Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Δημόσιος ηχητικός περίπατος στην περιοχή του Κραυσίδωνα

 Δημόσιος ηχητικός περίπατος στην περιοχή του Κραυσίδωνα

δημόσιος-ηχητικός-περίπατος-στην-περ-1145490

Με μαρτυρίες ανθρώπων που μιλούν για τη συγκατοίκηση με το ποτάμι

Νωπές παραμένουν 15 μήνες μετά οι μνήμες για τους κατοίκους του Βόλου που μένουν παρακείμενα στον χείμαρρο Κραυσίδωνα και οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να απειλούνται όταν ο χείμαρρος «έσπασε» κατά τη διάρκεια των διπλών πλημμυρών, του Ντάνιελ και του Ελίας.

Η έντονη ανησυχία των κατοίκων της συνοικίας, αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών του Βόλου έγινε αντικείμενο έρευνας καθηγητριών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της κοινωνικής ανθρωπολόγου και αναπληρώτριας καθηγήτριας στο ΙΑΚΑ Πηνελόπης Παπαηλία και της αρχαιολόγου, κοινωνικής ανθρωπολόγου και ξεναγού Γεωργίας Παβέλη οι οποίες την ερχόμενη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν έναν δημόσιο ηχητικό περίπατο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Υπ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντελής Προμπονάς αναφέρει ότι μέσα από τον περίπατο θα γίνει μία παραστατική βόλτα, στη συνοικία όπου πέρυσι οι άνθρωποι είδαν το κακό πρόσωπο της φύσης.

Ο δημόσιος ηχητικός περίπατος, με τίτλο «Το Νερό Θυμάται», θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου από το μεταλλικό γεφυράκι στον Κραυσίδωνα (Αρ. Ζάχου και Αναλήψεως) και θα ακολουθήσει τον χείμαρρο και από τις δύο όχθες, για να καταλήξει στο λιμάνι (στο Τελωνείο). Θα υπάρξουν δύο ενδιάμεσες στάσεις: στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Ιωνία και στο InfoCenter απέναντι από το ΚΤΕΛ.

Ο σπονδυλωτός περίπατος βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών για την εμπειρία συγκατοίκησης με τον χείμαρρο, καθώς και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της περιοχής.

«Ενώ τον καιρό των πλημμυρών δαιμονοποιήθηκε ο χείμαρρος σχεδόν ως η αιτία του κακού, η διεπιστημονική έρευνα επιχείρησε τη βιογραφία του ποταμού, εκτοπίζοντας το ανθρώπινο είδος από το δεδομένο επίκεντρο της Ιστορίας» αναφέρει ακόμα ο κ. Προμπονάς.

Ο περίπατος απαρτίζεται από 12 ηχητικούς κόμβους που χωρίζονται σε δύο κύρια μέρη. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μέσω εφαρμογής τους ηχητικούς διαλόγους και τις μαρτυρίες των ανθρώπων. Παράλληλα θα υπάρχει ηχείο για όσους θέλουν να ακούν συλλογικά τους διαλόγους και να συμμετέχουν στη συζήτηση που θα γίνεται.

Η έρευνα στηρίχθηκε από την Επιτροπή δημοτών Κραυσίδωνα, τους Φίλους του Κραυσίδωνα, τους Ίωνες – Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, ενώ η ακουστική παραγωγή και ο γεωεντοπισμός έγινε από το Fiji Office. Η δράση αυτή ανήκει στο αναδυόμενο διεπιστημονικό πεδίο των Περιβαλλοντικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Environmental Humanities), που αναζητά το πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στην ανάπτυξη συλλογικών απαντήσεων στις επείγουσες πλανητικές ανάγκες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

https://www.taxydromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κόλπο για να μη βγάλουν φύτρες οι πατάτες

  Το κόλπο για να μη βγάλουν φύτρες οι πατάτες Οι πατάτες είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη διάρκεια όταν αποθηκεύονται σωστά. Ωστό...