Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Κίνα: Κατασκευάστηκε ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου με 800,000 φορές μεγαλύτερο πεδίο από αυτό της Γης

 Κίνα: Κατασκευάστηκε ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου με 800,000 φορές μεγαλύτερο πεδίο από αυτό της Γης

Κίνα: Κατασκευάστηκε ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου με 800,000 φορές μεγαλύτερο πεδίο από αυτό της Γης
Νέο ρεκόρ
23 Οκτωβρίου 2024 20:20

Κινέζοι επιστήμονες έθεσαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, δημιουργώντας τον ισχυρότερο μαγνήτη αντίστασης που έχει φτιαχτεί ποτέ και είναι ικανός να παράγει ένα σταθερό μαγνητικό πεδίο 42,02 Tesla. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τι ακριβώς σημαίνει το νούμερο αυτό, πρόκειται για πεδίο πάνω από 800.000 φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της Γης!

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε από το Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου (CHMFL) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών για την τελειοποίηση του σχεδιασμού και της διαδικασίας κατασκευής του μαγνήτη. Για την ιστορία, το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ των 41,4 Tesla είχε σημειωθεί από το Εθνικό Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου των ΗΠΑ το 2017, πριν από περίπου 7 χρόνια δηλαδή

Οι μαγνήτες αντίστασης, όπως αυτός που ανέπτυξε η κινεζική ομάδα, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να διατηρούν υψηλά μαγνητικά πεδία για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, συνοδεύονται από υψηλές απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας, όπως αποδεικνύεται από τα 32,3 megawatts που χρειάστηκαν για την επίτευξη αυτού του τελευταίου ρεκόρ! Παρά το κόστος όμως, οι μαγνήτες αντίστασης παραμένουν πολύτιμοι για την έρευνα, ιδίως σε πειράματα που απαιτούν ακριβείς μετρήσεις, αφού κάθε επιπλέον tesla μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανάλυση.

Το επίτευγμα αυτό αναδεικνύει ξανά τη σημασία των μαγνητών υψηλού πεδίου στην επιστημονική έρευνα, ιδίως σε τομείς όπως η φυσική συμπυκνωμένης ύλης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτοί οι ισχυροί μαγνήτες μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξερευνήσουν προηγμένα υλικά όπως οι υπεραγωγοί (superconductors), οι οποίοι θεωρητικά αγωγούν σχεδόν τέλεια τον ηλεκτρισμό χωρίς να παράγουν απορριπτόμενη θερμότητα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ο Joachim Wosnitza, φυσικός από τη Γερμανία, πρότεινε ότι η επιτυχία αυτή θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μαγνητών ικανών να διατηρούν ακόμη ισχυρότερα μαγνητικά πεδία, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες ανακαλύψεις στη φυσική.

Βέβαια, οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας οδηγούν και στην ανάπτυξη υβριδικών και υπεραγώγιμων μαγνητών, οι οποίοι προσφέρουν πιο ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, η κινεζική ομάδα εργάζεται επί του παρόντος σε έναν υβριδικό μαγνήτη 55 tesla, ενώ οι ερευνητές των ΗΠΑ αναπτύσσουν και αυτοί υπεραγώγιμους μαγνήτες για μελλοντικά πειράματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού nature.

https://unboxholics.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κίνα: Κατασκευάστηκε ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου με 800,000 φορές μεγαλύτερο πεδίο από αυτό της Γης

  Κίνα: Κατασκευάστηκε ο ισχυρότερος μαγνήτης του κόσμου με 800,000 φορές μεγαλύτερο πεδίο από αυτό της Γης Νέο ρεκόρ Θέμης Μπολτσής 23 Οκτω...