Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Το χωριό της Μαγνησίας που θα απολαύσεις ηρεμία και εκλεκτά μεζεδάκια

 

Το χωριό της Μαγνησίας που θα απολαύσεις ηρεμία και εκλεκτά μεζεδάκια

Travelstyle.gr
Δημοσιεύθηκε 

Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, κρύβει πανέμορφους οικισμούς μέσα στην καταπράσινη φύση. Το χωριό Πινακάτες είναι ιδανικό για να αποδράσετε μέσα στην άνοιξη.

Το Πήλιο είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της χώρα μας, συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα, και μπορείτε να το επισκεφτείτε και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Εκτός από τα πιο τουριστικά χωριά, όπως είναι η Μακρυνίτσα, η Τσαγκαράδα, οι Μηλιές και η Πορταριά, υπάρχουν κι άλλα γραφικά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε. Εκτός από τα Χάνια, το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο, μια εκδρομή ως τους Πινακάτες θα σας αποκαλύψει ένα μέρος σαν να είναι φτιαγμένο από χέρι ζωγράφου.

Το χωριό Πινακάτες βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Βυζίτσα, έχοντας θέα τον Παγασητικό, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν μαχαλάς που υπαγόταν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί στο ακέραιο την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, δεν ανήκει στα τουριστικά χωριά με τους ταξιδευτές να το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό μιας και εκτός από γραφικό, είναι ήσυχο μέσα σε μια πανέμορφη φύση -ειδικά από την άνοιξη μέχρι αρχές του φθινοπώρου. Αν και η παλέτα, σε κάθε εποχή του χρόνου, δίνει μια ενδιαφέρουσα μαγεία στον τόπο με τα χρώματα που παίρνει η φύση.

Ένα ήσυχο χωριό του Πηλίου
Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων πιάτων που, κατά τη πηλιορείτικη διάλεκτο, αποκαλούνταν «πινάκια». Όσο για την κατάληξη του ονόματος θεωρείται πως είναι τοπωνυμικός σχηματισμός της αρβανίτικης γλώσσας.

Αυτή την εποχή είναι ιδανική να αποδράσετε στο Πήλιο, τώρα που η φύση αρχίζει να ανθίζει χαρίζοντας ένα καταπράσινο τοπίο στους επισκέπτες της, έτσι ώστε να απολαύσουν γραφικά χωριά και πολλές εναλλακτικές δραστηρίοτητες: από πεζοπορίες μέχρι ποδήλατο βουνού.

Πινακάτες: Πέτρινα αρχοντικά, πολλά καλντερίμια και η γραφική πλατεία
Στους Πινακάτες, τον όμορφο παραδοσιακό οικισμό, μπορείτε να φτάσετε είτε με το όχημα σας, είτε μέσα από μια ενδιαφέρουσα πεζοπορία έχοντας αφετηρία το χωριό Βυζίτσα. Εξερευνώντας το χωριό θα δείτε τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καταπράσινη πλαγιά και πολλά βρίσκονται κοντά σε εγκαταλειμμένα σπίτια, πολλά πέτρινα καλντερίμια που κατεβαίνοντας τα θα φτάσετε μέσα στον οικισμό, ενώ η καρδιά του χωριού χτυπάει στην κεντρική πλατεία. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες πλατείες έχοντας ως σήμα κατατεθέν ένα πλάτανο μόλις 500 ετών. Πριν κατεβείτε στην κεντρική πλατεία αξίζει να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά.

Από το πιο γοητευτικά στοιχεία περπατώντας μέσα στον οικισμό είναι η θέα με τα πλατάνια, τα έλατα και τις καστανιές -υπάρχουν πολλές σε ολόκληρη το Πήλιο -και το άκουσμα των τρεχούμενων νερών που δημιουργούν ένα μοναδικό κάδρο. Οι λάτρεις της φύσης, σίγουρα, θα ανακαλύψουμε έναν ξεχωριστό προορισμό.

Μέσα στο χωριό
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και στη συνέχεια η καλλιέργεια ελαιών, η αμπελουργία, η οινοποιία, η καλλιέργεια μούρων και μεταξιού -να αναφέρουμε πως τα παλαιότερα χρόνια η ασχολία των ντόπιων με τις ελιές είχε φέρει μεγάλη οικονομική άνθιση στο χωριό και ο έμπορος Ιωάννης Σαραφόπουλος, από τους Πινακάτες, ο οποίος κατάφερε να βγάλει πολλά χρήματα ίδρυσε ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στην περιοχή του Πηλίου.

Στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού
Πινακάτες: Φρεσκοζυμωμένο ψωμί, σπετζοφάι και αγριογούρουνο
Στους Πινακάτες θα απολαύσετε τη τοπική παραδοσιακή κουζίνα με την καλύτερη πρώτη ύλη στα μαγαζιά που έχει το χωριό. Η αρχή θα γίνει από τον φούρνο για ζυμωτό ψωμί και χειροποίητες πίτες, ενώ στα ταβερνάκια θα απολαύσετε το τοπικό σπετζοφάι και εκλεκτά μεζεδάκια για να συνοδέψετε το τσίπουρο.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μισή ζωή χωρίς εσένα…

  Μισή ζωή χωρίς εσένα… – Άνδρεα Αρβανιτίδου – GynaikaEimai 13 Δεκεμβρίου 2024 Μισή ζωή έψαχνε ο ένας τον άλλον, μισή ζωή ανάμεσα σε προσμον...