Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου προάγει τη Ρομποτική και την Καινοτομία στην Εκπαίδευση
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024, από τις 10:00 έως τις 14:00, ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Πανηγυριτζόγλου Αθηνάς και Καρατζόγλου Αναστασίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία ενδιαφέρουσα μαθητική ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας το μέλλον… με STEM και Ρομποτική». Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Μαγνησίας και τους Σύμβουλους Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων και του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα, και περιλάμβανε μια σειρά από εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές και συμβούλους εκπαίδευσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σύγχρονη και καινοτόμο διδακτική προσέγγιση του STEM στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στη μεθοδολογία και εφαρμογή του στα σχολεία. Ένα από τα κύρια θέματα της ημερίδας ήταν η εκπαιδευτική Ρομποτική ως δραστηριότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ο ρόλος της στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στους μαθητές.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις εργασιών και επίδειξη κατασκευών Ρομποτικής και STEM από τα σχολεία της περιοχής. Στην επίδειξη εργασιών συμμετείχε και η περσινή ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Βόλου παρουσιάζοντας το project “Ψηφιακό μουσείο της Αργούς”, με το οποίο είχε συμμετάσχει στον Πανθεσσαλικό Διαγωνισμό FLL με τον τίτλο “Masterpiece”. Το συγκεκριμένο project παρουσίασε τη σύνδεση της Ρομποτικής με τον πολιτισμό, καθώς και τις δυνατότητες της τεχνολογίας στις τέχνες και στην εκπαίδευση.
Η ημερίδα είχε σαφείς στόχους, όπως η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του STEM ως εκπαιδευτικού εργαλείου και τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάπτυξης αλγοριθμικής και κριτικής σκέψης στους μαθητές, καθώς και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους σε τομείς όπως η Ρομποτική και η Μηχανική.
Το ενδιαφέρον των μαθητών για τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική ενισχύθηκε από τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες, ανακαλύπτοντας νέες περιοχές μάθησης. Η εκπαιδευτική Ρομποτική παρουσιάστηκε ως εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μάθηση μέσω της βιωματικής εμπειρίας και δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν τον προγραμματισμό μέσω του παιχνιδιού.
Συζητώντας με τους μαθητές που παρακολούθησαν την ημερίδα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εμπειρία αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενισχυθεί το ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες, ενώ στους εκπαιδευτικούς δημιουργήθηκαν κίνητρα για την περαιτέρω ενασχόληση τους με τις σύγχρονες τάσεις της εκπαίδευσης, προσφέροντας έτσι μια νέα διάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
https://www.taxydromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου