To χωριό της Μαγνησίας με το «σήμα κατατεθέν» του
Πολλοί νομίζουν ότι το Πήλιο τελειώνει εκεί κάπου στη Ζαγορά και το Πουρί. Όμως, έχει κι άλλο! Στην «πίσω» πλευρά του, μέσα σε πυκνά δάση κρύβονται σπουδαία μοναστήρια (Φλαμουρίου, Σουρβιάς) και στο βορειότερο άκρο του εκεί που συναντά το Μαυροβούνι, λίγο πριν η Μαγνησία παραδώσει τη σκυτάλη στη Λάρισα, βρίσκεται ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό, το Κεραμίδι. Εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, ατμοσφαιρικά, στενά καλντερίμια και μια υπέροχη πλατεία, συνδυάζονται με θέα στο Αιγαίο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, ο επισκέπτης θα βρει δύο παραλίες, τον Άγιο Ιωάννη και το Καμάρι, που πραγματικά καμαρώνει γι’ αυτόν το «μοναχικό» βράχο μέσα στη θάλασσα, ο οποίος αποτελεί πλέον το «σήμα κατατεθέν» του.
Η ιστορία του
Το Κεραμίδι είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου, χτισμένο στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 300 μέτρων και χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Απέχει από τη θάλασσα, συγκεκριμένα από τις ακτές του Αιγαίου μόλις 5 χιλιόμετρα και από τον Βόλο 4 χιλιόμετρα στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νομού Μαγνησίας, στα όρια μεταξύ Πηλίου- Μαυροβουνίου. Λιγότερο γνωστό από άλλα χωριά του Πηλίου αλλά εξίσου όμορφο, το Κεραμίδι χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα σε απομονωμένη περιοχή που αποτελούσε καταφύγιο από τους Τούρκους κατακτητές αλλά και από τους πειρατές που πραγματοποιούσαν συχνές επιδρομές στις ακτές του Αιγαίου.
Μέχρι την δεκαετία του 1950 ο οικισμός δεν είχε πρόσβαση από την στεριά και ο μόνος δρόμος επικοινωνίας ήταν ο θαλάσσιος.
Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό τόπο με το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια του και τη Χαλκιδική να διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα!
Το χωριό συνδυάζει συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, αφού από τη μια βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων μέσα στη φύση και από την άλλη σε απόσταση αναπνοής (5 χλμ.) βρίσκονται οι ακτές του Αιγαίου.
Βόλτα στο χωριό…
Το Κεραμίδι είναι παλαιό χωριό, με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι με τους επισκέπτες, διπλασιάζονται! Στα παλαιότερα σπίτια του χωριού διακρίνονται υλικά αρχαίων ναών ενσωματωμένα στην κατασκευή.
Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλατεία Λέοντος Μελά (γνωστή κατά τους παλιούς και ως «Αλωνάκι»), με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τριγύρω μαγαζάκια. Τα παραδοσιακά ταβερνάκια-καφενέδες λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι και βγάζουν τα τραπεζάκια τους ολόγυρα της πλατείας όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής, με χαγιάτι γύρω-γύρω, σκεπή από πλάκα και χρονολογία θεμελίωσης το 1787, και το κτήριο του σχολείου με το λιθόστρωτο προαύλιο τα κυπαρίσσια και την υπέροχη θέα, που από εκεί κανείς μπορεί να δει σχεδόν όλο το Αιγαίο! Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, φτάνετε στο μικρό, αλλά ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ακολουθώντας τα καλντερίμια που ξεκινούν ακτινωτά από το κέντρο του χωριού, θα περιηγηθείτε στις παραδοσιακές γειτονιές…
Μια βόλτα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς το χωριό, όπως και πολλά χωριά του Πηλίου, διατηρεί την οικιστική του ταυτότητα και την αυθεντικότητα του και δεν έχει γίνει “τουριστικό”. Χαρακτηριστές εικόνες όπως αυτές με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να συνηθίζουν ακόμη να βγάζουν τις καρέκλες στο πλακόστρωτο για κουβέντα με τις γειτόνισσες, και με τα παιδιά, να μένουν ως αργά στα σοκάκια, παίζοντας, το επιβεβαιώνουν.
Κοντά στο χωριό
Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, βρίσκονται τρεις εντυπωσιακές θαλασσινές “αγκαλιές” με τους αντίστοιχους οικισμούς. αντίστοιχοι οικισμοί. Το υπέροχο Καμάρι με τα μεγάλα πλατάνια και το δροσερό ρεματάκι και την ομώνυμη (κοντινότερη στο Κεραμίδι) παραλία που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση από το Καμάρι βρίσκεται η Αγριελιά με το αλιευτικό της καταφύγιο.
Στη διαδρομή από το Κεραμίδι προς το Καμάρι, στρίβοντας αριστερά προς Αγιόκαμπο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Αη-Γιάννη, μια υπέροχη παραλία με βότσαλο.
Το Βένετο βρίσκεται νοτιότερα του Κεραμιδίου και είναι πλέον προσβάσιμο με ασφάλτινο δρόμο (13 χλμ.) από σηματοδοτούμενη διασταύρωση στη μέση της διαδρομής Κανάλια – Κεραμίδι. Το κοντινότερο χωριό προς το βορρά, στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λάρισας είναι το χωριό Σκλήθρο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωμάτινης παραθαλάσσιας διαδρομής (13 χλμ.), η οποία θα ασφαλτοστρωθεί σύντομα και να αποτελέσει έτσι την διέξοδο του χωριού προς τις βορειότερες παραλίες της Λάρισας.
Πηγή: Visit Thessaly, travelstyle.gr/ φωτογραφίες: Hercules Milas
https://magnesianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου