλει ο πελάτης. Από βαρέλι 250 kg έως βαζάκι των 30gr. Θα σας πω εδώ πως ένα σχετικά ακριβό μέλι που πωλείται είναι το μέλι της ελατοβανίλιας, που η τιμή του στην Αγγλία μπορεί να φτάσει στη λιανική ακόμη και 35-40€ το κιλό.

Ποιο είδος μελιού προτιμάει ο Έλληνας;

Ο Έλληνας προτιμάει εκείνο το μέλι με το οποίο έχει μεγαλώσει. Είναι ανάλογα στην κουλτούρα του. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι για παράδειγμα οι βουνίσιοι γενικά προτιμούν τα σκουρόχρωμα μέλια, ενώ το μέλι ανθέων προτιμάται κυρίως από κατοίκους πεδινών περιοχών. Εδώ οι Βολιώτες αγοράζουν αρκετά μέλι ανθέων. 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις ποσότητες που παράγονται στο νομό μας;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα. Η παραγωγή αλλάζει από χρονιά σε χρονιά. Πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά και δεν υπήρχε μέλι. Ήταν μια κακή χρονιά και για εμάς μιας και μόλις και μετά βίας μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στα πολλά έξοδά μας. 

Είναι δύσκολο το επάγγελμα του μελισσοκόμου;

Είναι αρκετά δύσκολο. Για χρησιμοποιήσω έναν όρο «της πιάτσας», με απλά λόγια ένα ξεσκέπαστο μαγαζί. Εξαρτόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί να έχουμε ενδείξεις να πάμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή να στήσουμε τα μελίσσια μας, αλλά μπορεί να μεταβληθούν ραγδαία οι καιρικές συνθήκες και αυτό θα μας ωθήσει να φύγουμε ξανά άμεσα για άλλη περιοχή. 

Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να παράγεται αυτό το σπουδαίο ελληνικό προϊόν. Και θα κλείσω τη συνέντευξή μας λέγοντας πως είχα διαβάσει πριν κάποιο καιρό ότι σε πρόσφατες ανασκαφές στην Αίγυπτο είχαν βρεθεί φιάλες που περιείχαν μέλι, μάλιστα άριστης ποιότητας, που είχε διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτο για πάνω από 2.500 χρόνια. Πραγματικά εντυπωσιακό. Πρέπει το ελληνικό μέλι παραγωγού να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

https://e-thessalia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποια περιοχή της Αττικής ήταν παλιά η Μουνιχία;

  Ποια περιοχή της Αττικής ήταν παλιά η Μουνιχία; Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιαν 2025 - 11:31 Λίγοι γνωρίζουν ότι μια διάσημη περιοχή της Αττικής ...