Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κρυολόγημα είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά τους πιο κρύους μήνες.

Το να γνωρίζετε τι να κάνετε όταν αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο πόσο σοβαρό θα αποδειχτεί το κρυολόγημά σας.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα συμπτώματα του κρυολογήματος, τις αποτελεσματικές θεραπείες για τις πρώτες 24 ώρες και θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε ποιες θεραπείες μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο ελπίζετε.

Ποια είναι τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να επικαλύπτονται, αλλά να διαφέρουν σε ένταση.

Συμπτώματα κρυολογήματος:

  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Πονόλαιμος
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Ήπιοι πόνοι στο σώμα ή πονοκέφαλος
  • Χαμηλός πυρετός (σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Ήπια κόπωση

Συμπτώματα γρίπης:

  • Υψηλός πυρετός (πάνω από 38°C)
  • Σοβαροί πόνοι στο σώμα και στους μύες
  • Ρίγη και εφίδρωση
  • Επίμονος βήχας
  • Πονοκέφαλος
  • Μεγάλη κόπωση και αδυναμία
  • Πονόλαιμος
  • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
Sick-flu

Τι να κάνετε τις πρώτες 24 ώρες ενός κρυολογήματος

Η γρήγορη δράση στα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να σας βοηθήσει να συντομεύσετε τη διάρκεια της ασθένειάς σας. Ακολουθούν αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να κάνετε:

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό, αφεψήματα από βότανα ή ζωμούς (διαυγείς σούπες). Η καλή ενυδάτωση βοηθά στην αραίωση της βλέννας, διατηρεί τον λαιμό σας υγρό και φυσικά αποτρέπει την αφυδάτωση.
  2. Ξεκούραση: Η ανάπαυση είναι καθοριστική τις πρώτες 24 ώρες. Επιτρέποντας στο σώμα σας να αναρρώσει και να εξοικονομήσει ενέργεια, ενισχύετε την ανοσολογική του απόκριση.
  3. Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο: Μπορεί να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και να χαλαρώσουν τη βλέννα. Ανακατέψτε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
  4. Θρεπτικά τρόφιμα: Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως τα πορτοκάλια και το σπανάκι) μπορεί να είναι ευεργετικές.
  5. Δοκιμάστε φάρμακα χωρίς συνταγή: Τα αναλγητικά, όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να ανακουφίσουν την ενόχληση. Τα αποσυμφορητικά μπορούν να βοηθήσουν με τη βουλωμένη μύτη και οι παστίλιες για τον λαιμό μπορεί να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο.
  6. Εισπνοή ατμού: Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ρινικής συμφόρησης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας ζεστό ντους μέσα σε κλειστό μπάνιο ή εισπνέοντας υδρατμούς από ένα μπολ με καυτό νερό (κατά προτίμηση με φύλα ευκαλύπτου).
  7. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Η προσθήκη υγρασίας στον αέρα με έναν υγραντήρα μπορεί να αποτρέψει το στέγνωμα των ρινικών οδών και να βοηθήσει στη συμφόρηση.
Sick-Flu-Cold-Virus

Κρυολόγημα: Θεραπείες που ΔΕΝ λειτουργούν

Υπάρχουν αρκετές κοινές θεραπείες για το κρυολόγημα που δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο πιστεύαμε κάποτε. Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε:

  • Αντιβιοτικά: Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, όχι από βακτήρια, επομένως τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν. Η άσκοπη λήψη τους συμβάλλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.
  • Συμπληρώματα βιταμίνης C (όταν ξεκινούν τα συμπτώματα): Η έρευνα έχει δείξει ότι ενώ η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει ελαφρώς τη διάρκεια του κρυολογήματος εάν λαμβάνεται τακτικά, η έναρξη της με την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει απαραίτητα σημαντικό αντίκτυπο.
  • Εχινάκεια: Αν και δημοφιλής, μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εχινάκειας για το κρυολόγημα έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα. Είναι απίθανο να αποτρέψει ή να συντομεύσει σημαντικά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.

Κρυολόγημα: Θεραπείες με ανάμεικτα αποτελέσματα

Ορισμένες θεραπείες έχουν δείξει ασυνεπή αποτελέσματα και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο:

  • Ψευδάργυρος: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι παστίλιες ή το σιρόπι ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος εάν ληφθούν εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, άλλες έρευνες ήταν ασαφείς.
  • Σιρόπι elderberry: Αν και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, δεν υπάρχουν αρκετά σταθερά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα του κρυολογήματος.
  • Σκόρδο: Τα συμπληρώματα σκόρδου πιστεύεται ότι έχουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αλλά η επιστημονική υποστήριξη δεν είναι αρκετά ισχυρή για να το επιβεβαιώσει ως θεραπεία κατά του κρυολογήματος.
sick-flu-cold

Συχνές Ερωτήσεις

“Βοηθάει το ζεστό τσάι στην ανακούφιση του κρυολογήματος;”

Ναι, η κατανάλωση ζεστού τσαγιού μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο, να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ρινικής συμφόρησης και να προσφέρει ενυδάτωση. Τα αφεψήματα από βότανα όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ και η μέντα είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές τους ιδιότητες.

“Είναι καλό να ασκείσαι όταν έχεις κρυολόγημα;”

Η ήπια άσκηση μπορεί να είναι εντάξει εάν τα συμπτώματά σας περιορίζονται στην μύτη και τον λαιμό. Ωστόσο, εάν έχετε πυρετό, συμφόρηση στο στήθος ή πόνους στο σώμα, είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε και να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει.

“Βοηθούν τα αιθέρια έλαια στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος;”

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως ο ευκάλυπτος και η μέντα, μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τη συμφόρηση, όταν εισπνέονται. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία ή την πρόληψη του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείτε πάντα αιθέρια έλαια με προσοχή, καθώς μερικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

“Πρέπει να παίρνω πολυβιταμίνη όταν νιώθω να έρχεται κρυολόγημα;”

Η λήψη μιας πολυβιταμίνης, όταν αισθάνεστε ότι έρχεται ένα κρυολόγημα, δεν θα μειώσει απαραίτητα τη διάρκειά του, αλλά η τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, παρά να βασίζεστε σε συμπληρώματα.

Σύνοψη

Το κρυολόγημα είναι μέρος της ζωής, αλλά το να ξέρουμε τι να κάνουμε στα αρχικά συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης και πιθανώς να συντομεύσει τη διάρκειά του. Η καλή ενυδάτωση, η ξεκούραση και η χρήση αποτελεσματικών σπιτικών θεραπειών, όπως γαργάρες με ζεστό αλατόνερο και εισπνοή ατμού, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Πολλά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή και άλλες θεραπείες υποτίθεται ότι βοηθούν, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι λειτουργεί πραγματικά και τι όχι.

Το να μιλήσετε με γιατρό αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή επιμένουν, διασφαλίζει την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία.

Πηγές: hopkinsmedicine.orgdoctorondemand.commayoclinic.orgmedicalnewstoday.com

https://www.onmed.gr/