Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Το χωριό της Μαγνησίας που κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα

 Το χωριό της Μαγνησίας που κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα

Facebook: Διακοπές στο Νεοχώρι 

Το Νεοχώρι είναι ένα χωριό χτισμένο ανατολικά του ορεινού Πηλίου, μέσα σε πυκνό δάσος πεύκων, πλατανιών και καστανιών, το οποίο διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή. Βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από τον Βόλο και είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής που κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, δηλαδή προς το Αιγαίο Πέλαγος, τον Παγασητικό Κόλπο και το πράσινο του Πηλίου. Η ιστορία του χωριού ξεκινά από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, όπως προκύπτει από τα ευρήματα μεσαιωνικού οικισμού που εντοπίστηκαν στη θέση Λάη.

Το χωριό φημίζεται για τις σχιστόλιθες πλάκες, που παράγουν τα λατομεία του και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τα οποία βρίσκονται λίγο έξω από το Νεοχώρι.
Ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει στη μεγάλη, κεντρική και πλατανοσκέπαστη πλατεία, να ξεδιψάσει στις πετρόχτιστες βρύσες, οι οποίες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων πλατειών του Πηλίου και να δροσιστεί κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών. Πάνω ακριβώς από τον ναό, στο ύψος της στέγης του, υψώνεται η πανέμορφη γραφική πλατεία του χωριού, χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο επίπεδα, τα οποία συνδέονται με πετρόχτιστες σκάλες και είναι στρωμένη με πλάκες.

Θαυμάστε τον επιβλητικό Nαό του Αγίου Δημητρίου, που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Το κτίριο, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, κατασκευάστηκε στο β’ μισό του 18ου αι. (1760) και διαθέτει υπέροχες αγιογραφίες του Ηπειρώτη αγιογράφου Ιωάννη Παγώνη, επίχρυσο, ξύλινο τέμπλο και επισκοπικό θρόνο, κειμήλια και διάφορες, σπάνιες εικόνες.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στα παραδοσιακά καλντερίμια του και να θαυμάσετε τα πετρόχτιστα, παραδοσιακά αρχοντικά του, καθώς και τις πανέμορφες ρεματιές που το δροσίζουν. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το φράγμα «Παναγιώτικο» με την τεχνητή λίμνη του, στα δυτικά του χωριού.

Σε διάφορες τοποθεσίες έξω από το χωριό, θα ανακαλύψετε και άλλα αξιοθέατα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των εκκλησιαστικών μνημείων. Στη θέση «Σπαλάθρια», μόλις 4 χλμ. έξω από το Νεοχώρι, θα συναντήσετε τη Μονή Τουρκογιάννη ή Καλογιάννη, που είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Στο σωζόμενο καθολικό της θα θαυμάσετε υπέροχης τέχνης τοιχογραφίες. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας της Πλάκας, προστάτιδας των λατομείων, η οποία χτίστηκε το 1655 και διαθέτει υπέροχες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.


Στην περιοχή θα βρείτε πανέμορφα, γραφικά ταβερνάκια με εξαιρετική κουζίνα και λαχταριστούς μεζέδες για τσίπουρο. Ο επισκέπτης εδώ θα αισθανθεί «ένα» με τη φύση, απολαμβάνοντας γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Στο Νεοχώρι θα γευτείτε βιολογικά προϊόντα και μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλές βιολογικές καλλιέργειες.

Αφού τελειώσετε την περιήγησή σας, μπορείτε να μεταβείτε για κολύμπι στις όχι τόσο γνωστές αλλά μαγευτικές παραλίες της Πλάκας (Νεοχωρίου) και της Κλωσσού. Μάλιστα, κοντά στις ακτές της Πλάκας, βρίσκονται και ερείπια του μεταβυζαντινού κάστρου, του Παλαιόκαστρου, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Πηγή: https://www.zoominpelion.com/

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου

  Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου Bigstock Onmed Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 14:00 Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο ...